Ouders Online
Archief
Babytijd – tips

juni 2001

De babytijd kent tal van moeilijke momenten. Van koken met een huilende baby tot ruzie maken over wie er 's nachts moet opstaan. Hoe loste u dat op?

Onze lezers omschreven openhartig hun problemen en gaven aan hoe ze het oplosten.


Babytips van lezers

onder redactie van Justine Pardoen

Honderden waardevolle tips kregen we binnen. Heel veel daarvan zijn zeer bekend, maar de nieuwkomers in de wondere wereld van de babytijd kennen ze misschien nog niet allemaal. Daarom we beginnen beginnen met een overzicht van de klassiekers. Daarna volgt onze keuze van originele oplossingen die we nog niet kenden.

Baby's huilen altijd als je moet koken
Baby's ruiken het waarschijnlijk. Of ze hebben er een extra zintuig voor: ze weten dat tussen zes en zeven uur 's avonds eigenlijk niemand tijd voor hen heeft. En daarom huilen ze allemaal. Echt waar: altijd op hetzelfde tijdstip. In Groningen en in Zierikzee.

En dus staan er waarschijnlijk elke avond duizenden vrouwen tussen zes en zeven eten te koken – al of niet in afwachting van de thuiskomst van een partner – met de huilende baby in een draagdoek. In duizenden andere gezinnen staat de baby in het wippertje of baby-autostoeltje bovenop het aanrecht. Meestal helpt het dat ze naar mama kunnen kijken of haar beweging mee kunnen voelen. Tientallen inzendingen tipten deze oplossing.

Baby's inbakeren biedt veiligheid
Het inbakeren van baby's komt weer helemaal in. Het is lang niet altijd nodig om het kind officieel in te bakeren. Het in een doek of badcape wikkelen, of het gezichtje bedekken met een spuugdoekje of hydrofiel luier -- niet eerder doen dan wanneer het kindje het zelf kan wegtrekken -- geeft blijkbaar een geborgen gevoel. Veel moeders tipten dat dit dé manier is om onrustige kinderen in slaap te krijgen.

Nachtdienst
Talloze inzendingen vertelden tot in detail hoe vader en moeder van een pasgeborene het probleem van de onderbroken nachten 'tackelden'. Soms is zware onderhandeling nodig, soms komt deze heel natuurlijk tot stand. Het ene gezin doet het weer anders dan het andere, maar vele gezinnen werken met één of ander vast nachtdienst-rooster. Zo bijvoorbeeld: tot 23.00 uur heeft mama dienst, en van 23.00 uur tot 07.00 uur papa, die daarna weer door een frisse mama afgelost wordt. Een regeling die tot ieders tevredenheid werkt, kan zo vele jaren dienst doen.

Klassieke relativering
Een heel belangrijke tip, maar vaak over het hoofd gezien, is de tip om het allemaal niet zo nauw te nemen met alles wat niet met de baby te maken heeft. Geef de baby prioriteit boven alles, met name het huishouden. Laat wat vaker de boel de boel en schuif aan het eind van de dag de rotzooi met een bezem achter de bank.

Het is goed zoals het is
Wat opviel is dat er zoveel tevreden moeders zijn: natuurlijk zijn er vele vervelende momenten in het leven met een baby. Maar er gaat ook zo enorm veel goed. En daarvan genieten zijn we nog niet verleerd.


Nieuwe tips

De onderstaande inzendingen wonnen het boek "De Babyfluisteraar" van Tracy Hogg.

1. Maak van het eten een feestje
Ingezonden door H. Vollebregt, Monster

Ons dochtertje (11 mnd) krijgt al een aardig willetje. Het warme eten gaat niet zo soepel meer. Ineens hield ze na drie hapjes haar mond stijf dicht en sloeg het lepeltje uit mijn handen. Nu geven we haar zelf een eigen lepeltje en bordje. En daar heeft ze veel plezier in: zelf doen. Het zorgt natuurlijk wel voor veel rommel, maar dat heb ik er wel voor over.

2. Baby in de stijfsel
Ingezonden door D. Meijsen, Zierikzee

Het klinkt gek, ik weet het, maar ooit tipte een vriendin die ook homeopaat is me het volgende. Heeft je kindje erge last van eczeem met veel jeuk, maak dan een badje met een heel klein beetje behangselplaksel erin. Echt héél erg weinig, want je kind achter het behang plakken biedt geen uitkomst. Smeer dat op de aangedane plek. Er vormt zich dan een dun laagje op de huid, waardoor de jeuk stilt en de huid kan helen.

3. Disco-mobile
Ingezonden door R. Zuring, Amsterdam

Verschonen en aan- en uitkleden kan een zenuwslopend karwei zijn, maar voor onze zoon is het een feest. Boven zijn commode hangt namelijk een mobile van kleurig zijden fee-tjes, die in het rond dansen. Dankzij een motortje van een disco-bol draaien ze rond. Onze baby kan er geen genoeg van krijgen; hij blijft gefascineerd door de dansende fee-tjes. Mocht hij erop uitgekeken raken, dan hangen we een ander mobile aan het motortje. Het is los te koop voor ƒ 19,50 bij de electrowinkel en simpel op te hangen.

4. Wrijf over zijn basis
Ingezonden door T. Blok-van Iperen, Delft

Op moeilijke momenten met de baby, maar ook als hij het zelf moeilijk heeft (moe, ziek, onrustig, geschrokken enz.), is het goed hem rechtop tegen je aan te houden, stevig vast te houden en met één hand voorzichtig over zijn stuitje te wrijven, met de klok mee. Zijn stuitje is zijn basis en contact daar, met de warme hand van de ouder, werkt geruststellend. Werkt ook bij oudere kinderen die zich nog zo laten vasthouden (peuters).

5. Azijn als wasverzachter
Ingezonden door A. van der Harst, Den Haag

Onze baby had last van rode uitslag op zijn huid, met name zijn beentjes. Na van alles uitgeprobeerd te hebben aan homeopathische zalfjes en emulsies, ontdekten we de oplossing. Hij bleek te reageren op zeep-resten die in de kleertjes achterbleven na het wassen. Volwassenen merken daar meestal niets van, maar een baby kan daar gevoelig voor zijn. babyhuidjes wel. We deden toen in plaats van wasverzachter, azijn in het laatste spoelwater. Azijn haalt de laatste zeep-resten uit de kleding en de rode uitslag behoorde tot het verleden.

6. Veilig voor de kleine onderzoeker
Ingezonden door Z. Groenhof, Leeuwarden

Als plantenliefhebber heb ik overal in huis planten staan. Waarschijnlijk is mijn zoontje ook een plantenliefhebber, want geen plant is veilig voor hem. Hij greep met zijn volle hand in de aarde en strooide het rond. Toen heb ik alle planten verzameld in vier hele grote, hoge plantenbakken. Dit heeft op twee manier voor rust gezorgd in de woonkamer: mijn zoontje kan er niet meer bij en de woonkamer is opeens veel groter.

7. Dagritme aangeven met zang
Ingezonden door M. de Bie, Den Haag

Veel zingen helpt tegen het huilen (van de baby). Als je op bepaalde vaste momenten van de dag steeds dezelfde liedjes zingt (vlak voor het eten, het slapen gaan, tijdens het badje enz.), krijgt de baby gemakkelijker door dat er een vast ritme in de dag zit. Dat brengt rust.

8. Zoek tegenwicht voor moeilijke momenten
Ingezonden door D. Verboort, Bennekom

Ik heb geen oplossing voor een praktisch probleem, maar een tip voor tegenwicht op de moeilijke momenten dat je je baby niet lijkt te kunnen troosten. Denk aan een moment dat het wel leuk was en praat erover. Een moment dat je baby leuk lachte, of toen je ineens iets opviel zoals zijn zachte haartjes, een heerlijke geur of zijn warme bolletje. Zo kun je je baby zien als iemand die het op dat moment zelf ook heel moeilijk heeft en vind je tegenwicht daarvoor.

9. Ga sporten
Ingezonden door K. Vermeulen, Best

Een baby slokt al je tijd op. Hij legt beslag op je ritme, zeker als je borstvoeding geeft. Mijn baby (derde kind) zit gedurende 24 uur per dag, 7 dagen per week in mijn systeem. De oplossing die ik hiervoor gevonden heb is heel simpel: ik heb met mezelf afgesproken om minimaal drie keer per week te gaan sporten. Ik ga hardlopen of skaten. Vooral dat laatste kost enorm veel energie om overeind te blijven. Tijdens de lessen ben ik maar met één ding bezig: niet vallen en zorgen dat je vooruit komt. Daardoor denk ik even helemaal nergens anders meer aan. Ook niet aan mijn kind. Dat heb je soms nodig.

10. Kolven achter een kamerscherm
Ingezonden door C. Boomsma, Visvliet

Op mijn werk deel ik een kamer met anderen. Er was geen kamer vrij om te gaan zitten kolven. Even dacht ik dat ik mijn gêne dan maar opzij moest zetten en in het bijzijn van mijn mannelijke collega te gaan zitten kolven. Ik kon hem toch moeilijk van zijn werkplek jagen. Maar dit was mijn oplossing: ik heb om een kamerscherm gevraagd en daar duik ik achter als er gekolfd moet worden. Ik heb er een foto opgehangen van mijn baby en er staat een tafeltje achter voor de flessen en het kolfapparaat. En iedereen die binnenkomt is geïnstrueerd om niet tegen me te praten als ik daar zit. Dit werkt al maanden perfect.