Ouders Online
Archief
Zomervakantie 2002 – reis-informatie deel 1

8 juni 2002

Op deze pagina's vindt u informatie die van belang kan zijn voor uw zomervakantie van dit jaar. Van reisdocumenten tot verkeersdrukte en van hulpverlening tot alternatieve routes.

De onderstaande informatie wordt u aangeboden door de ANWB. De nadruk ligt (dus) vooral op informatie voor reizigers die met de auto op vakantie gaan.

Vanzelfsprekend hoeft u niet alles woord voor woord te lezen. Kies datgene wat u belangrijk vindt en gebruik daarbij de inhoudsopgave in de linker balk.


Zomervakantie 2002 – algemeen

samengesteld in samenwerking met de ANWB

De ANWB verwacht dat de Nederlanders deze zomer ongeveer 9,2 miljoen korte en lange vakanties in het buitenland zullen doorbrengen. Evenveel als vorig jaar. Van alle buitenlandse vakanties zijn 85% lange vakanties (5 dagen en langer) en 15% korte vakanties (2 tot 4 dagen). Wel is er in 2002 sprake van lichte veranderingen in de vakantietrends.

Vakantiebestemmingen
Het aandeel verre vliegvakanties daalt dit jaar van 8% naar 6%. Dit heeft tot gevolg dat de Nederlandse vakantieganger meer dan in vorige jaren kiest voor een vakantie binnen Europa. Het aandeel Europese vakanties stijgt in 2002 daardoor van 92% naar 94%.

De populariteit van de zonbestemmingen in het Middellandse Zeegebied, zoals Spanje, Italië, Kroatië, Cyprus, Griekenland en Turkije, neemt ook deze zomer verder toe. De ANWB verwacht dat in die gebieden bijna 2,5 miljoen Nederlandse zomervakanties worden doorgebracht. Vooral in Turkije, Italië en Kroatië groeit het aantal Nederlandse zomervakanties.

Oostenrijk en Zwitserland blijven in de lift zitten. Naar verwachting neemt het aantal Nederlandse zomervakanties in die landen licht toe tot ruim 0,6 miljoen vakanties.

De ANWB verwacht dat het aantal zomervakanties van Nederlanders in Centraal Europese landen zoals Tsjechië, Hongarije en Polen met circa 2% zal stijgen tot 500.000. Deze groei wordt veroorzaakt door de verbreding en verbetering van het toeristisch aanbod in de Centraal Europa.

Frankrijk blijft populairste bestemming
Het aantal Nederlandse vakanties naar Frankrijk daalde in 2001 enigszins. Een verschuiving naar andere zuidelijke bestemmingen, met name Italië, lijkt hiervan de oorzaak. Niettemin blijft Frankrijk met voorsprong de populairste bestemming voor een zomervakantie van de Nederlanders, gevolgd door Duitsland, Spanje, België, Italië en Griekenland.

Verwacht aantal korte en lange zomervakanties in 2002:

Frankrijk2.000.000
Duitsland1.300.000
Spanje950.000
België800.000
Italië500.000
Griekenland450.000
Oostenrijk400.000
Turkije350.000
Scandinavië350.000
Portugal200.000
Zwitserland200.000
Kroatië/Slovenië100.000

Kamperen komt terug op niveau 1999
De laatste drie jaar was er sprake van een trendmatige verandering in de keuze van de vakantie-accommodatie. Nederlanders kozen vaker voor een verblijf in een hotel en minder vaak voor kamperen. Alleen het kamperen op een vaste standplaats steeg. Het aantal toeristische kampeervakanties daalde daarentegen met gemiddeld 5% per jaar.

Voor dit jaar verwacht de ANWB echter dat het aantal buitenlandse toeristische kampeervakanties in de zomer van 2002 weer stijgt tot het niveau van 1999, te weten ongeveer 2.25 miljoen kampeervakanties.

Vaker eigen vervoer
Het aantal verre vliegvakanties is dit jaar lager dan in 2001. Ook de Europese vliegvakanties staan onder druk doordat luchtvaartmaatschappijen de capaciteit hebben verminderd. Verwacht wordt dat het aantal vliegvakanties daalt van 30% naar ongeveer 28%.

Naar verwachting groeit het gebruik van de auto in 2002. Dit jaar zal voor circa 57% van de buitenlandse vakanties gekozen worden voor de eigen auto. De groei bij het autovervoer, ter grootte van ongeveer 2%, wordt vooral in voorjaar en zomer gerealiseerd. De auto is daarmee het belangrijkste vervoermiddel. De keuze voor een vakantie met de eigen auto wordt extra gestimuleerd door de beperkte inkoop van vliegtuigstoelen door de touroperators. Bij ongeveer 10% van de vakanties wordt gekozen voor de touringcar; de trein kent een aandeel van 3%.

Euro heeft positief effect op buitenlandse vakanties
Met de komst van de Euro als officieel betaalmiddel in veel populaire Europese vakantiebestemmingen zal de belangstelling voor een vakantie in die landen licht stijgen.

Vooral de buurlanden Duitsland en België profiteren daarvan. Maar de belangstelling van Nederlandse vakantiegangers voor vakantiebestemmingen buiten de Europese Unie zal toenemen als blijkt dat bestaande plannen om de Euro te accepteren in vakantie-oorden buiten de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld Zwitserland en Kroatië, in 2002 ook werkelijkheid worden.

Trends in activiteiten: natuur, cultuur en beleving
De consument raakt uitgekeken op de eenvormigheid en massaliteit van strandvakanties en gaat op zoek naar een meer gevarieerder toeristisch aanbod passend bij zijn persoonlijke wensen. De trend is een breed-georiënteerde vakantie waarin plaats is voor zon en strand maar ook voor cultuur, natuur, avontuur en actie.

Men wil van de vakantie genieten maar tegelijkertijd ook lekker actief zijn en wat culturele bagage oppikken. De moderne vakantie moet de toerist een mix van spanning en ontspanning, comfort en luxe, veiligheid, nieuwe belevenissen, lol en actie opleveren.


De bovenstaande tekst is ter beschikking gesteld door de ANWB.