Ouders Online
Archief
Zindelijkheid - Vroeg zindelijk - Introductie

2 maart 2012

Met anderhalf jaar uit de luiers? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. Maar het schijnt te kunnen. Schrijf u in voor ons experiment en doe de test! Gaat het lukken?

Bespreking van:

Zindelijk maken is kinderspel - Met anderhalf jaar uit de luiers
door: Debby Mendelsohn
uitg.: Forte Uitgevers
omvang: 98 pagina's
ISBN: 9789058779472
Prijs: EUR 12,95
Online bestellen bij onze partner 6B.nl
 


Zindelijk met anderhalf? Doe de test!

door Henk Boeke

We ontvingen een opmerkelijk persbericht over het boekje 'Zindelijk maken is kinderspel' van de Nederlandse psychologe Debby Mendelsohn:

Met anderhalf jaar uit de luiers: dat klinkt velen als muziek in de oren! Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk zijn, niet alleen overdag maar ook 's nachts.

Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Zodra een kind goed kan zitten en lopen, dus met één tot anderhalf jaar, kunnen ze ook al leren om zindelijk te worden. Dat is niet alleen fijn voor de ouders, maar ook de kinderen zelf bevalt het uitstekend om geen luier meer te hoeven dragen.

Eraan toe zijn
Tot nu toe gingen we ervan uit dat een kind pas zindelijk kan worden 'als het eraan toe is'. Eerder – in 2007 – schreven we bijvoorbeeld: "Je mag van een kind verwachten dat het (overdag) zindelijk is met 5 jaar, omdat pas dan alle organen die een rol spelen bij de zindelijkheid volledig zijn uitgerijpt." (Zie: Alles over zindelijk worden.)

Maar voor dat rijpingsverhaal schijnt helemaal geen hard wetenschappelijk bewijs te zijn. Het klinkt aannemelijk, die gebrekkige rijping op jonge leeftijd, en het is handig als verklaring voor als het allemaal niet lukt, maar wetenschappelijk bewijs ho maar.

Het boek waar we het hier over hebben, hanteert het prikkelende uitgangspunt dat de ouders eraan toe moeten zijn om hun kinderen zindelijk te maken.

Let op: het gaat hier om een gewone gezond-verstand-methode voor gewone kinderen, die gewoon op een potje (of een wc-bril verkleiner) kunnen zitten, en niet om die exotische baby-methode waarbij je de baby vasthoudt boven de wastafel.

Alleen maar voordelen
We zijn nog steeds sceptisch (kan dit écht?) maar op z'n minst één argument om eerder te beginnen dan tegenwoordig gebruikelijk is, vonden we beslist overtuigend. Namelijk: dat je met vroegtijdig starten de tegendraadse nee-fase voor bent. Met 1 à anderhalf is er doorgaans nog geen sprake van 'peuterpuberteit', en kun je veel gemakkelijker gedaan krijgen wat je wilt.

En áls het lukt, heeft dat natuurlijk alleen maar voordelen. Het scheelt je handen vol geld aan dure luiers (of minder was-werk als je katoenen luiers gebruikt), en het verlost je van de zorg dat je kind misschien niet terecht kan op de school van je keuze. Want veel basisscholen weigeren kinderen als ze met 4 nog niet zindelijk zijn.

Doe de test!
Kortom: als het werkt, zou dat heel mooi zijn. Maar: eerst zien, dan geloven. Werkt de methode Mendelsohn nou wel of niet? Dat gaan we uitproberen, samen met u.

Heeft u een dreumes van 1 à anderhalf jaar, die al zelfstandig kan zitten, zelfstandig een beetje kan lopen, en al wat woordjes kent? En bent u bereid om twee maal (na 2 weken en na 4 weken) een stukje te schrijven over hoe het gegaan is? Dan kunt u meedoen met ons experiment. U ontvangt dan gratis het boek 'Zindelijk maken is kinderspel' van Debby Mendelsohn.

[Instructies voor deelname verwijderd.]

Helaas - We hebben inmiddels ruim voldoende deelnemers. Het liep storm! Maar blijf ons volgen, om te zien wat de resultaten van het onderzoek zijn.

De komende tijd gaan we regelmatig berichten over de voortgang van het experiment, op basis van de ervaringen van de deelnemers. We zijn razend benieuwd!

Verder lezen:

  • de resultaten na 2 weken
  • alle verslagen na 2 weken
  • de resultaten na 6 weken
  • alle verslagen na 6 weken

    Henk Boeke
    [email protected]


    Reacties

    1.

    Even reageren. Natuurlijk kan het. Dacht je dat vroeger de ouders met katoenen luiers de kinderen niet uiterlijk op 2 jaar zindelijk hadden? Als je de poepluiers van grotere kinderen ziet dan weet je dat je dat niet wil wassen.

    Mijn kinderen zijn ouder dus kan ik helaas niet meedoen, maar wil je wel mijn ervaringen meegeven.
    - 1e kind: met 2 jaar en 2 weken compleet zindelijk (dag en nacht)
    - 2e kind: met 2 jaar en 2 maanden compleet zindelijk
    - 3e kind: met 2,5 jaar compleet zindelijk. Vanaf zijn 1e jaar heeft hij altijd gepoept op het potje en heb ik dus nooit meer een poepluier van hem gehad.

    Allemaal jongens, wat volgens de boekjes ook niet kan.

    Grootste problemen:
    - De cr�che werkte niet mee. Wilde zo'n klein kind van de baby of dreumes afdeling niet naar een wc-tje laten gaan of een potje neerzetten. Bij kind 3 kende ze me wel en kreeg ik iets voor elkaar.
    - Er zijn geen kleine onderbroekjes te krijgen voor kleine billetjes. Moest op vakantie in Frankrijk kleine Petit Bateaux onderbroekjes inslaan.

    Methode erg simpel. Elke keer als ze uit bed gaan (en voor ze erin gaan) even op het potje zetten en daarmee starten als ze 1 jaar zijn. Ze kunnen dan wel zitten maar nog niet lopen. Ze lopen dan dus nog niet weg van het potje en als ze wel kunnen lopen zijn ze het gewend. Ik gaf ze ook altijd een boekje of een speeltje dat ze alleen daar kregen.

    Cecile


    2.

    Dit idee was mij al lang duidelijk; alle drie mijn kinderen waren met hun 2e jaar zindelijk, de laatste zelfs vrijwel direct 's nachts. Het mooie is dat je geen last hebt van de 'nee-fase'.

    Ik denk dat veel ouders er geen tijd voor maken en de kinderen 'voor de zekerheid' een luier aandoen. Dan leren ze het nooit. Gewoon in onderbroekje en broek laten lopen.

    Overigens was deze 'zindelijkheidstraining' gewoon op de normale manier.

    Muriel


    3.

    Onze drie dochters waren allemaal voor hun 3e jaar zindelijk. De oudste twee waren met 2 jaar en 5 maanden zindelijk voor ze naar de peuterzaal gingen. Ook direct dag en nacht. En onze jongste dochter was ietsje later door bijna doorlopend in het ziekenhuis liggen of ziek thuis zijn, en zij was 2 jaar en 8 maanden. Ook dag en nacht zindelijk. En de jongste dochter in 1 week en de oudste twee in 2 weken.

    Daarbij waren al onze dochters zeer veelvuldig ziek of in het ziekenhuis. De oudste dochter had stoffen luiers en de andere twee niet. Het was ook beslist geen drama om te doen.

    Daphne


    4.

    Ik vind het onverantwoord dat jullie mensen aanzetten tot het experimenteren met kinderen over een toch wel belangrijk terrein als zindelijkheid, om dat daar nu plots iemand een boekje schrijft over dat het allemaal veel vlugger kan. Tegenwoordig moet alles vlugger kunnen en krijgen kinderen steeds minder tijd om op hun eigen tempo te rijpen. Als een kind vanzelf zindelijk is op 2 des te beter, maar als het daar niet rijp voor haar is zal dat niet lukken, welke methode je ook gebruikt. Lukraak wat voordelen opgooien (geldbesparing, geen poepluiers meer...) neemt ouders mee in de illusie dat je dit snel even kan regelen. Als je één aspect van de ontwikkeling gaat extra proberen te stimuleren loop je het risico dat dit ten koste gaat van andere aspecten van zijn ontwikkeling (taal, motoriek, emotie...). Zelfs als het lukt heb je geen idee wat het effect is op de totale ontwikkeling van het kind.

    Als belangrijke ontmoetingsplaats voor ouders op het net geven jullie niet alleen informatie... jullie zetten mensen ook op een bepaald spoor. Voor de vele zoekende ouders zijn jullie een referentiepunt. Dus als jullie mensen uitnodigen/aanmoedigen dit te gaan testen, lijkt het of jullie achter deze praktijk ook staan. Ik weet niet zeker of kinderen gemiddeld later zindelijk worden dan vroeger. Maar als dat zo zou zijn heeft dat wellicht met meer te maken dan enkel de verbetering van de luiers en de luiheid van ouders. Het steeds jonger cognitief stimuleren van kinderen, de overseksualisering, het feit dat kinderen steeds minder slaap hebben en de ratrace waarin we allen zitten, zou ook een negatieve invloed kunnen hebben op de rijping van basale fysieke functies. Mij lijkt het aangewezen daar meer genuanceerd naar te kijken en niet meteen in één of andere methode te duiken om je kind snel zindelijk te maken. Een kind wordt door dit soort benadering teveel gezien als een verzameling van problemen die moeten worden opgelost dan een uniek persoon met wie je een relatie dient aan te gaan. Het past in het rijtje van methodes waarbij we bijvoorbeeld kinderen al willen leren lezen voor ze naar de basisschool gaan.

    Jürgen Peeters


    5.

    Eindelijk een onderzoek naar zindelijkheid. Hopelijk wordt het ook gevolgd door de overheid en de milieugroepen en kinderdagverblijven, want die zeggen allemaal dat een kind eraan toe moet zijn. Grote onzin, de ouders moeten eraan toe zijn om hun kind zindelijk te maken. Ouders die katoenen luiers gebruiken, zijn hier eerder aan toe. Al die poepluiers wassen, daar word je niet vrolijk van.

    Mijn zoontje was met 1,5 jaar bijna zindelijk. Met weinig inspanning. Met 1 jaar zijn we 's ochtends en 's avonds voor en na het slapen (met luier verschonen) begonnen met tanden poetsen op de wc. Tevens lazen we hem voor het slapen gaan voor op de wc. Als hij dan een tijdje op de wc zat, plaste hij daar geregeld op en dan prezen we hem.

    Toen hij door had dat hij kon plassen, zetten we hem elke keer op de wc als we zijn luier verschoonden, ongeveer met 15 maanden. Hierdoor hadden we gelijk minder luiers nodig en hoefden we hem minder vaak te verschonen. Tevens lieten we hem vaak bij mooi weer in zijn blote kont lopen, eerst met een potje in de (dichte) tuin en later in de kamer. Daarna, als we er de tijd voor hadden, zetten we hem om het uur op de wc. Hierdoor hadden we bijna helemaal geen luiers meer nodig met 16-17 maanden.

    Vooral op het kinderdagverblijf wordt hier heel raar tegenaan gekeken. Men heeft er niet eens een potje of wc . Hierdoor was het heel moeilijk om hem helemaal zindelijk te maken. Om hem te leren dat hij helemaal geen luier meer om had. In je luier plassen is makkelijker. Toen hij naar de volgende groep ging, was hij bijna gelijk zindelijk omdat men met die groep oudere kinderen wel naar de wc ging.

    Met 2 jaar was hij dag en nacht zindelijk. Ik moet er niet aan denken dat hij nu - 3,5 jaar oud - nog niet zindelijk zou zijn. Al die vieze poepbroeken...

    Zindelijk maken na 2 jaar is denk ik veel moeilijker, vanwege de peuterpuberteit. Dan is het elke keer "nee". Nu is het af en toe ook "nee", maar dan rent hij 2 minuten later met hoge nood naar de wc.

    Kees


    6.

    Het kleine-onderbroeken-probleem is ook via Baby-Walz op te lossen. Die hebben onderbroeken vanaf maat 62. Maar dan kunnen ze bij mij nog niet zitten. Ik heb stad en land afgezocht naar kleine onderbroeken en dit postorderbedrijf is echt het enige bedrijf dat ik ken. Hema, C&A, de markt, rondvragen op de goede forums... het heeft allemaal niet mogen baten, maar de Baby-Walz heeft ze. En ook nog betaalbaar!

    Fijn deze aandacht, het hoeft echt geen eeuwen te duren. Dat duurt het bij ons dan ook niet. Wassen, bah. Ik ga liever een boek lezen.

    Floor


    7.

    Op maandag 2 april was Debby Mendelsohn (de auteur van het boekje) te zien bij Koffietijd op RTL-4.

    Redactie Ouders Online