Ouders Online
Archief
Gezondheid - overzichtspagina

Vraagbaak
Vraagbaak kinderarts
Onze kinderarts beantwoordt vragen van lezers.

Zwangerschap
Zwanger worden? Slik eerst foliumzuur!
De stichting ERFO-centrum wijst aankomende moeders nog eens op het belang van foliumzuur. Daarmee verklein je de kans op een open ruggetje.

Zwangerschapskwaaltjes, wat doe je daaraan?
Zelfzorg tijdens de zwangerschap.

Omslag brochure Zwangerschapsjeuk
Zwangerschapsjeuk kan lastig zijn maar ook gevaarlijk. Lees onze brochure. Met ervaringsverhalen, analyses en oplossingen.

Medicijngebruik
Medicijngebruik bij zwangerschap, zwanger worden en borstvoeding
Welke medicijnen mag je wel gebruiken en welke niet? Ons veelgeprezen standaard-artikel geeft heldere richtlijnen.

Geneesmiddelen bij kinderen
Waarom is er nog zo weinig bekend over kinderen en medicijnen? Martine van Eijk legt uit hoe dat komt, en geeft meteen de oplossing. Meld uw ervaringen!

Krampjes
Darmkrampjes
Darmkrampjes zijn normaal, maar wel heel vervelend. Misschien nog het meest voor de ouders zelf. Een echte oplossing bestaat niet, maar verlichting wel.

Speengebruik
Leve de fopspeen!
Is een speen nu wel of niet goed voor het gebit, en kan hij de borstvoeding nu wel of niet negatief beïnvloeden? Tien wetenswaardigheden en tien tips.

Vaccinaties
Vaccinatiegids voor ouders
Boekbespreking van een standaardwerk over het inenten van kinderen.

Pneumokokken-vaccinatie
Vanaf 1 juni 2006 wordt er ook gevaccineerd tegen pneumokokken. Waarom gebeurt dat? En wat betekent het in de praktijk? Inclusief: Vaccinatie-schema per 1 april 2006 en Veel gestelde vragen.

Kinderziektes
Kinderziektes
Standaard-artikel.

SARS
Kinder-SARS in opmars?
Een artikel in het medische vakblad 'Pediatrics" (kindergeneeskunde) van juni 2003 maakte melding van een nieuw meta-pneumovirus (hMPV) dat verantwoordelijk is voor ademhalingsproblemen bij kinderen. Een storm in een glas water.

Brandwonden
De verzorging van brandwonden
Mag je brandwonden verzorgen met meel of tandpasta of vaseline? Nee! Hier leest u hoe het wél moet. Met handige "print uit en prik op" mini-poster.

Het voorkomen van verbrandingen bij kinderen
Consument en Veiligheid is een campagne gestart ter voorkoming van brandwonden bij kleine kinderen. Pas op met koffie en thee!

Mijn kind is... verbrand door heet water
Het zoontje van RianneJ is verbrand door kokend water toen hij 2 jaar oud was. Hier vertelt ze wat een enorme impact dit heeft gehad (en nog steeds heeft).

Kind en ziekenhuis

Ziekenhuisopname Brochure - "Naar het ziekenhuis"
Een nieuwe brochure in de Ouders Online-reeks: "Naar het ziekenhuis". Over het voorbereiden van kinderen op een ziekenhuisopname.

Kind en ziekenhuis
Recensie van het boek "De operatie van Kleine Olifant", waarmee je kinderen kunt voorbereiden op het ziekenhuis.

Contact met uw arts
Het aanvragen van een second opinion
Als u bij herhaling geen goede uitleg krijgt van uw eigen arts, of als u zijn of haar oordeel niet vertrouwt, kunt u een second opinion aanvragen. Hier leest u hoe dat werkt.

Hersenvliesontsteking
Meningitis (hersenvliesontsteking)
Standaard-artikel in twee delen: een korte versie voor noodgevallen en een langere versie met meer tekst en uitleg.

Roken
Nieuwe feiten over roken en moederschap
Roken blijkt nog slechter dan we al dachten. Vooral voor moeders en aankomende moeders.

Astma
Astma en allergie
Wat is astma? Wat kun je ertegen doen? Hoe ga je om met schuldgevoelens? Veel vragen, maar ook veel antwoorden. Plus handige tips en trucs.

Autisme
Autisme bij kleine kinderen
Steeds vaker hoor je dat een kind autistisch is, of 'een stoornis in het autistisch spectrum' heeft, of 'een aan autisme verwante stoornis'. Hoe ziet dat eruit?

Hoe zit dat nou met 'het autistisch spectrum'?
Aleid Grijpma, de kinder- en jeugdpsychiater van Ouders Online, geeft toelichting op 'het autistisch spectrum' en vertelt wat een autisme- spectrum-stoornis (ASS) is. (Vraagbaak Opvoeding en Gedrag, 18-2-2005).

Epilepsie
Kind en epilepsie (boekbespreking)
"Kind en epilepsie" is een compleet boek, waaraan alleen de ervaringsverhalen ontbreken. Vooral de tweedeling in goed behandelbaar en moeilijk behandelbaar is nuttig.

Hoofdluis
Print uit en prik op!
Ouders Online heeft een A4tje voor u, met do's & don'ts en tips en trucs. Plus: een voordelige luizen-cape ter voorkoming van al die ellende.

Overgewicht
Mini-dossier: Dikke kinderen
In Amerika kennen ze het probleem al langer, maar ook in Nederland begint het alarmerende vormen aan te nemen: obesitas oftewel overgewicht. Of gewoon 'dik' in de volksmond. Ouders Online signaleert een zorgelijke trend, en geeft tips om het probleem op te lossen.

SIRE campagne 2004
"Als je echt van je kind houdt, zeg je vaker nee", aldus de nieuwste SIRE-campagne. Is het terecht dat de ouders hierop aangesproken worden?

Het Detox-dieet
Hoe komt het dat we collectief dikker worden, onze kinderen incluis? Paula Baillie-Hamilton schrijft het toe aan de chemicaliën in ons voedsel. Een voorpublicatie.

Alternatieve geneeswijzen
Hypnose voor kinderen
Hypnose kan ingezet worden als medische toepassing. Onder andere bij onverklaarbare buikpijn, bij bedplassen, en als voorbereiding op een operatie.

Interview met een bevlogen kinderarts
"Waar gaat het nu uiteindelijk om in de geneeskunde?" Frank van Kolfschooten sprak met een bevlogen kinderarts die open staat voor alternatieven.

Chromosoom-afwijkingen
Zeldzame chromosoom-afwijkingen
Informatie over zeldzame chromosoom-afwijkingen, plus contact tussen ouders onderling.

Handicaps en chronische aandoeningen
Forum-rubriek "Gehandicapt | langdurig ziek"
Op ons Forum kunt u terecht voor praktische vragen en steun.

Eczeem en allergie
Thema-pagina "Kinderen en eczeem"
Subsite met informatie en contact-mogelijkheden.

Thema-pagina "Baby's en allergie"
Subsite met informatie en contact-mogelijkheden.

Haperen en Stotteren
Haperen en stotteren komen vaak voor, en kunnen deel uitmaken van het leerproces. Dit wordt beschreven in de onderstaande artikelen:

  • Stotteren tijdens het leerproces
  • Is 2-jarige haperaar een toekomstig stotteraar?

    Mocht u zich echter toch zorgen maken, dan kunt u zelf testen of uw zorgen terecht zijn (d.w.z.: of u professionele hulp moet inroepen) met behulp van onze interactieve stottertest:

  • Interactieve stottertest

    Vallen
    Vallen en opstaan
    Kinderen vallen veel. Meestal loopt dat goed af, maar soms niet. Wat moet je doen als je kind ernstig gevallen is? En hoe train je je kind in veilig vallen?

    Navelstrengbloed
    Dossier Navelstrengbloed - Inleiding
    Sinds kort bieden commerciële bedrijven u aan om navelstrengbloed te laten opslaan, voor zo'n ƒ 2000,- per kind. Heeft dat zin? Tja, da's moeilijk... Ouders Online zet de voors en tegens op een rijtje.

    Opinie (1)
    Erno Eskens, hoofdredacteur Filosofie Magazine, weet nog steeds niet wat hij moet doen. Verrukkelijk leesvoer van een beroepstwijfelaar.

    Opinie (2)
    Marc Boogaerts, hoogleraar hematologie in Leuven, is fel tegen. Keiharde feiten van een deskundige.

    Gif in navelstrengbloed
    Giftige stoffen zitten niet alleen in 'het milieu', maar ook in ons eigen bloed. Zelfs in het bloed van baby's, zo blijkt uit Groningse analyses van navelstrengbloed.

    Hielprik
    Wat gebeurt er met het hielprik-bloed?
    Hielprik-bloed kan ook gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. Hoe staat u daar tegenover? Uw mening telt!

    Mini-dossier: "De grens van de kinderwens"

  • Opinie: Kinderloosheids-behandelingen moeten veranderen
    De sociologe Bernike Pasveer deed onderzoek naar de gevolgen van ongewenste kinderloosheid. Ze maakte daarbij onder meer gebruik van getuigenissen van bezoekers van Ouders Online. Volgens Bernike Pasveer gaan we in Nederland te lang door met vruchteloos behandelen tegen kinderloosheid; soms zitten vrouwen wel 15 jaar in het medisch circuit. Daar wordt niemand gelukkig van. Voor Ouders Online legt ze uit hoe het anders moet.
  • Reactie: De zwarte piet naar de dokter?
    Mevrouw F.M. Prak, fertiliteitsarts in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), uit forse kritiek op de opinie van Pasveer. Volgens Prak heeft Pasveer verzuimd te vragen wat de dokters ervan vinden.

    Bekkenbodem-problemen en seks
    Lichte incontinentie en minder genot?
    Boekbespreking van een zelfhulpboekje dat onder het bed van elke vrouw hoort te liggen. Vooral als ze kinderen heeft en 'het oude gevoel' maar niet terug lijkt te komen.

    Dysfasie
    Ouders Online dysfasie-dossier
    Dysfatische kinderen doen rare dingen met taal, zoals: praten in indianentaal, of het gebruiken van eenwoord-zinnen, werkwoorden zonder vervoeging, zinnen zonder 'ik', verkeerde woordvolgordes en ongrammaticale constructies. Ons dysfasie-dossier behandelt: de terminologie, de behandelingspraktijk, ervaringsverhalen, contact-mogelijkheden, en hulp bij het stellen van de diagnose.

    Dyslexie en fixatiedisparatie
    Voor goed lezen moet je goed kunnen zien
    Wat is er aan de hand als je kind niet goed kan lezen, terwijl het niet achterlijk is maar ook niet dyslectisch? Misschien heeft het wel fixatie disparatie.

    Gezond eten
    De demonisering van de friet
    SMAK is een nieuw gezondheids-tijdschrift voor ouders van jonge kinderen. Sylvia Witteman werd er niet vrolijk van.

    Cosmetica
    Mooi zijn zonder gif
    Veel cosmetica-producten, waaronder kinder-shampoos, zijn gevaarlijker dan we denken. Justine Pardoen trekt aan de bel en roept op tot discussie.

    Kinderen en depressie
    Wat elke ouder moet weten over kinder-depressies
    Kunnen kinderen depressief zijn? Ja, dat kan. Zelfs baby's kunnen tekenen van depressie vertonen. Alleen ziet het er bij kinderen meestal anders uit dan bij volwassenen.

    Mijn zoon haat school en glijdt af. Hoe kan ik hem gelukkiger maken?
    Onze kinderpsychiater Aleid Grijpma behandelt: kenmerken, oorzaken en oplossingen van depressies bij kinderen. Inclusief praktische adviezen.

    "Het leven heeft geen zin"
    Een depressie kan klinisch bekeken worden (als een ziekte) maar ook als een zingevings-probleem.

    Postnatale depressie
    Omslag brochure PND Brochure - Postnatale depressie
    Brochure van Ouders Online: "Postnatale depressie - 101 vragen en antwoorden". Uw steun en toeverlaat in moeilijke tijden.