Ouders Online
Archief
Productinformatie - Verzorgingsproducten

27 mei 2011

Nu beschikbaar: een handige folder met tips om schadelijke stoffen in babyverzorgingsproducten te vermijden, plus adviezen voor gezondere alternatieven.
 


Gifwijzer voor babyverzorgingsproducten

door Henk Boeke

Zuigelingen en jonge kinderen worden blootgesteld aan allerlei chemicaliën. Langdurig contact – bijvoorbeeld bij baden en insmeren met crème – kán risico's inhouden. Foute stoffen in te hoge concentraties kunnen bijvoorbeeld huidproblemen geven (denk aan eczeem en allergische reacties), maar ook neurologische problemen en gedragsproblemen.

De huid van baby's en jonge kinderen is niet alleen kwetsbaarder dan die van volwassenen, maar laat ook makkelijker stoffen door. Daarom vinden veel mensen – niet alleen leken maar ook toxicologen – dat de algemene wet- en regelgeving eigenlijk niet afdoende is. Die houdt namelijk niet speciaal rekening met kleine kinderen. (Dat kan ook niet, omdat het onethisch zou zijn om tests op kleine kinderen uit te voeren. Net als met medicijnen, waar dat ook niet mee gebeurt.)

Babyverzorgingswijzer
Kortom: tijd voor een burger-initiatief. De WECF (Women in Europe for a Common Future) voert campagne voor een gifvrije omgeving. Na hun Speelgoedgids hebben ze nu de Babyverzorgingswijzer gepubliceerd.

De Babyverzorgingswijzer is een handige folder met tips om schadelijke stoffen in babyverzorgingsproducten te vermijden, plus adviezen voor gezondere alternatieven.

  • Babyverzorgingswijzer (pdf) downloaden
  • papieren versie bestellen per e-mail (alleen verzendkosten)
  • meer informatie op Eenveilignest.nl

    Niet zo handig
    In eerste instantie vonden we de Babyverzorgingswijzer (pdf-versie) eigenlijk helemaal niet zo handig. Twee liggende A4-tjes naast elkaar op één pagina, dat liet zich niet zo makkelijk afdrukken. Het resultaat werd onleesbaar klein. We hebben dus gevraagd of daar wat aan gedaan kon worden, en dat werd gelukkig snel geregeld.

    De folder bestaat nu uit twee afzonderlijke pagina's, die goed afdrukbaar zijn op een gewone huis-tuin-en-keuken printer.

    Gesteggel over fluor
    De redactie van Ouders Online beschikt niet over toxicologische deskundigheid, maar inhoudelijk leek de folder ons prima. Op één ding na. Er stond dat kinderen tot 3 jaar geen fluor-tandpasta (bedoeld was natuurlijk: fluoride-tandpasta) zouden mogen gebruiken, omdat ze die tandpasta kunnen doorslikken, en dat dat schadelijk zou kunnen zijn.

    Dat verbaasde ons. Suzan Put, de tandarts van Ouders Online, hamert immers altijd op het nut van fluoride-tandpasta, ook bij heel kleine kinderen (zie: Gaatjes voorkomen bij kleine kinderen). Dat levert geen enkel gezondheidsprobleem, mits je de juiste tandpasta gebruikt (peutertandpasta) in de juiste dosering (een likje ter grootte van de pinknagel van je kind). Wij kennen geen onderzoeken die zeggen dat dit gezondheidsproblemen kan geven.

    Ook dit is meteen aangepast. Heel goed!

    Henk Boeke
    [email protected]