Ouders Online
Archief
Opvoeding en gedrag - overzichtspagina

Alledaagse opvoeding
Vraagbaak Opvoeding en Gedrag
Onze pedagoog en onze kinderpsychiater beantwoorden vragen van lezers.

Uit de praktijk van Elsie Sloot
Deze rubriek geeft opvoedtips voor alledaagse situaties. Hij wordt verzorgd door Elsie Sloot (opvoedkundige) en is gebaseerd op situaties uit haar eigen praktijk.

Trouw-archief
Aan de hand van datgene wat op het Forum ter sprake komt, weten we precies wat er onder ouders speelt. Over al die hot items schreven we een bijbehorend artikel. Deze artikelen werden gepubliceerd in het dagblad Trouw.

Spelen met kinderen
Hoe overwin je je schaamte? Hoe kun je leren om te spelen met je eigen kinderen? Een dossier in drie delen.

10 Tips voor het omgaan met druk gedrag
Kinderen zijn vaak druk; dat hoort nu eenmaal bij het kind-zijn. Het hoeft echt niet meteen op ADHD te duiden. Soms is druk gedrag gewoon een vraag om aandacht, of een vorm van onmacht, of een signaal dat je kind niet lekker in zijn vel zit.

Kinderlokkers
Kinderlokkers zijn van alle tijden maar je kunt er wel wat tegen doen. Hoe maak je je kinderen weerbaar, terwijl je het ook nog gezellig houdt?

Veiligheid - Vermiste kinderen
2006 - De twee vermiste meisjes uit Luik werden dood gevonden in een afwateringskanaal. Welke lessen kunnen we daaruit trekken?

Spel-strategieën met kinderen
Als je een spelletje speelt, moet je je kind dan laten winnen of juist niet? Uw collega-ouders geven het antwoord.

Succes-story's
Opvoeden hoeft niet altijd problematisch te zijn; het kan ook gewoon goed gaan. De truc is: positief kijken naar je kind. Lees hier hoe uw collega-ouders daarmee omgaan.

Samen spelen
Kleine kinderen kunnen elkaar voortdurend dwars zitten bij het spelen. Waar komt dat gedrag vandaan, en hoe kun je er het beste mee omgaan?

Tijdelijke vraagbaak 'Jongens-opvoeding'
Vragen inzenden kan niet meer, maar het archief van eerder gestelde vragen is nog steeds beschikbaar. De kans is groot dat u hier de vraag vindt waar u ook mee zit.

Slapen
Slaapproblemen bij kleine kinderen
Slaapproblemen zijn met stip de grootste zorg van ouders met jonge kinderen. Het boek 'Bedtijd' claimt al die problemen te kunnen oplossen.

Veilig slapen - Wel gewoon blijven nadenken
Nog nooit was het aantal gevallen van wiegendood zo laag als nu. De adviezen voor veilig slapen lijken dus te werken. Maar wat moet je doen als je ze niet kúnt toepassen?

Zindelijkheid
Alles over zindelijkheid
Hoe begeleid je je kind bij het zindelijk worden? Marloes van Beers schetst de huidige stand van het onderzoek en geeft praktische tips.

Tips voor zindelijkheids-training
Wat kun je het beste doen om je kind te helpen met zindelijk worden? We ontvingen bijna honderd tips en kozen de vijf beste.

Zindelijkheid en potjesangst
Twee veel-voorkomende vragen over zindelijkheid, behandeld in onze Vraagbaak "Opvoeding en gedrag".

Je baby op het potje
Kun je baby's al vóór hun eerste jaar zindelijk maken? Volgens Laurie Boucke wel. In haar boek "Je baby op het potje" legt ze uit hoe het werkt.

Verhuizen
Verhuizen met kinderen
Wat doet een verhuizing bij kinderen? En hoe kun je er het beste mee omgaan? Nienke Vlot schetst de stand van het wetenschappelijk onderzoek.

Omgaan met honden
Goede maatjes worden
Honden kunnen lief zijn, maar ze kunnen ook bijten. Hier leest u wat u kunt doen om de risico's te verkleinen en het plezier te vergroten. Zowel voor ouders die zelf een hond hebben als voor ouders die te maken hebben met honden van anderen.

Verlegenheid en selectief mutisme
Hoe help je een verlegen kind?
Verlegenheid is lang niet altijd zorgelijk. Maar zodra een kind erdoor belemmerd wordt, is het zaak om hem of haar zo snel mogelijk te helpen.

Als verlegenheid tot zwijgen leidt
Sommige kinderen houden buitenshuis hun mond stijf dicht. Dat verschijnsel wordt 'selectief mutisme' genoemd. Waar komt het vandaan en hoe ga je ermee om?

Kinder-angsten
Kinderangsten - Gratis cursus
Heeft uw kind last van overmatige angst? Volg dan de gratis angstcursus van de Universiteit van Amsterdam en doe mee aan het onderzoek.

Angsten door leesles in groep 3
Kinderen die net begonnen zijn met lezen in groep 3, worden geconfronteerd met het monster Karbonkel, waar ze soms slapeloze nachten van hebben. Hoe ga je daarmee om?

Ruzie
Ruzie maken (8-13 jaar)
Wat leren kinderen als ze onderling ruzie maken? Jeannette Doornenbal en Elly Singer deden onderzoek bij 54 kinderen tussen 8 en 13 jaar, naar de manier waarop zij omgaan met morele conflicten met vrienden.

Schokkende gebeurtenissen
Omgaan met schokkende gebeurtenissen
De klappen van het afgelopen jaar (2004, moord op Theo van Gogh, etc.) dreunen nog hevig na. Ook in het gezin. Hoe praat je erover met je kinderen? Jan Durk Tuinier geeft suggesties.

Seksualiteit
Vraagbaak seksuele opvoeding
Onze kinder-seksuologe beantwoordt vragen van lezers.

Boeken over seksuele opvoeding
Een overzicht van moderne voorlichtingsboeken.

Christelijk opvoeden
Geloofsopvoeding, tv-kijken, en kinderen onder elkaar
Besprekingsartikel van drie boeken over christelijk opvoeden. Over geloofsopvoeding, tv-kijken, en kinderen onder elkaar.

Het kiezen van een kinderbijbel
Hoe vertel je het kerstverhaal? Volgens het evangelie van Lucas, als spannend verhaal, of als hilarische klucht? Ons overzicht van kinderbijbels helpt u op weg.

Media-opvoeding
Multitasking
Reclamemakers zeggen dat kinderen tegelijkertijd kunnen SMS'en, MSN'en en huiswerk maken. Die claim is niet alleen onzinnig maar ook schadelijk.

Multicultureel opvoeden
Wij kent geen kleur
In "Wij kent geen kleur" geeft Elsie Sloot een praktische opvoed-handleiding voor nieuwe Nederlanders. Multicultureel opvoeden, hoe doe je dat?

Coachend opvoeden
Coachend opvoeden
Moet je als ouder kiezen tussen vrij opvoeden of autoritair opvoeden? Nee, dat hoeft niet. Justine Pardoen schetst een interessant alternatief: coachend opvoeden.

"Gek van je kind"
'Gek van je kind' is een boek dat je leert kijken, luisteren en begrijpen. Gewapend met die vaardigheden wordt opvoeden een stuk makkelijker. Saskia Nihom vertelt hoe het werkt.

Muziek-opvoeding
Starten met muziekles
Veel ouders willen hun kinderen graag muziek meegeven, maar hoe pak je dat aan?

Natuur-opvoeding
Kinderen en de natuur
Kunnen uw kinderen nog kikkervisjes vangen, rupsen opkweken, hutten bouwen, of uilenballen uitpluizen? Waarschijnlijk niet. Is dat erg? Ja.

Soorten ouders
Marjans Interview-album
Marjan Beijering interviewde een aantal 'protoypen', zoals: de bezorgde moeder, de slechte moeder, de alleenstaande vader en de allochtone vader.

Zorgen voor je ouders
Ongepaste zorg
Alle kinderen zorgen voor hun ouders. Ze helpen een handje in huis of proberen hun ouders te troosten als ze verdriet hebben. Maar soms schiet die zorg nogal door.

Opvoedingsondersteuning
Opvoedingswinkels
"Ouders Online schetst een nieuw concept, dat stormenderhand het land verovert." Dat schreven we in het jaar 2000, toen dit artikel gepubliceerd werd. Inmiddels zijn opvoedwinkels en opvoedbureaus een logische stap voor ouders die (nog) niet meteen naar Bureau Jeugdzorg willen.

Opvoedbureaus Zuid-Holland
Vindt u niet wat u zoekt op Ouders Online? Dan verwijzen we u door. Daartoe is een samenwerkingsproject gestart met de Opvoedbureaus in Zuid-Holland, verenigd onder de noemer "JSO".

Samenwerking met Korrelatie
Ouders Online en Korrelatie hebben besloten om de krachten te bundelen, zodat meer mensen met opvoedvragen geholpen kunnen worden.

Ouder-cursussen
Opvoedcursussen - archief
Ervaringsverhalen van ouders die cursussen hebben gevolgd.

PC-gebruik, internet-opvoeding, games
Mijn Kind Online
Een complete site met alles over Internet-opvoeding. Gemaakt door Ouders Online, in opdracht van Planet Internet.

Online pesten
Hoe ernstig is het pest-probleem op Internet? Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Een verslag van het eerste grote onderzoek naar online pesten.

Verliefd op internet
Het wordt wel 'de nieuwe seksuele revolutie' genoemd: online flirten en webcam-seks door tieners. Justine Pardoen en Remco Pijpers schreven er een boek over.

Jongerencampagne internetSOA.nl
Op 5 juli 2006 ging een grote jongerencampagne over internet-SOA's van start. De bedoeling was om jongeren bewust te maken van de risico's van seks via internet.

Gameverslaving
Bij gebrek aan wetenschappelijk onderzoek moet je vertrouwen op je gezonde verstand. Een goede hulp daarbij is het boek 'Gameverslaving' van Jeroen Lemmens.

Hoogbegaafdheid
Thuiswerkboek hoogbegaafdheid
Als de school onvoldoende interessants te bieden heeft, moet u thuis aan de slag. Hoe u dat kan doen, leest u hier.

Thema-pagina's over "Hoogbegaafdheid"
Twee subsites over hoogbegaafdheid.

Hooggevoeligheid (HSP)
Overgevoelige kinderen (HSK's)
Sommige kinderen zijn overgevoeilg: bang voor geluid, onzeker, verlegen, snel van streek, enzovoorts. Vroeger noemde we dat gewoon watjes, maar tegenwoordig nemen we het probleem meer serieus. Hoe herken je het en wat doe je eraan? Hoe help je dit soort kinderen wat beter te functioneren? Elaine Aron maakte het verschijnsel bespreekbaar.

Nieuwetijdskinderen en HSP's
Nieuwetijdskinderen en HSP's... de psycholoog Gerrit Breeuwsma vindt het allemaal maar modieuze onzin. In een uitvoerig maar spannend betoog legt hij uit waarom.

Autisme
Autisme bij kleine kinderen
Steeds vaker hoor je dat een kind autistisch is, of 'een stoornis in het autistisch spectrum' heeft, of 'een aan autisme verwante stoornis'. Hoe ziet dat eruit?

Hoe zit dat nou met 'het autistisch spectrum'?
Aleid Grijpma, de kinder- en jeugdpsychiater van Ouders Online, geeft toelichting op 'het autistisch spectrum' en vertelt wat een autisme- spectrum-stoornis (ASS) is. (Vraagbaak Opvoeding en Gedrag, 18-2-2005).

Autisme: Mijn kind wordt langzaam een zonderling
Ervaringsverhaal.

Probleemkinderen
Wat kun je doen als je kind 'iets' heeft?
Martine Borgdorff las voor ons een aantal boeken over kinderen waar iets mee is. Moeite met rekenen, faalangst, moeilijk gedrag, of 'gewoon' ADHD.

"Ga gewoon eens een dag lopen met je kind"
Eén keer per week wandelt Willem Jacobs met een jongere die dreigt te ontsporen. Naar het bos of naar het strand. Het klinkt haast te eenvoudig, maar een hele dag oprechte aandacht van een warm en authentiek mens blijkt te werken. (interview)

Stiefkinderen

Standaardproblemen voor stiefkinderen
Wat kan er aan de hand zijn met stiefkinderen als ze zich ongelukkig voelen? Ietje Heybroek zet de problemen op een rijtje en vertelt wat je eraan kunt doen.

Pesten
Pesten - Algemeen
Dat je pesters gewoon kunt vragen om ermee op te houden is bekend. Maar wat doe je als het dan toch doorgaat? Kún je er eigenlijk wel wat aan doen? En zo ja, w�e moet er dan wat aan doen: het kind dat gepest wordt, de ouders, de school, of de trainer van de club? En hoe dan? Een dossier in meerdere delen.

Pesten op de sportclub
Sport is competitie en competitie is winnen. Met wie kan ik winnen? Niet met dat kneusje. Die moet dus weg. Dat is pesten. Wat doe je eraan?

Online pesten
Hoe ernstig is het pest-probleem op Internet? Wat is het verschil tussen pesten en plagen? Een verslag van het eerste grote onderzoek naar online pesten.

Tienermoeders
Risicofactoren
Waarom wordt een tiener moeder? Elsie Sloot geeft een analyse van de risicofactoren, op basis van de toneelvoorstelling 'Later!'.

Geld en gezag bij tienermoeders
Hoe werkt het ouderlijk gezag bij minderjarige ouders? En wat kan de rol van een bewindvoerder zijn? De notaris van Ouders Online geeft antwoord.

Leren denken, leren leven
Mini-serie: filosoferen met kinderen
Kinderen zijn de filosofen bij uitstek: vragen, vragen, en nog eens vragen. Hoe kun je daar goed mee omgaan? Maar filosoferen kan ook 'gewoon' praten zijn. Of verhalen vertellen om kinderen te helpen bij het verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. Of praten naar aanleiding van prikkelende boeken. Een vijf-delige serie in het kader van april filosofie-maand:

  • Door te filosoferen leert een kind denken
  • De boeken van Berrie Heesen
  • Andere kinderfilosofen
  • Gewoon praten
  • Ongewone kinderboeken

    April filosofie-maand - Filosoferen is morele opvoeding
    Filosoferen is een manier om tot meer begrip te komen. Begrip van de dingen, maar ook begrip voor anderen. Morele opvoeding dus, vindt Rudolf Kampers.

    Trendwatching - De Kinderuniversiteit
    Waarom is sneeuw wit? En waarom is poep bruin? Kinderen kunnen zélf het antwoord vinden. Op de kinderuniversiteit.

    Opvoeding in de media
    Commentaar - Pedagogisch pessimisme
    "De ouder" doet het fout. Dit soort pedagogisch pessimisme doet het lekker in de media, maar is fnuikend, aldus Justine Pardoen.

    Opvoedboeken
    Boeken voor ouders
    Zie onze overzichtspagina.