Ouders Online
Archief
Product-informatie: Kwaliteit en veiligheid

18 september 2002

Deze informatie wordt u aangeboden door het Keurmerkinstituut
Het Keurmerkinstituut keurt niet alleen, maar geeft ook onafhankelijke informatie over de kwaliteit van producten, diensten en accommodaties. Het onderstaande artikel vertelt u waar u wat kunt vinden.


De kwaliteit van producten, diensten en accommodaties

Onafhankelijke informatie van het Keurmerkinstituut

Alleen het beste is goed genoeg voor je kind, dat spreekt vanzelf. Maar hoe weet je wat goed is, en waar vind je dat?

  • www.keurmerk.nl

    Speciaal voor ouders is er een afdeling over kinderen:

  • Alles over kinderen

    Het Keurmerkinstituut vermeldt alle toegekende certificaten en keurmerken op zijn website. U vindt er ook checklists om zelf te kijken of iets deugt, en links naar onafhankelijke informatie die elders op het internet beschikbaar is.

    Veiligheid en gezondheid
    Het Keurmerkinstituut onderzoekt allerhande producten, diensten en accommodaties voor consumenten. Daarbij wordt in eerste instantie gecontroleerd op veiligheid en gezondheid.

    Is dat in orde, dan wordt er een veiligheids-certificaat toegekend.

    Goedgekeurd Keurmerkinstituut
    voorheen: Goedgekeurd door de Vereniging van Huisvrouwen

    Soms is er meer nodig dan alleen een controle op veiligheid en gezondheid. Een product moet bijvoorbeeld ook doen waarvoor het bedoeld is (functievervulling), het moet handig zijn (ergonomisch), het mag de omgeving niet bevuilen (milieu-vriendelijk), en er moet een goede gebruiksaanwijzing bijzitten.

    Als ook aan dat soort eisen voldaan is, wordt het keurmerk "Goedgekeurd Keurmerkinstituut" verleend.

    Het keurmerk "Goedgekeurd Keurmerkinstituut" is de opvolger van het vroeger (en nu nog) bekende keurmerk van de Vereniging van Huisvrouwen.

    Speelgoed en het CE-merk
    Veel consumenten denken dat het CE-merk op speelgoed een keurmerk is, maar dat is niet zo. De producent is verplicht het CE-merk aan te brengen nadat hij zichzelf ervan heeft overtuigd dat het product aan de wet voldoet.

    Een onafhankelijke keuring vooraf is dus niet verplicht. Medewerkers van keuringsinstanties zeggen daarom wel eens gekscherend dat CE betekent "Check Everything" of "Chinese Export". De officiële betekenis is echter "Conformitée Européenne", oftewel "Europese Overeenstemming" (met de wet).

    Een risico dat de regelgeving niet kan wegnemen, is het gebruik door jonge kinderen van speelgoed dat bedoeld is voor een oudere broer of zus. Hiervoor is het symbool met de tekst "Niet geschikt voor kinderen tot 3 jaar" ingevoerd. Als u dit tegenkomt op een verpakking, bevat het speelgoed vaak kleine onderdelen die bij inslikken door een peuter verstikkingsgevaar kunnen opleveren.

    Speeltuinen
    In het zogenaamde Attractiebesluit van de overheid is vastgelegd aan welke veiligheidseisen speeltoestellen moeten voldoen. Als u wilt weten of de speeltuin bij u in de buurt voldoende veilig is, kunt u de checklist van het Keurmerkinstituut toepassen. Zie:

  • Veiligheids-checklist speeltuinen

    Mocht u twijfelen over de kwaliteit of de veiligheid van een speeltoestel, al of niet op grond van onze checklist, dan kunt u de Keuringsdienst van Waren vragen om een officiële beoordeling uitvoeren. Daarnaast zijn er diverse particuliere inspectiebureaus die werken in opdracht van beheerders.

    Speeltoestellen
    Sinds maart 1997 moeten nieuwe speeltoestellen een certificaat hebben, verleend door een onafhankelijke keuringsinstelling. Deze verplichting geldt ook voor:

  • skate-banen;
  • speelhuisjes en andere speeltoestellen in kindercentra;
  • verplaatsbare speeltoestellen.

    De bovengenoemde items vallen dus ook onder het Attractiebesluit (in tegenstelling tot sommige hardnekkige ideeën dat dat niet het geval zou zijn).

    Wilt u weten of een bepaald toestel al of niet is goedgekeurd, dan kunt u eerst eens kijken op de site van het Keurmerkinstituut:

  • Goedgekeurde speeltoestellen

    Staat het toestel dat u zoekt niet in de lijst, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat het niet is goedgekeurd. Er bestaan namelijk ook nog andere keuringsinstituten. In dat geval doet u er goed aan om het keurings-certificaat op te vragen. Neem eventueel contact op met het Keurmerkinstituut als de geldigheid van het certificaat niet duidelijk is.

    Waterglijbanen en zwembaden
    In 2000 zijn ook waterglijbanen onder het Attractiebesluit gebracht. Twijfelt u over de veiligheid van een bepaalde glijbaan of wilt u weten of hij officieel veilig is verklaard, dan kunt u dat als volgt nagaan:

  • Veiligheids-checklist waterglijbanen
  • Gekeurde zwembaden en zwemwaterkwaliteit

    Kinderopvang
    Elke accommodatie voor kinderopvang moet in het bezit zijn van een gemeentelijke vergunning. Zo'n vergunning wordt afgegeven wanneer voldaan is aan een aantal basale eisen van veiligheid en hygiëne. Het toezicht hierop berust meestal bij de plaatselijke of regionale GGD.

    Helaas varieert de intensiteit van het toezicht nogal van plaats tot plaats. Loop daarom zelf eens door de accommodatie, waarbij u onder andere kunt kijken naar:

  • de omheining van de speelplaats;
  • de bescherming van deuren aan de scharnierkant;
  • schok-absorberend materiaal onder binnen-speelhuisjes;
  • het glas in ramen en deuren.

    Als u een dergelijke rondgang maakt, zult u zich al snel afvragen wat nu eigenlijk wél verantwoord is en wat niet. De meest gestelde vragen daarover zijn verzameld door het Keurmerkinstituut en voorzien van een antwoord. Zie:

  • Vragen over kwaliteit en veiligheid in de kinderopvang

    Kinderopvang met HKZ-certificaat
    Als het meezit, kan uw kind terecht bij een van de ruim 50 organisaties met een zogenaamd HKZ-certificaat. Om in aanmerking te komen voor zo'n certificaat, moet het management van het kinderdagverblijf systematisch de kwaliteit van de accommodatie bewaken aan de hand van algemeen aanvaarde normen.

    De HKZ-criteria gaan veel verder dan alleen veiligheid en hygiëne. Zo moet ook het pedagogisch beleid goed gedefinieerd zijn, en consequent worden doorgevoerd. Wilt u weten wat er voor nodig is om zo'n HKZ-certificaat te krijgen, kijk dan eens naar:

  • Verbeterpunten voor kinderopvang-organisaties

    Daar vindt u ook het overzicht van gecertificeerde crèches en kinderdagverblijven.

    Veiligheid in en om huis
    Wilt u weten welke producten voor kinderen een keurmerk hebben, kijk dan bij "Kinderverzorging" in de lijst van goedgekeurde producten van het Keurmerkinstituut. Hier vindt u ook andere consumentenproducten, van rookmelders tot wasmiddelen. Zie:

  • Kinderproducten met keurmerk

    Vlekken-gidsen
    Een huis met kinderen geeft vlekken; dat probleem is al zo oud als de weg naar Rome. Het Keurmerkinstituut gaf al in 1948 de eerste Vlekkengids van Nederland uit. Dat was destijds heel handig, toen er nog geen vuil-afstotende materialen bestonden, maar het probleem bestaat natuurlijk nog steeds. Al was het alleen maar omdat we de laatste tijd weer meer natuurlijke materialen gebruiken.

    Die oude Vlekkengids is inmiddels niet meer leverbaar, maar er is wel een catalogus van vlekkengidsen op internet voor in de plaats gekomen:

  • Catalogus van vlekkengidsen op internet

    Klagen – hoe doe je dat?
    Heeft u een klacht over een product of een dienst, en geeft de leverancier niet thuis? Dan wilt u misschien weten waar u staat, en hoe u uw recht kunt halen.

    Het Keurmerkinstituut helpt u daarbij met praktische instructies:

  • Alles over klachten en klagen

    Consumenten-tips per e-mail
    Bent u geïnteresseerd in kwaliteit en veiligheid? Neem dan een gratis abonnement op de maandelijkse consumenten-tips van het Keurmerkinstituut.

    Uw e-mail adres wordt alleen gebruikt voor de verzending van de nieuwsbrief, en opzeggen is net zo makkelijk als aanmelden:

  • abonneren op de nieuwsbrief


    Het Keurmerkinstituut is een onafhankelijke organisatie die gericht is op verbetering van de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en accommodaties voor consumenten. Hiertoe worden inspecties en keuringen uitgevoerd, en kunnen keurmerken worden toegekend. Zoals: Goedgekeurd Keurmerkinstituut, Milieukeur, Komo Keur en het HKZ-keurmerk.

    Keurmerkinstituut
    Postadres: Postbus 45, 2700 AA Zoetermeer
    Bezoekadres: Platinastraat 23, 2718 SZ Zoetermeer
    Tel 079 - 363 7000
    Fax 079 - 363 7001
    www.keurmerk.nl