Ouders Online
Archief
Van de redactie

6 juli 2013

Waarin Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, een brug slaat tussen niets doen in de vakantie en Niets Doen in de opvoeding.
 


Niets Doen

Van de redactie

'Laten we proberen samen niets te doen' zegt het laatste Filosofie Magazine. Het kwam vandaag binnen, en ligt nu op mijn bureau, bovenop de stapel boeken en bladen die ik deze zomer in alle rust ga lezen. Maar daarover straks meer. Eerst een mooi beeld dat we op Twitter zagen:


 

Deze moeder liet weten dat ze alvast begonnen was met niets doen. Vakantie! Maar wel met Ouders Online. Zo zien we het graag ;-)

Niet ingrijpen
De oproep van het Filosofie Magazine om niets te doen, verwijst ook naar iets anders dan luieren. Het gaat ook om 'niet ingrijpen'. Laten we dat Niets Doen noemen, met hoofdletters. Afstand nemen, een stapje terugdoen, en eerst eens kijken wat er gebeurt als je niets doet. Loopt de boel helemaal in het honderd als je niets doet? Vaak niet. Soms júist niet. En het kan anderen de ruimte geven om te groeien. Vooral kinderen.

Je kunt elke dag oefenen met Niets Doen. Geen zwembandjes meer omdoen, en kijken wat er gebeurt. Niet meer ingrijpen bij ruzies, zodat je kinderen leren om hun conflicten onderling op te lossen. Of je erbij neerleggen dat je 16-jarige dochter in haar eentje op vakantie wil.
Dat alles vereist vertrouwen.

Klinkt als vloeken
We lijken wel voorgeprogrammeerd om altijd iets te moeten doen. "We kunnen ook níets doen" klinkt als vloeken, en vrijwel nooit als een serieuze optie als er een probleem is. (Ik herinner mij de woede van mijn schoonmoeder, toen haar vader op hoge leeftijd terminaal kanker kreeg. Bestralen, chemo, alles kon. "We kunnen ook níets doen," opperde ik, wat mij niet in dank werd afgenomen.)

Of luister eens naar 'mensen met een mening' bij Pauw en Witteman, of Knevel en van den Brink. Dan moet er altijd iets gedaan worden. Vooral als het om kinderen gaat.

Regels en verplichtingen
Zodra er iets is met kinderen, vliegen de nieuwe regels en verplichtingen je om de oren. Er moet altijd iets gedaan worden. Een greep uit recente talkshow-kreten:

  • Ouders moeten verplicht worden hun kinderen te vaccineren!
  • Ouders moeten een psychologisch onderzoek ondergaan voordat ze mogen scheiden!
  • Falende ouders moeten verplicht aan de anticonceptie!
  • Ouders moeten zich meer op school vertonen! (Het liefst bekrachtigd met een handtekening onder een contract.)

    Het zou mooi zijn als politici, beleidsmakers, adviseurs en tv-kletskousen eens wat meer ruimte gaven aan ouders. (Zie ook: Ruimte voor ouders van Martine Borgdorff.) Laat ons voor onze kinderen zorgen op onze manier. Dat is bijna altijd goed genoeg.

    Soms moeilijk, soms nodig
    Kortom: even Niets Doen. Zodat iedereen adem kan halen en zelf de kans krijgt om goede keuzes te leren maken. Dat werkt niet alleen bij ouders en andere grote mensen, maar ook bij peuters en pubers. Laat ze gewoon maar zwemmen zonder bandjes, en op vakantie gaan naar nieuwe oorden. Het is soms moeilijk, maar soms is het gewoon nodig.

    We wensen iedereen een fijne zomer! Begin september zijn we weer terug, met praktische en spraakmakende artikelen over ouderschap, én een vernieuwde website!

    Enneh... wilt u ook van die fijne Ouders Online zonneschermpjes die getoond werden op Twitter? Word dan donateur van de Vrienden van Ouders Online!

    Leestips
    Zo ziet mijn leesstapel voor de vakantie eruit. Doe er uw voordeel mee!

    Leren relativeren - van Janneke Gaanderse
    Omdat relativeringsvermogen belangrijk is, vooral voor ouders. Als je daarin nog wat kunt bijleren is dat mooi meegenomen!
    Meer informatie en online bestellen.

    Eet mij - van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen
    Omdat ik geïnteresseerd ben in (over)gewicht en omdat ik een fan ben van de scherpe pen van Asha.
    Meer informatie en online bestellen.

    Digitale dementie - van Manfred Spitzer
    Ik ben al halverwege en het is een rijk boek (over de invloed van media op het brein van jonge kinderen). Maurice de Hond, van de iPad-scholen, neemt Spitzer niet serieus omdat hij brandnetelthee drinkt. Ik neem hem wél serieus omdat hij zich baseert op (neuro)wetenschappelijk onderzoek.
    Meer informatie en online bestellen.

    Pestkop-apenkop - van Patrick van Veen en Sarah Mutsaers
    Ondertitel: 'Wat apen ons kunnen leren over pesten op het schoolplein'. Geschreven door een bioloog en een 'diermanager' (what ever that may be). Wat kunnen die ons leren over pesten bij kinderen? Een nieuwe invalshoek kunnen we altijd goed gebruiken!
    Meer informatie en online bestellen.

    De informatiefuik - van Arnold Roosendaal
    Hoeveel controle heb je over je online identiteit? De schrijver is jurist en deed gedegen onderzoek.
    Meer informatie en online bestellen.

    Kleine vulkaantjes - van Warwick Pudney en Éliane Whitehouse
    Boosheid bij kinderen is lastig. Denk aan kleuters met driftbuien. Waarom zijn jonge kinderen soms zo boos? En wat kun je doen met respect voor de gevoelens van je kind? Een praktisch boek, dat belooft wat!
    Meer informatie en online bestellen.

    Duurzaam opvoeden en ontwikkelen - van Marcel van Herpen
    Van Herpen is een verhalenverteller, ook in dit boek. Het boek ziet er aantrekkelijk uit, met prachtige foto's, en bevat ook verhalen van anderen. Over leven, opvoeden en opgevoed worden. Inspirerend!
    Meer informatie en online bestellen.

    Een tijd voor empathie - van Frans de Waal
    Alweer een paar jaar oud, maar nog steeds actueel: wat verbindt ons? Den Haag zegt dat we meer voor elkaar moeten gaan zorgen. Maar hoe doe je dat?
    Meer informatie en online bestellen.

    Justine Pardoen
    [email protected]


    Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online.