Ouders Online
Archief
Ouders Online Nieuws

11 oktober 2002

research: Justine Pardoen, Heidi Steven en Annet Merckens
tekst: Henk Boeke

Elke week op vrijdag: nieuws van het ouders-en-kinderen-front. Over opvoeding, ouderschap, gezondheid, nieuwe wetten en regels, Haagse toestanden en overige curiosa.


Minister Donner begrijpt het nog niet helemaal

Minister Donner

Minister Donner (Justitie) vindt dat kinderlokkers in chat-boxen een gevangenisstraf van 2 à 3 jaar moeten krijgen. Ook moeten er volgens hem 'technische beveiligingen' aangebracht worden.

Over die 'technische beveiligingen' is grote beroering ontstaan. Hoe stelt hij zich dat voor? Hoe zou dat moeten?

Om te beginnen is er het praktische probleem dat er tienduizenden IRC-kanalen bestaan, plus nog eens tienduizenden web-sites met chat-mogelijkheden, waaraan honderdduizenden mensen deelnemen. Hoe zou een provider dat allemaal in de gaten moeten houden? Maar nog veel ernstiger is het fundamentele probleem dat er natuurlijk geen enkele mogelijkheid bestaat om na te gaan of iemand die zegt dat hij of zij een meisje van 12 is, dat ook werkelijk is. Laat staan dat dat automatisch zou kunnen, in de vorm van een 'technische beveiliging'.

Rode knop
Eén van de ideeën van Donner is 'een rode knop' in elke chat-box, waarmee een deelnemer om hulp zou moeten kunnen roepen. Dat zoiets technisch onuitvoerbaar is, met name in IRC-chatboxen, is de minister helaas niet bekend.

De branche-organisatie van internet-providers (NLIP), is op zich blij dat de minister een gesprek wil, maar men vindt dat het uiteindelijk de taak van ouders is om hun kinderen zodanig op te voeden dat ze zich veilig gedragen. Ouders Online is het daar roerend mee eens.

Leer uw kinderen dus de volgende regels:

  • geef nooit je adres of telefoonnummer;
  • maak nooit een afspraak om elkaar te ontmoeten, zonder begeleiding van een volwassene.

    Bron: Radio 1 Journaal / Webwereld
    9 oktober 2002


    De beste Nederlandse kinder-programma's

    Wat zijn de beste Nederlandse tv-programma's voor de jeugd? En wie bepaalt dat eigenlijk? De kinderen zelf natuurlijk! Dat wil zeggen: alle kinderen en jongeren t/m 18 jaar.

    Kinderen en jongeren kunnen stemmen op de beste jeugdprogramma's van het afgelopen jaar. De winnende tv-programma's (verdeeld over de categorieën fictie en non-fictie) krijgen de Kinderkast-Televisieprijs 2002. Alle stemmers maken kans op een bioscoop-bon.

    Er kan gekozen worden uit zes programma's, die voorgeselecteerd zijn door schoolkinderen. De uitreiking van de Kinderkast is op zondag 20 oktober.

    Stemmen kan op www.kinderkast.nl.

    Bron: Kinderkast
    oktober 2002


    Fabrikant Baby Duck gooit handdoek in de ring

    Kraamzorg de Waarden, een soort uitzendbureau voor kraamverzorgsters in Zuid-Holland, adviseert ouders om geen gebruik te maken van de 'Baby Duck'. Dat is een matrashoesje met een ondoorlaatbare laag, dat gevaar kan opleveren voor warmtestuwing en dus wiegendood.

    De fabrikant van Baby Duck spande een kort geding aan tegen Kraamzorg de Waarden, omdat hij het niet eens was met hun advies. Een dag voor de zitting zag de eiser alsnog af van het kort geding.

    Bron: Consument en Veiligheid / Stichting Wiegedood
    september 2002


    Kunstenaars voor de klas

    Veel basisscholen zitten te springen om nieuw personeel of om verlichting van hun huidige personeel. Tegelijkertijd zitten veel kunstenaars te springen om werk.

    Zou het niet leuk zijn als die kunstenaars worden ingezet in het basisonderwijs? Niet voor het verzorgen van regulier onderwijs, maar voor op maat gesneden kunstzinnige projecten, waar de groepsleerkracht geen tijd voor heeft, of geen verstand van heeft. Dat is de gedachte achter de nieuwe opleiding Beroepskunstenaar in de Klas Basisonderwijs (BiK) die in september en oktober 2002 van start is gegaan in vijf steden in Nederland.

    Beroepskunstenaar in de Klas Basisonderwijs is een initiatief van het ministerie van OCW en Kunstenaars & Co, de uitvoeringsorganisatie van de WIK (Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars).

    Bron: CultuurNet
    4 oktober 2002


    Wetenschap & Techniek-week 2002 over veiligheid

    Tijdens de jaarlijkse Wetenschap & Techniek-week, kortweg WetenWeek, (van 16 t/m 23 oktober) laten honderden instellingen in heel Nederland geïnteresseerden kennismaken met wetenschap en technologie en de invloed daarvan op onze samenleving.

    Het thema van de WetenWeek van dit jaar is 'Veiligheid'. Elke instelling die zijn deuren opent voor het publiek, vult dat thema zelf in.

    Zo behandelt het Haagse Museum voor Communicatie bijvoorbeeld het onderwerp internet en veiligheid. Kinderen kunnen aan den lijve ondervinden hoe het is om in een chat-box belaagd te worden door iemand die hun huisadres te weten wil komen, maar ook wat virussen doen, en hoe hackers te werk gaan. Zie verder: www.muscom.nl.

    Het volledige programma van de WetenWeek vindt u op
    www.wetenschapsweek.nl

    Bron: CultuurNet
    5 oktober 2002


    Nieuwe website voor actieve ouders

    Op dinsdag 8 oktober ging de nieuwe website www.ouderraden.nl van start, een initiatief van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs (VOO).

    De website is bedoeld voor alle ouders die actief zijn op school, ongeacht de richting van de school. Leden van ouderraden, oudercommissies en ouderverenigingen vinden er onder andere:

  • praktijktips voor activiteiten, ouderavonden en overblijven;
  • informatie over rechten, plichten en verzekeringen;
  • mogelijkheden om kennis en ervaringen uit te wisselen.

    Bij het onderwijs zijn zeer veel ouders actief. Ze helpen in de les, praten mee over het beleid van de school, of organiseren allerlei activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat alleen al in het basisonderwijs meer dan een half miljoen ouders actief is. Het merendeel van de actieve ouders is georganiseerd in een ouderraad, oudervereniging, oudercommissie of activiteitencommissie. Allemaal hebben zij uiteindelijk hetzelfde doel: meewerken aan een goede kwaliteit op de school van hun kinderen.

    Bron: VOO
    30 september 2002


    Onderwijstelefoon sluit mobiele bellers af

    De Onderwijstelefoon is op dit moment alleen nog via internet en per vaste telefoon bereikbaar. Tot deze maatregel is besloten vanwege de enorme overlast van mobiele bellers, die de centrale emotioneel ontregelden met zinloos gepest.

    Volgens woordvoerder W. Alexander werkt het gescheld en gevloek demotiverend op het telefoonteam. "Zij raken hun geduld kwijt en dat kan je niet hebben bij een probleemopvang."

    Bij de Onderwijstelefoon kun je hulp en advies krijgen over zaken als pesten, seksuele intimidatie, veiligheid en geweld op school.

    Bron: Webwereld
    8 oktober 2002


    Gemengde leerweg vmbo is mislukt

    De zogenaamde 'gemengde leerweg' van het nieuwe voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo), lijkt ten onder te gaan aan gebrek aan belangstelling. Er zijn bijna geen leerlingen die kiezen voor deze combinatie van mavo en voorbereidend beroepsonderwijs. Dit blijkt uit cijfers die de Vmbo-projectorganisatie binnenkort zal publiceren.

    Het merendeel van de 115.000 leerlingen volgt de beroepsgerichte leerwegen, oftewel het oude voorbereidend beroepsonderwijs (vbo). Ook de theoretische leerweg, vergelijkbaar met de oude mavo, is populair. Bijna een derde van de vmbo'ers gaat komend voorjaar op voor het examen vmbo-theoretisch.

    De gemengde leerweg echter, die de kloof tussen de beroepsgerichte en de theoretische leerweg moet overbruggen, trekt maar 9% van de leerlingen. Beleidsmakers vermoeden dat dit komt doordat de gemengde leerweg geen toegang biedt tot de HAVO, waarvan veel ouders stiekum hopen dat hun kind daar uiteindelijk toch nog terecht kan.

    Trouw
    9 oktober 2002


    Speelgoed van het Jaar 2002

    Op woensdag 9 oktober zijn de vijf winnaars bekendgemaakt van de verkiezing voor het speelgoed van het jaar (een initiatief van de speelgoed-branche zelf):

    categorie speelgoed producent



    Baby's en peuters (0-4 jr) Lego Explore Intelligente trein Lego Benelux



    Kleuters (4-6 jr) Imaginext kasteel Mattel Europe



    Junior (6-8 jr) Lego Creator Jumbo Nederland



    Tieners (8-12 jr) SMS Walkie Talkie Dickie Spielzeug



    12+ Subaru Impreza Reyne en Zonen



    Consumenten konden één artikel per leeftijdsgroep kiezen. Dit jaar overtrof het aantal stemmen via de website voor het eerst het aantal stemmen dat uitgebracht was via de Stem & Win-posters.

    Fraude is misschien te veel gezegd...
    Het persbericht schrijft de toename van het aantal online uitgebrachte stemmen toe aan het feit dat steeds meer kinderen steeds meer tijd op het web doorbrengen. Door stom toeval ontdekte de redactie van Ouders Online echter dat er nog minstens één andere oorzaak is...

    Wie schetste onze verbazing dat wij vorige maand een mailtje ontvingen waarin alle vrienden, bekenden en relaties van één van de fabrikanten werden aangespoord om voor zijn producten te stemmen. Met het adres van de stem-site erbij natuurlijk. Geheel per ongeluk waren wij op de desbetreffende verzendlijst terecht gekomen, waarschijnlijk omdat één van onze redacteuren toevallig lid is van dezelfde (vrijetijds-)vereniging als de product-manager die het bericht rondzond.

    Fraude is misschien te veel gezegd, maar een bedenkelijke beïnvloeding van de stemming was het natuurlijk wel. Want wie doet een goede bekende geen lol, nietwaar? (Wij niet, in dit geval).

    Bron: persbericht Speelgoed van het Jaar / Ouders Online
    oktober 2002

    Naschrift d.d. 18 oktober 2002
    De organisatoren van de Speelgoed van het Jaar-verkiezing zonden ons hierop de volgende reactie:

    De organisatie van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar is niet blij met de activiteiten van de hierboven genoemde productmanager. Natuurlijk is het tegen de regels in. Op verschillende momenten is de leveranciers duidelijk gemaakt dat ze de stemmers niet mogen beïnvloeden.

    Er zullen mensen zijn die zeggen dat er gemakkelijk via internet kan worden geknoeid. De organisatie van de verkiezing vindt het van belang dat veel mensen met goed speelgoed in aanraking komen; daarom is de mogelijkheid geboden om via internet te stemmen.

    De Verkiezing Speelgoed van het Jaar vraagt zich af welke leverancier nou echt gelukkig is met deze handelwijze. Of zou het een medewerker zijn die heeft gedacht zijn baas hiermee te helpen? Een beetje dom.

    Miesje van Rijn
    Verkiezing Speelgoed van het Jaar


    De veiligste baby-producten van het jaar

    De Stichting Consument en Veiligheid stelde een top-drie samen van de veiligste baby-producten van 2002:

    1. First Freebag – een groot kussen voor het voeden en aankleden van de baby. Kan ook al gebruikt worden tijdens de zwangerschaps-periode.

    2. Bertini tweelingwagen – eenvoudig te bedienen en wendbaar.

    3. Bikeroo – een hoes voor Bobike fietsstoeltjes die kinderen droog en warm houdt.

    Deze top-drie is ingebracht voor de verkiezing van 'het baby-product van het jaar', die georganiseerd wordt door de baby- en kleuterbranche.

    Bron: Consument en Veiligheid
    september 2002


    Meer opvang voor psychiatrische kinderen

    Minister Bomhoff (Volksgezondheid) is het eens met GGZ Nederland dat er te weinig 24-uurs opvang is voor kinderen met chronische psychiatrische problemen. Dit blijkt uit zijn antwoorden op kamervragen van Kamerlid Arib (PvdA) naar aanleiding van het verschijnen van het GGZ-rapport.

    Bomhoff bevestigt dat er voor kinderen en jongeren met chronische problemen maar 86 plaatsen zijn in beschermende woonvormen, terwijl naar schatting 300 kinderen tot en met 18 jaar hier behoefte aan hebben. De bewindsman is bereid om middelen beschikbaar te stellen voor uitbreiding van de opvang in beschermende woonvormen. Er is al een stuurgroep aan het werk gezet om de nodige voorbereidingen te treffen.

    Bron: Persbericht Ministerie van VWS
    8 oktober 2002


    Bouwplaten-workshop in de herfstvakantie

    In de herfstvakantie zal dit jaar het eerste bouwplatenfestival plaatsvinden, in luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. Daarbij gaat het niet alleen om nagebouwde vliegtuigen, maar ook om schepen en gebouwen.

    Zowel voor enthousiaste bouwplaten-fans als voor mensen die eens willen zien wat voor prachtige modellen er allemaal gemaakt kunnen worden, is dit bouwplatenfestijn een aanrader. In de bouwplaten-workshop kunnen (jonge) bezoekers tevens zelf aan de slag gaan. Kinderen ontvangen een gratis bouwplaat van een historische Fokker F2.

    In de bouwplaten-workshop is er de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van vliegtuigjes, huisjes en een Vikingboot. Het bouwen van modellen zal worden gedemonstreerd en er kunnen vragen worden gesteld over het bouwen en alles wat daarbij komt kijken. De workshop is zeer geschikt voor beginners en dus ook voor kinderen.

  • plaats: Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome - Schiphol
  • datum en tijd: zaterdag 19 oktober, van 10 tot 17 uur
  • meer informatie: 020 - 406 8000 of [email protected]

    Bron: Persbericht Aviodome
    9 oktober 2002


    Herfstvakantiepret bij NEMO

    Van zaterdag 12 oktober tot en met zondag 27 oktober kunnen bezoekers van alle leeftijden bij het Amsterdamse techniek-museum NEMO veel extra's verwachten, zoals:

  • diverse kindertheater-voorstellingen
  • live meekijken met een ruimte-satelliet
  • een vliegtuig Schiphol binnenvliegen
  • je haren recht overeind zetten
  • radiokijken
  • een eigen TV-reclame maken
  • allerlei domino-spelletjes spelen in het spelletjeshonk.

    Het herfstvakantieprogramma is een uitbreiding van het vaste aanbod van NEMO, waarin bezoekers van alle leeftijden op ontdekkingsreis gaan naar de principes van wetenschap en technologie.

    grondstation RAPIDS (foto: NLR)

    Mobiel grondstation RAPIDS
    Tijdens de herfstvakantie staat er bij NEMO een mobiel grondstation, dat live satellietbeelden van Nederland en Amsterdam doorzendt naar NEMO.

    Het volledige programma vindt u op www.e-NEMO.nl

  • plaats: NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam (boven de IJ-tunnel)
  • openingstijden herfstvakantie: dagelijks van 10 tot 17 uur
  • toegangsprijs: EUR 9,- p.p. (kinderen t/m 3 jaar gratis)
  • meer informatie: 0900 - 91 91 100 (0,35 ct/m) of www.e-NEMO.nl

    Bron: Persbericht NEMO
    oktober 2002