Ouders Online
Archief
Vakanties en uitjes: fietsvakanties en fiets-uitjes

april 2001

Op een zonnige dag een stukje fietsen met de kinderen, of misschien zelfs op fietsvakantie. Een heerlijk vooruitzicht, nu het weer langzaam wat zomers wordt. Wat kun je zoal doen en hoe pak je dat aan? Onze fiets-expert Ellen Mendelts helpt u op weg.


Fietsvakanties en fiets-uitjes met kinderen

door Ellen Mendelts

De fiets is een ideaal vervoermiddel met kinderen. Je kunt onderweg stoppen waar je maar wilt om de omgeving te bekijken. Je kunt van de route afwijken, een klein weggetje inslaan en onbekend terrein verkennen. En je kunt stoppen bij een leuk plekje om te picknicken.

Maar hoe pak je het aan als je iets verder van huis wilt? Als je bos en hei in je directe omgeving inmiddels wel kent? En wat als je ook nog ergens wilt overnachten? Of zelfs op fietsvakantie wilt gaan? Hieronder volgt een globaal overzicht van de mogelijkheden.

Dagje uit
Door heel Nederland zijn talloze fietsroutes uitgezet door de ANWB. Er is er altijd wel een route in je directe omgeving te vinden. Op de site van de ANWB staat een overzicht van diverse, meestal wat langere routes door verschillende delen van Nederland.

De ANWB geeft ook een Fiets-ideeënkaart uit waarin je 400 kortere fietsroutes vindt en allerlei praktische tips. Deze kaart is verkrijgbaar bij de ANWB, de VVV-kantoren en de ANWB-website. Bij elk VVV-kantoor zijn meerdere fietsroutes in de omgeving te verkrijgen, soms ook hele originele routes die niet in andere boekjes te vinden zijn. Ook zijn er dag-arrangementen waarin poffertjes eten, roeien of kanoën zijn inbegrepen.

188 Fietsroutes
De website 'Fietsen in Nederland en België' biedt meer dan 150 volledig beschreven fietsroutes in Nederland en 33 bij onze zuiderburen. Daarnaast vind je er een actuele fiets-agenda met georganiseerde tochten, fiets-citaten en bijzondere fietstips.
www.fietsen.123.nl

Op het Internet zijn nog veel meer fietsroutes te vinden. Veel toerfietsclubs hebben bijvoorbeeld op hun website diverse routes in hun omgeving beschreven. Een overzicht van dit soort routes staat op de startpagina-dochter fiets.pagina.nl.

Ook via de NS zijn fietsroutes uitgezet die van station naar station gaan. Je kunt daarvoor je eigen fiets meenemen, maar het is ook mogelijk om een fiets te huren op het station. Niet alle fietsverhuurbedrijven beschikken over kinderzitjes; informeer daar dus naar of neem je eigen kinderzitje mee.

Let op: vanwege de mond- en klauwzeer-epidemie zijn veel fietsroutes momenteel geheel of gedeeltelijk gesloten.

Korte fietsvakanties
Een fietsvakantie met kinderen, of het nu voor twee dagen of twee weken is, levert meteen een probleem op: waar laten we de bagage?

Jonge kinderen kunnen zelf nog geen bagage op hun eigen fiets vervoeren, hooguit wat speelgoed. Een fietskar kan heel wat bagage bevatten, maar als je voor vier of meer personen kleding, slaapzakken, kookspullen, matjes en een tent mee moet nemen, is zelfs de grootste fietskar al snel te klein. En als je kleine kinderen hebt, wordt fietsen heel zwaar: een kind in een kinderzitje plus bagage wegen samen al snel 50 kilo.

Door af te zien van kamperen kun je meteen al een heleboel bagage achterwege laten. Bij de ANWB en de VVV zijn routes beschikbaar waarin overnachtingsmogelijkheden zijn opgenomen, zoals jeugdherbergen (soms met gezinskamers!), Nivon-natuurvriendenhuizen en trekkershutten.

Bij de meeste jeugdherbergen kun je beddengoed krijgen. Dat moet je dan wel van te voren reserveren. In een trekkershut zijn bedden en een kookgelegenheid aanwezig; beddengoed moet je zelf meenemen.

Er zijn ook georganiseerde korte fietsvakanties met overnachtingen, en soms wordt zelfs de bagage voor je vervoerd.

Bij de VVV zijn per provincie diverse korte tochten te vinden met hotel-overnachtingen. Ook enkele reisorganisaties leveren dit 'product', waaronder Cycletours en Biketravel.

Als je lid wordt van Vrienden op de fiets, ontvang je een lijst met gast-adressen van particulieren door heel Nederland waar je op afspraak kunt overnachten voor rond de ƒ 25,- per persoon.

Langere fietsvakanties
Een vakantie op de fiets met kinderen lijkt op het eerste gezicht een hele toer, maar met een beetje plannen en regelen valt het best mee.

Als je zelf de route en het verblijf wilt regelen, kun je het beste van te voren een route uitzetten waarbij je niet te veel kilometers per dag fietst. Maximaal 50 of 60.

De overnachtingsmogelijkheden kun je ook het beste van te voren vastleggen. Dat scheelt een hoop ellende als het hotel onverwachts volgeboekt blijkt te zijn, of als de dichtstbijzijnde camping aan het eind van de dag 20 km verderop blijkt te liggen.

Kies een vlakke of licht glooiende streek, zoals Nederland, Vlaanderen, Denemarken of de vlakkere streken in Frankrijk zoals de Dordogne en het Loire-dal. Door het extra gewicht dat kinderen, eventuele fietskar en bagage met zich meebrengen, is fietsen in berggebieden erg zwaar.

Het voordeel van alles zelf organiseren is dat je ergens waar het je goed bevalt een paar dagen langer kunt blijven. Het nadeel is wel dat je na een vermoeiende fietstocht aan het eind van de middag nog je overnachting moet regelen of de tent moet opzetten, boodschappen moet doen en moet koken.

Wie geen zin heeft in gedoe, kan een georganiseerde fietsvakantie boeken, waarbij je bagage voor je vervoerd wordt. Sommige reisorganisaties hebben zelfs speciale reizen voor mensen met kinderen. Dan fiets je in een groep van 20 tot 40 mensen van camping naar camping, waarbij zo'n beetje alles voor je wordt geregeld. Er wordt meestal maximaal 50 km per dag gefietst en als je op de camping aankomt, staat je tent al voor je klaar.

Cycletours organiseert speciale tochten voor ouders met kinderen, waarbij ook voor je wordt gekookt. Je hoeft dan geen boodschappen te doen, maar er wordt wel van je verwacht dat je bij toerbeurt meehelpt met koken en afwassen. Er is zelfs een speciale kinderbegeleiding aanwezig die spelletjes en ander kinder-amusement organiseert.

Bij Fiets-Fun kun je kiezen: routes fietsen vanaf één camping, of trekken van camping naar camping. Ook hier wordt je bagage vervoerd.

Ook www.Fietsrelaxvakanties.nl organiseert tochten met comfort, waarbij je bagage wordt vervoerd en de tent voor je klaarstaat.

Een andere mogelijkheid is de Gelderse Morgen. Gezinsvakanties op de fiets, mét bagagevervoer. Diverse trektochten langs ingerichte tenten, met name in het midden van Nederland. Je kunt kiezen uit vier tochten, met allemaal een andere lengte en een eigen sfeer, van bossen tot rivieren, en van heuvels tot boerenland. Tel.: 0345 - 58 20 00.

Bagage
Kinderen mee op fietsvakantie betekent een hoop bagage. Niet alleen een extra slaapzak, maar ook kleding, een knuffel, wat spelletjes, boekjes, en luiers voor de allerkleinsten.

Denk eraan dat kleine kinderen ineens een poepluier kunnen hebben die zich verder uitbreidt dan het antilek-randje. En door de opwinding van de vakantie kan een zindelijk kind ineens weer veel ongelukjes hebben. Neem dus extra ondergoed en kleding mee, ook voor onderweg.

Vergeet ook niet om goede regenkleding voor jezelf en je kind mee te nemen.

En bedenk dat een kind in een kinderzitje stil zit, waardoor hij of zij het veel sneller koud krijgt dan degene die fietst. Een warme trui is dan geen overbodige luxe.

Doordat je al aan zoveel extra bagage voor je kinderen gebonden bent, kun je overwegen om niet zelf te koken en alleen in trekkershutten of hotels te overnachten. Dan kun je met aanzienlijk minder bagage toe.

Luiers
Het luierprobleem (hoe vervoer ik die enorme pakken?) is eenvoudig op te lossen door katoenen luiers te gebruiken. Daarnaast kun je voor de nachten het beste een paar goed absorberende wegwerpluiers tussen de bagage stoppen. Neem dunne katoenen luiers; de ouderwetse soort die je nog zelf in model moet vouwen met een strikslip eromheen. Die drogen snel na het wassen. Doe je kind er eventueel twee tegelijk aan. Reken op zes of zeven verschoningen per dag.

Elke avond was je de gebruikte luiers met de vuile kleren mee. Wat de volgende dag nog niet droog is, speld je aan je fietstassen of fietskar vast om in de wind te drogen. Op die manier kun je voor iedereen met twee of drie setjes kleding toe. Nu alleen maar hopen dat het niet gaat regenen onderweg.

Ellen Mendelts
p/a [email protected]


Reacties van lezers

Op mijn site heb ik een heel verhaal over onze fietstocht met kinderen naar Avignon van twee jaar geleden staan. Zie www.benvroom.nl/fietsvakantie.htm. En verder is er sinds kort een hele site over fietsen met kinderen: www.fietsenmetkinderen.info.

Ben Vroom


Hallo lezers,

Afgelopen zomer zijn wij met twee kinderen (3 en bijna 1 jaar) van Brabant naar Drenthe gefietst. Met alles op en aan onze fietsen en één fietskar. We hebben 509 km gereden en zijn toen met de trein naar huis gegaan. We hebben overnacht bij boeren die waren aangesloten bij de SVR en soms op een natuur-kampeerterein.

Geloof mij: alles wat je echt nodig hebt, kan makkelijk mee op twee fietsen en een fietskar. Het waren de leukste drie weken uit mijn leven. Ik denk er nog elke dag aan terug en ik kan haast niet wachten tot het weer zomer is, want dan gaan we langs de andere kant van Nederland omhoog, over de Afsluitdijk richting Friesland.

Nederland is heel mooi vanaf de fiets gezien. Ik zou het liefst morgen al weer vertrekken.

Groet, Karin
[email protected]


Beste Ellen,

Ongetwijfeld goed bedoeld die tips over die luiers, maar je denkt toch zeker niet dat ik tijdens een vakantie iedere dag kleding en nota bene luiers ga wassen?! Bovendien moet je ook nog vaker verschonen.... Nee, dank je wel.

Ik denk dat ouders hun ambities voor een fietsvakantie dan maar beter een paar jaar in de ijskast kunnen stallen.

[naam en adres bekend bij de redactie]


Beste Ellen en andere ge�nteresseerde ouders,

Als ervaren fietsvakantiegangers zijn wij vorig jaar de uitdaging aangegaan om met ons toen 1-jarig zoontje een ronde door Zuid-Frankrijk te fietsen. Met de tent en een fietskar.

Qua bagage betekent dit voor jezelf minimale voorzieningen (sowieso verstandig om niet teveel mee te nemen). Dit kan allemaal mee in een standaard fietstassenset.

Voor ons kindje namen wij weinig speelgoed mee (opblaasbaar zwembadje is echte aanrader) en niet al te veel kleertjes (dit betekent inderdaad af ten toe een smoezelig kind). En de (wegwerp)luiers... die konden makkelijk mee achterin de fietskar. Deze hebben we verder zoveel mogelijk leeg gelaten, afgezien van een stokbroodje voor de lunch en een op de kop getikt Nederlands krantje.

Ik kan hierover nog veel meer vertellen. Het centrale motto is dat het goed kan, en dat je een heerlijke vakantie hebt, maar dat luieren er niet (veel) bij zit.

Veel fietsplezier,
Marielle Mooij, Assendelft
[email protected]


Ellen Mendelts is ervaringsdeskundige.