Ouders Online
Archief
Prijsvraag: Vlekkentips - uitslag

Voor de winnaars: 15 Floddertje-boeken

13 mei 2005

Hoe verwijder je het vuil van je kinderen? Hieronder leest u de winnende vlekkentips.
 


Tandpasta, melk, talkpoeder, shampoo...
en zeep natuurlijk

door Justine Paroen

We hebben weer veel geleerd van alle inzendingen. Veel oude huismiddeltjes blijken nog steeds actueel. Tandpasta, melk, shampoo... ze doen het nog steeds.

Ook de aloude zeep blijkt nog altijd effectief te zijn. Wat een varianten we dáár niet van zagen: groene zeep, Ossegalzeep, luxe zeep, Marokkaanse zeep, Spaanse zeeáp, Belgisch zeep, olijfzeep, citroenzeep, afwaszeep, garagezeep (waarschijnlijk alleen verkrijgbaar in blikken van 20 liter): het werkt allemaal. Gewoon de vlek wat extra insmeren met zeep en dan de wasmachine in.

Billendoekjes
Veel moeders hebben bij toeval ontdekt dat het billendoekje (geïmpregneerd papier) ook werkt als vlekkenoplosser. Wat zit er in die lotiondoekjes dat het zo fantastisch werkt om ook vlekken uit kleding te poetsen? Geen idee, maar het is een idee om het gebruik uit te breiden van de baby- of dreumesbillen naar het bankstel en de kinderkleding. Vooral ook erg handig voor onderweg, als Eerste Hulp Bij Vlekken.

Anti-roos shampoo. Wist u dat je daar nog veel meer mee kunt doen dan roos tegengaan? Er zit blijkbaar een agressief stofje in, want je kunt er ook inktvlekken mee verwijderen!

Wat we niet wisten, is dat je ook vlekken kunt verwijderen met eenvoudige citroensap (roest), een klodder tandpasta (fruit of wijn op witte kleding), een badje melk (bloed en inkt), een scheut koolzuurhoudend water (etensvlekken buiten de deur) of met gewoon koud water (verf, ecoline, bloed).

Bleken
En dan is er natuurlijk een groep moeders die er gewoon lekker ouderwets op los bleekt. Je kunt je natte was sowieso in de zon te drogen hangen, net zoals oma al deed. Met de lakens op de bleekwei.

Maar ook het chloor in bleekwater bleekt lekker (niet te lang, anders zit er zo een gat in je kleding), evenals de modernere zuurstof-bleekmiddelen (oxy- producten).

Schuren
Voor sommige Flodders is bleken niet voldoende; daar moet een schuurmiddel aan te pas komen. Tandpasta blijkt het goed te doen (op witte kleding), maar wrijven met een blokje voor de afwasmachine werkt ook. Niet te hard poetsen, anders wordt de stof opvallend dun...

En tot slot zijn er de moeders die nog rigoureuzer te werk gaan: zij zetten gewoon de schaar in kleren die niet meer vlekkeloos willen worden. Broeken worden shorts, klaar voor de zomer.

De winnaars
Na lang wikken en wegen kozen we de volgende vijftien doorzetters. Ze krijgen allemaal een exemplaar van Floddertje thuisgestuurd.

1. Rode bessen - Rode bessen en andere rode vruchten (inclusief Roosvicee en ranja) zijn natuurlijk bekende vlekkenmakers. Als er geen slabbetje voorzat, kun je het eigenlijk wel vergeten. Hoewel... puur citroensap is volgens Ingrid Gustafsson dé oplossing. Dat vieze sap uit zo'n plastic peertje doet het ook (inzending nr. 21).

2. Roestvlekken - Esther Eckhardt (inzending nr. 12) doet ook veel met citroen. Zij tipte dat je er zelfs roestvlekken mee kunt verwijderen.

3. Vlekken versieren - Anja Kersten (inzending nr. 25) geeft het ook niet snel op. Er zijn vlekken die niet meer weg te krijgen zijn, maar toch worden de desbetreffende kledingstukken nog niet tot poetsdoek gedegradeerd, want Anja gaat verven. Soms samen met de kinderen (in een koudwaterbadje of met textiel-stiften). Maar er zijn ook broeken en jurken die versierd worden met leuke lapjes. Zoveel zuinig vernuft wordt beloond.

4. Ammoniak - Rare jongens, die Amerikanen. Weet u hoe zij voedselvlekken uit kleding verwijderen? Met een scheutje ammoniak in de machine. "Nee, het irriteert niet, ruikt niet, maar de vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon!", aldus Hanny Keur (inzending nr. 47), die deze tip kreeg van een eigenaar van een stomerij in de Verenigde Staten. We zullen nooit weten of hij er ooit voor gesued is.

5. Watervaste stift - Melk is overal goed voor. Wist u dat je melk ook kunt gebruiken om bloed te verwijderen? Maar melk is ook geschikt voor het verwijderen van watervaste stiftvlekken. Laten weken in de melk en dan met een lepel over de vlek wrijven. Foetsie! Jolanda de Vries (inzending nr. 50) wint er een boek mee.

6. Teervlekken op de huid - J. van Raalte (inzending nr. 51) verwijdert niet alleen vlekken, maar stimuleert tegelijkertijd de tastzin van de kinderen. Met haar oplossing geeft ze geurende jeugdherinneringen mee. Het kind dat van het strand thuiskomt met teervlekken op het tere huidje, mag zelf een klontje boter uit de koelkast halen om het goed op de vlek in de huid te wrijven. Mmm... voel en ruik!

7. Oma - Petra Jussen (inzending nr. 53) wint een boek dat ze eigenlijk samen met haar moeder moet delen. Ze doet zelf wel vreselijk haar best om alle kleren goed schoon te wassen (haar wondermiddel is afwasmiddel met citroen), maar vaak lukt het toch niet. "Als ik het helemaal niet meer weet, dan geeft ik het aan mijn moeder." Ja, zo kan ik het ook. Oma's krijgen van nature altijd alles weer schoon natuurlijk. Hoe ze het doen is een raadsel. Als wij oma zijn, weten we het vast ook (hoop ik).

8. Zwemmen - Gitta de Graaf (inzending nr. 67) is wat lui, maar om je kleren allemaal zo te wassen, moet je wel een echte doorzetter zijn. Haar geheim is het zwembad. Doe je kind op zwemles en geef bij het gekleed zwemmen de hardnekkigst bevlekte kleren mee. Wat voor vlek het ook is: na de zwemles is het kledingstuk schoon.

9. Billendoekjes - Loes Heins (inzending nr. 78) was niet de enige die het gebruik van billendoekjes tipte, maar ze gaf aan dat ze het wel zelf ontdekt heeft. Bij toeval. Ze denkt nog steeds dat het alleen werkt met de doekjes van het merk dat zij altijd gebruikt, maar dat is niet zo. Ze gebruikt de lotiondoekjes inmiddels voor alles, zoals ze zelf zegt. Zelfs als doekje voor het bloeden: "Voor bloedende wonden, schaafwonden, brandwonden. Je legt het doekje 5 minuten op de plek en de pijn of het branden is nagenoeg verdwenen. In de brandnetels gestapt? Onze kinderen roepen al om een doekje."

10. Ecolinevlekken - Ecoline en andere gemene inkt- of verfvlekken kun je volgens K. Depuydt (inzending nr. 82) het beste verwijderen door de kleren in de wasmachine te stoppen en koud te wassen, zonder wasmiddel of andere zeep. Bij gebrek aan ecoline hebben we de proef nog niet op de som kunnen nemen. Maar als het werkelijk waar is, dan is het een gouden tip natuurlijk.

11. Schmink en make-up - Rianne de Putter (inzending nr. 85) heeft een peuter die zich graag optut. Samen met een vriendinnetje kunnen ze er wat van als ze met schminck en make-up aan de gang gaan. Niet klagen, gewoon voor het slapen gaan aan de poets. Het meest kindvriendelijk doe je dat door het gezichtje eerst helemaal in te smeren met vaseline. Even laten intrekken en dan met een zacht doekje wegvegen. "Werkt met name ook heel goed in de richeltjes bij neus en oorschelpen."

12. Talkpoeder en shampoo - M. van Herwijnen (inzending nr. 101) had een unieke tip: kleding met een vetvlek moet onmiddellijk uitgetrokken worden en wordt dan bewerkt met talkpoeder. Ze kijkt hoe het poeder de vlek opzuigt. Daarna gaat er een neutrale haarshampoo overheen en dan moet het in de wasmachine. Inmiddels is ze lange tijd bezig met de vetvlek en branden de aardappels aan, maar het werkt wel! De grondigheid van de aanpak imponeerde ons. We vermoeden dat de kinderen Van Herwijnen er altijd vlekkeloos bij lopen.

13. Beschermingsmiddelen - A. Soeting (inzending nr. 110) gaf tips om zo min mogelijk vies wasgoed te hebben. Kinderen eten dus zo lang mogelijk met een plastic slab, ze hebben thuis een oud overhemd aan en spelen buiten in speciale buitenspeelbroeken en met laarzen aan. Ze zien er dus al uit als Floddertje nog voordat ze vies zijn! Een prijs voor dit gezin, omdat zij waarschijnlijk het minste hoeven te wassen van ons allemaal, én omdat ze aangaven dat dat voor hen belangrijk is in verband met het milieu.

14. Bananenvlekken - Inzender 127 [naam en adres bekend bij de redactie] kwam na eindeloos bananenvlekken verwijderen erachter dat de hardnekkigheid veroorzaakt wordt door de zaadjes in de banaan. Nu snijdt ze eerst elke banaan in de lengte in vieren en verwijdert ze de zaadlijsten, voordat er een babyhapje van gemaakt wordt. Het is even wennen, maar dan heb je ook wat.

15. Poedelprijs - De poedelprijs gaat naar Wendela Hooftman (inzending nr. 120), omdat zij het na 7 maanden moederschap al opgegeven heeft: ze doet "lekker niets" aan alle vlekken. "Hygiënisch schoon is belangrijk, maar als er nog een licht oranje wortelvlek in de slab zit, dan kleurt die vast mooi bij de roze aardbeien van vandaag. Luiers gaan ook gewoon mee met de dagelijkse was. En als die toevallig rood is, zijn de luiers roze. Jammer dan. Niemand die het ziet."


Justine Pardoen is hoofdredacteur van Ouders Online.