Ouders Online
Archief
Tips en Agenda

herfst 2011

In deze aflevering: tijdloze tips en een actuele agenda voor de herfstvakantie. Met talloze doetips, leestips, kijktips, luistertips, knutseltips en uittips.

Let op: tips en agenda-items zijn niet te koop! De redactie van Ouders Online maakt een eigen selectie en laat zich niet betalen.

  Tips

Regenachtige dag | Doe de cobra-wave!

Geweldig tijdverdrijf voor een regenachtige dag in de herfstvakantie: de cobra-wave.

Koop een doosje met 1000 ijslolly-stokjes (te koop in knutselwinkels en via internet, 4 à 5 euro), stoelen aan de kant, en bouwen maar. Hoe je dat doet, zie je hier. Als de slang klaar is, begint het spektakel. Vergeet je video-camera niet!

Het basisprincipe is dat de stokjes licht onder spanning staan, waardoor er potentiële energie in de slang zit opgesloten. Zodra je het sluitstokje eruit trekt, wordt de potentiële energie omgezet in bewegingsenergie.


Gezondheid | Pleidooi voor planten in de klas

Uit onderzoek van TNO is gebleken dat planten in de klas een weldadig effect hebben op kinderen. De lucht wordt zuiverder, waardoor ze zich beter kunnen concentreren. De proef werd uitgevoerd in twaalf klassen in vier Zuid-Hollandse basisscholen.

Voor de proef werd de plant Spathiphyllum gebruikt. Dat is een relatief goedkope plant, waarvan bekend is dat die een luchtzuiverende werking heeft. Wel is belangrijk dat er ook goed licht is in het lokaal: de zuiverende werking treedt minder op als er niet voldoende licht is. De afbraak van schadelijke gassen verloopt dan een stuk trager.


Seksuele opvoeding | Vriendschappen en relaties (6+)

Het boek Ik + jij = wij van Marja Baseler daagt uit tot gesprekken en nadenken over vriendschappen en relaties. Het is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Dagmar Stam maakte de illustraties: vrolijk, levensecht en met veel primaire, aansprekende kleuren.

In het boek komen de volgende thema's aan bod: gezin en familie, verliefdheid en andere gevoelens, vriendschap, liefde en seks, en zwangerschap en bevalling. Wat meteen opvalt is dat kinderen wordt aangeraden een schriftje te gebruiken, samen met het boek. In dit schrift kunnen ze zelf dingen doen, bijvoorbeeld opschrijven waar ze een fijn gevoel van krijgen, een vriendenboek maken, of een familiestamboom tekenen. Dankzij deze opdrachten is het lezen van dit boek voor kinderen niet passief; ze doen echt mee. De toon van het boek is nuchter, genuanceerd en positief.

  • Online bestellen bij onze partner 6B.nl


    Ontwikkeling | Filmpjes!

    De Vlaamse organisatie 'Kind en Gezin' heeft een YouTube-kanaal opgezet met filmpjes over de ontwikkeling van jonge kinderen. Zoals deze, over zindelijkheid.

  • www.youtube.com/MoviesKg


    Muziek | Gratis muziekspel Oorkania (6-12 jr)

    Oorkania is een gratis online game waarmee kinderen op een speelse manier in aanraking komen met allerlei soorten muziek, van klassiek tot jazz en wereldmuziek.
    Goed gemaakt, en een lust voor het oor!

    Je maakt een ruimtereis met het ruimtewezentje Oork. Op verschillende planeten verzamel je muziekfragmenten en geluiden. Hiermee breng je de planeten tot leven en kun je je eigen muziek componeren.

    De muziek in de game is gebaseerd op de muziekvoorstellingen van Oorkaan, de makers van de game.

  • www.oorkania.nl - het spel
  • www.oorkaan.nl - de voorstellingen


    Spelletje | Rubik's Race (6+)

    Rubik's Race is een leuk spel dat snel gespeeld kan worden met z'n tweeën. Fijn als je met een kind moet wachten in een restaurant of bij de dokter. Voor kinderen vanaf 6 jaar is het al een uitdaging, en het wordt alleen maar uitdagender naarmate je ouder wordt en je er handigheid in krijgt. Volwassenen kunnen goed 'voor het echie' spelen tegen kinderen vanaf 8 jaar. Ook nog leuk voor tieners.

    Het spel is afgeleid van de Rubik's Cube, maar dan in het platte vlak. Je maakt een patroon maken met gekleurde vakjes; wie het eerste klaar is wint. Simpel. Om de beurt schudt je de shaker die het patroon bepaalt dat gelegd moet worden. Bedenk daarna gewoon je eigen spelregels. Ideaal!

    Wie de komende maanden een Rubik's product koopt van Jumbo, kan ook nog een Blackberry winnen.

  • www.jumbo.eu


    Opvoeding | Gratis beloningskaarten

    Belonen werkt beter dan straffen. Bijvoorbeeld bij zindelijk worden, de speen afleren, goed eten, slapen, opruimen en jezelf aankleden. Bekende beloningsmethodes zijn stickervellen en kraskaarten.

    Hanne Janssen-Peerenboom maakt zelf beloningskaarten en stelt ze gratis beschikbaar. Kijk ook eens naar haar dagritmekaarten en aftelkalenders.

    Als grapje voor de Week van de Opvoeding maakte ze een beloningskaart voor ouders, met het idee de rollen eens om te draaien: kinderen die hun ouders belonen. Nog andere suggesties? Hanne wil het graag weten! Ze is bereikbaar via haar website.

  • www.gratisbeloningskaart.nl


    Kinderboeken | Van superhelden tot helden op sokken

    De afgelopen kinderboekenweek stond in het teken van 'helden'. Twee boeken sprongen eruit: Superhelden (een verhaal) en Wie heeft dat gedaan? (non-fictie). Beide voor 10+ en allebei geweldig!

    Superhelden van Marcel van Driel gaat over de slimme Iris, die met haar fotografische geheugen enorm goed is in het online spel 'Superhelden' en daardoor uitverkoren wordt om zelf een rol te spelen op het eiland Pala, waar ze wordt opgeleid tot superspion. Afgestudeerde spionnen heten Superhelden en worden op internationale missies gestuurd om nieuwe kinderen te rekruteren. Alleen de mysterieuze leider Mr. Oz weet wat het einddoel is.

    Als het boek uit is, kun je het verhaal online naspelen op Superhelden.nl. Leuk én nuttig, want het boek heeft een open einde en daar houden veel kinderen niet van. Door online verder te kunnen, wordt het leed van het open einde wat verzacht, en wordt het voor kinderen van de Generatie M. (M van 'media') een echte totaal-ervaring.

  • Bekijk de trailer op www.superhelden.nl
  • online bestellen bij onze partner 6B.nl

    Wie heeft dat gedaan? van de ras-vertellers Hartog & Hartog, behandelt zo'n beetje alle helden die je maar kunt bedenken: mythologische helden, superhelden, gewone helden, oorlogshelden, mensen met een heldhaftig beroep, nephelden (idolen), helden tegen wil en dank, wereldverbeteraars, antihelden, en helden op sokken. Van Hansje Brinker en Skippy tot Jeanne d'Arc en Tijl Uilenspiegel.

    Een genot, dit boek. Door alles wat erin staat, maar vooral ook door de meeslepend leuke verteltrant. Alert, grappig én actueel. Zelfs de helden op dat plein in Egypte staan erin. Zelf lezen of voorlezen.

  • Online bestellen bij onze partner 6B.nl


    Puberteit | Aanschouwelijke drugs-informatie

    Met de Drugdancer op Drugsinfo.nl kun je een dansend meisje steeds een andere drug geven (en ook steeds meer, of een cocktail) om te kijken wat voor effect dat op haar heeft.

  • Drugsinfo.nl - Algemeen
  • Drugsinfo.nl - Drugdancer


    Puberteit | Vraag het de politie (punt nl)

    Speciaal voor jonge tieners (12-16 jaar) heeft de politie een overzichtelijke voorlichtingssite gemaakt, waar je vragen kunt stellen, informatie kunt vinden, en filmpjes kunt bekijken. Af en toe wordt er ook een chat georganiseerd.

  • Vraaghetdepolitie.nl


    Kinderfeestjes | Creatief kinderfeestje

    Op zoek naar een kinderfeestje met kunst? Ateliers Westerdok in Amsterdam organiseert creatieve verjaardagspartijtjes voor kinderen vanaf 5 jaar. Er is een kunstdocent aanwezig voor uitleg, en vooraf staat alles klaar: materialen, gereedschappen, voorbeelden, en beschermschorten. Geschikt voor een groep van maximaal 12 kinderen, met assistentie van één of twee ouders.

  • www.atelierswesterdok.nl

    Ook de Amsterdamse Kinder-Kunstuitleen verzorgt verjaarspartijtjes. De kinderen maken een eigen kunstwerk (schilderij, sieraden, schatkistje, robotje, linosnede, kleiwerk, masker, kijkdoos, etc.). De jarige Job krijgt zelfs een proefabonnement voor een half jaar op de Kinder-Kunstuitleen van Galerie AKKU en mag een kunstwerk voor zijn of haar kamer uitzoeken.

  • www.galerieakku.com/voorvolwassenen.html


    Erop uit | Tips voor buiten

  • Paddestoelen - Door het natte weer zijn er volop paddestoelen. In het gras, in het park, en in het bos. Wie vindt de allerkleinste? En wie de gekste? Neem een fototoestel mee, en een spiegeltje! Kijk eens onder de hoed van een paddestoel (zonder de paddestoel aan te raken). Wat zie je?

  • Spannend, een blote-voetenwandeling - Heb je dat wel eens gedaan? Je sokken uit en wandelen op je blote voeten... Dat kun je natuurlijk zelf doen in je achtertuin of in het bos. Kijk wel goed uit voor scherpe dingen. Er zijn ook speciale blote-voeten-paden in Nederland. Bijvoorbeeld in de Schoorlse Duinen, of in het Groningse Westerkwartier. Google eens op 'blote voeten pad'.

  • Bomen herkennen, hoe doe je dat? - Echte natuurspeurneuzen kijken goed naar de bladeren, of wat daar op dit moment nog van over is. Hoe zien die eruit? En wat zie je nog meer, in of onder de boom? Dennenappels, beukennootjes, kastanjes, nootjes of andere vruchten... Verzamel alle info, maak er eventueel foto's van, en kijk daarna thuis op www.bomengids.nl.

  • Spoorzoeken - Dieren laten vaak sporen achter. Als je goed oplet in het bos of in het park, zie je vast allerlei sporen. Kun jij zien welke dieren de sporen hebben gemaakt? Geolution biedt een spoorzoekkaart, leuk voor de echte speurneuzen!

  • Speurtochten - Op de website van Staatsbosbeheer staan meerdere speurtochten. Doen! En kijk ook eens op de site van Natuurmonumenten voor de activiteiten met kinderen in het bos.

    Bron: www.scharrelkids.nl


    Babytijd | Voordelen van een babyslaapzak

    Er komt een dag dat je je baby 's ochtends ondersteboven in bed aantreft. Of dat hij de lakens heeft losgetrokken en eronder gekropen is. Tijd voor een slaapzak!

    In een slaapzakje kan een baby veilig en lekker slapen. Er komen geen voetjes klem tussen de spijlen van het ledikant, je baby kan niet meer onder de dekens kruipen, en omdat hij zich niet meer kan loswoelen blijft hij ook op de juiste temperatuur.

    Maar er zijn nog meer voordelen. Zo kan het aantrekken van een slaapzak onderdeel gaan uitmaken van het slaapritueel. Een baby heeft dan snel door dat het aantrekken van de slaapzak betekent dat het bedtijd is.

    Ook kan de slaapzak overal mee naartoe, waardoor een baby zich op andere plekken makkelijker aan de slaap zal overgeven. De slaapzak is immers vertrouwd. Er zijn zelfs slaapzakken te koop die ook in een autostoeltje passen. Ideaal als je op stap bent, omdat je geen (dramatische) verkleedpartijen meer hoeft aan te gaan. Je kind kan slapend en wel de auto in, en thuis direct door naar bed.

    Maar hoe kies je de juiste slaapzak? Laat je leiden door de lengte van je baby, de temperatuur in de slaapkamer, en het model. Er mag niet zoveel ruimte zijn dat je baby z'n armen door de gaten kan halen, en er moet voldoende ruimte zijn om te trappelen. Kies een slaapzak zonder strikjes of knoopjes, maar met een rits die naar beneden sluit, of met drukknoopjes aan de onderkant.

    Slaapzakken worden ook aangeraden door de Stichting Wiegedood.

  • www.slaapbabyslaap.nl


    Jongvolwassenen | Help, ik word 18

    Als je 18 jaar wordt, komt er veel op je af: eindelijk volwassen. Maar er komen ook verplichtingen bij. Je moet bijvoorbeeld je eigen verzekeringen afsluiten (zorgverzekering verplicht), je moet je woonzaken zelf regelen, en eventueel studiefinanciering.

    We hebben daar eerder al een uitvoerig artikel over gepubliceerd, maar er is meer.

  • Om jongeren op weg te helpen heeft Annlies Spitz een boekje gemaakt met alle informatie bij de hand. Ze is maatschappelijk werker en werkt als pedagogisch begeleider in de jeugdzorg.

    Zie: www.helpikword18.nl

  • Marnix Kappetein zat zélf met het probleem van de overgang naar het volwassen leven. Hij heeft zijn ervaringen op een website gezet. Niets boekje, maar gewoon online. Zo doet de digitale generatie dat.

    Zie: www.18ennu.nl


    Digitale prentenboeken | 5 Gratis Piccolo Picture Books

    Piccolo Picture Books is een afdeling van uitgeverij Het Spectrum/Unieboek, die digitale prentenboeken uitgeeft. Ze zijn als app te downloaden en op te bergen in een speciale (gratis) boekenkast-app, zodat je alle digitale prentenboeken van deze uitgever bij elkaar hebt staan.

    Er zijn al 11 titels beschikbaar, van onder andere: Marianne Busser, Ron Schröder & Alex de Wolf, Fiona Rempt & Noëlle Smit, Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer, en Sanne de Bakker.

    Ouders Online stelt 5 'promocodes' beschikbaar, die je kunt inwisselen voor een titel naar keuze. Hoe werkt dat?

    Kijk in de Piccolo Picture Boekenkast of er wat interessants bijzit. Mail je favoriete boektitel uit de kast naar [email protected] onder vermelding van 'Piccolo_boekcode' en maak kans op een gratis digitaal boek. De eerste vijf inzenders ontvangen nader bericht.

  • Piccolo Picture Books op iTunes


    Kijken | Verrassende beelden

    Stichting Beeldenbrei is onlangs het weblog Beeldenbende begonnen. Dagelijks – of bijna dagelijks – een mooi, boeiend, verrassend, opmerkelijk of spannend beeld (foto of video) op de grens van wetenschap, kunst, cultuur en natuur. Laat je verrassen!

    Beeldenbende wil vooral kinderen verrassen en enthousiast maken met deze 'beelden van de wereld'. Geen speciale boodschap of overkoepelend thema, maar gewoon adembenemend mooie plaatjes en video's om stil van te genieten.

  • www.beeldenbende.nl


    Onderwijs | Scholen en opleidingen beoordeeld

    Welkeschool.nl is een website van ouders, waarop scholen, beroepsopleidingen en universiteiten beoordeeld worden. Nog niet alle onderwijs-instellingen worden behandeld, dat moet nog groeien.

    Zoek je een school of vervolgopleiding, dan krijg je informatie van de onderwijsinstelling zelf, en kun je opzoeken wat de inspectie ervan vindt. Dat is belangrijke informatie, maar je wilt bijvoorbeeld ook weten hoe het dyslexiebeleid wordt uitgevoerd, en hoe de communicatie tussen de school en de ouders verloopt. Ervaringsinformatie dus.

  • www.welkeschool.nl


    Onderwijs | Profielkeuze

    Voor veel kinderen is het lastig om een profiel te kiezen. Wat zou je willen worden? Wat voor opleiding heb je daarvoor nodig? En wat voor profiel heb je dáárvoor nodig?

    Voor het kiezen van een profiel is het dus belangrijk om ook al een beetje inzicht te krijgen in de studies na de middelbare school.

    Tip 1 - Veel opleidingen organiseren in oktober en november al open dagen. Oriënteer je nu alvast, ook al doet je kind nog lang geen eindexamen. Kijk ook eens op Kiesjestudie.nl.

    Tip 2 - Op 19 november is er in Utrecht een beurs voor ouders en aankomende studenten met workshops, lezingen en een informatiemarkt. Voor wie nog helemaal geen idee heeft, is dit een goed startpunt. Zie www.chooz.nu.

    Tip 3 - Zie ons artikel 10 Tips voor het kiezen van een vervolg-opleiding.

      Agenda

    Dagje uit | Gratis museumdag in Gelderland

    Op zaterdag 22 oktober 2011 zijn 72 musea in Gelderland gratis geopend. Het thema van dit jaar is 'Voel je VIP!' Veel musea organiseren op de gratis museumdag 'VIP-activiteiten'.

    Bijvoorbeeld:

  • in het Heiligenbeeldenmuseum in Vorden kunnen kinderen een miniatuur maken van de eerste letter van hun naam;
  • in Museumpark Oriëntalis (bij Nijmegen) kunnen kinderen zich verkleden als Arabische prins of prinses;
  • de Aaltense Musea laten kinderen op zoek gaan naar de VIP in hun familie in het verleden;
  • bij aankomst in Museum Oud Nijkerk kom je binnen over een rode loper en wordt er een foto van je gemaakt;
  • in kasteel Rosendael worden de bezoekers vorstelijk ontvangen door de baron of barones.

    Meer informatie: www.gratismuseumdag.nl


    Theater | Peuter-theater in Rotterdam (1+)

    Je hoeft niet wachten tot je kinderen 4 jaar zijn. Er zijn al geweldige voorstellingen voor kinderen vanaf 1 jaar. In Rotterdam zijn ze te zien tijdens de tweede editie van Theater 0-4 / 2 Turven Hoog, een festival voor de allerkleinsten, in de Rotterdamse Schouwburg en twee wijktheaters. Van 6 t/m 8 november 2011.

  • www.theater04.nl


    Dagje uit | Griezelen in het Kinderboekenmuseum (7-12)

    In het Haagse Kinderboekenmuseum kun je in de herfstvakantie griezelen. Er zijn workshops toverdrankjes en magische poeders maken, je kunt naar een verhalenverteller luisteren, of een mummie knutselen. Bezoekers van het Kinderboekenmuseum kunnen gratis deelnemen aan deze extra activiteiten.

  • www.kinderboekenmuseum.nl


    Natuurbeleving | Scharrelkids-cursus

    Buiten spelen, frisse lucht happen, vuile modderhanden maken, hutten bouwen, en allerlei dingen ontdekken: lekker scharrelen in de natuur is goed voor kinderen! Het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van hun zintuigen, motoriek, sociale vaardigheden, zelfwaardering, creativiteit, concentratie en denkvermogen. Reuze belangrijk. Maar vooral leuk natuurlijk.

    Alleen schiet het buitenleven er tegenwoordig al snel bij in, met de verlokkingen van games, pc en tv.

    Wat kun je doen om het contact met de natuur te stimuleren? Hoe haal je ze weg achter hun computer en hoe zorg je ervoor dat 'buiten' een natuurbelevenis wordt? Daarover gaat de korte Scharrelkids-cursus van IVN Natuur- en Milieueducatie. Leuk en ongedwongen, en nog gratis ook!

  • www.scharrelkids.nl/naar-buiten/


    Dagje uit | Graphic Design Museum - Breda

    Tot en met 8 januari 2012 is er in het Graphic Design Museum in Breda een actieve tentoonstelling voor kinderen van 6 tot 8 jaar (groep 3 en 4). Het boek Superheldjes van Loes Riphagen staat daarin centraal. Ook wanneer je klein bent, kun je een grote held zijn.

    In de herfstvakantie zijn er helden-workshops voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Ontwerp een eigen superheld voor je slaapkamer. Je Superheld staat altijd voor je klaar en is een mooie versiering aan het plafond. Met behulp van een zaklamp zorgt de superheld voor spannende schaduwen op de muur.

  • www.graphicdesignmuseum.com


    Dagje uit | Museum voor Communicatie - Den Haag

    Tot eind oktober zijn er in het Museum voor Communicatie in Den Haag extra workshops voor kinderen (6+ en 8+). De workshops zijn gratis voor bezoekers van het museum. Inschrijven bij de kassa, dus kom op tijd. Wil je mee op de Knuffel Expeditie? Neem dan je eigen knuffel mee!

    Filmtip: in het museum wordt elke zaterdag om 14.00 uur een familiefilm gedraaid. Programma op de website.

  • www.muscom.nl/workshops


    Wetenschap | Oktober Kennismaand

    De hele maand oktober staan er deuren open die anders gesloten zijn. Stel je vraag bij een van de vele instellingen, bedrijven, universiteiten, science centra en sterrenwachten. Zij organiseren voor jong en oud talloze festivals, proefjes, theatervoorstellingen, kinderuniversiteiten, workshops, rondleidingen, excursies, lezingen, debatten en experimenten. Overal in Nederland.

    Bijvoorbeeld. Het Aviodrome staat de laatste twee weken van oktober helemaal in het teken van de ruimtevaart. Kinderen van 8 t/m 13 jaar kunnen allerlei proefjes en opdrachten uitvoeren, die te maken hebben met de dagelijkse werkzaamheden van astronauten.

    Meer informatie:

  • www.oktoberkennismaand.nl
  • www.scienceout.nl


    Muziektheater | De Kleine Laarsjes (7+)

    De Kleine Laarsjes is een eigenwijze muzikale vertelling door Anne Vegter op muziek van Huba de Graaff. Een vrolijk anarchistische sprookje voor kinderen vanaf 7 jaar. Op diverse plekken in het land te zien, tot en met november 2012.

    De Kleine Laarsjes is een verhaal over het jongetje Vogel, de kikkerkoning en zijn pasgeboren kindje, een zeer gevaarlijke Bosnerf en tien opstandige vers gebakken laarsjes. De muziek stampt, struikelt, huppelt en trappelt mee.

  • www.wilco.nu/kleinelaarsjes.html


    Film | Spy Kids 4D (6+)


    Afgelopen week is Spy Kids 4D in première gegaan. 4D, wat is dat? Een vierde dimensie! Bij elk kaartje voor de 3D-film krijg je een geurkaart met genummerde vakjes. Zodra er een nummer oplicht op het filmdoek, kun je het bijbehorende vakje openkrassen. Kijkwijzer: 6 jr.

    De film gezien? Meld ons hoe je het vond en maak kans op een verrassing. Mail naar [email protected]. (Vermeld ook een postadres).

  • Trailer op Youtube


    Dagje uit | Griezelige dierendagen bij Naturalis

    In de herfstvakantie is Naturalis (Leiden) extra spannend. Van 16 tot en met 28 oktober 2011 staat dit natuurmuseum bol van de griezelige activiteiten:

  • Professor Vleermuis beantwoordt alle vragen over vleermuizen;
  • aanraken verplicht bij Doe & Ontdek;
  • op de Verteltafel liggen de troeteldieren van een heks;
  • brouw een toverdrankje;
  • spin je eigen web;
  • luister naar griezelverhalen;
  • en speel de Griezels-en-schatjes quiz.

    Op woensdag 19 oktober en woensdag 26 oktober ontleden preparateurs dieren om de huid en botten te kunnen bewaren in de wetenschappelijke collectie. Hoe doe je dat, hoe ziet zo'n dier er van binnen uit, en waarom wil je het eigenlijk bewaren?

  • Programma en agenda