Terug naar boeken voor ouders Home
Leeszaal
  Financiele planning voor alle leeftijden (Adriaan Hiele)
Adriaan Hiele,
Finaniciële recepten voor alle leeftijden
Uitgeverij Balans, Amsterdam 1999,
ISBN 90 5018 415 4,
prijs ca. ƒ 24,95.

Hoe regel je de eigen financiën van de wieg tot het graf? Auteur Adriaan Hiele heeft voor elke leeftijdsfase zijn adviezen klaar in dit handzame boek (120 pagina's). Hiele schrijft al jaren een wekelijkse column 'Gezin in zaken' in NRC Handelsblad. Daarin spoort hij de lezer aan vooral zijn eigen financiële plan te trekken.

'Leef als een egonoom!' heet dan ook het inleidende hoofdstuk. Een egonoom is iemand die optreedt als bestuurder van zijn of haar financiële (gezins)huishouding. Onder het motto 'eenvoud loont' waarschuwt Hiele voor het legioen van financiële adviseurs, die meestal andere belangen hebben dan uzelf.

Als ouders ben je natuurlijk het meest benieuwd naar de eerste drie hoofdstukken, van 0 tot 7 jaar, van 7 tot 14 jaar en van 14 tot 21 jaar. Maar om te kijken of je zelf nog iets kan verbeteren aan je financiële toekomst, lees je natuurlijk ook de volgende hoofdstukken (21-28, 28-35 en zo verder tot de dertiende levensfase van 84+).

Levensreserve
Hoe vindt Hiele dat je het best financieel voor je kind kunt zorgen? Door zo vroeg mogelijk te beginnen met het opbouwen van een 'levensreserve', zoals hij dat noemt; maandelijks een overzichtelijk bedrag storten en bijna ongemerkt wordt je kind voor het veertig is miljonair. Natuurlijk moet je dan beleggen met een comfortabel rendement, maar om te voorkomen dat je daar te veel tijd in steekt, kun je dat volgens Hiele het beste overlaten aan "een beleggingsfonds dat wereldwijd belegt in bedrijven en dat altijd in de krant te volgen is." Dit advies komt als een repeterende breuk terug in veel van de antwoorden die Hiele geeft. Overigens geloof ik dat hij hierin gelijk heeft; geen Koersplan-achtig produkt kan op tegen de flexibiliteit, het mogelijke rendement en de lage kosten van zelf beleggen in zo'n Robeco-achtig fonds.

De opzet van het boek is een vraag- en antwoordspel: de schrijver beantwoordt brieven van lezers van zijn rubriek in de krant, zo lijkt het. Of dat helemaal waar is, wordt niet duidelijk, de namen doen soms gefingeerd aan, zoals "P.F.H.J.A. Hurrelbrinck". De voorgelegde vragen zijn dat in elk geval niet; die lijken uit het leven gegrepen. Het is verfrissend te lezen dat egonomie niet alleen voor rijken is weggelegd. Hiele betoogt in feite dat iedereen die bereid is in zijn jonge jaren wat opzij te leggen daar later altijd de vruchten van plukt.

Pelle's toekomst
Een mooi voorbeeld is het antwoord aan bewust alleenstaande moeder Petra Trappel, of liever gezegd aan haar vier maanden oude zoon Pelle. Zij wil haar kind financieel vertroetelen, maar kan geen touw vastknopen aan alle folders van de aanbieders. Hiele schrijft olijk:

"Beste Pelle,
Dit is vast de eerste brief die je ontvangt. Dankzij je toegewijde moeder. Houd haar in ere, raad ik je aan als mannen onder elkaar, maar houd haar tegelijk een beetje op afstand. Teveel moederliefde schaadt een mens. Voor je het weet ben je een dameskapper."
En vervolgens raadt hij Pelle's moeder aan de brochures weg te gooien en maandelijks eerst een paar jaar te sparen en dan te gaan beleggen, 18 jaar lang. Hij houdt daarbij al rekening met het nieuwe Vermeend-belastingstelsel dat in 2001 zal ingaan en de vrijstellingen voor rente en dividend zal doen verdwijnen.

Hij besluit met een heel praktisch advies:

"[...] sparen alleen is niet voldoende voor een onbezorgde toekomst. Wat gebeurt er wanneer je moeder morgen overlijdt, of arbeidsongeschikt wordt? [...] Eigenlijk vind ik het goed afdekken van de verschillende risico's, onder meer via passende verzekeringen, belangrijker dan jouw studie over achttien jaar. Heeft je moeder dat goed geregeld?"
Het boek staat vol met dit soort handreikingen, en is daarmee een nuchtere en 'zuinige' leidraad voor elk mens die iets meer geld heeft dan nodig voor het levensonderhoud van zichzelf en het gezin. Je wilt direct actie ondernemen als je het uit hebt.

Pieter van Scherpenberg

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 16 november 2000