Ouders Online
Archief

Vraagbaak Opvoeding en gedrag - Archief

Dilemma bij echtscheiding

Ik ben momenteel in een echtscheidingsprocedure verwikkeld. De vader van de kinderen is psychiatrisch patiënt. Beide ouders hebben het gezag gevraagd; vader waarschijnlijk uit rancune want hij is opgelucht dat de ingeschakelde kinderbescherming negatief adviseert. De omgangsregeling zint beide niet; dat wordt voer voor advocaten.

Het grote probleem waar ik nu echet nog mee zit, is dat de Kinderbescherming een algemeen onderzoek naar de opvoedingssituatie van de kinderen gaat doen (toestemming niet nodig). Dit is gebaseerd op het advies van de psychiater van de man. Hij oordeelt echter ook over mijn vermeende draagkracht en de toestand van de kinderen. Wij zijn echter geen patiënt van de man.

Ik wil nu echter RUST, duidelijkheid en regelmaat na jarenlange (emotionele) verwaarlozing door hun werkloze depressieve vader. De kinderbescherming stuurt duidelijk aan op een ondertoezichtstelling, terwijl da basis voor verder onderzoek oneigelijk verkregen informatie is.

Hoe houd ik deze bron van onrust buiten de deur? Ze vinden vast wel een aanleiding voor verdere actie, want mijn ex verspreidt lelijke roddels in de buurt, die een eigen leven gaan lijden. Dank voor de aandacht.

De inzendster verzocht ons dit bericht anoniem te verwerken (red. Ouders Online).

Antwoord

Geachte mevrouw (...),

Het is moeilijk om te oordelen als de informatie maar van één kant komt. Dat geldt zowel voor de psychiater van uw echtgenoot als voor mij, die alleen van uw kant kennis neemt. Toch wil ik er wel iets over kwijt.

Uw stellingname dat de psychiater van uw man niet de aangewezen persoon is om een oordeel te vellen over uw geschiktheid inzake de voogdij, lijkt mij mij correct. In juridische termen zou je kunnen zeggen dat hij niet ontvankelijk moet worden verklaard.

Ik denk dat u zeker kunt eisen dat een onafhankelijke deskundige (liever een psycholoog dan een psychiater in dit geval) zich van de situatie op de hoogte stelt.

Waarschijnlijk kunt u het beste uw advocaat een brief laten schrijven aan de Raad voor Kinderbescherming, waarin hij of zij hiertegen bezwaar maakt. Ik neem aan dat u een eigen advocaat heeft; zo niet, dan zou ik er alsnog een nemen.

Pas dan kan bekeken worden of ondertoezichtstelling terecht is of niet. Als een onafhankelijke deskundige zijn werk goed doet, hoeft dit geen onrust in uw gezin teweeg te brengen. Het kan voor iedereen goed zijn om nog eens de gevoelens en gedachten op een rijtje te zetten, ook voor uw kinderen (van wie ik de leeftijd niet weet).

En tot slot: onder toezicht stellen hoeft niet altijd een bezwaar te zijn.

Een goede toeziend voogd kan ook een hulp voor u zijn, zodat u niet overal alleen voor staat.

Vriendelijke groeten,
Alfred Lange


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 7 augustus 2001