Terug naar overzicht Leeszaal

Product-informatie: klassieke muziek voor kinderen

Gratis!
Wie het eerst komt die het eerst maalt. Gottmer geeft 5 gratis ballet-boeken weg! (Zie onderaan deze pagina.)

Snuffelen aan de magie van muziek

Bespreking van:

boekomslag: Bach

Johann-Sebastian Bach. Lannoo, ISBN 90 209 3955 6, ƒ 28,54 (EUR 12,95). Met CD. Teksten: Paule du Bouchet. Illustraties: Charlotte Voake. Stem: Warre Borgmans.

boekomslag: Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart. Lannoo, ISBN 90 209 3954 8, ƒ 28,54 (EUR 12,95). Met CD. Teksten: Yann Walcker. Illustraties: Charlotte Voake. Stem: Warre Borgmans.

boekomslag: Ballet-verhalen

Beroemde balletverhalen in woord, beeld en geluid. Gottmer, ISBN 90 257 3003 5, ƒ 25,-. Met CD. Teksten: Barbara Newman. Illustraties: Gill Tomblin.

Soms merk je dat een kind zich aangetrokken voelt tot klassieke muziek. Dat is leuk. Maar hoe speel je erop in? Wat laat je horen, en wat niet? Hoe kun je kinderen enthousiast maken en hoe voorkom je dat ze afhaken? Vooral als je zelf niet zo goed thuis bent in de klassieke muziek, zijn dat moeilijke vragen. Ouders Online helpt u op weg.

Wat vinden kinderen leuk? Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden, omdat er enorme verschillen tussen kinderen kunnen zijn. Net als bij volwassenen. Daarom is het vooral belangrijk om veel te experimenteren en veel uit te proberen. Maar dáár zijn wel een paar vuistregels voor te geven.

De onderstaande adviezen zijn afkomstig van een zeer ervaren muzieklerares (zonder knotje!) met vele jaren ervaring. Vooral met jonge kinderen. De richtlijnen zijn van toepassing op kinderen vanaf een jaar of 5 à 6.

Stijlperiode
In principe kun je alles uitproberen, zolang het maar vóór de 20e eeuw is. Dus liever niet beginnen met Bartok, Ravel, Strawinski, etc. Dat is meer iets voor later, als het kind al wat luister-ervaring heeft opgedaan.

Het meeste succes zult u in het algemeen hebben met:

  • de Barok (Vivaldi, Bach, Händel, etc.)
  • en de klassieke periode (Haydn, Mozart, Beethoven, etc.)

    Opmerkelijk is dat de Romantiek – 19e eeuw – vaak niet zo gewaardeerd wordt. Dus liever geen Schubert, Schumann, Tsjaikofski, etc. (Met uitzondering van opera's en ballet-muziek uit de Romantiek, die het vaak wél weer goed doen. Hoe dat komt, leest u straks.)

    Music for the millions
    De meeste kinderen houden van 'makkelijke muziek'. Voorspelbare muziek die goed in het gehoor ligt en een duidelijk herkenbare structuur heeft (begin, midden en eind, refreinen, etc.). Ook een simpele structuur als 'zomer, herfst, winter en lente', zoals bij De Vier Jaargetijden van Vivaldi, slaat vaak goed aan.

    Kortom: 'Music for the millions', zoals onder andere te horen op het radiostation Classic FM.

    Meezingbaar
    Muziek die makkelijk meegezongen kan worden, doet het meestal goed.

    Dansbaar
    Bent u aan het experimenteren met muziek, dan is het altijd een goed teken als de muziek die u uitprobeert een motorische reactie oproept. In het simpelste geval kan dat gewoon meewippen of meebewegen zijn, maar uiteindelijk leidt goede kindermuziek vaak tot een dans-reactie. Veel kinderen hebben dat heel sterk bij de muziek van Vivaldi.

    Let op: ook hier geldt weer de standaard-regel dat alle kinderen verschillend zijn. Onze bron noemde meerdere gevallen van niet dansbare muziek (inventionen en fuga's van Bach) die bij sommige kinderen totaal verslavend werkten.

    Verhalend
    Muziek met een verhaal heeft vaak een streepje voor. Vandaar dat stukken als Peter en de Wolf (Prokofiev), de Notenkraker (Tsjaikofski) en de Moldau (Smetena) het altijd zo goed doen bij kinderen.

    Bent u een klassieke muziek-liefhebber, dan moet u waarschijnlijk al braken bij het horen van de titels. Maar zet die weerzin vooral opzij wanneer het om uw kinderen gaat. Zij vinden het gewoon lekkere muziek.

    Let op: twee bijzondere gevallen van verhalende muziek zijn opera's en ballet-muziek. Ook die doen het vaak heel goed bij kinderen! Dat zal mede te danken zijn aan het orkestrale (bij opera's soms bijna bombastische) karakter van dit soort muziek.

    Instrumentatie
    De meeste kinderen hebben weinig affiniteit met subtiele kamermuziek (solo-stukken, duetten, trio's, kwartetten, etc.). Muziek met een groot orkest heeft vaak hun voorkeur. Begin dus het liefst met symfonische muziek (symfonieën en concerten).

    Ook instrumenten die van zichzelf een bepaalde grootsheid uitstralen, zoals orgels, kunnen het soms goed doen. Denk in dat verband bijvoorbeeld aan de 3e symfonie van Saint-Saëns (de orgelsymfonie), met het thema dat in onze tijd bekend werd als de hit "If I had words" van dat zusje van Patricia Paay.

    Lengte
    Kleine kinderen kunnen hun aandacht niet lang vasthouden. Kies bij voorkeur dus korte stukken.

    Opera - een bijzonder geval
    Sommige kinderen zijn dol op opera-muziek. Waarschijnlijk komt dat door de combinatie van zang, verhaal en 'grootsheid'.

    In deze hoek zijn de opera-bewerkingen van Frank Groothof ('Frank' uit Sesamstraat) een absolute aanrader. Spannend, grappig, en perfect aansluitend op de kinderwereld. Binnenkort gaan we daar een speciaal artikel aan wijden.

    Ballet - ook een bijzonder geval
    Zoals bekend zijn veel meisjes dol op ballet. (Sommige jongens ook, trouwens. Ook al durven ze dat om sociale redenen vaak niet hardop te zeggen.) De romantiek van roze tutuutjes zal ongetwijfeld bijdragen aan het succes van dit genre, maar ook het verhalende en orkestrale karakter van de meeste – klassieke – balletten verklaart de populariteit bij kinderen.

    Tips

  • houd er rekening mee dat elk kind anders is. Probeer zoveel mogelijk uit (stijlen, instrumenten, etc.), net zo lang tot je iets gevonden hebt wat aanslaat;
  • zet eens iets klassieks op in de auto. Daar heb je vaak wat langer de tijd en de rust om muziek te beluisteren;
  • geniet van de band die je kunt krijgen als je allebei tegelijkertijd iets mooi vindt. Geniet ervan om samen de tranen in je ogen krijgen bij een aria van de Mattheus Passion;
  • geef uw kind de gelegenheid en de ruimte om zijn eigen smaak te ontwikkelen. Schrik niet als ze genieten van ordinaire deuntjes. Geef hen de kans iets mooi te vinden wat jij zelf niet meer kunt aanhoren.
  • houd er rekening mee dat de smaak van je kind opeens kan veranderen. Eerst was het de dwarsfluit en nu opeens de harp. Zo gaan die dingen. Net als met eten;
  • houd ook rekening met de sfeer van het moment. Een moe kind heeft andere behoeftes dan een fit en opgewonden kind.

    De componisten-serie van Lannoo
    De bovengenoemde criteria voor datgene wat kinderen leuk vinden, zijn bijna allemaal van toepassing op de boekjes (met CD!) van de Belgische uitgeverij Lannoo, over de grote componisten. Ze zijn heel geschikt om mee te beginnen.

    Op dit moment (april 2001) zijn er twee deeltjes beschikbaar: een over Bach en een over Mozart. Half mei komen daar een deeltje over Berlioz en een deeltje over Beethoven bij.

    De teksten vertellen iets over het leven van de componist. Simpel, beeldend en aantrekkelijk. De tekeningen die mooi en sober zijn, versmelten met de andere illustraties, zoals foto's van oude schilderijen. Bij elke spread (linker en rechter pagina) hoort een geluidsfragment op de CD. Zo kun je de sfeer goed proeven.

    De makers van deze componisten-serie hebben zich goed weten te beperken. Ze zijn niet in de val getrapt om 'alles' te willen vertellen. De prijs, tenslotte, is heel redelijk. (Nog geen dertig gulden.) Doen!

    Het Ballet-boek van Gottmer
    Voor liefhebbertjes van ballet is het ballet-boek van Gottmer een must. Het legt de eerste basis voor het genieten van klassiek ballet. Daarbij gaat het natuurlijk vooral om de combinatie van muziek en dans, maar luisteren en kijken wordt vaak nóg leuker als je er iets meer over weet.

    Het boek behandelt de bekendste klassieke balletten: Doornroosje, Giselle, Coppélia, Het Zwanenmeer, en De Notenkraker. (Romeo en Julia ontbreekt, helaas. Die adembenemende dans van de Monteques en de Capulets moet u dus elders zien te scoren.) Achterin het boek zit een CD die flinke geluidsfragmenten van al deze balletten bevat. Heerlijk lang wegzwijmelen...

    In het boek is jammergenoeg niets te vinden over de muziekfragmenten op de CD. Op het schijfje staat summier vermeld wat erop staat, maar gegevens over de componist en de periode waarin de muziek gemaakt is, ontbreken.

    Het boek is oorspronkelijk uitgegeven in het Engels (door Dorling Kindersley). Mede daardoor is het prettig laag geprijsd: voor 25 gulden kun je dit boek en de bijbehorende CD echt niet laten liggen.

    Justine Pardoen
    Henk Boeke

    met adviezen van Hildeke Heemskerk, muzieklerares


    Helaas... De vijf gratis exemplaren van het boek met de beroemde ballet-verhalen waren al snel vergeven. Volgende keer beter! De gelukkige ontvangers zijn:

  • Judith Punselie
  • Mickey de Ronde
  • ElvO
  • Arie de Zeeuw
  • Linda Kos

    Motivaties

    Onze Anne is 6. Op zich geen erg romantisch ingesteld kind, maar dat verandert op slag als ze iets ziet of hoort wat te maken heeft met prinsessen, en al helemaal als er iets "zieligs" te bekennen is. Verder is ze dol op muziek. Alles wat maar enigszins dans- of zingbaar is, wordt tot op de bodem uitgebuit. Van Bach tot de Beatles, zeg maar. Brede smaak dus.

    Ze leest zelf graag, maar wordt nóg liever voorgelezen. Vandaar dat ik een flauw vermoeden heb dat een boek als dit, met bijbehorende muziek, zeer in de smaak zal vallen.

    Tenslotte heb ik het vermoeden dat ik het boek, of in elk geval een soortgelijk boek (5 balletverhalen, met prachtige tekeningen), van vroeger ken, en als dat klopt, is het een boek wat ik zeker 25 keer uit de bieb naar huis gesleept heb. Als Anne ook maar een béétje op haar moeder lijkt (en dat doet ze :-)), zal het stukgelezen worden.

    Ik ben benieuwd. Maar mocht ik niet tot de gelukkigen behoren, dan jaagt deze tip me toch zeker binnenkort richting boekhandel (je kan niet vroeg genoeg beginnen met Sinterklaaskadootjes kopen, tenslotte :-))))) [Mickey de Ronde]


    Ik ben ouder van twee jongens waarvan de jongste dol is op klassieke muziek. Hij speelt vanaf zijn 7e altviool en dat is echt zijn instrument. Vraag me niet waarom: hij wist dat gewoon en het is ook zo. Het boek vind ik echter interessant voor de kleuters voor mijn kleuterklas. Ik probeer de kinderen te interesseren voor verschillende soorten muziek. In mijn klas zitten vooral Afrikaanse en Turkse kinderen. De Afrikaanse kinderen hebben geen zitvlees. Ze dansen vooral videoclips na. Het lijkt me enig om ze in aanraking te brengen met dansbare klassieke muziek. [ElvO]


    Bestemd voor Toos, die in september 4 jaar wordt, aan roze Barbies met dansjurken verslaafd is geraakt en graag wil baletten, omdat ze dat eens een keer gezien heeft op de TV.

    Verder staan we in de namiddag gezamenlijk te koken in de keuken waar geluidsboxen zijn. De afgelopen periode had ze veel medelijden met Jozus, het broertje van kindje Jezus, die, met een hoofd vol bloed en wonden door de prikkels, onze keukengezel was.

    Verder kijkt ze graag naar de korte (BBC) opera-programma's, die ik ooit opgenomen heb. Vooral de Barbier van Sevilla met poppen en de Zauberflote als tekenfilm zijn favoriet.

    Ik hoop, dat, als ze de puberteit door is en naturlijk niets meer weet van klassieke muziek, nog warme herinneringen krijgt aan het koken met klassieke muziek met haar vader. [Arie de Zeeuw]


    Mijn dochter Leonie is een paar weken geleden met ballet begonnen. Ik liet haar net het plaatje van het boek zien en vroeg of ze dat een mooi boek zou vinden. "Ja", zei ze. Ik vroeg: waarom dan? "Nou, omdat ik ballet zo leuk vind". Een betere reden heeft ze niet. Ze is ook pas 4,5. [Linda Kos]


  • Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
    Uitsluiting aansprakelijkheid
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 24 april 2001