Ouders Online
Archief
Productinformatie - Bevalling

23 februari 2007

De Epi-no ('geen knip') is een hulpmiddel om de bekkenbodemspieren te trainen en het geboortekanaal voorzichtig op te rekken. Zo is er minder kans op complicaties tijdens en na de bevalling. Bovendien verloopt de uitdrijving soepeler. Hieronder leest u wat het is en hoe het werkt.
 


Epi-no als voorbereiding op de bevalling

door Justine Pardoen

De Epi-no is een eenvoudig hulpmiddel dat je kunt gebruiken vanaf de 37e week van de zwangerschap. Het bestaat uit een opblaasbaar ballonnetje dat met een slangetje vastzit aan een handpompje met luchtdrukmeter. De ballon heeft een anatomische vorm en is gemaakt van siliconen. De training kun je thuis doen, samen of alleen, en kost zo'n 10 tot 20 minuten per dag.

Het ballonnetje is geïnspireerd op de gedroogde kalebassen die gebruikt worden door Afrikaanse vrouwen, om problemen na de bevalling te verkleinen. Nederlandse verloskundigen (en moeders) die ervaring hebben opgedaan met het product, zijn enthousiast.

Training
De training met de Epi-no bestaat uit drie fases:

Fase 1 - In de eerste fase leer je je bewust te worden van de bekkenbodemspieren, die belangrijk zijn bij de zwangerschap en de bevalling. Door middel van het drukmetertje kun je zien of je progressie boekt bij het aanspannen van deze spieren. Ook na de bevalling zul je merken dat je veel profijt hebt van goed getrainde bekkenbodemspieren, want niet zelden kun je na de bevalling last hebben van incontentieklachten.

Fase 2 - In de tweede fase worden de vaginale opening, het perineum en de spieren eromheen soepeler gemaakt door voorzichtige oprekking. Dit doe je met de siliconen ballon die je opblaast in de vagina tot een niveau waarbij het nog comfortabel aanvoelt. De opgepompte ballon laat je zo'n 10 minuten zitten. Je streeft ernaar om bij iedere training de ballon iets groter te krijgen.

Fase 3 - In de derde fase ervaar je een geboortesimulatie. Door het ontspannen van de bekkenbodemspieren glijdt de ballon geleidelijk uit de vagina. Met behulp van een meetkaart kun je de voortgang bijhouden.

Voor wie is de Epi-no bedoeld?
Veel verloskundigen zijn enthousiast over de Epi-no als methode om jezelf op de bevalling voor te bereiden. Ze raden het product vooral aan bij vrouwen die bang zijn voor de bevalling. Maar ook als de vrouw aangeeft niet te kunnen ontspannen in het gebied van de vagina, of als ze aangeeft incontinentieklachten te hebben.

De Epi-no blijkt een goede methode om het lichaamsgevoel te vergroten en bewust de spieren te gebruiken. Daardoor krijgt de aanstaande moeder meer zelfvertrouwen.

Behalve deze gunstige psychologische effecten lijkt het gebruik van de Epi-no ook fysiologisch goed te werken. De bekkenbodem is door deze methode langzaam opgerekt in de laatste weken van de zwangerschap en zal daardoor minder vaak letsel oplopen tijdens de passage van de baby. Het effect is vergelijkbaar met 'het krijgen van een tweede kind', wat meestal makkelijker gaat dan het eerste.

Kortere uitdrijffase
Het positieve effect van de Epi-no wordt niet alleen erkend door vroedvrouwen, maar blijkt ook uit onderzoek.

De training met de Epi-no verkort de persfase. Bovendien blijkt de kans op een bevalling zonder knip of inscheuring veel groter. Dat komt doordat het geboortekanaal voorzichtig is opgerekt, en het weefsel geoefend en soepeler is.

Ook voor het kind is dit van belang. Verschillende onderzoeken laten zien dat de Apgar Score (die de conditie van een kind direct na de geboorte weergeeft) gunstiger is als gevolg van een kortere uitdrijving.

Het belang van een gaaf perineum
Yoga-lerares Ariane van Geijn uit Amsterdam, die het product inmiddels zelf getest heeft, en nu ook toepast in haar eigen praktijk, wijst op de voordelen op langere termijn.

Van Geijn: "Afrikaanse vrouwen, die hun lichaam trainen met kalebassen, zijn er blijkbaar al langer van overtuigd dat het belangrijk is om je kind met een gaaf perineum ter wereld te brengen. De gevolgen van een knip worden hier in Nederland nauwelijks besproken. Behalve het hebben van een extra wondbed, met eventueel extra pijn in het kraambed, kunnen de gevolgen ook pas op latere leeftijd komen. Bijvoorbeeld als door de menopauze het spierweefsel en dus ook je bekkenbodem verslapt."

"Een stille klacht onder veel 50+ vrouwen die vroeger een kind hebben gebaard, is incontinentie. Ook jongere vrouwen die enkele jaren geleden bevielen, hebben soms last van urineverlies tijdens het niezen of lachen. Behalve die vervelende fysieke klachten is het ook een niet te onderschatten gevoelsmatige aanslag wanneer je bekkenbodem is beschadigd. Een belangrijk deel van ons seksleven speelt zich af in dit gebied."

Minpuntjes
De Epi-no heeft eigenlijk maar twee minpuntjes. Het eerste probleem is dat je niet eerder dan drie weken voor de uitgerekende datum kunt gaan trainen. Wanneer je de pech hebt dat je kindje in week 37 of 38 komt, heb je nog niet voldoende het geboortekanaal opgerekt om volledig profijt van dit onderdeel van de training te hebben.

Het tweede probleem is dat het nogal wat discipline vergt om gedurende drie weken dagelijks te trainen. Het is niet pijnlijk, maar wel een onaangenaam strak gevoel. Overigens geeft dat weer wél de mogelijkheid om ademhalingstechnieken te gebruiken, om je te kunnen ontspannen in een moeilijke situatie.

Meer informatie: www.epino.nl

Justine Pardoen
[email protected]


Reacties

Als bekkenfysiotherapeut en seksuoloog raad ik de Epi-no ten sterkste af. Patienten worden juist angstig bij de gedachte hun vagina te "moeten" oprekken voor de partus!

Wij krijgen in onze gespecialiseerde bekkenfysiotherapie-praktijk regelmatig angstige vrouwen op consult, bij wie deze methode vooral averechts werkt. Bovendien wek je de indruk de uitdrijving gunstig te beinvloeden; we weten dat met name de spildraai tijdens de baring de uitdrijving bespoedigt of juist remt en niet de gedachte dat de bekkenbodemspieren dit bespoedigen dan wel remmen.

Het doen van een episiotomie is een gevolg van meerdere factoren tijdens de baring en oprekken van deze regio vanaf de 37e week is mijns inziens volkomen obsoleet!

Gonneke Dubbeling-Ruijl
bekkenfysiotherapeut-seksuoloog