Ouders Online
Archief
Productinformatie - Zwangerschap en cosmetica

10 juni 2012

Nu beschikbaar: een handige folder met tips om schadelijke stoffen in cosmetica te vermijden, met name tijdens de zwangerschap. Plus adviezen voor gezondere alternatieven.
 


Veilig cosmetica-gebruik tijdens de zwangerschap

door Henk Boeke

Welke cosmetica zijn nu wel en niet veilig tijdens de zwangerschap? Die vraag is belangrijk, omdat het niet alleen om de moeder gaat, maar ook om het ongeboren kind, dat extra kwetsbaar is. Ongeboren kinderen zijn zo kwetsbaar omdat ze nog onvolgroeid zijn, en omdat er zoveel stoffen makkelijk – via het bloed en de placenta – overgedragen kunnen worden van de moeder naar het kind. Dan denk je in de eerste plaats aan alcohol- en medicijngebruik, maar ook cosmetica zouden een risico kunnen vormen.

Aan de andere kant is de vraag wat veilig is en wat niet ontzettend moeilijk te beantwoorden, omdat er zo weinig te testen valt. Je kunt geen stofjes uitproberen op de huid van een zwangere vrouw en dan kijken of het kind er later iets aan overhoudt. Dat zou onethisch zijn. Het enige wat je kunt doen, is waarschuwen voor stoffen die in andere omstandigheden gevaarlijk bleken te zijn. Of je baseren op casuïstiek, oftewel specifieke gevallen waarin er iets mis is gegaan.

Een tweede reden waarom het zo moeilijk is om iets te zeggen over schadelijkheid, is de rol van doseringen en hoeveelheden. Is één likje al schadelijk? Of twee? Of drie? Vergelijk het met de discussie over kunstmatige zoetstoffen in light-producten, zoals aspartaam en cyclamaat. Vooral van cyclamaat wordt gezegd dat dat ongezond is. Maar ja, wanneer? Met een paar kilo misschien. Van het drinken van één glas light-frisdrank is nog nooit enig gezondheidsrisico geconstateerd. Noch op korte termijn, noch op langere termijn.

Het enige wat je dán kunt doen, als je niet weet wanneer – in welke doseringen en hoeveelheden – een bepaalde stof schadelijk is, is het zekere voor het onzekere nemen, en de cosmetica waar die stof in zit, gewoon niet gebruiken. Bij medicijnen heb je soms geen keuze (als niet gebruiken schadelijker is dan wel gebruiken) maar bij cosmetica meestal wel.

Cosmeticawijzer van de WECF
De WECF (Women in Europe for a Common Future) voert campagne voor een gifvrije omgeving. Na de Speelgoedgids en de Babyverzorgingswijzer hebben ze nu een Duurzame cosmeticawijzer voor zwangere vrouwen gepubliceerd.

De Cosmeticawijzer is een handige folder met tips om schadelijke stoffen in cosmetica te vermijden, met name tijdens de zwangerschap, plus adviezen voor gezondere alternatieven.

  • Cosmeticawijzer (pdf) downloaden
  • papieren versie bestellen per e-mail (alleen verzendkosten)
  • meer informatie op Eenveilignest.nl

    Henk Boeke
    [email protected]