Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

7 oktober 2004 door Lissy de Ridder

Wat betekent een lage (of té lage) spierspanning eigenlijk?

Mijn zoontje van bijna 10 maanden heeft een lage spierspanning. Dit is in eerste instantie door onszelf geconstateerd en een CB-arts verwees ons door naar een kinder-fysiotherapeut.

Wat ons niet geheel duidelijk is, is wat de gevolgen van een lage spierspanning voor een kind kunnen betekenen, nu en in de toekomst. De een zegt dat deze kinderen later problemen met schrijven zouden kunnen krijgen, de ander zegt dat de coördinatie een probleem zou kunnen worden en weer een ander zegt dat het evenwichtsgevoel een probleem is of kan worden.

Van horen zeggen schijnt het weer niet zo te zijn dat iemand met een lage spierspanning niet (spier)krachtig zou zijn.

We zijn benieuwd wat een lage of te lage spierspanning nu precies inhoudt, en wat wij er als ouders aan kunnen doen om ons zoontje zo normaal mogelijk te kunnen laten functioneren in het leven. Wat ons zorgen baart, is het feit dat je hart ook een spier is en wat een lage spierspanning voor je hart betekent.

Overigens ontwikkelt ons zoontje zich goed. Hij tijgert, gaat nu net zelf zitten, is heel alert, maakt veel geluiden, en doet pogingen om zich op te trekken en te gaan staan.

Veel vragen eigenlijk, maar hopelijk weet u ons duidelijk te maken hoe een en ander zit. Alvast bedankt!

Antwoord

Het medische woord voor een te lage spierspanning is hypotonie. Hypotonie is geen aandoening op zich, maar een symptoom (gevolg) van iets anders.

De reden dat u zo veel verschillende dingen hierover hoorde, heeft onder andere te maken met het feit dat hypotonie in allerlei gradaties aanwezig kan zijn. Het kan variëren van heel licht (waarbij er geen of nauwelijks problemen zijn), tot zeer ernstig, waarbij bijvoorbeeld zelfs ademhalingsproblemen kunnen voorkomen.

Een andere reden waarom u zo veel verschillende dingen hoorde, is dat er zo veel verschillende oorzaken kunnen zijn. Ik zal ze niet allemaal noemen, maar mij beperken tot de vier hoofdgroepen:

  • aandoeningen aan de spieren;
  • aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel (de hersenen);
  • aandoeningen aan het perifere zenuwstelsel (de zenuwen);
  • aandoeningen aan de overgang van zenuwen naar spieren.

Uit uw vraag maak ik op dat uw zoon zich prima ontwikkelt. Als er bij hem inderdaad sprake is van hypotonie, dan heeft hij het waarschijnlijk in lichte mate. Het kan dan zelfs zijn dat er helemaal geen lichamelijke oorzaak aanwezig is. Als hier twijfel over is, raad ik u aan uw huisarts en/of een kinderarts te raadplegen. Hij of zij kan u dan ook vertellen of de fysiotherapie afdoende is, en of er al dan niet gevolgen op latere leeftijd zullen zijn. Dat hangt immers ook af van de oorzaak (die ik vanaf hier niet kan bepalen).

Tenslotte uw zorgen over de hartspier. Bij bepaalde oorzaken van ernstige hypotonie kunnen inderdaad ook hartproblemen voorkomen, maar over het algemeen is dat niet het geval. Omdat er bij uw zoon geen sprake is van ernstige hypotonie, hoeft u hier niet bang voor te zijn.

Lees ook: