Ouders Online
Archief
Surf-tips: Onderwijs


 


4-Daagse schoolweek
www.xs4all.nl/~bramson/index.htm
Fantastisch! De kracht van het Internet ten voeten uit. Een particulier initiatief met alle informatie over die Diemense school die een 4-daagse schoolweek wil invoeren. Het pleidooi van Pieter Wind (de ouder die naar de rechter stapte), krantenberichten, kamervragen, persberichten, een flits-enquête, ... alles!

Basislink - Startpagina voor het basisonderwijs
www.basislink.nl
Startpagina voor leerkrachten, leerlingen en ouders in het basisonderwijs.

Basisscholen op het web
www.scholenlijst.nl
Overzicht van alle basisscholen met een eigen homepage. (Op 11 juni 2002 waren dat 2440 scholen.) De site bevat ook een nuttig Forum, waarop gediscussieerd wordt over het bouwen en onderhouden van een school-site.

Basisscholen op Internet
www.webdesk.nl/basisscholen
Alle Nederlandse basisscholen met een eigen homepage op Internet, handig gerangschikt per provincie. Er kan ook gezocht worden op trefwoord.

Computerschool van het jaar: Eerste Jan Ligthartschool
www.janligthart.nl/
Computerschool van het jaar (in 1999). Boekbesprekingen en spreekbeurten van kinderen tot 12 jaar. Tevens voorbeelden van het gebruik van Internet op de basisschool. Plus: een forum over ICT (informatie- en communicatietechnologie) in het onderwijs.

Creatief schrijven
huizen.dds.nl/~luchtzee
Luchtzee is een site met verhalen over Vogel, bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs. Met docentenhandleidingen rond het thema 'emoties'.

Cyberbus: verkeersles op de elektronische snelweg
www.roccade-public.nl/cyberbus
De Cyberbus is een vrachtwagen vol communicatie-apparatuur die op verzoek bij basisscholen langskomt om de kinderen de eerste verkeerslessen voor de elektronische snelweg te geven.

De Digitale School
www.digischool.nl/
De Digitale School is een virtuele school op Internet, opgezet in de vorm van een schoolgebouw, die leerlingen uit het Voortgezet Onderwijs informatie en ondersteuning biedt bij hun leren. De Digitale School richt zich in eerste instantie op leerlingen en onderscheidt zich daarmee van andere initiatieven op dit gebied. De samenwerkende docenten ontwikkelen het materiaal zodanig dat het door leerlingen zelfstandig, eventueel op aanwijzing van hun docent, gebruikt kan worden bij hun leren.

Doorstromen van MBO naar HBO
www.mbohboroute.org
Deze site geeft informatie over de mogelijkheden die er tegenwoordig zijn wanneer een mbo-student wil doorstromen naar het hbo. Als je van het mbo komt, kun je soms gemakkelijker en sneller een opleiding in het hbo volgen dan iemand met een havo-opleiding. Deze voorsprong heb je natuurlijk vooral als de hbo-opleiding van je keuze aansluit op de mbo-opleiding die je hebt gevolgd. In dit geval kan een mbo-student met een niveau 4 diploma een studietijdverkorting krijgen tot 1 jaar. De site is bedoeld voor ouders, onderwijsmensen en studenten (v.o., mbo, hbo).

Europees schoolnet
www.eun.org
Voor scholieren en leerkrachten die alles willen weten over andere Europese scholen. De site bevat virtuele klassen waar je binnen kunt lopen, en waar je kunt praten met vakdocenten uit andere Europese landen. Mede-scholieren zijn te vinden bij Your Friend in Europe. De meeste pagina's zijn in het Engels, maar sommige zijn beschikbaar in vertaling.

FAQ over home-schooling (1)
www.geocities.com/plompjes/thuisschoolFAQ.html
Wie geen gebruik wil of kan maken van een reguliere school, kan zijn kinderen zélf gaan lesgeven. Karen Plomp beantwoordt de meest gestelde vragen daarover. Let op: Karen Plomp is Nederlandse, maar woont in Amerika. Daarom vindt u hier geen antwoord op vragen als "Mag dat wel?" en "Hoe zit dat dan met de leerplicht?" Zie verder: FAQ over home-schooling (2).

FAQ over home-schooling (2)
www.gits.nl/homeschool/
Naast de FAQ van Karen Plomp (zie boven) is er ook een goede FAQ voor de Nederlandse situatie. Deze geeft wél antwoord op vragen als "Mag dat wel?" en "Hoe zit dat dan met de leerplicht?" Zie ook: FAQ over home-schooling (1).

Geschiedenis van onderwijs en opvoeding
www.socsci.kun.nl/ped/whp/histeduc/
Wie was eigenlijk Fröbel (van de Fröbel-school)? Wat deed Braille voor het onderwijs? En hoe zagen kinderboeken er vroeger uit? Op de homepage van Henk van Setten vindt u alles over de geschiedenis van onderwijs en opvoeding.

Handige adressenlijst
www.minocw.nl/onderwijs/pogids/2001nl/pagina_11.html
Wilt u het adres weten van de Nederlandse Montessori Vereniging? Of de naam van een vertrouwenspersoon van de onderwijs-inspectie in uw regio? Hier vindt u alle namen en adressen handig bijeen.

Handige onderwijspagina
home.planet.nl/~meij0217/onderwijs.htm
Deze homepage is een goed vertrekpunt voor zowel leerkrachten als leerlingen. Je vindt er een groot aantal handige onderwijslinks gerubriceerd per vakgebied en onderwerp.

Huisvlijt
www.lantaarn.demon.nl/medemens
Janus Crum schrijft ons: "Misschien mag ik u attenderen op mijn pagina's? [...] Over: leren lezen, rekenen, spelling en de problemen daarbij (o.a. dyslexie en het onthouden van de tafels). Verder: ondersteuning van de sociaal-emotionele ontwikkeling, ortho-tips (o.a. een oefensysteem en een tafelkaart), kleurenblindheid, een basisschool kiezen, hoogbegaafdheid. Ook is er een natuurpagina."

Huiswerkbegeleiding
www.huiswerkbegeleiding.nl/
Alles over het geven en krijgen van huiswerkbegeleiding. Namen, adressen, werkstukken, uittreksels, bijlessen, enzovoorts.

Huiswerk-web
www.huiswerkweb.nl/
Wilt u uw schoolgaande kinderen helpen met hun huiswerk, waaronder rekenen en taal? Het Huiswerk-web ondersteunt u daarbij.

Kennisnet
www.kennisnet.nl/
Kennisnet is een project van het ministerie van Onderwijs (OCenW) dat allerlei groepen in het onderwijs met elkaar verbindt. Scholieren, leraren, ouders, scholen, organisaties, geïnteresseerden en ook culturele instellingen kunnen via kennisnet makkelijk met elkaar in contact komen. Dat klinkt behoorlijk saai allemaal, maar de site is echt de moeite waard. (Al was het alleen maar vanwege "Dichter in het Web"; zie onze surftips voor kinderen.)

Krant in de klas
www.kiknet.nl/
De stichting "Krant in de klas" is een samenwerkingsverband van de Nederlandse dagbladen, bedoeld om kinderen vertrouwd te maken met de krant. Op deze site vindt u lesmateriaal, tips, links naar alle dagbladen, enzovoorts.

Kwaliteitskaarten voortgezet onderwijs
www.kwaliteitskaart.nl/
Van elke school in het voortgezet onderwijs is er een kwaliteitskaart. Daarop staat algemene informatie, zoals de signatuur (protestants, openbaar etc.), het aantal leerlingen en de verdeling van de leerlingen over de opleidingen (VBO, MAVO, HAVO). Daarnaast bevat de kwaliteitskaart actuele gegevens over zittenblijven, doorstroom en examenresultaten.

Montessori Ami
www.montessori-ami.org
De organisatie die Maria Montessori in 1929 oprichtte, bestaat nog steeds. Montessori Ami publiceert boeken, sticht scholen en organiseert trainingen voor docenten.

Nederlands onderwijs in het buitenland
www.stichtingnob.nl
Getipt door Jeroen Aarssen, onze meertaligheids-deskundige: de website van de Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland). Bijvoorbeeld nuttig als u permanent of tijdelijk naar het buitenland verhuist. Op deze site kunt u ook brochures bestellen, waaronder "Met kinderen naar het buitenland" en "Schoolkeuze voor Nederlandse kinderen in het buitenland".

Nederlandse school voor kinderen in het buitenland
www.wereldschool.nl/
De Wereldschool is een school voor Nederlandstalige kinderen die voor kortere of langere tijd in het buitenland verblijven. Met de Wereldschool kan het onderwijs gewoon doorgang vinden, waar ter wereld de kinderen zich ook bevinden.

Onderwijsbegeleidingsdienst
www.casema.net/~schoolbe
Onderwijsbegeleiding, basisonderwijs en onderwijswetten.

Onderwijsinspectie
www.owinsp.nl/
De Onderwijsinspectie bewaakt en bevordert de kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Een mogelijk aanspreekpunt voor als u niet meer on speaking terms met de school van uw kind bent.

Onderwijs-links
www.cyberschool.nl/
Boekverslagen, examens, werkstukken, universiteiten, studenten, huiswerkbegeleiding, les-ideeën, etc.

Online verkeersles
www.vvn.nl/Doe-Site/index.htm
De online verkeerslessen van Veilig Verkeer Nederland. Een echte aanrader.

Ouder-ABC
www.minocw.nl/ouderabc/index.html
Praktische informatie voor ouders, van het ministerie van Onderwijs: schoolzwemmen, vakanties, schooltijden, spijbelen, veiligheid, schone school, klassenverkleining, enzovoorts.

Ouderraden
www.ouderraad.net
Netwerk voor ouderraadsleden van basisscholen. Met een vraagbaak, een forum en een verzamelplek voor 'draaiboeken' bij festiviteiten en schoolreisjes.

Overblijven (tussenschoolse opvang)
www.ios-ensac.nl/
Het IOS (Instituut voor Ontwikkeling van Schoolkinderopvang) houdt zich bezig met de professionalisering van het overblijven. Op de desbetreffende website vindt u altijd up-to-date informatie over de ontwikkelingen in de tussenschoolse opvang.

Overweegt u een Vrije School?
www.stelling.nl/simpos/
Een surftip van ons eigen forum: "Hoi, Bezoek voordat je voor een Vrije School kiest eerst eens www.stelling.nl/simpos/". Alleen al de verwijzing naar deze (kritische) site wekte de woede van enkele andere deelnemers aan de discussie. Als u zich realiseert dat de afkorting "simpos" (in het adres) staat voor "Stichting Informatie over Maatschappelijke Problemen rond Occulte Stromingen", dan begrijpt u waarom.

Play-2-Learn: Lesmateriaal voor home-schooling
play-2-learn.com/
Play-2-Learn biedt lesmateriaal voor ouders die hun kinderen thuis willen lesgeven. Punt eraf voor dat verschrikkelijke lettertype, dat als een ware plaag om zich heen grijpt. En nog een punt eraf voor de torenhoge prijzen die u hier betaalt (f.65,- voor een kwartet-spelletje, plus f.20,- verzendkosten). Ra, ra hoeveel punten blijven er nog over?

Schooladviesdienst regio Nijmegen
www.sad.nl/
Regionaal steunpunt voor kwaliteit in onderwijs.

Schoolvakanties - 2003-2008
www.minocw.nl/onderwijs/vakanties/datums.html
Overzicht van de schoolvakantie-data op de site van het ministerie van Onderwijs, inclusief gegevens over de regionale spreiding.

Speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs
speciaalonderwijs.kennisnet.nl/
Website voor alle betrokkenen bij het speciaal onderwjs en het speciaal basisonderwijs. De site heeft o.a. een uitgebreide orthotheek met informatie over dyslexie, adhd, handicaps, etc.
Bevat tevens een zoekmachine voor het Speciaal Onderwijs.

Sponsors werven via De Schoolknip
www.schoolknip.cjb.net
Andre Manssen meldt ons: "Hierbij wil ik u graag attent maken op mijn - niet commerciele - website De School'Knip'. In De School'Knip' is allerlei relevante informatie te vinden over sponsoring, fondsenwerving, de (vrijwillige) ouderbijdrage en het overblijven in het primair onderwijs.

Startpagina voor het basisonderwijs
www.homepages.hetnet.nl/~sip_ke/index.html
Startpunt voor ouders, kinderen en leraren in het basisonderwijs.

Startpunt basisonderwijs
dit.is/basisonderwijs
Honderden links voor ouders (en leerkrachten) van kinderen in het basisonderwijs.

Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland
www.stichtingnob.nl
Getipt door Jeroen Aarssen, onze meertaligheids-deskundige: de website van de Stichting NOB (Nederlands Onderwijs in het Buitenland). Bijvoorbeeld nuttig als u permanent of tijdelijk naar het buitenland verhuist. Op deze site kunt u ook brochures bestellen, waaronder "Met kinderen naar het buitenland" en "Schoolkeuze voor Nederlandse kinderen in het buitenland".

Taalhulp voor probleemkinderen: Hanen Institute
www.hanen.org
Het Amerikaanse 'Hanen Program' claimt een oplossing te bieden voor kinderen die moeite hebben met het leren van hun taal, zoals dove kinderen, autistische kinderen en kinderen met het syndroom van Down. Zie ook: onze recensie van het Hanen-cursusboek (in het Leeszaal-archief.)

Uitgeverij Zwijsen
www.zwijsen.nl/
Uitgever van methoden voor het basisonderwijs, kinderboeken en educatieve software.

Wat is het probleem?
www.xs4all.nl/~godd/innova/probo/boproblematiek.html
Hier vindt u een enquete waarmee de problemen van ouders met het onderwijs van hun kinderen geïnventariseerd wordt.


Copyright © 1996-2010 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 8-1-2007