Terug naar overzicht recensies

Twee halen, één betalen

De ridders van de ronde tafel -
Hoofdstuk 1: Oorsprong van Excalibur 5 sterren

10 jaar en ouder
alleen Windows
John Snel
april 2001

Altijd al ben ik geboeid geweest door ridderverhalen. Ik was dan ook zeer verheugd toen ik deze titel onder ogen kreeg. Drie cd-roms lang kan ik me laten meeslepen door in de huid te kruipen van de jonge krijgsman Bradwen. Het leukste van alles is dat je twee spellen krijgt voor de prijs van één en dan ook nog helemaal in het Nederlands gesproken.

Ridders van de Ronde Tafel

De handleiding
Meestal zit er bij dit soort avonturen- en rollenspellen een dik boekwerk dat je na een lange inleiding vertelt wat precies de bedoeling is en hoe het spel gespeeld moet worden. Zo niet bij dit spel. Het boekje heeft dan wel 39 bladzijden maar bevat de beschrijving in maar liefst 5 talen. Gelukkig zit Nederlands er ook bij. Na een korte blik in de handleiding weten we dat we met een adventurespel te maken hebben. We leggen de handleiding gauw opzij en beginnen met spelen.

Heidense of christelijke weg
In het begin van het spel moet je een keuze maken. Kies je voor de Keltische weg, dan speel je een krijgsman die veel waarde hecht aan verschillende goden, feeën, eenhoorns, enzovoorts. Je kunt ook kiezen voor de Christelijke weg, die inhoudt dat je maar in een enkele God gelooft.

De keuze die je aan het begin van het spel maakt, bepaalt hoe het verhaal zal verlopen. Er is een rode draad die in beide versies hetzelfde is maar de plot wordt van verschillende kanten benaderd. Ik heb met beide personages een tijdje gespeeld en heb uiteindelijk gekozen voor de Christelijke weg, gewoon omdat ik daar in het begin het snelste resultaat mee boekte. In het begin moet Bradwen zien uit te vissen wat er met de leden van zijn clan is gebeurd nadat ze zijn overvallen door een Saksische bende. Bradwen's vader, de koning is ziek, zijn broer aast op de troon en overal komen de burgers in opstand. Er valt dus genoeg te doen voor Bradwen.

Lineair
Nu heb ik toch al vele avonturen en rollenspellen gespeeld maar nog nooit één dat zo lineair opgebouwd is als dit. Het is per sé nodig om handelingen in een bepaalde volgorde te doen om verder te komen. In het begin krijg je bijvoorbeeld de opdracht om heer Elad tot overgave te dwingen omdat hij is overgelopen naar de Saksen. Je kunt deze taak pas vervullen nadat je met een kluizenaar gesproken hebt die je de weg naar Elad wijst. Omdat ik eerst een andere kant op was gegaan was ik eerst Elad tegengekomen en daarna pas de kluizenaar. Dit is volgens het programma niet de goede volgorde en dus bleef ik in het begin al steken. Pas na een tweede keer met heer Elad gesproken te hebben kwam ik verder. Deze manier van spelen werkt zeer storend en haalt je al gauw uit de verder goed gesitueerde sfeer van het spel.

De interface van het spel werkt verder wel makkelijk. Je gebruikt de pijltjes om te lopen en de spatiebalk om een voorwerp te gebruiken of te praten.

Eigenlijk voor volwassenen?
Dit spel is vooral aan te raden aan iedereen die van fantasy of ridderavonturen houdt. Grafisch ziet het er allemaal goed uit en de mensen die de karakters hebben ingesproken hebben goed hun best gedaan. Ondanks een erg lineaire opzet blijft dit spel een aanrader. Een volledig Nederlandstalig adventure zien we niet zo vaak.

Af en toe zal Bradwen ook moeten vechten, maar voor de actiefreaks is hier niet veel lol aan, want de gevechten verlopen volledig automatisch en winnen of verliezen wordt bepaald door de keuze van je wapen en de kracht van je tegenstander. Dit is duidelijk een spel dat voor volwassenen ontwikkeld is; kinderen zullen minstens een jaar of 10 moeten zijn om het verhaal enigszins te kunnen volgen.

Titel: De ridders van de ronde tafel
Prijs: ƒ 79,50
Uitgever: Homesoft
Leeftijd: 10+

Minimale systeemeisen:
PC PII 300mhz.
Windows 95/98
32MB RAM
3D videokaart en geluidskaart

John Snel
[email protected]

Terug naar overzicht recensies

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 2 april 2001