Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

20 juni 2003 door Henk Boeke

Kinderen hebben recht op privacy

Op dit moment werkt Ouders Online aan een site voor ouders, over veilig Internet-gedrag door kinderen. Dat is nog lang niet makkelijk, ontdekten we. Want waar ligt de grens tussen 'het beste voor je kinderen' en het respecteren van hun privacy? Het onderstaande artikel geeft een kijkje in de keuken.

Soms zijn ouders zó bezorgd over het wel en wee van hun kinderen, dat ze wel eens een beetje willen doorschieten in hun bescherm-drift. We zien dat bijvoorbeeld bij onze Vraagbaak "Seksuele opvoeding", waar regelmatig vragen binnenkomen van ouders die met hun neus erbovenop willen zitten als hun kind gaat masturberen. "Hoe kan ik hem hier goed in begeleiden?". Brrrr.

Ja, lach maar. Voor je het weet ben je zelf in die val getrapt. Afgelopen week overkwam het ons nog. We kregen een vraag van een moeder die wilde weten wat ze aanmoest met haar lesbische dochter van 15, die heftig verliefd was geworden op een meisje dat ze via het net had leren kennen. Al dat SMS-en, chatten en mailen had haar persoonlijkheids-structuur totaal veranderd, waardoor ze opeens allerlei dingen leuk en goed vond die ze voorheen helemaal niet leuk en goed vond.

Puber-verliefdheid

Om te beginnen vertelden we natuurlijk dat er geen kruid gewassen is tegen verliefdheid, en zeker niet tegen puber-verliefdheid. Hoe meer je je ertegen verzet, hoe meer je kind zijn (of haar) kop in de wind gooit, waardoor je uiteindelijk nóg verder van huis bent. Ook vertelden we dat het volkomen normaal is dat iemands persoonlijkheids-structuur inderdaad kan veranderen onder invloed van verliefdheid. Denk maar aan je eigen ervaringen uit die tijd, waarin je een ander mens werd als je verliefd werd. Maar daarna gingen we in de fout.

We constateerden dat er nog geen ontmoeting in real life had plaatsgevonden, en ook geen telefonisch contact, waardoor de mogelijkheid bestond dat dat andere meisje misschien wel een vieze oude man zou kunnen zijn (of een aantrekkelijke jongen in de bevallige leeftijd, maar dat kwam in dit geval op hetzelfde neer). Waarna we blind en onnadenkend het advies gaven om erbij te zijn, als ouders, wanneer de eerste ontmoeting zou plaatsvinden. Een dergelijk advies is immers standaard, wanneer het gaat om kinderen en ontmoetingen met virtuele relaties.

"Hoezo, aanwezig bij de eerste ontmoeting"? - vroeg een goede vriend van ons, toen we dit verhaal vertelden. "Hoe moet ik mij dat voorstellen? Jullie ouders waren er toch ook niet bij, toen jullie je eerste liefde ontmoetten?"

Hier zwegen wij stil. Hij had gelijk. We hadden zomaar een standaard-advies gegeven, zonder er echt bij na te denken. Kinderen hebben ook recht op hun privacy. Aanwezig willen zijn bij de eerste ontmoeting, is bijna net zo erg als erbij willen zijn als ze masturberen...

eBlaster

En denk vooral niet dat zo'n privacy-probleem alleen betrekking heeft op pubers. Ook uw zoon of dochter van 8 kan al aan het chatten zijn. En ook dát kan aanleiding geven tot privacy-problemen.

eBlaster

Kort geleden zagen we een pagina-grote advertentie in het Amerikaanse computer-vakblad PC Magazine. Daarin werd een nieuw product onder de aandacht gebracht, genaamd eBlaster, waarmee je je kinderen kunt bespioneren. Zodra deze software geïnstalleerd is, en zich onzichtbaar in de PC genesteld heeft, worden álle gebeurtenissen – van toetsaanslagen tot chat-sessies en van inkomende tot uitgaande e-mail – vastgelegd in een log-file. En dat log-file kun je dan in het geniep laten doorsturen naar een bepaald e-mail adres, bijvoorbeeld je eigen werk-adres.

Los van de vraag of zoiets juridisch wel kan, is het natuurlijk stuitend. Zijn die Amerikanen nu helemaal van Lotje getikt? Ouders mogen bezorgd zijn over het Internet-gedrag van hun kinderen, maar er zijn wel grenzen, vinden wij. En die worden met dit product behoorlijk overschreden, lijkt ons.

Goed midden vinden

Toch blijven onze ouder-zorgen natuurlijk wel reëel. En dat vormt een probleem. Want enerzijds willen we onze kinderen niet chaperonneren of bespioneren, maar anderzijds willen we wel ons best doen voor hun veiligheid.

Het is nog lang niet makkelijk om daar een goed midden in te vinden.