Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
4 maart 2011 door Nanny Gortzak
Op zich verloopt de borstvoeding prima. Als mijn zoon - van 2 maanden - aan een borst drinkt, kolf ik de andere. Zonder hem erbij lukt het helaas niet. Maar zo vul ik per dag toch gemiddeld 1 flesje.
Mijn probleem: ik ben zo ontzettend moe van de nachtvoedingen dat ik me steeds slapper en zwakker begin te voelen en overdag bijna niets meer kan.
's Nachts zit er meestal 3 uur tussen de voedingen. Dan komt hij bijvoorbeeld om 2 uur, en ben ik een uur bezig. Drinken, boeren, schone luier, drinken, boeren. Vervolgens kan ik krap 2 uurtjes slapen en dan komt hij weer.
Het breekt me nu echt op. Ik probeer iedere dag nog te slapen en dat helpt natuurlijk wel iets. Maar over 3½ week moet ik weer werken en dan kan ik niet meer overdag slapen.
Ik zit zo ontzettend te twijfelen. Ik weet dat borstvoeding gewoon ontzettend goed is. Maar nu vroeg ik me af of ik voor de nacht niet een flesje mag geven met voeding voor hongerige baby's? Dan kan hij misschien wat langer doorslapen (en ik ook). Of kan het ook anders?
Ook vroeg ik me af of het wel zo handig is om hem 's nachts een schone luier te geven. (Als ik dat niet doe, zou ik daarmee misschien het doorslapen kunnen stimuleren.) Hij heeft wel volle luiers, dus vraag ik me af of hij wel een nacht door kan in één luier (van ongeveer 23 tot 05 uur). Ik voed al zo donker mogelijk, en maak er 's nachts geen feestje van, om het onderscheid tussen dag en nacht voor hem duidelijker te maken. (Deze tips heb ik van internet...)
Als hij 's nachts gaat huilen, probeer ik altijd zijn speen te geven. Soms lukt dit voor ongeveer een half uurtje (waarbij ik dan wel steeds de speen moet teruggeven). Vervolgens moet ik toch voeding geven. Dat speentje helpt dus niet echt, want dan ben ik alleen maar langer wakker.
U bent niet de enige! Heel veel moeders hebben problemen met het doorslapen van hun baby. Er zijn ook al talloze boeken over geschreven. Kijk bijvoorbeeld eens naar "Lekker slapen zonder huilen" van Elizabeth Pantley (231 pagina's, uitg. Scriptum, maart 2006)
Hieronder zal ik kort samenvatten wat 'doorslapen' eigenlijk betekent. Daarna zal ik aangeven wat je kunt doen.
Doorslapen is voor een deel afhankelijk van de neurologische ontwikkeling van de baby, en voor een deel van wat een baby gewend is. De kern van het probleem is dat jonge baby's nog niet in staat zijn om onafgebroken meerdere slaapcycli aan elkaar te koppelen. Rond een maand of 4 lukt dat meestal al wat beter, en ook verlopen de slaapcycli dan anders.
Wat de aard van de slaapcycli betreft: pasgeboren baby's beginnen met een lichte slaap, die na een minuut of 10 dieper wordt. Vandaar dat het zo moeilijk is om pasgeboren baby's na een voeding direct terug te leggen in bed, terwijl ze zo heerlijk in je armen kunnen slapen. Ze voelen de verandering en worden meteen weer wakker. Pas als ze helemaal in diepe slaap zijn, is het makkelijker om ze in bed te leggen.
Na een aantal maanden beginnen ze juist met een diepe slaap en is het dus wél mogelijk om ze snel in bed te leggen (hoewel ze dan nog steeds het beste en het liefste bij de moeder op het lichaam slapen.)
Voor de nachtvoedingen betekent dat dat de baby meestal toch wakker genoeg wordt om je te roepen, zelfs als hij voldoende groeit en voldoende melk met andere voedingen binnenkrijgt. Zo'n flesje met melk voor hongerige baby's zal dus meestal niet veel helpen. Maar wat dan?
Voor de meeste moeders geeft het uiteindelijk toch het meeste rust als ze de baby meteen voeden wanneer die komt. Als de baby rustig wordt door het voeden, en daarna weer kan inslapen, dan werkt dat het beste.
Dit is niet alleen prettiger voor uw eigen slaap maar ook voor de baby. Die leert zo dat hij bij grote nood terecht kan bij zijn moeder, en dat die er dan ook echt voor hem is. Het geeft de baby een groot gevoel van veiligheid. En zoals u zelf al zei: tijd rekken met een speentje werkt niet echt en je bent er per saldo langer wakker door.
De nachtvoedingen breken u nú al op, maar u bent bang dat dat alleen nog maar erger zal worden als u over een paar weken gaat werken, waardoor u niet meer overdag wat slaap kunt inhalen.
Ik kan me die zorg wel voorstellen, maar bedenk om te beginnen dat u pas over 3½ week gaat werken. Dat is een lange tijd voor een baby van twee maanden oud. Bijna de helft van zijn leven! Ondertussen kan er dus nog heel wat gebeuren qua ontwikkeling, slapen en eetgewoontes.
Ook zal het anders zijn voor uw baby wanneer u overdag weg bent. Het ritme dat hij nu heeft, hoeft niet te lijken op het ritme dat hij straks zal hebben. Piekeren over hoe dat straks moet, met in gedachten het ritme dat hij nu heeft, geeft alleen maar extra stress!
Probeer de gedachten aan wat komen gaat dus nog even opzij te zetten. Maar als u al moe bent, en slaaptekort heeft, dan is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk...
Zolang u overdag nog kunt slapen, zou ik dat zeker doen. Maar: probeer ook hulptroepen in te schakelen. Die kunnen dan meteen al oefenen met een flesje afgekolfde melk, zodat u nog een uurtje langer kunt slapen.
Regelmatig hoor ik over vaders die dit graag in de ochtend doen (voor ze gaan werken), of 's avonds, zodat de moeder alvast wat kan slapen.
Het langste stuk slaap ligt meestal in de avond. Hoewel saai voor papa, is het erg prettig voor mama om dan al even flink te kunnen slapen.
Een tip tot slot: wanneer uw vermoeidheid niet weggaat met wat extra slaap, is het verstandig om naar uw huisarts te gaan. U zou bijvoorbeeld ook ijzergebrek of schildklierproblemen kunnen hebben. Dat komt immers vaak voor na een bevalling.
Succes ermee!
is lactatiekundige IBCLC.