28 maart 2002
Pasen zonder eieren! Thessa de Bruin stelde voor u een aantal heerlijke vegetarische en biologische paas-recepten samen. Een aantal daarvan zijn ook heel goed te maken door kinderen. En, naar goed vegetarisch gebruik: zonder eieren. Dus ook bruikbaar voor kinderen met een kippeneiwit-allergie.
Paas-brunch
Ingrediënten
Banaan 3 stuks
Honing 1 eetlepel
Melk 2,5 dl
Yoghurt 500 gr
Bereiding
Bijzonderheden
De meeste kinderen zijn verzot op banaan. Als ik het zou toelaten, zouden mijn kinderen de tros dezelfde dag dat ik hem koop achter elkaar opeten.
In de reguliere bananenteelt wordt intens gespoten om kwantiteitsverlies te voorkomen. Dat is jammer, omdat de gezonde banaan waar zoveel koper in zit, op deze manier een banaan vol bestrijdingsmiddelen wordt.
Ingrediënten
Amandelen 8 stuks
Boter om de bakplaat in te vetten
Kandijsuiker voor versiering
Kaneel 1 theelepel
Kwark 500 gr
Meel 500 gr
Melk 0,5 dl
Olijfolie 8 eetlepels
Rozijnen 16 stuks
Suiker 60 gram
Vanille-suiker 1 pakje
Wijnsteenbakpoeder 3 theelepels
Zout ½ theelepel
Bereiding
Bijzonderheden
Rozijnen kunnen verbranden, waardoor ze er minder mooi uitzien. In plaats van rozijnen kunt u ook hazelnoten als oogjes gebruiken.
Hoewel ik soms wel poedersuiker en kandijsuiker gebruik ter versiering, gebruik ik verder alleen biologische rietsuiker en bij hoge uitzondering basterdsuiker (ook gemaakt van ruwe rietsuiker) om gerechten mee te zoeten. Eén van de bezwaren tegen geraffineerde suikers (witte suiker) is dat het 'lege calorieën' zijn; er zit geen enkele voedingswaarde meer in. Daarnaast onttrekken ze belangrijke stoffen aan het lichaam. Daarom is het beter geen geraffineerd voedsel te eten, of dat in ieder geval drastisch te beperken.
Ingrediënten
Bolletjes (brood) 3 stuks
Boter om te smeren
Cherry-tomaatjes 3 stuks
Postelein 25 gram
Vegetarische roomkaas met kruiden 1 potje
Bereiding
Dit is een leuk recept voor kinderen om zelf te maken:
Bijzonderheden
Tomatenpitjes kun je beter niet eten. Er zit een stof in die de vorming van niersteen bevordert.
Eerst maken we de amandelspijs, daarna de stol.
Amandelspijs
Ingrediënten
Poedersuiker 125 gr
Amandelen 200 gr
Bereiding
Amandelspijs maken is heel simpel. Zelf vind ik het 't makkelijkst om gemalen amandelen te gebruiken in plaats van ze zelf te malen. Als u hele amandelen met schil wilt gebruiken, dient u deze eerst in kokend water te leggen en vervolgens te laten schrikken met koud water. De schil komt nu los te zitten en is makkelijk te verwijderen.
Paasstol
Ingrediënten
Boter 100 gr
Citroen-eat (gesuikerde citroenschillen) 50 gr
Gist 11 gr
Amandelspijs een lange rol (2 cm doorsnee)
Meel 250 gr
Melk 2,5 dl (verwarmd)
Poedersuiker om te strooien
Rozijnen 75 gr (gewassen)
Vanillesuiker 1 zakje
Wijnsteenbakpoeder 3 theelepels
Zout ½ theelepel
Bereiding
Bijzonderheden
Van de overgebleven spijs kunt u marsepeinen aardappeltjes maken, door de spijs tot bolletjes te kneden en die daarna door chocolademelkpoeder te rollen.
Alle recepten uit het Land van Melk en Honing zijn in principe biologisch. Soms zijn biologische ingrediënten echter slecht of niet verkrijgbaar. Dat is meestal geen ramp, maar in een aantal gevallen is toch het heel belangrijk om uitsluitend biologisch producten te gebruiken, bijvoorbeeld bij citrusfruit (denk aan de gesuikerde citroenschilletjes uit het bovenstaande recept). Citrusvruchten worden vaak overmatig bespoten en daar wilt u dan echt de schil niet van eten. Kinderen zijn vanwege hun geringe gewicht nog veel gevoeliger voor gifstoffen dan volwassenen.
Dit is ook een leuk gerecht voor kinderen om zelf te maken: een heerlijk krokant chocolaatje met een verrassend element.
Ingrediënten
Chocoladerepen met soja-lecithine 260 gr
Cornflakes 50 gr
Gedroogde Ananas 50 gr
Bereiding
Bijzonderheden
Tot slot een opmerking over de 'soja-lecithine' in het bovenstaande recept. In chocolade wordt altijd lecithine verwerkt. Die stof kan uit plantaardige of uit dierlijke producten (met name eieren) gewonnen worden. Staat er niet uitdrukkelijk bij uit welke bron de lecithine afkomstig is (dat is namelijk niet wettelijk verplicht), dan kunt u ervan uitgaan dat deze chocolade ei-bestanddelen bevat. Veel fabrikanten van chocolade vermelden overigens al vrijwillig de herkomst van de gebruikte lecithine; het is te hopen dat alle fabrikanten dit gaan doen.
Ingrediënten
Basterdsuiker 2 eetlepels
Boter 200 gr
Honing om te overgieten
Kaneel 1 theelepel
Meel 500 gr
Melk ½ liter
Vanille-suiker 1 pakje
Wijnsteenbakpoeder 1 pakje
Bereiding
Serveer de wafels overgoten met een beetje honing.
Bijzonderheden
Wafels kunnen prima zonder ei gemaakt worden; door het wijnsteenbakpoeder zijn eieren overbodig.
Waarschuwing: voor kleine kinderen tot en met het tweede levensjaar wordt het eten van honing sterk afgeraden, in verband met het gevaar op botulisme (zie ook ons artikel Honing hoort niet thuis in voeding voor baby's). Honing kan desgewenst vervangen worden door Ahorn-siroop of Agaven-diksap.