Terug naar startpagina videojournaal

Ouders Online Nieuws

Aflevering 1 van 10 oktober 2000

Video-archief: aflevering 1

Crèche-besmetting is gunstig

"The New England Journal of Medicine" van augustus jongstleden (August 24, 2000 – Vol. 343, No. 8) bevat een interessant verhaal over crèche-besmetting van kleine kinderen. De strekking van het artikel is dat kinderen die op het kinderdagverblijf worden besmet met hoest-bacteriën van crèche-genootjes, daar veel baat bij kunnen hebben. Met name: minder astma en minder luchtweg-infecties op latere leeftijd.

Bron
http://www.nejm.org/content/2000/0343/0008/0538.asp

Extra vitamine D moet nog steeds

Vitamine D is nodig voor sterke botten en tanden, omdat het de opname van calcium en fosfor uit voedingsmiddelen bevordert. Onder invloed van zonlicht wordt vitamine D door het lichaam zelf aangemaakt, maar in de winter – als er minder zonlicht is – moet u extra vitamine D geven.

Een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat bij kinderen Rachitis (Engelse ziekte) ontstaat. Dat is: onvoldoende kalkafzetting in de botten, waardoor deze zacht blijven en peuters kromme beentjes krijgen. Ook kunnen er dikke knobbels op de uiteinden van de botten gevormd worden. Het doorbreken van de tanden kan vertraagd worden.

Het consultatiebureau adviseert om kinderen tot 4 jaar dagelijks extra vitamine D te geven. (Voor baby�s die flesvoeding krijgen, zit de extra vitamine D overigens al verwerkt in de poedermelk.) Kinderen van 4 tot 7 jaar hoeven alleen extra vitamine D te  gebruiken als de 'R' in de maand is.

Vitamine D werd vroeger toegediend in de vorm van een lepel levertraan, tegenwoordig in de vorm van druppels of tabletjes. Tabletjes zijn moeilijker door het eten te mengen; daarom kiest men vooral bij jonge kinderen vaak voor druppels. In olie opgeloste druppels worden beter opgenomen door de darmen, maar smaken niet zo lekker. De in water oplosbare vitamine D-druppeltjes zijn minder vies van smaak. Ze worden weliswaar slechter door het lichaam opgenomen, maar uw kind krijgt nog voldoende vitamine D binnen.

Kinderen met een donkere huidskleur moeten het hele jaar door vitamine D slikken tot hun 7de levensjaar. Daarna moeten ze tot en met de groeispurt tijdens de wintermaanden eveneens vitamine D innemen.

Bronnen

http://www.voedsel.net/vitmin/vitd.htm
De Universiteit van Wageningen geeft een goede inleiding.

http://numbat.murdoch.edu.au/nutrition/intro/index.html
De Murdoch University en de de University van Sydney geven uitgebreidere informatie.

http://www.kring-apotheek.nl/zz/mainzz43.html
De Kring-apotheek geeft nuttige basis-informatie in het Nederlands.

http://www.voedingscentrum.org/
Het Voedingscentrum (voorheen: het Voorlichtingsbureau voor de Voeding) geeft handige doserings-voorschriften.

http://www.voeding.tno.nl/vitamine/
Het Vitamine Informatie Bureau van TNO geeft eveneens praktische voorschriften.

Nieuwe campagne waarschuwt voor giftige verleiders

Jaarlijks belanden 2800 kinderen met vergifitigingsverschijnselen in het ziekenhuis. Dat is bijna vijf kinderen per dag. Vooral kinderen van 1 en 2 lopen het meeste risico; 71% zit in de leeftijd van 0 tot 4.

Het belangrijkste risico-moment is: tijdens het gebruik van het giftige product. De bel gaat, of de telefoon , het is spitsuur in huis, en het spul blijft onbeheerd staan, binnen het bereik van het kind.

Meestal gaat het om geneesmiddelen, huishoudmiddelen en doe-het-zelf producten. Maar ook sterke drank en sigaretten kunnen heel gevaarlijk zijn.

Meer informatie

http://www.gifgevaar.nl
De website van de Stichting Consument en Veiligheid, specifiek gericht op deze campagne. Met onder meer: tips, maatregelen, en eerste hulp.

Vliegtuigje vouwen

Een geheugensteuntje voor ouders die vergeten zijn hoe je een vliegtuigje vouwt. Er zijn natuurlijk honderden mogelijkheden, maar dit is één van de bekendste.

1. Neem een A4-tje en vouw het dubbel in de lengte. Vouw het papier meteen weer open. Zo weet u precies waar het midden zit.
2. Vouw de bovenkant tot een scherpe punt.
3. Vouw de punt die u zojuist gemaakt heeft naar beneden.
4. Vouw een nieuwe punt over de oude heen, maar maak hem nu stomp. Aan de bovenkant blijft een recht randje van 5 à 6 cm over, en onderaan blijft een stukje over dat we straks naar binnen gaan vouwen.
5. Vouw het overgebleven puntje naar binnen.
6. Vouw het vliegtuigje dicht over de lengte-as, waarbij het puntje dat u zonet gemaakt heeft zichtbaar blijft. Dat hoort namelijk aan de buitenkant van het vliegtuig te zitten.
7. Vouw nu de vleugels uit, waarbij u ervoor zorgt dat de zijkanten precies samenvallen met de onderkant van het vliegtuig. Klaar!
8. Tip: als het vliegtuig naar beneden duikt, overweeg dan het toevoegen van hoogteroeren. Vouw daartoe de puntjes aan de achterkant van de vleugels iets omhoog.

Homepage van de week

De Hopage van deze week is Florine�s First Homepage.

Bron
http://huizen.dds.nl/~jakooij/.

Copyright © 1996-2000 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 12 oktober 2000