Ouders Online
Archief
Nieuws - Kinderen en internet

11 maart 2007

Laatste nieuws: afgelopen vrijdag is de chat van Spelletjes.nl gesloten door een actie van ouders van het Forum van Ouders Online.
 


Spelletjes.nl sluit chat onder druk van ouders

door Justine Pardoen

Afgelopen vrijdag is de chat van Spelletjes.nl gesloten door een actie van ouders van het Forum van Ouders Online.

Ouders van het Forum dienden een klacht in bij Spelletjes.nl nadat ze ontdekt hadden dat hun kinderen seksueel belaagd werden. In eerste instantie werd niet gereageerd op de klacht; er kwam zelfs geen antwoord op e-mail. Pas nadat de redactie van Ouders Online telefonisch contact wist te leggen, kwam er enige beweging in de zaak.

De ouders van de getroffen kinderen (waaronder een meisje van 7) lieten het er ondertussen niet bij zitten. Ze deden aangifte bij de politie en wisten het Jeugdjournaal over te halen om er een item aan te wijden. Tegen die druk bleken de makers van Spelletjes.nl niet bestand, waarna ze alsnog besloten om hun chat te sluiten.

Chats zijn niet geschikt voor kinderen
Ouders Online is verheugd over dit resultaat, al is het maar een druppel op een gloeiende plaat. Eigenlijk geldt het voor alle openbare chats: in principe is geen enkele chat-site geschikt voor kinderen. Want ook al wordt zo'n site gemodereerd, dan kunnen er nog steeds vervelende dingen gebeuren wanneer de deelnemers zich afzonderen in privé-chats.

Eerder werden al de chat van Spele.nl en de chat van het Jeugdjournaal gesloten. De chat op Kindertent is echter nog actief, ook al weten de makers dat er ook al aangiftes zijn gedaan van seksuele belaging via hun site.

Klagen helpt
Al met al blijken veel kinder-websites zich nog onvoldoende bewust van hun verantwoordelijkheden, en lang niet allemaal zijn ze bereid om mee te denken met ouders. Het sluiten van de chat van Spelletjes.nl toont echter aan dat het wel degelijk kan helpen als ouders gaan klagen.

Heeft u zelf klachten over kinder-websites, mail ons dan gerust. Ook kunt u uw stem laten horen op ons Forum. Ook dat blijkt dus te helpen.

Justine Pardoen
[email protected]