Ouders Online
Archief
Ouders Online Nieuws

2 maart 2002

research: Heidi Steven en Justine Pardoen
tekst: Henk Boeke

Elke week op vrijdag: nieuws van het ouders-en-kinderen-front. Over opvoeding, ouderschap, gezondheid, nieuwe wetten en regels, en overige curiosa.


Vaccinatie-discussie ontaardt in ordinair moddergevecht

De Raad voor de Journalistiek heeft een klacht van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) tegen het televisieprogramma NOVA gegrond verklaard.

De vaccinatie-discussie op NOVA
Heeft u de vaccinatie-discussie op NOVA gemist? Dan kunt u hem alsnog bekijken op www.novatv.nl.

Een van de sprekers is Annemarie van Osch, bekend van het Forum van Ouders Online.

In de uitzending van 25 augustus 2001, over vaccinaties, gaf NOVA gelegenheid de NVKP te beschuldigen van het verstrekken van onware informatie. De NVKP was van mening dat zij door NOVA onvoldoende in de gelegenheid was gesteld te reageren op een dergelijke ernstige beschuldiging. De Raad was het daarmee eens.

In haar persbericht maakt de NVKP van deze gelegenheid gebruik om nog eens flink van leer te trekken tegen "de vaccinatielobby" die "voortdurend druk uitoefent". Ook de "lastercampagnes en verdachtmakingen" ontbreken niet en "de discussie is afgedaald tot een treurig laagtepunt".

Op zich heeft de NVKP natuurlijk wel gelijk, dat de discussie van bedenkelijk is niveau is geworden, maar helaas voor ons – als ouders – doen zij daar net zo hard zelf aan mee. Dat maakt een vruchtbare gedachtenwisseling en het afwegen van feiten er niet makkelijker op.

Bron: Persbericht NVKP
21 februari 2002
Zie ook: www.novatv.nl

Run op nekkramp-vaccin in Rosmalen

Enkele honderden inwoners van Rosmalen hebben zich massaal tot hun huisarts gewend met het verzoek een recept uit te schrijven voor het nekkramp-vaccin.

In Rosmalen krijgen 200 kinderen aanstaande woensdag een prik. De vaccinatie van een kleine 7000 jongeren in de Bommelerwaard is een dag later. Vooral ouders van wie de kinderen niet in aanmerking komen voor deze inentingen, wenden zich tot hun huisarts.

Laatste nieuws: minister Borst (VWS) heeft vandaag (1 maart) besloten dat jongeren in Soerendonk ook versneld worden ingeënt tegen meningokokken-C. In Soerendonk zullen 500 tot 600 jongeren van 0 t/m 18 jaar worden ingeënt. Op basis van nadere informatie wordt de komende dagen besloten of het nodig is het vaccinatie-gebied uit te breiden. (Persbericht VWS, 1 maart 2002)

Bron: Trouw / ANP
28 februari 2002

"Plan met opvang kinderen leidt tot rampen"

De plannen van het kabinet voor meer marktwerking in de kinderopvang leiden tot rampen, doordat er een groot tekort bestaat aan kinderopvang. De prijzen zullen stijgen en ouders krijgen geen enkel inzicht in de betrouwbaarheid en veiligheid van crèches. Dat zeggen de Consumentenbond en de belangenvereniging van ouders in de kinderopvang (Boink).

Volgens de Consumentenbond en Boink worden ouders de dupe van de liberaliseringsplannen van het kabinet. Men verwacht dat ouders met forse prijsverhogingen te maken krijgen. Bovendien hebben ouders nauwelijks de mogelijkheid om uit te zoeken of hun kinderen wel goed worden opgevangen. Directeur Klaske de Jonge van de Consumentenbond voorspelt "grote rampen in deze tijden van schaarste".

Al met al wordt de kritische analyse die de Volkskrant al op 3 december van het vorig jaar maakte, grotendeels bevestigd. Een samenvatting daarvan kunt u nalezen in het Ouders Online Nieuws van 3 december 2001.

Bron: Het Parool
23 februari 2002
Zie ook: Ouders krijgen bijdrage voor kinderopvang - Ouders Online Nieuws

Baby in de maak voor donor-doeleinden

Een kliniek in Nottingham (GB) heeft toestemming gekregen om mee te werken aan een omstreden methode voor kunstmatige bevruchting (IVF). Daarbij wordt gebruik gemaakt van een speciale implantatie-methode, die in dit geval wordt toegepast om het leven van een 3-jarig jongetje te redden.

Nu die toestemming er is, is de weg vrij voor het produceren van de donor-baby. Na zijn geboorte kunnen de stamcellen uit de navelstreng gebruikt worden om zijn broer beter te maken.

Deze procedure is in Nederland verboden. Omstreden is vooral de selectie van het geschikte embryo. Want als je eenmaal besluit dat menselijk leven geschapen mag worden voor speciale doeleinden, dan is het heel moeilijk te zien waar je de grens trekt.

Bron: Algemeen Dagblad
25 februari 2002

Zorg-sector werft leerlingen op de basisschool

Zorgplein Noord, een samenwerkingsverband van zorg-instellingen uit Groningen en Drenthe, gaat toekomstig personeel werven op basisscholen in de provincies.

Binnenkort schuimen promotie-teams de Noordelijke basisscholen af om scholieren uit groep 7 en 8 enthousiast te maken voor werk in de zorg.

Bron: Telegraaf
23 februari 2002

Roken is slecht en veel mensen weten dat nog steeds niet

Van de Nederlandse baby's rookt 57% passief mee (thuis), en 19% heeft rokers om zich heen als ze gevoed worden. Nederlanders weten echter weinig van de ernstige gevolgen die dat kan hebben, zo lezen we in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van deze maand.

Even het geheugen opfrissen:

  • baby's van rokende moeders hebben een lager geboortegewicht, een kleinere schedel-omtrek en meer risico op wiegendood;
  • een zwangere vrouw die rookt, riskeert een spontane abortus;
  • kinderen die in een rokerige thuis-omgeving zitten, kunnen allerlei ontwikkelings- en gedragsstoornissen krijgen. Zoals: een verminderd intellectueel vermogen, moeite met concentreren, en hyperactiviteit (ADHD).

    Het is nog niet duidelijk of al die ellende veroorzaakt wordt door (mee-)roken tijdens de zwangerschap, of door (mee-)roken na de geboorte.

    Bron: Care4cure.nl / ANP
    23 februari 2002

    Leger des Heils opent sterfhuis voor kinderen

    Het Leger des Heils opent begin volgend jaar een tehuis in Amsterdam voor zieke kinderen in de terminale fase. Het tehuis biedt ruimte aan tien tot twaalf kinderen en wordt gevestigd in de Lindenhof aan de Amsterdamse Lindengracht, waar nu nog studenten en bejaarden wonen.

    Het tehuis zal ruimte bieden aan kinderen van 0 tot 18 jaar die uitbehandeld zijn. Tot nu toe bleven die kinderen in het ziekenhuis of ze gingen naar huis. Dat kan problemen opleveren, bijvoorbeeld in grotere gezinnen waarin beide ouders werken.

    Het tehuis is overigens niet alleen bedoeld om in te sterven. Ouders kunnen hun kinderen hier ook een week onderbrengen als ze het even niet meer aankunnen en er tussenuit willen. Er komen ook logeerkamers voor familieleden.

    Bron: Het Parool
    25 februari 2002

    Zuipen, roken en blowen onder jongeren is fors toegenomen

    Jongeren roken, drinken en blowen er de laatste jaren flink op los, hoewel de stijging van het genotmiddelen-gebruik tegenwoordig iets is lager is dan in de jaren '90. Tegelijkertijd wordt er ook steeds minder veilig gevreën. Dit alles blijkt uit een onderzoek van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).

    De belangrijkste cijfers:

  • van de 15- tot 19-jarigen rookt 44%;
  • bijna 40% drinkt geregeld vijf of meer glazen alcohol;
  • het softdrug-gebruik is de laatste tien jaar toegenomen met 30%.

    De toename van het genotmiddelen-gebruik wordt toegeschreven aan de eveneens toegenomen welvaart. Jongeren hebben steeds meer te besteden; gemiddeld 320 euro per maand voor een jongen van 18 jaar. Het grootste deel van dat geld gaat op aan alcohol.

    Bron: Algemeen Dagblad
    26 februari 2002
    Zie ook: www.rivm.nl voor een samenvatting van het RIVM-rapport

    Stotteren en huiselijk geweld

    In het algemeen wordt aangenomen dat het volstrekt normaal is als een kind opeens gaat stotteren, en dat haperen of stotteren een gewoon onderdeel kan zijn van het leerproces. Vooral in de periode dat het denken opeens een grote vlucht gaat nemen, kan de coördinatie van het spreken wel eens een beetje in de knel komen, omdat er maar liefst 100 spieren betrokken zijn bij het articuleren.

    Des te vreemder was het dat wij deze week door een (emeritus) hoogleraar in de foniatrie en logopedie hoorden verkondigen dat er een relatie zou kunnen bestaan tussen het stotteren van kleuters en huiselijk geweld. In Amerika wordt stotteren bij kleuters als aanwijzing beschouwd dat er mogelijk sprake is van geweld in de thuissfeer.

    Die man zou toch beter moeten weten, zou je denken.

    Bron: HuiselijkGeweld.nl, nr. 1, februari 2002, p. 1
    25 februari 2002
    Zie ook: de interactieve stottertest van Ouders Online

    Hoge Raad erkent shock-schade

    Een moeder die haar kind ernstig verminkt op straat aantreft na een ongeluk, heeft recht op vergoeding van shock-schade. Dit heeft de Hoge Raad bepaald. De vraag of de moeder het ongeluk al of niet heeft zien gebeuren, is daarbij niet doorslaggevend.

    In april 1992 werd een 5-jarig meisje in Heerhugowaard doodgereden door een taxi-busje. De bestuurder reed achteruit op een woonerf. De peuter kwam onder de wielen en raakte verminkt. De moeder werd door een buurvrouw bij het ongeluk geroepen.

    Sindsdien heeft de vrouw ernstige psychische problemen. Zij vroeg een vergoeding van 45.000 euro voor shock-schade. De verzekeraar van de taxi-bus weigerde dit. Volgens hem waren de gezondheidsproblemen van de moeder het gevolg van rouw om het verlies van haar kind.

    Psychiatrisch onderzoek bij de vrouw wees uit dat haar gezondheidsklachten voor een belangrijk deel het gevolg waren van de schokkende confrontatie met het verminkte lichaam van haar dochter. Het gerechtshof in Amsterdam kende de moeder daarom eerder al bijna 14.000 euro vergoeding voor shock-schade toe. De verzekeraar ging daartegen in beroep maar de Hoge Raad bevestigde het vonnis.

    Bron: Trouw
    27 februari 2002

    Sperma-donor gaf erfelijke kwaal door

    Een sperma-donor heeft mogelijk een ernstige erfelijke aandoening doorgegeven aan achttien kinderen. Die zijn met zijn zaad bij dertien ouderparen verwekt. Dat heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch afgelopen dinsdag bekend gemaakt.

    Bij de donor is onlangs de aandoening ADCA geconstateerd, een erfelijke ziekte waarbij de kleine hersenen geleidelijk verschrompelen. Tegen ADCA bestaat geen medicijn. De kans dat de ziekte van vader op kind wordt overgedragen, is 50%. De kinderen waar het om gaat, zijn nu 7 tot 13 jaar.

    Bron: De Volkskrant
    27 februari 2002

    Commentaar Ouders Online
    Eerlijk gezegd hebben we lang getwijfeld of we dit bericht wel zouden publiceren, omdat we het zwaar overtrokken vinden. Het is gewoon botte pech. De donor wist van niets, en het ziekenhuis kon het ook niet weten, omdat de ziekte niet zichtbaar is in het zaad. Zo is het leven nu eenmaal... soms mooi, soms lelijk, en soms keihard. Je kunt nu eenmaal niet alles in de hand hebben.

    En het allerlaatste wat we willen, is dat door dit soort berichten het aantal donoren nóg verder terugloopt. Maar ja, het kwaad is al geschied. De Volkskrant bracht het op de voorpagina, met een kop over 6 kolommen. Bij dat soort geweld zou het potsierlijk zijn als wij er niets over zouden zeggen.

    Ook mannen kunnen last hebben van hun hormonen

    Niet alleen vrouwen maar ook mannen kunnen last hebben van hun hormonen. Door een plotselinge daling van het testosteron-niveau kunnen ze zeer geïrriteerd worden; zowel tijdens de mannelijke menopauze (beter bekend als de penopauze) als op andere momenten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Medical Research Council's Human Reproductive Sciences Unit in Edinburgh, Schotland.

    Een daling van het testosteron-niveau kan veroorzaakt worden door stress, maar ook door de winter.

    Bron: New Scientist / Journal of Reproduction, Fertility and Development
    2 maart 2002
    http://www.newscientist.com/news/news.jsp?id=ns99991980

    Uren-criterium voor zwangere ondernemers verlaagd

    Zelfstandig ondernemers kunnen aanspraak maken op interessante fiscale voordelen, zoals zelfstandigen-aftrek, starters-aftrek, meewerk-aftrek, en FOR (fiscale oudedagsreserve). Maar zelfstandig ondernemer word je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. Namelijk: minimaal 1225 uur of meer zelfstandig werken per jaar. Dat is het zogenaamde uren-criterium.

    Vrouwelijke ondernemers die door zwangerschap en bevalling de limiet van 1225 uur niet haalden, hadden tot voor kort geen recht op de genoemde faciliteiten. Per 1 januari 2002 is dit echter veranderd.

    Het uren-criterium is nu verlaagd van 1225 naar 700 uur in het jaar van bevalling of beëindiging van de zwangerschap.

    Bron: Belastingzaken
    december 2001

    Belasting-aangifte 2001: dieet-kosten ruimer aftrekbaar

    Gebruikt uw kind speciale voeding voor coeliakie, koemelk-allergie of taaislijmziekte, dan kunt u misschien nog wat geld terugkrijgen van de belasting. De drempel voor het aftrekken van dieet-kosten is namelijk met terugwerkende kracht vanaf 2001 verlaagd van EUR 340,- naar EUR 113,-. Daardoor is het opeens mogelijk geworden om voor veel meer diëten dan voorheen een fiscale aftrek te claimen.

    De meerkosten van een dieet ten opzichte van gewone voeding zijn aftrekbaar boven de drempel van EUR 113,- als een arts het dieet heeft voorgeschreven en als dat dieet voorkomt op een lijst van de staatssecretaris van Financiën. De meerkosten moeten met eventuele andere ziektekosten worden opgevoerd bij de categorie 'buitengewone uitgaven'.

    Alle bedragen gelden op jaarbasis en moeten worden aangepast naar rato van het aantal maanden dat het dieet is gevolgd. Is het dieet bijvoorbeeld een half jaar gevolgd, dan moet u het genoemde bedrag halveren.

    De volledige lijst vindt u op:
    www.belastingdienst.nl/2001/dl/at189-gulden.pdf

    Bron: Belastingdienst
    2001

    Ouders Online chat koppelt werkgever en werknemer

    In het algemeen is een chat meer bedoeld voor contact om het contact, dan voor discussies die echt ergens over gaan. Gewoon even ontspannen aan het eind van de dag, en kletsen over niets. De chat van Ouders Online vormt daarop geen uitzondering.

    Maar soms loopt het anders. Afgelopen december vond er een toevallige ontmoeting plaats tussen 'Miep' en 'Karen' (hun namen zijn aliassen), waarbij al snel duidelijk werd dat Karen op zoek was naar een leidster voor haar kinderdagverblijf, en dat Miep op zoek was naar werk.

    Zou daar niet wat moois uit kunnen groeien? Ja. Miep en Karen vonden elkaar, en deze week is Miep begonnen. We wensen beide chatters veel succes en plezier in hun nieuwe relatie.

    Een fragment uit het log-file:

    <miep> hebben jullie nog meer personeel nodig karen?
    <alita32> Is het een beetje gezellig hier?
    <alie> Tja, niemand wil meer met de kindjes werken
    <sammy> ja hoor
    <karen-> hoezo miep, nog iemand in de aanbieding?
    <alie> miep aan het solliciteren?
    <miep> ja nog wel een paar denk ik
    <karen-> dat heeft miep al gedaan alie :-)
    <karen-> en met succes!
    <alie> o? dus?
    <karen-> en raad eens waar?
    <alie> bij jou
    <miep> yep, morgen beginnen!
    <alita32> Degenen die graag met kinderen willen werken, zijn vaak luitjes die zelf geen of nog geen kids hebben.
    <karen-> jaaaaaaaaaaa
    <alie> je meent het
    <karen-> ja, leuk he
    <alie> via dit hier
    <karen-> vaak wel alita, maar wij hebben toch een behoorlijk gemengd team
    <miep> ja, grappig he
    <alie> ik vind de kindjes minder leuk nu ik er zelf een heb dat is immers de leukste
    <alie> heel grappig, miep
    <karen-> tuurlijk alie
    <sammy> nee hoor die van mij is de leukste