Terug naar boeken voor ouders Home
Leeszaal
  Cover 'Consuminderen met Kinderen'
Marieke Henselman
Consuminderen met kinderen in tijden van overvloed
prijs ca. ƒ 22,55

Het is nog steeds jammer dat ze de geuzennaam 'vrekken' niet meer dragen, maar ik begrijp het wel. Consuminderen klinkt vrolijker. In de VS heet het 'downshifting' en daar is het hip. Voor mij heeft het allemaal te maken met respect voor de dingen in tijden van overvloed. De makers van de vroegere Vrekkenkrant hebben nu een boek uitgegeven over zuiniger leven voor gezinnen.

Toen ik hoorde dat de stichting 'Zuinigheid met Stijl' een nieuw boekje had uitgebracht, wilde ik het meteen lezen. "Consuminderen met Kinderen" spreekt voor zich, maar was er nog iets nieuws te melden aan de doorgewinterde hergebruiker die ik mezelf vind?

Het is een stijlvol vormgegeven boekje met hele mooie lieve tekeningen en een handige inhoudsopgave. Het bijzondere van dit boekje is dat er niet alleen heel veel tips in staan om geld te besparen, maar dat er ook wordt ingegaan op de motieven om alsmaar te consuméren. Duidelijk lees je hoe je met kopen en geven als troost de plank misslaat. Hoe je kunt komen tot besparingen die bij je passen en waarom je jezelf geen besparingen moet opleggen die niet bij je passen. Dat je besparingen ook een tijdje kunt uitproberen om na een van te voren afgesproken periode in een familievergadering te besluiten of het werkt.

Betrek kinderen erbij
De manier waarop Marieke Henselman haar kinderen betrekt bij de keuze tot consuminderen en anderen adviseert dat ook te doen, sprak me erg aan. Kinderen helpen graag mee. Gezamelijk op een haalbare manier besparen is minder belastend voor ze dan ouders met onduidelijke geldproblemen. Ze kunnen hun steentjes bijdragen. Kies naast de bezuinigingen een gemeenschappelijk spaardoel; uit eten, naar een pretpark of zelfs iets duurders als het om nog meer geld gaat.

Belangrijkste boodschap voor mensen die m�eten bezuinigen: alle kleine beetjes helpen, elke dag een gulden is al snel ƒ 300,- per jaar. Op de broodtrommel en de lunch van het werk is zo twee gulden per persoon per dag te besparen. Er zijn veel kleine beetjes die dagelijks terugkeren en zo flink zoden aan de dijk zetten. Pragmatisch als zij is, rekent de auteur ons bovendien voor hoe dure privé-zwemles toch goedkoper kan zijn als het beter bij je kind of je gezin past.

Schuldgevoel, duur gevoel
Het kostenplaatje van borstvoeding en geheel of gedeeltelijk flessenmelk plus de non-zin van opvolgmelk worden ook besproken. Maak een onafhankelijke keuze en voel je niet schuldig, schrijft Henselman:

"Schuldgevoel is verlammend, tijdrovend en zal je nog genoeg achtervolgen als je eenmaal aan kinderen begint. Bovendien wil schuldgevoel maar één ding: gecompenseerd worden. En dat gebeurt bij voortduring door het aanschaffen van 'het beste'. De duurste wieg, de meest in het oog springende kinderwagen, de beste broekjes, luiers en muziekdoosjes. Als we schuldgevoel op non-actief stellen, of onszelf ernstig toespreken en bevestigen dat wij ook maar arme stumpers zijn die er desondanks met hart en ziel naar streven er voor die kindertjes iets moois van te maken, dan kunnen we schaamteloos op zoek naar de voordeligste zuigelingenvoeding."
Vrijwillig of gedwongen
Bij lezing kom je achter het hoe, het waarom en de lol van consuminderen. Henselman veronachtzaamt niet het verschil tussen vrijwillig en opgelegd (bijvoorbeeld door scheiding of werkloosheid) bezuinigen. Je wordt altijd onafhankelijker als je consumindert: "Ouders die daarvoor kiezen nemen het heft in handen. Ze laten hun leven niet meer bepalen door de macht van de economie, het werk en het geld. Ze verrijken hun leven, dat van hun kinderen, en mogelijk het leven van anderen."

Het is een eerlijk boek met herkenbare anekdotes over huilende baby's en ongewenst kraambezoek. De auteur beschrijft hoe ze gaandeweg leerde wat wel en niet belangrijk is voor haar en haar gezin. Confronterende opmerkingen over grenzen stellen en wat kinderen echt nodig hebben gaat ze daarbij niet uit de weg. Maar, het is vooral ook een heel leuk boek om te lezen. Ik vind het erg knap hoe een boek over bezuiningen zo gemakkelijk en leuk om te lezen kan zijn. Dit komt onder andere door veel anekdotes over eigen ervaringen en motieven. Waarvan een bijna mislukt verjaardagsfeestje voor vele ouders erg herkenbaar zijn zal. Vol humor bekent ze hoe de tv haar redde.

Een aanrader voor iedereen met kinderen die wil nadenken over alsmaar meer meer meer en een ideaal cadeau voor alle mensen in blijde verwachting. Maar... je moet wel durven.

Martine van Eijk

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 16 november 2000