Ouders Online
Archief
Productinformatie - Draagdoeken

30 september 2011

Er zijn allerlei manieren om je baby te dragen als je je handen even vrij wilt hebben. Anita van Dieren vertelt wat er allemaal mogelijk is, en hoe je het beste te werk kunt gaan.
 


Alles over draagdoeken, draagzakken en babydragers

door Anita van Dieren

Recent kwam 'de draagdoek' negatief in het nieuws. In Australië zou een twee dagen oude baby mogelijk zijn overleden door het gebruik van een draagdoek. Zijn draagdoeken werkelijk zo gevaarlijk?

In Australië gíng het helemaal niet om een draagdoek, maar om een babysling. Dat is geen draagdoek maar een bepaald type draag-zak, waarin het kindje liggend wordt gedragen. Deze vertaalfout wordt helaas wel vaker gemaakt...

Babyslings waren in het voorjaar van 2010 ook al in opspraak geraakt, maar dan in de VS en Canada. Een aantal fabrikanten heeft hun babyslings toen teruggeroepen.

Hoe het niet moet
Maar áls je een draagdoek gebruikt, is het wel zaak om hem goed te gebruiken. Hieronder laten de celebrities Holly Willoughby en Nicole Kidman zien hoe je je baby beter niet kunt dragen.

Holly Willoughby

Nicole Kidman

Links: de baby wordt mooi hoog gedragen, maar de doek ligt over het gezichtje. Dat is niet de bedoeling.

Rechts: de baby hangt veel te laag, en ligt te ver achterover. Het risico hiervan is dat het hoofdje te ver op de borst gedrongen wordt. Het kindje kan daardoor stikken.

Maar hoe moet het dan wél? Hieronder eerst een overzicht van de verschillende soorten draagdoeken en draagzakken die er zijn, gevolgd door tips en trucs voor het gebruik.

Rekbare draagdoek

Rekbare draagdoek

De rekbare draagdoek is een lap stof van ongeveer 5 meter lang, gemaakt van tricot. De stof rekt mee, waardoor hij zich lekker om jouw lijf en dat van je baby vormt. Deze doeken zijn vooral geschikt voor jonge kindjes. Je baby kan al vanaf de geboorte in dit type doek gedragen worden.

Een rekbare draagdoek is niet geschikt om een kind op de rug te dragen. Dat komt doordat de doek rekbaar is, waardoor kun je hem niet goed kunt aanspannen. Je kindje zou er dus uit kunnen vallen.

Deze draagdoeken zijn in ieder geval wel makkelijk te verkrijgen. Grote babyspeciaalzaken hebben er meestal wel een van in het assortiment. Er zijn echter meerdere merken. Deze doeken zijn niet zo gek duur: zo rond de 50 euro.

  • Merken, o.a.: Tricot slen, Draagdoek.nl
  • video tutorial

    Geweven draagdoek

    Geweven draagdoek

    Geweven draagdoeken zijn op een bijzondere manier geweven. De rek van deze doeken loopt diagonaal door de doek. Daardoor hebben ze meer draagkracht, en kun je kindje tot in de kleutertijd blijven dragen. Maar net als de rekbare doek kun je deze doek al vanaf de geboorte gebruiken.

    Een geweven doek kan zowel op de buik als op de rug gebruikt worden. Houd er echter wel rekening mee dat het knopen op de rug enige oefening vereist.

    Afhankelijk van het materiaal, de lengte en het merk zijn geweven draagdoeken verkrijgbaar vanaf 60 euro.

  • Merken, o.a.: Didymos, Hoppediz, Ellaroo, Girasol
  • video tutorial

    Ringsling

    Ringsling

    Een ringsling is een korte geweven draagdoek. De stof loopt door twee ringen, waardoor je deze doek niet hoeft te knopen. Je kunt hem eenvoudig aanspannen, en omdat hij niet meters lang is, past hij makkelijk in je tas.

    Deze doek wordt meestal gebruikt voor kortere perioden (dus niet uren achtereen), omdat je hem a-symmetrisch draagt. Hij is dus minder geschikt voor lange wandelingen of voor mensen met rug- of bekkenproblemen.

    De ringsling kun je gebruiken vanaf de geboorte.

  • video tutorial

    Mei tai

    Mei tai

    Een mei tai is een draagsysteem afkomstig uit Azië. Deze drager bestaat uit een vierkant doek, met aan alle vier de kanten een band. Met deze banden kun je de drager om je lijf knopen. Veel ouders vinden dit (letterlijk) wat minder ingewikkeld dan een geweven doek.

    De drager kan zowel op de rug als op de buik als op de heup gebruikt worden.

    Een mei tai kun je meestal pas gebruiken als je kindje wat ouder is, vanaf 4 à 6 maanden. De doek is namelijk vaak te breed voor de beentjes van de baby, en komt te hoog. Ook moet het kindje al een goede nekontwikkeling hebben omdat een mei tai het hoofd niet ondersteunt. Sommige mei tais hebben overigens wel een slaapkapje dat je vast kunt knopen aan de banden als je baby in slaap valt.

  • video tutorial

    SSC - Soft Structured Carrier

    SSC - Soft Structured Carrier

    Een 'Soft Structured Carrier', kortweg SSC, is een drager die bestaat uit een verstevigd rugpand met banden, die voorzien zijn van een gesp. Een SSC is 'laagdrempelig' omdat je niets hoeft te knopen. Je kunt hem eenvoudig aanpassen aan de grootte van je kind.

    De drager kan zowel op de rug als op de buik als op de heup gebruikt worden.

    Afhankelijk van het merk kun je je kindje al vanaf de geboorte in een SSC dragen. Deze dragers zijn een erg goed alternatief voor de standaard babydragers, waar ik niet zo'n fan van ben (zie verder onder 'Baby-dragers'). Ze kunnen echter wel vrij duur zijn. Prijzen vanaf 60 euro.

  • Merken, o.a.: Ergo, Manduca, Beco, Lilliputi, Booba, Marsupi.
  • video tutorial

    Torsodragen
    Torsodragen is de simpelste vorm van dragen. Je kunt er speciale doeken voor kopen, maar een laken of badhanddoek volstaat ook. Het is wel een manier van knopen die oefening en zekerheid vraagt. En niet iedere ouder durft een baby zo op de rug te dragen. Westerse ouders dragen daarom vaak liever met iets aangepaste doeken.

  • Merken, o.a.: Zsazsa (zelf naaien), Bereka.
  • video tutorial

    Babydragers
    Verreweg de meeste ouders gebruiken een standaard babydrager. Kinderen kunnen daar echter maar kort (6 weken tot 4 maanden) in gedragen worden. Vaak zie je ze met bungelende beentjes en het gezicht naar voren hangen in de drager. Deze dragers worden in alle grote babywarenhuizen verkocht. Prijzen vanaf ca. 90 euro.

    Deze dragers zijn zowel voor de ouders als het kind vaak ongemakkelijk en weinig ergonomisch. Overigens zijn er inmiddels wel verbeterde versies op de markt, waarin het kindje beter onder de billen en in de rug gesteund wordt.

    Waar moet je op letten?
    Bij een goede draagdoek of draagzak zijn de volgende dingen belangrijk:

  • baby's moeten op de juiste manier ondersteund worden. Dat wil zeggen dat het hele ruggetje goed ondersteund wordt. Het kindje zit met een licht gebolde rug in de drager;

  • het kindje kan het beste met het gezicht naar de ouder toe worden gedragen. Onderzoeken lijken aan te tonen dat dit het meest rustgevend voor (jonge) baby's is;

  • de beentjes van het kindje zijn gespreid en de knietjes zitten hoger dan de billen. Dit noemt men de 'M-houding', omdat het ruwweg op een M lijkt.

  • een baby wordt rechtop gedragen. De draagdoek ondersteunt het kindje tot in de knieholtes.

    Tips
    Vijf tips tot slot:

  • zorg altijd dat het gezichtje van je baby vrij blijft. Jonge baby's zijn nog niet sterk genoeg om hun hoofdje op te tillen of ergens onder vandaan te trekken;

  • let bij doeken die je zelf moeten knopen goed op dat je kindje goed zit. Controleer het even in een spiegel, winkelruit (dreumesen en peuters willen nog wel eens wriemelen) of laat iemand anders even meekijken;

  • kleed je kindje niet te warm of koud. Als je een jas aantrekt over je kindje en de doek, zorg dan dat het gezichtje boven de doek uitkomt. Er zijn speciale jassen en poncho's te koop waar een extra opening in zit voor het hoofd van je kindje. Handig voor de herfst en winter!

  • draag je kindje niet in de draagdoek als je op de fiets of in de auto zit. Daar hebben ze niet voor niets een eigen stoeltje!

  • wees voorzichtig met kinderen in de draagdoek tijdens het koken, strijken of ander huishoudelijk werk. Draag je kindje dan bij voorkeur op je rug. Bedenk ook dat dreumesen en peuters sneller en nieuwsgieriger zijn dan je denkt.

    Meer informatie
    Voor het stellen van vragen en het uitwisselen van informatie kun je terecht op het forum van 'Dragen en voeden'. Zie: Dragen-en-voeden.nl.

    Kom je er in je eentje niet uit, dan kun je een afspraak maken met een draagconsulent van de Vereniging van Draagdoekconsulenten (VDC). Die weet precies hoe je goed kunt dragen. Draagconsulenten zijn niet verbonden aan een winkel, en zullen je dus niet iets aanpraten om het maar te kunnen verkopen. Zie: Draagdoekconsulenten.nl.

    Anita van Dieren
    p/a [email protected]