Ouders Online
Archief
Paas-brunch uit het land van melk en honing

28 maart 2002

Pasen zonder eieren! Thessa de Bruin stelde voor u een aantal heerlijke vegetarische en biologische paas-recepten samen. Een aantal daarvan zijn ook heel goed te maken door kinderen. En, naar goed vegetarisch gebruik: zonder eieren. Dus ook bruikbaar voor kinderen met een kippeneiwit-allergie.

Paas-brunch

  • Bananen-yoghurt-shake
  • Kwark-haasjes
  • Lentebloempjes
  • Paasstol met spijs
  • Ananas-chocolade crunch
  • Wafels van melk en honing


    Bananen-yoghurt-shake

    Ingrediënten
    Banaan – 3 stuks
    Honing – 1 eetlepel
    Melk – 2,5 dl
    Yoghurt – 500 gr

    Bereiding

  • Pureer de banaan samen met de melk en yoghurt in de mixer of met een staafmixer.
  • Roer de honing erdoorheen en klaar is de shake.

    Bijzonderheden
    De meeste kinderen zijn verzot op banaan. Als ik het zou toelaten, zouden mijn kinderen de tros dezelfde dag dat ik hem koop achter elkaar opeten.

    In de reguliere bananenteelt wordt intens gespoten om kwantiteitsverlies te voorkomen. Dat is jammer, omdat de gezonde banaan waar zoveel koper in zit, op deze manier een banaan vol bestrijdingsmiddelen wordt.

    Kwark-haasjes

    Ingrediënten
    Amandelen – 8 stuks
    Boter – om de bakplaat in te vetten
    Kandijsuiker – voor versiering
    Kaneel – 1 theelepel
    Kwark – 500 gr
    Meel – 500 gr
    Melk – 0,5 dl
    Olijfolie – 8 eetlepels
    Rozijnen – 16 stuks
    Suiker – 60 gram
    Vanille-suiker – 1 pakje
    Wijnsteenbakpoeder – 3 theelepels
    Zout – ½ theelepel

    Bereiding

  • Maak een kwarkmengsel (glad papje) van kwark, suiker, vanillesuiker, wijnsteenbakpoeder, kaneel, melk, olie en zout.
  • Zeef het meel in de beslagkom en kneed het door het kwarkmengsel. Blijf kneden tot het een mooi deeg is geworden.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet een bakplaat in met boter.
  • Maak 8 bolletjes van het deeg. Maak van elk bolletje een hazenhoofdje met flaporen. Maak met rozijnen twee oogjes en steek twee amandelhelften (zonder schil) naast elkaar in het deeg, zodat ze wat houvast hebben; dit zijn de tanden. Versier de oren en de neus met wat kandijsuiker.
  • Bak de kwarkhaasjes in 35 tot 45 minuten goudbruin en gaar in de oven.

    Bijzonderheden
    Rozijnen kunnen verbranden, waardoor ze er minder mooi uitzien. In plaats van rozijnen kunt u ook hazelnoten als oogjes gebruiken.

    Hoewel ik soms wel poedersuiker en kandijsuiker gebruik ter versiering, gebruik ik verder alleen biologische rietsuiker en bij hoge uitzondering basterdsuiker (ook gemaakt van ruwe rietsuiker) om gerechten mee te zoeten. Eén van de bezwaren tegen geraffineerde suikers (witte suiker) is dat het 'lege calorieën' zijn; er zit geen enkele voedingswaarde meer in. Daarnaast onttrekken ze belangrijke stoffen aan het lichaam. Daarom is het beter geen geraffineerd voedsel te eten, of dat in ieder geval drastisch te beperken.

    Lentebloempjes

    Ingrediënten
    Bolletjes (brood) – 3 stuks
    Boter – om te smeren
    Cherry-tomaatjes – 3 stuks
    Postelein – 25 gram
    Vegetarische roomkaas met kruiden – 1 potje

    Bereiding
    Dit is een leuk recept voor kinderen om zelf te maken:

  • Snijd de bolletjes doormidden, zodat je 2 ronde helften krijgt.
  • Besmeer de helften met boter en een lekkere dikke laag roomkaas.
  • Was per helft 4 blaadjes postelein en haal de steeltjes eraf. Leg de blaadjes in een bloemvorm op het halve bolletje, met de achterkantjes tegen elkaar.
  • Snijd de cherry-tomaatjes in tweeën en haal de pitjes eruit. Leg een half tomaatje in het midden van het broodje.

    Bijzonderheden
    Tomatenpitjes kun je beter niet eten. Er zit een stof in die de vorming van niersteen bevordert.

    Paasstol met spijs

    Eerst maken we de amandelspijs, daarna de stol.

    Amandelspijs

    Ingrediënten
    Poedersuiker – 125 gr
    Amandelen – 200 gr

    Bereiding
    Amandelspijs maken is heel simpel. Zelf vind ik het 't makkelijkst om gemalen amandelen te gebruiken in plaats van ze zelf te malen. Als u hele amandelen met schil wilt gebruiken, dient u deze eerst in kokend water te leggen en vervolgens te laten schrikken met koud water. De schil komt nu los te zitten en is makkelijk te verwijderen.

  • Vermaal de poedersuiker met de amandelen in een mixer of een staafmixer. Als het heel stroef gaat, kunt u een beetje heet water toevoegen, zodat alles beter mengt. Doe dat eetlepelsgewijs, anders heeft u de kans dat de spijs te waterig wordt. Op een gegeven moment heeft u een dikke klont amandelspijs.
  • Vorm van deze klont een lange rol, van ongeveer 2 cm doorsnee

    Paasstol

    Ingrediënten
    Boter – 100 gr
    Citroen-eat (gesuikerde citroenschillen) – 50 gr
    Gist – 11 gr
    Amandelspijs – een lange rol (2 cm doorsnee)
    Meel – 250 gr
    Melk – 2,5 dl (verwarmd)
    Poedersuiker – om te strooien
    Rozijnen – 75 gr (gewassen)
    Vanillesuiker – 1 zakje
    Wijnsteenbakpoeder – 3 theelepels
    Zout – ½ theelepel

    Bereiding

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Zeef het meel en het bakpoeder in een mengkom.
  • Voeg toe aan het meel en de bakpoeder: suiker, vanillesuiker, warme melk, gist, gewassen rozijnen, citroen-eat en de gesmolten boter.
  • Meng het beslag eerst met een garde totdat het een deegbal wordt. Kneed de deegbal dan 2 minuten met de hand goed door elkaar.
  • Dek de beslagkom af met een vochtige doek en laat het beslag 30 minuten rusten.
  • Vet een langwerpig cakeblik in (met of zonder bewerkte bodem) en leg de deeglap in het cakeblik.
  • Snijd de spijsrol op lengte (even lang als het cakeblik), trek het deeg iets uit elkaar en leg de spijsrol erin. Vouw dan de deeglap weer dicht over de spijs heen. (Bewaar de overtollige spijs; bijvoorbeeld om er marsepeinen aardappeltjes van te maken.)
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat het deeg weer 15 minuten rusten, nadat de spijs erin is gedaan.
  • Bak de stol in 45 tot 55 minuten goudbruin.
  • Laat de stol eerst 10 minuten afkoelen en stort hem dan voorzichtig uit (bij voorkeur op een rooster, zodat de onderkant niet nat wordt van het condensvocht)
  • Laat de stol verder afkoelen en strooi er vlak voor het serveren poedersuiker overheen.

    Bijzonderheden
    Van de overgebleven spijs kunt u marsepeinen aardappeltjes maken, door de spijs tot bolletjes te kneden en die daarna door chocolademelkpoeder te rollen.

    Alle recepten uit het Land van Melk en Honing zijn in principe biologisch. Soms zijn biologische ingrediënten echter slecht of niet verkrijgbaar. Dat is meestal geen ramp, maar in een aantal gevallen is toch het heel belangrijk om uitsluitend biologisch producten te gebruiken, bijvoorbeeld bij citrusfruit (denk aan de gesuikerde citroenschilletjes uit het bovenstaande recept). Citrusvruchten worden vaak overmatig bespoten en daar wilt u dan echt de schil niet van eten. Kinderen zijn vanwege hun geringe gewicht nog veel gevoeliger voor gifstoffen dan volwassenen.

    Ananas-chocolade crunch

    Dit is ook een leuk gerecht voor kinderen om zelf te maken: een heerlijk krokant chocolaatje met een verrassend element.

    Ingrediënten
    Chocoladerepen met soja-lecithine – 260 gr
    Cornflakes – 50 gr
    Gedroogde Ananas – 50 gr

    Bereiding

  • Maak de chocolade vloeibaar door deze in een steelpan binnen in een grotere pan – voor de helft gevuld met water – te verwarmen.
  • Snijd de gedroogde ananas in kleine brokjes.
  • Meng de ananas en de cornflakes door de gesmolten chocolade.
  • Maak met een lepeltje kleine hoopjes chocolade-mengsel op een stuk bakpapier of op een schone bakplaat.
  • Laat de hoopjes afkoelen en weer hard worden.

    Bijzonderheden
    Tot slot een opmerking over de 'soja-lecithine' in het bovenstaande recept. In chocolade wordt altijd lecithine verwerkt. Die stof kan uit plantaardige of uit dierlijke producten (met name eieren) gewonnen worden. Staat er niet uitdrukkelijk bij uit welke bron de lecithine afkomstig is (dat is namelijk niet wettelijk verplicht), dan kunt u ervan uitgaan dat deze chocolade ei-bestanddelen bevat. Veel fabrikanten van chocolade vermelden overigens al vrijwillig de herkomst van de gebruikte lecithine; het is te hopen dat alle fabrikanten dit gaan doen.

    Wafels van melk en honing

    Ingrediënten
    Basterdsuiker – 2 eetlepels
    Boter – 200 gr
    Honing – om te overgieten
    Kaneel – 1 theelepel
    Meel – 500 gr
    Melk – ½ liter
    Vanille-suiker – 1 pakje
    Wijnsteenbakpoeder – 1 pakje

    Bereiding

  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Doe suiker, vanille-suiker en kaneel in een mengkom.
  • Roer de gesmolten boter door het suikermengsel.
  • Zeef het meel en de wijnsteenbakpoeder en voeg het toe aan de ingrediënten in de mengkom.
  • Roer de melk erdoor met een garde.
  • Meng het beslag met een garde of een mixer tot het glad en stroperig is geworden.
  • Bak de wafels in een wafel-ijzer, tot ze goudbruin zijn.

    Serveer de wafels overgoten met een beetje honing.

    Bijzonderheden
    Wafels kunnen prima zonder ei gemaakt worden; door het wijnsteenbakpoeder zijn eieren overbodig.

    Waarschuwing: voor kleine kinderen tot en met het tweede levensjaar wordt het eten van honing sterk afgeraden, in verband met het gevaar op botulisme (zie ook ons artikel Honing hoort niet thuis in voeding voor baby's). Honing kan desgewenst vervangen worden door Ahorn-siroop of Agaven-diksap.


    Thessa de Bruin is moeder van Serge (10) en Kirani (2). Ze woont met haar gezin in Duitsland, vlakbij Nijmegen. Ze schrijft over vegetarisme en geeft kinder-cursussen vegetarisch koken.