Ouders Online
Archief
Lekker eten - Komkommer

3 juni 2011

Met onze komkommers is natuurlijk helemaal niets mis. Maar omdat veel mensen toch bang zijn, zit er een flinke dip in de verkoop en zijn ze lekker goedkoop! Tijd voor een paar frisse receptjes.
 


Komkommerdip

door Jacqueline Philippo

Weet je nog, zomer 2009, toen iedereen in de ban was van de Mexicaanse griep? De desinfecterende hand-gel was niet aan te slepen en ik heb zelfs nog overwogen om met handschoenen aan te pinnen.

De zomer is nog niet eens begonnen of we hebben al een nieuwe collectieve bangmaker: de besmette komkommer. Alle komkommers de deur uit, het land uit! Ze liggen weg te kwijnen in winkels en kraampjes; geen hond die ze nog wil. Ouders voelen zich betrapt als ze stiekem erg trek hebben in komkommersalade en er toch eentje kopen (of drie voor de prijs van een). Een stemmetje zegt: "Stel jij je gezin bloot aan de gevaren van de EHEC-bacterie?"

Kritische komkommerblik
Tijd voor een kritische komkommerblik. Is er nu echt een reëel gevaar voor besmetting? Nee, er is geen enkel geval van besmetting geconstateerd in Nederland. De kans dat je in het ziekenhuis terecht komt doordat je over een weggegooide komkommer struikelt, lijkt mij op het ogenblik groter.

We laten ons toch niet gek maken? Ik in ieder geval niet. Laten we dus zo snel mogelijk de komkommerboeren van hun overschot afhelpen. Schil ze, eet ze rauw, maak er een heerlijke koude soep van, of maak ze in. Want nog nooit eerder is het aanbod zo groot geweest en de prijs zo laag (een kwartje op de markt).

Voor degenen die nog niet helemaal over de streep zijn: azijn en zout zijn oude conserveringsmiddelen die eventuele bacteriën doden. Laat dit nu net ook een heerlijke bereidingswijze voor de komkommer zijn!

Komkommer in zoetzuur
Was en schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes (kan ook met de kaasschaaf). Doe de schijfjes in een schaal. Snijd een sjalotje en een teentje knoflook fijn en doe dit bij de komkommer. Voeg een flinke scheut olie en ongeveer 2 keer zoveel azijn toe, met een schep suiker. Schep alles goed door elkaar tot de suiker is opgelost. Pas de smaak eventueel aan met nog wat extra suiker of azijn. [In plaats van suiker kun je ook diksap gebruiken - red.]

Komkommerdip
Rasp een halve komkommer, strooi er een klein beetje zout over, en laat 10 minuten uitlekken. Druk het resterende vocht eruit. Roer in een kommetje 1 eetlepel crème fraîche los, met 1 eetlepel verse gehakte koriander, een mespunt gemalen komijn (djinten) en wat peper. Roer alles door de uitgelekte komkommer en zet de dip in de koelkast tot je hem nodig hebt. Heerlijk met kipkluifjes.

Jacqueline Philippo
p/a [email protected]