Ouders Online
Archief

Tips: autoreizen met kinderen

In juni 2002 vroegen we u naar tips om lange autoreizen te veraangenamen. Hieronder vindt u alle inzendingen. De prijswinnende tips worden behandeld in het Jury-rapport (bereikbaar via de menubalk hiernaast).


1. Reistip voor lange auto-reizen
Peter Koper, Lelystad
Ik zelf ben vorig jaar naar Frankrijk gereden met 4 kinderen in de wagen, ik ben s'ochtends heel vroeg gaan rijden zo dat ze nog wat moe waren heb in 1 keer van Lelystad naar Maastricht kunnen rijden zonder dat ik last had ze lagen heerlijk te slapen. Bij Maastricht geontbijt en gepauzeerd, allemaal even de auto uit. Achter in had ik allerlei speelgoed liggen. Ik had speciaal mijn cd speler megenomen, en gezordg dat ik muziek bij mij had die zij eluk vondenzo dat er ook mee gezongen kon worden.

Op de heenweg heb ik ongeveer om het uur rijden even een kwartiertje pauze gehouden zodat ze ven de benen konden streken. Ik deed er precies de geplande 10 uur over. Op de terug weg het zelfde principe van 1 uur rijden en dan even een pauze, wel later vertrokken, maar nu extra lange pauze in gelast in Luxemburg. Toen ik Nederland in reed lagen de 3 jongste alweer te slapen en heb ik na een korte pauze in een ruk weer de weg naar huis kunnen af leggen ook die rit duurde precies 10 uur. Heb dus weinig last gehad.

2. Slapen
J.beyde, Amsterdam
Om 19.00 uur vertrekken en samen het rijden afwisselen, aan de kinderen heb je geen kind; die slapen al na 2 uur.

3. Verrassingen tijdens de reis
Ingrid Mols, Merkelbeek
Onze dochter van bijna 3 gaat al mee op reis naar frankrijk sinds ze 11 maanden oud was. Om het voor haar toch leuk te houden onderweg koop in van tevoren in de winkel kleine en leuke cadeautjes om onderweg uit te pakken (voor zowel heen als terug reis) en waar ze mee kan spelen, omdat het iets nieuws is is ze uren zoet. (meestal een boekje of een klein poppetje het hoeft niet duur te zijn)verder zoeken wij leuke plekken om onderweg te picknicken en te spelen met haar.

4. Laat het niet te saai worden
Familie Flink, 's-Heerenhoek
Bij ons al we lange rijzen maken gaat het altijd heel simpel.
We pakken verschillende zakjes in voor achter in de auto.
Dan hebben ze iedere keer als we stoppen om ergens te plassen weeer wat nieuws om achterin de auto mee te spelen of te lezen.
Zo blijven ze zoet en wordt het rijzen ook niet saai voor ze.
Dit is onze manier en het werkt echt.

5. Grote verrassings-tas en de leukste tussenstop
[naam en adres bekend bij de redactie]
Voor onze 3 kinderen (8,6,3 jaar) is de grote verrassingstas al jaren een succes. In de tas zitten stevig ingepakte "kadootjes". Zeker geen dure kado's maar bijvoorbeeld biebboeken, zelfopgenomen cassetebandjes/c.d.'s, een gehuurd gameboyspel, gekopieerde kleurplaten etc. Allemaal dingen die ze direct kunnen gebruiken. De spanning wordt extra opgevoerd omdat ze om een kadootje te kunnen winnen eerst een "opdracht" moeten doen. Bijvoorbeeld 10 caravans tellen of kentekenplaten uit 5 landen verzamelen (waar ze vaak al een half uur zoet mee zijn). Daarnaast hebben we ook een koelbox vol "eet-verrassingen" zoals hartige spiesjes, worstjes etc. We stoppen wel regelmatig en gaan dan echt even spelen en rennen.

Op de terugreis is de verrasingstas leeg... maar dan plannen we als "tussenstop" een pretpark, die zomers vaak tot 21 uur open zijn. In Frankrijk zijn er diverse mogelijkheden die goed bereikbaar langs de thuisroute liggen. Vooraf vrolijke kinderen met het vooruitzicht van het pretpark en daarna steevast slapende kinderen. En ook een leuke afsluiting van de vakantie!

6. De Tas
C.M. Voskuijl-Evers, Almere

Wat vroeger bij ons altijd werkte en nu ook weer bij �nze kinderen is De Tas. Erg verrassend, de tijd ging snel en steeds iets nieuws. Mama heeft voorin een tas staan, waar geregeld iets leuks uit tevoorschijn komt. Een spelletje, een doosje rozijnen, een kleurboekje, een verhaaltje, een lapje met touwtjes, knoopjes ed die vast zitten en los moeten enz. Om de zoveel tijd kwam er weer iets uit De Tas. Op die manier kun je je kind gelijk leren klokkijken, als je bv op het hele uur iets laat uitpakken.

Ook een walkman met cassettebandjes is een gouden greep. Zelf ben je verlost van urenlang kwelende kinderkoortjes of sprookjes en je kind zit ademloos te luisteren (of zingt mee). Bij ons zijn inmiddels al 3 walkmans versleten en het blijft een succes.

Spelletjes als 'ik zie ik zie', rode auto's tellen, woordspelletjes (voor de kleuters en groter) vallen ook altijd goed in de smaak, net als 'verhaaltje afmaken'. Mama begint een verhaaltje. Bij 'en toen' gaat het kind verder. De volgende 'en toen' is weer voor mama (of voor papa of ander kind). De ouder moet daar alleen wel zin in hebben.

Als je geen tafeltje of schoottafeltje in de auto hebt, is een koelboxje in het midden ook een idee. De kinderen hebben zo een tafeltje en hebben iets meer een eigen hoekje.

Voor de kinderen die kunnen schrijven is het leuk om een reisverslag te maken en daar dingen bij te plakken die ze onderweg zijn tegengekomen tijdens de stops. Suikerzakjes, uitgeknipte plaatjes uit wegrestaurantfolders, bloemetjes, een tankbonnetje, noem maar op.

Veel reisplezier!

7. Nieuwe boekjes
N, de Schepper, Oostburg

Ik koop enige tijd van tevoren enkele nieuwe boekjes en stop die dan weg. Als ons zoontje het beu is om rond te kijken, dan geef ik hem af en toe een boekje. Daar is hij dan uren mee zoet. En onderweg even stoppen om lekker te eten en de benen te strekken helpt natuurlijk ook.

8. Raam stiften
Margareth Kaal, Ugechelen

Ik weet niet waar ik deze tip vandaan heb misschien wel van deze site, maar je hebt van die stiften die je op whitebaords of flipovers gebruikt wordt geef je kind een paar kleuren en laat ze maar op de ramen kladderen, je kan ze zo wegvegen, wij doen dit altijd en ze zijn uren "stil". En computerspelletjes doen het ook altijd goed. En zelf ook wat verzinnen. Dus hoe vaak kom je een rode auto tegen en dat opschrijven op je raam natuurlijk.

In frankrijk heb je ook speciale parkeerplaatsen met speeltoestellen die zijn te herkennen aan de borden met kabouter langs de snelweg.

9. Uitgerust op weg
Gea Fidom, Hoogeveen

Als papa en mama goed uitgerust aan de lange reis beginnen, is dat volgens mij de grootste kans op succes. Je hebt zelf meer geduld voor de kinderen. Je raakt minder snel geïrriteerd. Waardoor de kinderen ook veel langer positief gehumeurd blijven.

10. Raamkrijt
Judith Neijts, Amsterdam

Een van de leuke dingen,op het raam van de auto tekenen. Normaal streng verboden maar tijdens een lange autorit toegestaan.

Er bestaat raamkrijt waarmee je op glas,tegels en ruiten kunt tekenen en je veegt het er met een droge doek zo weer af. Dit houdt ze weer een aantal kilometers bezig.

11. Nacht
Fam. Grouw, Hoogeveen

Zo mogelijk 's nachts rijden, want in de auto zijn onze drie zoons slapend op z'n liefst.

12. Kleine presentjes
K. Grim, Purmerend

Het ligt er natuurlijk aan hoe lang de autorit gaat duren, maar toen wij naar Frankrijk naar de Dordogne gingen (1100 km) hebben wij na iedere stop (of na ... zoveel 100 km) kleine cadeautjes gegeven. Bijvoorbeeld een prentenboekje/leesboekje, sleutelhanger, autootje of barbiepopje, verrekijkertje, fototoestel, etc. en dat vonden ze toen heel interessant. Het hoeven helemaal geen dure cadeautjes te zijn want bij Zeeman of de Wibra kom je dit soort leuke presentjes altijd tegen. Een cassetterecorder (met koptelefoon) met wat cassettebandjes doet ook wonderen. Zo hebben ze hun eigen muziek.

13. Woord van een bepaalde rubriek doorgeven
Monique van Meurs, Schijndel

Rubriek: dieren. Er wordt een dier genoemd bv. papegaai. Om de beurt probeer je een dier te bedenken die met de laatste letter begint van het vorig genoemde dier, bijvoorbeeld: inktvis, slak, kakkerlak, konijn etc ...
Eventueel kun je een andere rubriek nemen zoals etenswaren, autonamen, of voornamen.

Met een rijke fantasie is dit uit eigen ervaring uren vol te houden. En als ze er echt helemaal genoeg van hebben zijn ze toe aan een stop, even uitrausen, wat drinken en iets lekkers, en de reis kan weer voortgezet worden met tevreden kinderen, die toe zijn aan een moment van rust, puzzel-, of leesboek.

14. Kadootjes en Macdonalds
Daphne Kampman, Zwolle

Wij hebben drie kinderen: 5, 3 en 1. Wat bij ons goed helpt, is kadootjes en macdonalds. Voor onderweg koop ik een kadootje. Iets heel simpels als een klein popje van 1 euro ofzo. Ik moet er wel bij zeggen dat ik het hele jaar door gefocust ben op zulke aanbiedingen, zodat ik altijd iets in de kast heb liggen (playmobiel, waterpistooltjes, krijtjes, autootjes, stickerboekjes enz.) Als de nood dan hoog wordt, tover ik het kadootje tevoorschijn en men is weer een eventjes zoet. Bovendien stellen wij de kids altijd (hoe onpedagogisch) eten bij macdonalds in het vooruitzicht. Dat gebeurt dan zo halverwege de rit (er is altijd wel ergens een macdonalds en het is voor de kinderen overal even herkenbaar). We nemen er dan uitgebreid de tijd voor en laten ze goed uitrazen in de ballenbak of het speeltoestel. Daarna is de rest van de reis vrij rustig.
Ik wil niet zeggen dat ze op deze manier nooit ruzie maken, maar de structuur is duidelijk voor ze.

15. Magisch tekenbord
S.M. Giraldi-Immink, Almere

Wij hebben onze zoon van bijna 3 een magnetisch tekenbord gegeven. Hij tekent met een pen met een ijzeren (stompe) punt en dan zelf steeds wissen wat hij getekend heeft. En kinderliedjes (vooral van de cd's van kabouter plop) draaien die we zelf op een cd op MP3-formaat hebben gebrand. Goed voor vele uren luisterplezier in de auto.

16. Autostoel
Mark Gras, Westervoort

Bij een lange reis in de auto is het handig om kinderzitjes te gebruiken voorzien van een hoofdsteun ze zitten lekkerder en de kinderen vallen niet "dubbel" wanner ze in slaap vallen. Zorg verder voor een hangtas aan de voorstoelen met daarin (doe-)boekjes en speelgoed. Onze kinderen hebben sindsdien geen miete meer met een wat langere reis. Een plezier voor de kinderen - maar zeker ook voor de ouders.

17. Trukendoos
Veldman, 1016BV
Elke keer als we met de auto gaan rijden, leren we mijn zoontje Gijs van 1 jaar een nieuwe truc. Bijvoorbeeld: aplaus! En hij klapt in zijn handjes, of handjes op je bolletje. Gelukkig is op deze leeftijd herhaling het leukste wat er is.

Soms zit hij in een stil hoekje al zijn trucs nog eens te repeteren en heeft hij de grootste lol. Het werkt ook erg goed als afleiding bij een ondeugende actie. Dan roepen we kus! en hij komt vrolijk aan kruipen en duwt zijn voorhoofd naar je lippen.

18. Papiersnipperen
Elisa hageman, Alkmaar
Wij geven de kinderen op erge vervelingsmomenten een klein kadootje,waar ze dan weer een hele poos mee kunnen spelen.
wat bij ons echt hielp in een hele lange file!
papier geven en ze deze laten versnipperen en rond gooien!!!!!plezier en pret verzekerd!

19. 's Nachts rijden is zoveel rustiger
Claudia Bennink, Zoetermeer
Wij hebben al een aantal maal een lange reis in de auto gemaakt en de beste tip die ik kan geven is: rijd 's nachts! Wij doen het zo. Mijn man neemt 's middags al vrij en dan laden we de auto, hij gaat in de loop van de middag naar bed en ik eet rustig met de kinderen. We doen nog een spelletje, rijden nog een stukje met de fiets, enz. We gaan om ongeveer negen uur 's avonds in bad, lekker uitgebreid en dan maak ik mijn man wakker. Ik doe de kinderen een pyjama aan, we drinken nog wat koffie en dan rijden we weg. De kinderen hebben natuurlijk wel hun knuffels in de auto + een dekentje. Ze slapen snel en dat rijd een stuk rustiger. Ook op de weg is het lekker rustig en koel, ook een heel belangrijke. Ik heb een tasje in de auto met kleding, washand, handdoek, borstel, tandenborstel enz. en dat gebruiken we dan 's morgens in een wegrestaurant waar we dan meteen uitgebreid ontbijten. Zo is de reis ook al meteen een beetje vakantie zoals het hoort!!

20. Spelletjes zonder materiaal
Liesbeth van Wijk, Alphen aan den Rijn
Op de eerste plaats reizen wij bij voorkeur 's nachts. Voorwaarde is dat jij en je partner afwisselend kunnen sturen en slapen. Tweede voorwaarde is dat de kinderen ook echt de hele nacht slapen in de auto. Onze oudste is 9 en dat lukt nog wel. Ik heb van andere ouders gehoord dat dat met een jaar of 12, 13 moeilijker wordt.
Voordeel is dat het rustig is op de weg en je de kinderen veel korter hoeft bezig te houden dan wanneer je overdag reist.

Maar als ze dan wel wakker zijn en de reis erg lang gaat duren?
Wij doen spelletjes waar je geen materialen bij nodig hebt en waar alle gezinsleden aan mee kunnen doen. Tenminste de kinderen moeten wel een jaar of drie zijn, begrijpen wat de regels zijn en redelijk kunnen praten.
- ik zie, ik zie wat jij niet ziet...
- ik ga op reis en ik neem mee..
- geen ja, geen nee
e.d.

Wij hebben ook nog een ander soort spelletje gedaan: iedere 10 of 15 km. krijgen de kinderen een snoepje of een dropje, MAAR... wie ruzie gemaakt heeft of vervelend is geweest, wordt een ronde overgeslagen. Werkt geweldig!! Zelfs in de file werkte het nog.. Ze houden elkaar in toom. Je moet het natuurlijk weer niet te lang doen, anders krijg je weer spugende kinderen op de achterbank. Maar bv. de laatste 100 km voor aankomst, want de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst.

21. Plankje met potloden
Isabel de Cneudt, Baarn
Iedereen kent ze wel: die handige tekenborden waar de kinderen met een magneetpen en eventueel figuurtjes tijden zoet mee kunnen zijn. Nog langer houden ze het vol met het volgende: een gewoon houten plankje (niet te dik) dat over de zijranden van het autostoeltje of stoelverhoger past. Eventueel aan de onderkant aan beide kanten een latje om het een beetje "schuifvast" te zetten en aan de bovenkant een héél smal latje zodat het papier niet wegschuift.

In de potloden heb ik aan de uiteinden een heel klein gaatje geboord en ook een groter gat aan de bovenkant van het bord. Door ieder potlood een touwtje en dan vastmaken aan het bord.

Geen gezeur dat de potloden zijn gevallen of dat er maar 1 kleurtje is. En de tekeningen kunnen bewaard worden zodat de "opdrachtjes" – wie kan er een rode auto tekenen – ook nog bewaard kunnen worden. Wel bij iedere stop even punten slijpen...

22. Tas met kleine verassingen
H. Carper, Zwolle
Neem voor elk kind een tas mee met een stuk of wat verassingen toegespitst op de leeftijd. Dit hoeft niet duur te zijn, wel moeten de dingen natuurlijk geschikt zijn om zich mee te vermaken in de auto.
Bijvoorbeeld: een toverlei (te wissen door een schuivertje heen en weer te doen)geduldspelletjes, nieuwe kleertjes voor bestaande lievelingspop, speel/puzzel of kleurboek met bijzondere stiften die ze nog niet hebben b.v. geurstiften of iets anders, speelgoedverrekijkertje, spelletje etc.Verder las ik ergens een tip (kampioen?) om aan grotere kinderen een (gratis kaart) van de landen waar gereden wordt van de ANWB te geven waarop ze het afgelegde stuk weg kunnen aftekenen. Zo kunnen ze zien hoe ver je al bent. Ook dit kan in de tas. De grap is om iedere keer als ze zich gaan vervelen met een nieuw ding uit de tas op de proppen te komen. Het hoeven geen kostbare zaken te zijn, het gaat erom dat ze verrast worden. Wat dat betreft zou je ook oud, lang vergeten speelgoed erbij kunnen stoppen dat op deze manier herontdekt wordt: "Hé, heb je die teruggevonden, die was ik al heel lang kwijt!" Als je dit gedoseerd doet ben je een eind op streek voor je het weet. Bij ons hielp dit een flink eind van de reis, vooral in [...]

23. Kleine presentjes
Petry Thiemann, Maastricht
Mijn kinderen zijn inmiddels al wat ouder en "verstandiger" (ahum), maar toen ze nog kleiner waren was de autorit naar en van onze vakantiebestemming niet 't plezierigste van de vakantie.
Om ze bezig te houden kregen ze (afhankelijk van hoe lang wij moesten rijden) om het uur een klein presentje. Mijn dochter deed ik 'n groot plezier met een spiegeltje en zo'n puzzelspelletje. Ze is 'ns bijna 2 uur bezig geweest met zo'n nep"digitale" telefoon waarbij alles piepte of iets zei. Mijn zoon is dol op alles wat rijdt en een nieuwe auto voor bij z'n verzameling was dan ook het einde. Daarbij nog een doosje rozijntjes en dan waren ze weer even afgeleid en rustig.
Nu ze wat groter zijn en ze zichzelf bezig kunnen houden in de auto houd ik toch nog iets achter de hand. Mocht ik dat tijdens de autorit niet nodig hebben, dan krijgen ze dat op de plaats van bestemming.

24. Voor een rit zonder ellende - rij 's nachts!!
Familie v.d. Wolf, Amersfoort
De beste ervaringen hebben wij, met twee kinderen op de achterbank, met nachtelijke autoritten. Natuurlijk moet je daar niet tegenop zien, maar als je beiden autorijdt, 's middags voor vertrek een paar uurtjes kan slapen en je vindt 't niet erg om een nachtje over te slaan, dan staat je een redelijk zeurloze trip met slapende kids achterin te wachten die het prachtig vinden om in de loop van de ochtend 'al' in het zuiden van Europa te zijn. Tegen spugen op de achterbank helpt, is wederom onze ervaring, vooral 'droogvoer'. Harde broodjes, sultana's, fruit en vooral geen drank met prik en alles met mate. Snoep staat garant voor misselijkheid, wij vervangen dit dus overwegend door gehaktballetjes. En natuurlijk toch wat schone shirtjes binnen handbereik. Het vergt enige voorbereiding, maar zorgt voor ons vrijwel altijd voor een onbezorgde start van een autovakantie.

25. ' s nachts
Peter van de Kraats, IJmuiden
Weliswaar is dit slechts een tip voor ouders die allebei een rijbewijs hebben, maar wij hebben er al veel plezier van gehad.

Rij 's nachts naar uw zonbestemming.
Vertrek om zes of zeven uur 's avonds, eet een broodje in de auto, doe een spelletje, kind (eren) in pyama, geef ze te drinken in een flesje met speen en zie hoe zelangzaam in slaap vallen. Hang een doek voor de ramen om te voorkomen dat ze onderweg
wakker worden door de lichtflitsen van voorbij schietende lantaarnpalen langs de
snelwegen en hou een flesje gereed voor het wakker worden. Met een beetje geluk rijdt u zo, elkaar afwisseld achter het stuur zodat u om de beurt een oogje dicht kunt doen, tien uur achter elkaar door en bent u op uw vakantiebestemming (of daar erg dicht in de buurt) als het ochtend wordt. Na een
uitgebreid ontbijt en wat spelen langs de snelweg kunt u misschien zelfs nog een uur of twee doorrijden. Bijkomende voordelen: het is niet zo warm in de auto waardoor u zelf frisser en alerter blijft, het is niet zo druk onderweg en dat wil zeggen minder of geen files, korte rijen bij kassa's van de peage, sneller tanken. Nadelen: een slaaptekort voor mensen die in de auto niet kunnen slapen en soms lange rijen voor de koffie automaten bij de tankstations (iedereen probeert wakker te blijven).

26. Kleine cadeautjes, spelletjes en vaak stoppen.
Jantiene Mohle, Naarden
Volgens mij doet bijna iedere ouder dit al. Alhoewel, waarom dan deze prijsvraag? Dus... koop door het hele jaar leuke kleine cadeautjes waar je kinderen iets aan hebben in de auto. Bijvoorbeeld een boekje, kleurboekje met potloodjes, goedkope 'spelletjescomputer' van hooguit 5 euro, kinderverrekijker, gek hoedje, klein popje, noem maar op. Pak alles in en geef om de zoveel tijd zo'n kleine verrassing. Succes verzekerd!
Doe spelletjes (ik zie ik zie wat jij niet ziet, hoeveel rode auto's tel je binnen 1 minuut...) en stop vaak. Met 'vaak' bedoel ik minstens om de 2 uur. Je hoeft dan niet meteen een half uur te stoppen. 5 Of 10 minuten is genoeg, even een kleine plaspauze, lekker de handjes wassen. Gewoon even wat anders dan die saaie auto.
Bij onze 2 meiden van 2 en 4 jaar werkt dit goed. Er komt natuurlijk ook bij hen regelmatig een fikse ruzie voor, maar ja dat gebeurd thuis ook. Niks bijzonders dus.
Fijne reis!

27. Walk-man op de achterbank
Hanna Luden, Amsterdam
Een walk-man aanschaffen kan voor een zeer geringe bedrag.
Wij hebben voor onze kinderen kassettebandjes opgenomen met liedjes, verhalen, en musicals. Ieder kan zelf de keuze maken, en kan voor een paar uurtjes "in zichzelf" sluiten, zich niet aan de rest storen, en gewoon in gaan op de verhalen en liedjes volgens eigen keuze.
Onze kinderen schelen 4 jaar, en hebben dus ook verschillende voorkeuren, en zo hoeft men ook geen discussie te voeren over welke band wel en welke niet wordt gedraait.
Als de kinderen naar die dezelfde band willen luisteren, kan het ook: met een simpele "verdeler" kan iedere walk-man 2 hoofdtelefoons hebben!

Zo kan ook de voorbank eigen gesprekken voeren, naar eigen muziek of nieuws luisteren etc.
Soms draaien we wel een "algemeen geaccepteerde" band, en zingen we mee. Dat is ook zeer gezellig!
en een tip: voor kinderen die net met lezen beginnen zijn er boeken Met banden erbij, waarbij met een geluid ook wordt aangegeven wanneer een bladzijde omgedraaid moet worden. Soortgelijke boeken met alleen plaatjes bestaan nu ook voor peuters en kleuters.
en voor de oudere kinderen komen er langzamerhand ook "serieuse" geluidsboeken.
Goede reis!

28. Een ouder voorin, een ouder achterin
Scholtens, J., Groningen
Onze twee zonen van 6 en 8 jaar kunnen er ook wat van. Zo zijn ze dikke vrienden, zo slaan ze elkaar de hersens in.
Dus is voor ons de enige oplossing: een kind met een ouder achterin, op de terugweg wisselen.
Ook als ik alleen met ze ergens heen ga, gaat er een voorin, en een achterin. Wij vinden het anders niet veilig, omdat je toch wordt afgeleid door het geschreeuw en geruzie.
Neem geen risico.

29. Tafelblad voor op bed nu in de auto
Mulders, Enschede
Na lang zoeken heb ik een tafeltje gevonden voor gebruik in de auto. Bij de 2e categorie autostoeltjes (type maxi cosi priori) worden geen tafeltjes geleverd, m.u.v. de zachte variant met stuurtje. Maar daar heeft een kind boven de anderhalf eigenlijk niets meer aan. En het kind is dan nog niet groot genoeg om bij een evt. uitklaptafeltje aan de achterkant van de stoel te kunnen. Gelukkig hadden opa en oma nog een tafeltje voor op bed liggen. Het is een soort dienblad met "zandzak" eronder, die dus stabiel op het schootje blijft liggen. Ze zijn vast nog wel te krijgen bij thuiszorgwinkels etc. Boekjes, puzzels, potloden. Het is weer mogelijk in de auto. En bij een scherpe bocht hoeven we alleen even te waarschuwen. Met veel plezier wordt alles dan goed vastgehouden. Een creatieve vader of moeder zou er nog een lijstje op kunnen plakken. Dan schuift alles er nog minder gauw af.

En dan natuurlijk de standaardzaken zoals muziek, verhaaltjes op cd (of casette) en het magicboard (zo'n ding waar je eindeloos op kunt tekenen en weer uitwissen). Verder heb ik vingerpopjes "aan boord" voor een kleine voorstelling en een kleine voorraad cadeautjes voor als het echt niet meer uit te houden is. Wij halen Zuid Frankrijk wel!

30. Vanalles wat
Petra van Doorn, Utrecht
Wij zijn net terug van vakantie in Zuid-Frankrijk. Daar rijden we twee dagen over; zowel omdat wij (door chronisch slaaptekort misschien?) tegen 23.00 zo moe zijn dat doorrijden niet verantwoord is alsook om van de reis al vakantie te maken.
Wij trekken vanalles uit de kast, maar vooral onthouden: je kind doet niet vervelend om jou te pesten, maar lijkt je te pesten omdat 'ie zich verveeld. Mijn zoon is nu 2,5 en een erg aktief en praatgraag kind Van tevoren zag ik nogal op tegen de reis die uiteindelijk voor iedereen leuk verliep. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat hij zowel heen als terug een middagdut heeft gedaan en ik weet niet wie daar meer van genoot, hij of wij!
Mijn tips: 1. om de zoveel tijd een kado'tje. Van te voren maak ik een lijst met zowel vanalles voor de heen- als terugreis (apart in tassen inpakken en die op de plek van bestemming goed verstoppen...) De inhoud? Een bob de bouwer of ander tijdschrift, maar dan het bijgesloten kado'tje apart inpakken, een langhoudbaar toetje mét lepeltje, raamstickers, een nieuw leesboekje, auto'tje, speelgoedboeken van de Intertoys enzo etc. Ook bij de Zeeman ed. is vaak voor weinig wat leuks te krijgen waarvan het ook niet uitmaakt of het de vakantie overleefd. Alles wel zo inpakken dat kleine vingertjes het kunnen uitpakken scheelt jou moeite en de kleine reiziger kan het al helemaal zelluf! Ik heb nog een lijst dus als jullie ge�nteresseerd zijn, mail me maar :-).
2. Een fotomapje met daarin foto's van de reis, omgeving en plek van bestemming. Wij zijn naar dezelfde plek geweest als vorig jaar en ik heb dus foto's van toen gebruikt. Onderweg doornemen zodat bij aankomst alles niet zo vreemd is.
3. Degene die bestuurt is aan het rijden en houdt zich zo min mogelijk met kind(eren) bezig. Dat moet wel regelmatig verteld worden ("nee, papa/mama is aan het sturen en kan nu niet...." vul maar in). Degene die rijdt heeft zo ook een beetje rust. Dit klinkt misschien lelijk, maar een peuter bijna twee dagen in een kleine ruimte bezighouden ervaar ik (en ik ben nog wel huisblijfmoeder) als behoorlijk intensief.
4. Daarnaast hebben we een walkman met klein boxje mee. Op de bandjes staan verhaaltjes van Jip en Janneke (lang leve internet), kinderliedjes en Sesamstraat).
5. Favoriete knuffel bij de hand houden (touwtje aan binden zodat het makkelijk van de grond kan worden gehesen, evenals leesboekjes, drinken, fruit en een wonderdoekje. Want wat je daar allemaal wel schoon mee krijgt, handig bij vieze ruiten (binnen en buiten), onbestemde vlekken in kleding en zelfs eens als billendoek bij gebrek aan echte en een hele vieze poepluier. Denk ook aan een fles water.
6. Een goedkope/ouwe slaapzak voor het dutje, daar gewoon wat gaten inknippen zodat 'ie goed in de kinderstoel past. Bij voorkeur van te voren al eens in laten slapen, maar dan met wat opsmuk vertellen dat die éigenlijk alleen voor de auto/vakantie is. Maakt zo'n ding bij onze zoon een stuk aantrekkelijker :-).
7. Praten, over andere auto's (wat voor merk/kleur), de bomen, koeien, vliegtuigen, waar anderen naar toe gaan, etc. En dan bij voorkeur korte zinnen die rijmen, gewoon onzin dus vaak. Maar dat geeft mij wat hersengymnastiek en zoon vind dat veel leuker om te horen. Zoonlief is stapelgek op auto's, dus daar hebben we het erg veel over. Ondertussen heb ik tijden de reis meer merken geleerd dan in al de jaren ervoor bij elkaar...
8. Als je gaat stoppen, zeg dit niet te lang van te voren, want wat voor mij slechts 10/20 minuten zijn is voor een peuter nog erg lang. En eerst laten uitrazen (zelf ook effe meehollen/springen) en dan pas eten. En wat is dat dan bij het avondeten, natuurlijk wil hij altijd frrrrrrietjes. Maar ja, daar is het dan ook vakantie voor!
9. En als laatste; zoveel mogelijk achterin zitten. Grote voordeel is dat je geen verdraaide nek krijgt, niet in je rug geschopt wordt, alles dan wél van de vloer kunt oprapen (tipje: leg een halfgevulde weekendtas op de grond dan kan er niets onder de stoel rollen), handjes en kusjes geven, met vingerpopjes spelen, kietelen en gekieteld worden, dat favoriete speeltje onder de bips vandaan vissen (want geheid dat het 99 van de 100 keer daar ligt) en samen boekjes lezen.

En als ik het écht even niet meer trek, ga ik erg hard zingen, wßt dan ook hoewel oude discohits ("it's raining men", "YMCA") en het levenslied mij persoonlijk erg opluchten!

Iedereen een fijne vakantie gewenst!

31. Cadeautjes, kost wat, maar het helpt
Diana Goudsmit, Sint-Oedenroden
Maak voor elk kind een zak met cadeautjes. Maakt niet uit wat, van een klein snoepje tot een leesboekje, kleurtjes etc. etc. Elk uur of elke twee uur dat er auto gereden wordt mag een cadeautje gepakt worden. Als er gestopt wordt wordt deze tijd niet meegeteld (duurt dus wat langer voordat er weer een cadeautje gepakt mag worden). Geef wel een klokje of zo, zodat de kinderen kunnen kijken hoelang het nog duurt voordat ze een pakje mogen pakken.
Dit helpt bij ons (3 kinderen) heel goed. Natuurlijk zeggen we van te voren wel dat er geen ruzie gemaakt mag worden. Wie ruzie maakt moet een kwartier extra wachten.
Uit ervaring blijkt dat dit heel goed werkt. De kinderen vinden het spannend om te zien wat ze krijgen en hoe lang het nog duurt voordat het volgende pakje uitgepakt mag worden.
Daarbij hebben ze meestal ook een walkman met eigen liedjes en de game-boy bij zich, alsmede andere speeltjes.
Succes ermee.

32. Laptop in de auto
G. Bürmann, 2135 HS
De laptop gaat altijd mee op vakantie voor het gewone werk, de e-mail, etc. Tijdens de reis wordt er op de achterbank dvd gekeken of worden er spelletjes gedaan. De beeldkwaliteit van de laptop is veel beter dan die van de peperdure auto-systemen en je hebt een groter beeldscherm (14 inch!). Is dvd kijken dan zo leuk? Ja, dat is leuk.

Om de chauffeur en de bijrijder niet af te leiden wordt er alleen gebruik gemaakt van de koptelefoon. De laptop staat op de koelbox op een rubberen anti-wegglijddoekje. Het midden van de auto is goed omdat de zon er dan niet bij kan.

Een auto-laadsnoer is wel van belang, anders houdt de accu van de laptop het maar 4 uur uit.

Daarnaast kan je met de route-planner de route volgen op straatniveau. De kinders klikken op de muis elke keer als ze een stad of afslag buiten de auto zien. Het wordt extra leuk als je de optie 'bezienswaardigheden' aanzet. De chauffeur wordt dan gewezen op het auto-museum of de speeltuin in het volgende dorp. De vraag hoe lang het nog duurt, wordt niet gesteld; dat staat namelijk rechts onder in het scherm.

PS - Zorg er wel voor dat het apparaat verzekerd is en dat er geen kostbaar wek verloren kan gaan als de laptop gestolen wordt.

33. Wagenziek
G.van Huffelen, Epe
Een zgn. "bliksemafleider" helpt niet alleen tegen stroomschokken maar ook tegen misselijk worden in de auto. Zorg wel dat de afleider goed contact met het wegdek maakt.

34. Ieder een eigen walkman
Geraldine Smit, Lienden
Onze kinderen zijn dol op kinderliedjes en verhaaltjes. Voor ons ook gezellig onderweg, maar aan het einde van de vakantie kenden ook wij alle cd's helemaal uit ons hoofd en hadden wij zelfs 's nachts kinderliedjes in ons hoofd! Daarnaast kregen wij ook geen kans meer om eens naar de radio of onze eigen cd's te luisteren.
Kortom, het werd tijd om daar een oplossing voor te bedenken. Onze oudste heeft nu een eigen walkman. Buiten dat zij het bijzonder interessant vind kan zij nu zelf kiezen welke bandjes zij wil horen. Uren kan zij ernaar luisteren. Inmiddels heeft ook de jongste nu die leeftijd gekregen en zal ook zij voor deze vakantie een eigen walkman krijgen.
Alleen doet er zich nu een nieuw probleempje voor: boven onze eigen muziek uit klinken nu twee kinderstemmetjes, die ieder weer een ander liedje heel hard met de walkman meezingen.....

35. Voorin
Runa Hellnga, Boedapest, Hongarije
Een aantal lezers zal misschien schrikken van het idee, maar het mag van Veilig Verkeer Nederland en van de Nederlandse verkeerswet: een kind voorin, mits het in een autostoel zit en vastzit met een gordel. Wordt natuurlijk moeilijk als je er meer dan een hebt, want dan is het ruzie wie er voorin mag zitten. Het voordeel: het kind ziet meer en is meer betrokken bij het gesprek in de auto. Wat er dus ook toe leidt dat je meer samen praat over wat er langs de weg te zien is, en dan blijkt de reis zelf al vaak heel wat plezier op te leveren.
Bovendien kun je zo veel makkelijker spelletjes spelen als ik zie, ik zie en een verhaal vertellen (zelf verzonnen, als het kan) gaat ook makkelijker als je niet naar achteren hoeft te schreeuwen.
In een auto met een tweede luchtzak kan het kind overigens alleen voorin als het met zijn hoofd goed tegen de hoofdsteun van de stoel aankomt. Anders zit het zo laag, dat het in de luchtzak kan worden gesmoord (hoewel ik die dingen er ooit uit heb zien komen en me haast niet kan indenken dat iemand daarin kan worden gesmoord, maar zeker is zeker)

36. Macaroni!
Heleen Bramer, NAARDEN
Simpel, maar zeer doeltreffend. Onder het genot van sprookjes en liedjes, laat ik de kinderen steeds iets uitpakken van een groot cadeau (het cadeau wordt dus, al naar gelang de vorderingen van de reis, steeds kleiner. Dan zijn het plakplaatjes,dan weer een kwartetspel. Een klein knuffeltje als cadeautje werkt ook prima, maar topper is toch wel het rijgen van macaroni (gewoon de ouderwetse elleboogjes) aan visgaren. Het gaat redelijk makkelijk, kost weinig en geeft een leuk effect als ketting! Veel succes! (Deze truc werkte vroeger al toen ik dit voor mijn broertjes bedacht)

37. Een kinderlandkaart
C van der Stelt, Rotterdam
Deze tip is vooral bedoeld voor wat oudere kinderen, ongeveer in de leeftijd vanaf 5 jaar. Je kunt het aanpassen aan de leeftijd.

Maak of kopieer een landkaart en geef de route aan die gereden gaat worden. Doe dat met verschillende kleuren tot iedere stop, en markeer bijzondere plaatsen of bezienswaardigheden waar je langskomt. Bij oudere kinderen schrijf je de plaatsnamen erbij. Het is leuk om de kaart vooraf samen te maken, om alvast in de stemming te komen.

Laat ze bijvoorbeeld bijhouden waar je in de file stond en maak onderweg wat foto's op plaatsen waar je stopt, zodat je de kaart en de foto's later gezamelijk kan inplakken.

38. Op vakantie met de lievelingsknuffel
Familie Bronstein, Deurne
Vooral de lievelingsknuffel moet mee met vakantie, doe die daarom aan een ( onderbroek) elastiek aan de beugel boven de deur dan bungelt die heen en weer en valt niet steeds op de grond1 en vooral NIET uit de auto!!!. vooral als je geregeld stopt onderweg kun je hem dan ook aan de buggy of wandelwagen maken. Een fijne en zorgeloze vakantie.

39. Boek met cassette
Katy Mozalbat, Nieuwegein
Wat onze kinderen (4 en 6) rustig houdt is een boek met bijbehorende cassette. Die kunnen ze dan in hun walkman doen en de cassette geeft aan wanneer ze de blz. om moeten slaan.
Maar het allerrustigste is het als mama achterin gaat zitten en de kinderen om de beurt naast papa (in de autostoel natuurlijk!)


40. Meerdere kinderen, zelfde speeltjes, eigen knuffels.
J.Verkade-Kessel, Purmerend
Als u twee kinderen mee heeft in de auto en deze niet al te veel in leeftijd schelen, bespaart het u een hoop gekissebis als u voor beide dezelfde speeltjes en spulletjes meeneemt. Hiermee doel ik op kleurboeken,potloden, goedkope comp.spelletjes,autoruitstickers en bijvoorbeeld (nieuwe)drinkbekers. Natuurlijk zullen beide hun eigen lievelings knuffel en/of pop mee willen op de achterbank, en kun je ook onderscheid maken in leeftijd wat betreft de lievelings lees/kijk boekjes..

41. Zingen op de achterbank
W. Hereijgers, Meppel
Samen met de kinderen (2 en 4 jaar)zingen, inclusief verzoeknummers: houd ze bezig, ze blijven steeds vragen om nieuwe liedjes, weinig energie over om ruzie te maken en steeds te snoepen bovendien worden ze er moe van (wij ook trouwens).

42. De reis 'tekenen'
Irene van Winkel, Breda
Onze dochter is bijna 3. Als we op reis gaan, teken ik in haar schetsboek altijd de etappes van de reis: eerst met de taxi, dan met het vliegtuig, rondrennen in HongKong, nog een vliegtuig, en kijk, daar staat opa, tenslotte met de auto naar het huis van opa en oma, waar oma zit te wachten met de appeltaart. Zo snapt ze beter waar ze aan toe is, en hoe lang het duurt.

Daarnaast nemen we natuurlijk altijd haar rugzakje vol lievelingsbeesten en -boeken, kleurboekje, stickerboekje en wat nieuwe cadeautjes, en die o zo handige en redelijk gezonde kleine pakjes met Koko-Cruch en andere cereals (geen melk erin doen, dat wordt te erg kliederen).

43. Picknicken
Judith Both, Eindhoven
De jongste van ons (1,5 jaar)is bij ons goed bezig te houden door Kabouter Plop in de CD speler te stoppen en mee te zingen en te klappen. Ze doet dan vrolijk mee tot ze moe wordt. Dan krijgt ze wat te drinken, te eten of een speen en valt ze uiteindelijk in slaap. Vrij gemakkelijk dus.
De oudste echter (3 jaar) laat zich niet zo gemakkelijk zoet houden. Al na een half uur begint hij te vragen of we er al bijna zijn. Helaas nog niet dus. "Mag ik dan iets lekkers, mag ik kaugom", etc. Snoep krijgt hij niet zo veel, dus dan maar suikervrije kaugom en de hele auto is vergeven van een aardbeien lucht. Even later: "zijn we er nu dan bijna?". Neeeeeeeee, nog lang niet. Dan maar spelletjes doen, we tellen alle rode auto's of alle caravans die we voorbij rijden, we zingen "we gaan nog niet naar huis", of we zingen met Kabouter Plop mee. Na enige tijd is hij dit ook weer beu en mogen we niet meer zingen. En dan wordt het langzaamaan tijd om te gaan PICKNICKEN !!!. Dat is het helemaal voor hem. Hij mag er dan uit en op zo'n parkeerplaats is toch wel van alles te zien. En het is natuurlijk reuzeleuk als pappa en mamma je overal weer vandaan moeten plukken en je lekkere dingen te eten en te drinken geven. Dit duurt ongeveer een half uurtje en dan heeft mijnheertje weer voldoende energie voor de rest va [...]

44. 'creatief-méé-onderweg'
Patricia Geelen, Aalst, belgië
Neem mee : enkele knutsel- en schetsboeken, stiften en/of kleurpotloden, een kinderatlas en bijvoorbeeld de kinderrouteplanner van de ANWB. De kinderen tekenen, knippen en plakken alles wat we onderweg tegenkomen, volgen de weg in de atlas en kijken en denken mee aan de hand van de kinderrouteplanner (vanaf 7 jaar). Op deze manier zijn ze een hele tijd bezig en volgen ze tevens de reisroute. Het is handig als je over de diverse plaatsen waar je langs komt ook nog iets kunt vertellen of uitleggen....
Succes gegarandeerd !

45. Paprikachips
Andrea riepma, Ijmuiden
Neem bij lange autoreizen paprikachips mee!
onze Sverre van toen bijna 2 heeft er 700 kilometer mee uitgehouden zonder protest en dat schoot lekker op.

46. Graai maar raak speelgoed
Moni van der horst, De meern
De hoofdsteunen van de voorstoelen van de auto kun je prima als basisstation inrichten voor speelgoed. Je bindt aan de ijzeren pijlers van de hoofdsteun allerlei touwtjes of elastieken en daaraan vast maak je allerlei speelgoeddingen. Bijvoorbeeld een kartonnen boek, speelgoedbeesten, een etui met potloden, verzin het maar. De kinderen kunnen gemakkelijk aan zo,n touw trekken en hijsen dan een iets omhoog. Ook het handvat bovenin bij het dak kun je voor allerlei ophangsystemen gebruiken. Het voordeel van dit alles is dat niets op de grond kan vallen en het scheelt weer een verdraaide rug en hernia voor mama of papa. Ook een dienblad is ideaal om op schoot te zetten voor b.v. kleuren


47. Cd Pippeloentje
Hilda Luigjes, Nijkerk
Als onze kinderen lieten merken dat ze moe werden dan lieten wij een cd van het beerte Pippeloentje horen. De eerste liedjes zongen we nog luidkeels mee maar na een paar hits werd dit minder en zetten we het volume wat zachter totdat ze in slaap vielen.
Bij onze kinderen was succes verzekerd!

48. 's nachts rijden
Trieny de Boer, Zuidlaren
Wij vertrekken altijd om ongeveer twee uur �s nachts. De kinderen zijn dan nog zo slaapdronken dat ze zo weer indutten. Tegen de tijd dat ze wakker worden spelen ze eerst nog wel een tijdje lief en als dat lief spelen voorbij is stoppen we, gaan uitgebreid ontbijten en even spelen in een speeltuin. Daarna kunnen we weer een hele poos rijden terwijl de kids kleuren, met de gameboy spelen, muziek luisteren en boekjes kijken. Dat kunnen ze best wel lang volhouden. We rijden om en om zodat we de eerste dag veel kilometers kunnen maken zodat we niet nog een dag in de auto hoeven te zitten. De volgende dag kunnen we dan heerlijk uitrusten.

49. De verrassingstas...
Karin Stolk, Nieuwerkerk aan den IJssel
Toen ik zelf klein was, maakte mijn moeder al een verrassingstas voor de lange autoritten. Nu doe ik dat ook voor mijn eigen kinderen.
In de tas gaan kleine cadeautjes voor in de auto of voor een stop (vingerpoppetjes, opschrijfboekje, cassettebandje of cd met liedjes of verhaaltjes, bellenblaas, etc.) grappige dingen van thuis (een tijdschrift als de bobo of donald duck, kleurboek, jojo, etc.) en natuurlijk lekkere snoepjes. Het aantal dingen in de tas is natuurlijk afhankelijk van de afstand die je gaat afleggen.
Met de kinderen spreek je per keer af wanneer er iets uit de tas wordt getoverd: na 10 bezinepompen, als ze een auto met een nummerbord uit een ander land zien, ... Deze afspraken zijn aan te passen op de leeftijd van je kinderen en met je kinderen terplekke te verzinnen.
Alle kinderen een eigen kussentje en knuffeltje mee achterin de auto, regelmatig een actieve stop (met een potje voetballen, tikkertje of bellen blazen en die in de lucht vangen) en de reis wordt ook een leuk onderdeel van de vakantie!

Goede reis, enne... vergeet je verrassingstas niet!

50. Bolletjes katoen
Els Lansinkink, Bussum
Vorig jaar hebben wij tijdens onze tocht naar Oostenrijk veel plezier gehad van 3 bolletjes katoen.

Wij hebben 3 kinderen in de leeftijd van 5, 7 en 9 jaar. Ze hebben hiermee uren gespeeld. Spinnenwebben gemaakt. Weefgetouwtjes tussen de voorstoelen. Vingerhaken enz.

51. Elk uur een verrassing
Carla Bijlsma, Rotterdam
Neem voor elk uur een verrassing mee. Dat hoeven echt geen grote cadeaus te zijn maar wel dingen waar de kinderen direct iets mee kunnen.
Bijvoorbeeld:
Een stripboek
Een bandje/cd met hun favoriete muziek of sprookje Een spelletje
Raamstickers
Iets lekkers
etc..

52. Bouncend speelgoed
Sabien Henstra, Bussum
Toen onze oudste 14 maanden was gingen we een paar dagen naar Praag. Ruim duizend kilometer, dus we keken niet echt uit naar het te verwachten gedrag van onze zoon. Zo'n uk kun je niet uitleggen dat je 'bijna op de helft bent' Bovendien zou alles wat we hem te spelen gaven ongetwijfeld op de grond vallen...
Ik maakte een elastiek vast tussen de twee handgrepen achterin. Daaraan bevestigde ik om de zoveel tijd een ander ding (veel rammel- en knuffeldingen die hij al had én een paar nieuwe). Vantevoren had ik daar een touwtje en een ringetje gemaakt, waardoor ik ze makkelijk aan- en af kon haken. Hij speelde zoet met wat hem werd voorgehangen, sliep gelukkig veel en heeft weinig kikken gegeven...
Het elastiek heeft nog ruim een jaar dienst gedaan achter in de auto, ook voor kortere ritjes!

53. Vanalles
Petra van Doorn, Utrecht
Bij het inzenden van mijn tips, ben ik helemaal de bronvermelding vergeten,...vandaar nogmaals een berichtje.
De af-en-toe een kado'tje suggestie heb ik uit het forum vakantietijd, natuurlijk op O.O.. En van de site "samen op vakantie" heb ik ook e.e.a. geleend. En het proberen je (blijven) in te leven (wat me alleen niet altijd lukt) komt uit een boek, warvan de titel mij helaas is ontschoten. En de rest is eigen bedenksel.
Mijn excuses aan de originele bedenkers van de tips én natuurlijk mijn dankbaarheid voor de werkzame ingrediënten!

54. Onderwerp zingen
B de Boer, Drachten
Bij iedere caravan die we zien zingen we een liedje je kan ook een kerk nemen of een paarse auto wat je maar wil wie de meeste ziet krijgt een snoepje oid Zo letten ze op en we zingen ook nog gezellig met elkaar diegene die het afgesproken ding zag mag het liedje kiezen Voor je het weet ben je op de plaats van bestemming.

55. Een plaid op de achterbank
Hester van Noorloos, Ridderkerk
Eventueel nog met een zeiltje eronder. Daaroverheen kan het stoeltje of opzitje o.i.d 2 Voor ieder kind een stoel"organiser"(Zo'n zak die aan de voorstoel hangt, waar vanalles inkan zodat ze hun eigen spullen georganiseerd mee kunnen nemen.
3 Een walkman ,met cassettes met verhalen en liedjes.
4 kleine kussens voor slaapjes onderweg en voor op de knieen als ze willen kleuren, lezen, o.i.d 5 Snoetenpoetsdoekjes o.i.d van Zwitsal, handig voor vanalles (ook om eventuele vlekken uit je bekleding te halen, of smeerkaas vingers van het autoraam....
6 Om de paar uur krijgen de kinderen een klein kadootje. (een paar potloodjes, een klein zakje met autodropjes of een zakje smurfenkoekjes. Een vakantie spelboek etc)

Met bovengenoemde ingredienten en... zo min mogelijk haasten en vaak genoeg stoppen bij tankstations of rustplaatsten met wat speeltoestellen, komen wij meestal een heel eind..

56. Routebeschrijving op kinderniveau
p. Verhees, Ommel
Maak een routebeschrijving voor de kinderen, zodat ze de te rijden route kunnen volgen, afstrepen, rustpauzes (ongeveer) aangeven, eventueel enkele vraagjes erbij verzinnen....

57. Heel wat ervaring!
[naam en adres bekend bij de redactie]
Er kwamen gelijk herinneringen naar boven toen ik de oproep las.
Wat ben ik blij dat ik nu zelf auto kan rijden, eindelijk bevrijd van het wagenziek zijn!
En vooral af van die zeurende mannen achter het stuur die maar vinden dat je je aanstelt.
Wij zijn een keer naar joegoslavie gereden met de auto,wat mij er door heen heeft geholpen en nog met gemak ook:

- slapen,slapen,slapen. Als je slaapt merk je niks,dus ook geen last.
- zuurstof, een raampje open.
- niet te veel verschillende soorten indrukken, het liefst radio uit en blik naar voren en lekker blijven staren.
- met lege maag en honger en moe de auto in stappen is ook niks. Fit zijn en een half uur van te voren even wat hebben gegeten.

Natuurlijk heb je ook van die reistabletjes, maar volgens mij bestonden die toen niet!

58. McDonalds Doos
Inge Theulen, Dongen
Misschien iets aan de late kant maar toch nog even mijn tip. Veel gezinnen bezoeken regelmatig McDonalds maar al vrij vlug verdwijnen de Happy Mails Cadeautjes in een donkere hoek van de speelgoedkast. Verzamel deze en stop ze in een doos. In de auto kan er volop mee gespeeld worden. De meeste geschenkjes hebben namelijk iets bijzonders. Bovendien zijn het kleine handzame speelgoedjes die niet meteen al je bagageruimte in beslag nemen.

59. Zoethoudertje
Brigitte van Kesteren, Haarlem
Op een van de dagen dat ze de avondvierdaagse liep, kwam mijn dochtertje van 5 vragen om een kartonnen (?) zakdoek, citroen en pepermunt en "dat moest ik dan maken en dan kon zij eraan likken". Na enig onderzoek bleek dit het recept te zijn: een doormidden gesneden citroen (of sinasappel), daarop 3 of 4 harde pepermuntjes, en om dat geheel een katoenen (!) zakdoek, die met een elastiekje direkt onder de citroen wordt vastgebonden, zodat je het geheel makkelijk kan vasthouden. Liefst alles nog even in de vriezer, zodat het lekker koud is. En dan likken, als een ijsje.

Mijn dochter en de tweeling van 4 bleken er ieder 1,5 uur mee zoet te zijn. Uiteraard gaat dit zoethoudertje sindsdien mee in de auto op langere afstanden. Ik heb nog niks gevonden wat drie kinderen van 4 en 5 jaar op de achterbank langer stil houdt. En voorin is het trouwens ook opvallend rustig.

60. Alles aan touwtjes
Nancy Stipkovits, Breda
Deze tips heb ik van mijn vriendin Elles. Wij gaan dit jaar namelijk met onze tweeling van bijna 3 met de auto naar Hongarije. Ze adviseerde mee boekjes, pennen, potloodjes en knuffels aan touwtjes te hangen (d.m.v. gaatjes erin te perforeren) aan de 2 stoelen voor de kinderen zodat je als ouder niet steeds het speelgoed van de autovloer hoeft te halen tijdens het rijden. Ze kunnen het zelf weer omhoog halen op die manier. Bovendien adviseerde ze me een krat met speelgoed tussen de beide autostoeltjes van de kinderen te zetten. Ik neem haar adviezen graag ter harte en mocht ik het boek winnen dan is het voor haar dochter Jip.

61. Niet met ze alle op de achterbank
Karin Vermeulen, Best
Wij hebben drie kinderen van 4, 3 en 1 jaar. We zijn net terug van vakantie uit italie, een behoorlijke rit van 1250 kilometer. We hebben onze kinderen eens een keer niet alle drie op de achterbank gezet maar gescheiden. Onze oudste zit voorin naast de chauffeur (papa). En de twee jongste zitten achterin met mama er tussenin als scheidingslijn. Het voordeel van zo rijden is dat je als moeder niet heel de tijd achteruit gedraaid zit op de voorstoel en de kinderen elkaar bijna niet lastig kunnen vallen. Dit geeft een hoop rust in de auto en is ideaal als je meer dan twee kinderen hebt. Onze oudste is 4 jaar en ik heb bij de politie nagevraagd of hij dan al voorin mag zitten. Ja dit mag met een bijpassend stoeltje. Wij hebben een maxi coso priori en zo zit hij veilig voorin.

62. Kleine kadootjes
F. Vos, Almelo
Koop voor de reis kleine kadootjes in. Ongeveer de helft van het aantal uren van de reis. Dus voor een reis van 8 uur, ongeveer 4 kleine kadootjes. (Jonge kinderen hebben misschien wat meer nodig) En doe deze in een tas die u zelf bij zich houdt. Geef het kind dan ongeveer om de twee uur een nieuw kadootje uit de tas. Hij/zij kan zich daar dan weer een tijd mee vermaken.

63. Kies de juiste auto
Norman Meyer, Anna Paulowna
Wij rijden met een oude Land Rover uit 1966. Dat is onze hobby, en voorlopig vinden de kleintjes (bijna 4 en net 1) het ook prima.

De voordelen zijn: een zeer hoge zitpositie, zeker met kinderstoel op de hoge bank(we hebben er driepuntsgordels in gemonteerd, natuurlijk) waardoor de kinderen een goed zicht op de wondre wereld om hen heen hebben. En de wereld op hen, wat regelmatig leidt tot leuke reacties van medeweggebruikers als ze die kleine koppies door het raam zien turen.

Banken van oude skai bekleding. Als er al een beker sap of een klef ijsje overheen gaat, dan is het zo weer schoon. Geen boze mama die een uurtje of wat mopperend aan het boenen slaat, gewoon een doekje erover, klaar. Trouwens, als je wil kan je de hele auto van binnen en buiten met een tuinslang schoonspuiten..lekker makkelijk. En het scheelt een hoop irritatie.

De topsnelheid is begrensd op 100 km/u. Dat betekent dat papa en mama niet gehaast kunnen rijden, al zouden ze willen. Daarom zitten ze relaxed achter het stuur en hebben de rust om een gezellig gesprek op gang te houden. Liedjes zingen is ook leuk. Autorijden is weer leuk op deze manier.

ZAT plek voor alle spullen, dozen met koekjes, snoepjes, drinken en knuffels. Alles kan onder handbereik mee. Zelfs vriendjes..

Schuiframen die de oudste makkelijk zelf kan openen en sluiten. Daarnaast ruim voldoende ventilatie voor als het warm wordt, zodat de kinderen ook comfortable kunnen zitten.

En als je een pauze houdt, dan kunnen onze kinderen ofwel op de grote spatschermen voor gaan zitten, ofwel achterin met de achterdeur open. Daar zitten ze veilig en toch lekker avontuurlijk, en dichtbij papa en mama.

En als ze moe worden, dan rijdt het oude barrel toch comfortabel genoeg om lekker bij in slaap te vallen. Met als bijkomend voordeel dat papa door de grote deuren en de hoge stand van de wagen geen halsbrekende toeren hoeft uit te halen om zijn slapende prins of prinsesje uit de auto te tillen..

Ik wens alle papa's en mama's die het zonder zo'n handige auto moeten doen veel sterkte deze zomer.

64. Placebo pilletjes
M. de Ronde, Waalwijk
Na een paar vervelende ervaringen met dochter Anne, die al een uurtje na vertrek haar kleren had ondergekotst, hadden we de oplossing: reistabletjes. Doosje Primatour gekocht, zodat we een volgende keer niet voor verrassingen zouden komen staan. Heel leuk bedacht, en het heeft ook precies 1x gewerkt. Anne werd niet misselijk. Hoera! dachten wij.

De eerstvolgende keer daarna dat er een ritje van langer dan een uur op het programma stond, bleek het doosje kwijt. En grondig. Het was zondag, dus we konden niet even naar de drogist voor een nieuw doosje. Dochterlief was inmiddels overtuigd reispilgebruikster, die ene keer had indruk gemaakt, dus ze stónd op haar pil. Wat nu gedaan...

Toen vonden we de gouden oplossing. Ik herinnerde me opeens dat we een doosje mini-pepermuntjes hadden liggen, ooit gekregen als relatiegeschenk. Met veel vertoon hebben we zo'n snoepje tevoorschijn getoverd, het Anne in laten slikken en op de vraag hoe het kon dat dit pilletje toch wel héél anders smaakte dan de vorige keer, zonder blikken of blozen geantwoord dat dit een ander merk was.

En geloof het of niet, maar het werkte. We zijn zonder zelfs maar de geringste kokhals-neiging op onze bestemming aangekomen. Dat doosje pepermuntjes hebben we in ere gehouden! Met een simpel vitamine D-tabletje werkt de truc overigens ook, hebben we ontdekt.

Inmiddels is Anne (nu 7) zelf zo ver dat ze vóór vertrek wat snoepjes uitkiest en meeneemt, "voor als ik me even niet zo lekker voel". Tja. Wie fopt hier nou wie?

65. Slaaptabletje
Henk Luigjes, Nijkerk
Geef de kinderen een slaaptabletje. Ze zijn dan heerlijk rustig, vooral als de zon ook nog flink schijnt.

66. Elk uur een klein kadootje
Rianne Drijver, Oosterend Texel
We gingen op ski vakantie naar Oosterijk met twee jongentjes van 4 en 6 vanaf texel een hele rit.op de texelse boot gaf mijn schoonzus aan allebei een tas vol met kleine kadootjes ze zij daar bij, elk uur een pakje uitpakken en het werkte ze kregen een kleurboek zakje chips autootje,spelletje ect zo hadden ze steeds genoeg afleiding en verder cd s met kinderliedjes vooral ernst en bobbie waren onmisbaar we kunnen alle liedjes uit ons hoofd.


Copyright © 1996-2013 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2007