6 juni 2008 door Frea Kruisinga

Brij-achtige poep met slijm - waardoor komt dat? (2½ jr)

Mijn zoon van 2½ jaar heeft altijd brij-achtige poep. De laatste week zit hier ook slijm bij. Hij heeft ook een keer alleen maar slijm gepoept.

Het consultatiebureau houdt het op "onvolgroeide darmen". Is dit waar of moet ik mij zorgen maken?

Antwoord

Waarschijnlijk doelde het consultatiebureau op het feit dat poep met onverteerde resten en soms ook slijm, bij jonge kinderen heel veel voorkomt. Tot de leeftijd van 3 jaar zie je dit bij 50% van de kinderen! Met 4 jaar zakt dit tot 17%, waaraan je kunt zien dat 'groei' hier zeker een rol speelt. De oorzaak van het verschijnsel is overigens een versnelde passage van het voedsel door de darmen.

Daarnaast kan er sprake zijn van chronische of steeds terugkerende diarree. Ook dat is een veel voorkomend probleem bij peuters. We spreken van chronische diarree als dunne ontlasting meer dan 3 keer per dag wordt geproduceerd gedurende meer dan 2 tot 4 weken.

De meest voorkomende oorzaak van chronische diarree bij peuters is de zogenaamde peuterdiarree. Dit treedt op bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar oud. De ontlasting komt soms wel 4 tot 10 keer per dag en is vaak waterdun. 's Nachts komt er geen ontlasting. Je ziet vrijwel altijd onverteerde resten, al of niet met slijm erbij. Opvallend is dat kinderen met peuterdiarree wel normaal groeien.

Peuterdiarree ontstaat door een dieet met te weinig vet en/of te veel vruchtensuikers (bijvoorbeeld door het drinken van veel appelsap of andere vruchtensappen). Met meer vet, meer vezels en geen vruchtensappen (maar wel voldoende drinken) is er vaak een snelle verbetering te zien.

Er hoeft overigens niet per se sprake te zijn van peuterdiarree. De poep die u beschreef, kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door veel snoep en/of veel sorbitol (kunstmatige zoetstof).

Voor al dit soort zaken (zie boven) hoef je niet naar de dokter. Maar als uw zoontje niet goed groeit of niet lekker in zijn vel zit, is het toch wel raadzaam om contact op te nemen met de huisarts. Er moet dan verder onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de dunne ontlasting. Het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om een infectie met parasieten.

Lees ook: