Terug naar overzicht Leeszaal

Uit de bladen

bijgewerkt tot 19 september 1998

Zoals gebruikelijk beginnen we met het onderdeel: "In het nieuws", waarin we altijd wat dieper ingaan op onderwerpen die veel stof deden opwaaien. Daarna volgen onze vertrouwde samenvattingen van opmerkelijke artikelen.

Onze selectie van de afgelopen maand:


In het nieuws

Wat stond er de afgelopen maand in het brandpunt van de belangstelling? Justine Pardoen trekt haar conclusies. Deze keer zelfs twee.

Algemene beschouwingen in Den Haag: "Teletubbies bye bye"

door Justine Pardoen

De kranten stonden bol van de Teletubbies. Nu ook in Nederland, deze Britse vinding. Peuters die ze nog niet kenden van de BBC, opgelet: this is it, man! De bolbuikige, wandelende beeldschermpjes pronken voorop de gids van Teleac/NOT met het programma-overzicht van het nieuwe seizoen. Om die reden ligt de gids ineens in stapels in een gewone boekwinkel, naast andere Teletubby-produkten. De marketing moet nog op gang komen. De poppen zouden ftalaten bevatten, roept iedereen bezorgd. Het gaat slechts om 10% van de wettelijk toegestane hoeveelheid, zo meldt lezer Bart Burkels debunking op het Forum. Maar verder kunnen we het niet alleen doen met de flinterdunne veel te dure boekjes van Teleac/NOT. Ansichtkaarten, okee. Posters, waar zijn de posters?

Kijken op de crèche
In een achtergrondverhaal in NRC Handelsblad las ik dat in kinderdagverblijf Calimero in Den Haag om vier uur de televisie aangaat voor het fenomeen. Vinden we dat goed, ouders? Laten we ons een van onze laatste voorrechten afpakken? Ik dacht dat de televisie nog onder onze eigen autoriteit viel. Maar nee, het is geen toeval: Teleac/NOT heeft de Stichting Kinderopvang Humanitas ingezet bij hun project om de Teletubbies onmisbaar te maken in ons land.

Teletubbies onmisbaar voor de kinderopvang, en Humanitas onmisbaar voor de Teletubbies. Humanitas vindt dit "een goede manier om zich in Nederland te profileren als een organisatie waarbij het kind centraal staat (...). Wij kunnen met al onze kennis en ervaring goede tips en adviezen geven aan de Nederlandse programmamakers!" (Humanitas Actueel, nr. 15, augustus 1998).

Gna, gna...
Stiekem moest ik gniffelen toen mijn eigen peuter in de week na Prinsjesdag emotioneel moest verwerken dat de Nederlandse Tubbies moesten wijken voor de Algemene Beschouwingen. Zowel de uitzending 's ochtends om 10 uur, als de herhaling 's middags om 4 uur, vervielen. Ik zag het al voor me: overal in het land de kinderdagverblijf-peuters en hun leidsters voor de buis, klaar op van die kleine stoeltjes, en hun teleurstelling! Een wijze les voor alle opvoeders: televisieverslaving bij onze kinderen werken we zelf in de hand.

Overig nieuws: zwemles levensgevaarlijk
Eind augustus ontdekten we ineens iets wat tot nu toe steeds onder water was gebleven: tijdens het schoolzwemmen kan je kind verdrinken. Erger nog: het gebeurt echt, en eigenlijk nog wel vaak ook. Uit de krant leerde ik van het bestaan van de Nederlandse Vereniging van Zwembadmedewerkers en dat die eigenlijk langs de kant staat te kijken: "We staan ook te kijken van de ongelukken en we hebben er geen verklaring voor". In de media werd druk gespeculeerd over de oorzaken.

Is er te weinig toezicht? Bijvoorbeeld doordat de badmeester aan het eind van de zwemles liever zijn administratie bijwerkt? Komt het doordat een modern zwemparadijs met al zijn glij-inrichtingen te onoverzichtelijk is geworden? Ook is gesuggereerd dat het komt doordat sommige pupillen zeggen dat ze kunnen zwemmen terwijl dat helemaal niet zo is.

Eigen schuld?!
Als je ze als baby al in het water gooit met bandjes en zwemvestjes, dan denken ze als vijfjarige dat ze al gevorderd zijn! Zo loopt het kind risico te verdrinken. Eigen schuld?!

En dan blijkt bovendien dat veel zwembaden ten onrechte denken dat niet de zweminstructeurs, maar de leerkrachten verantwoordelijk zijn voor de veiligheid tijdens het schoolzwemmen.

Ook erg: de Nederlandse Vereniging van Zwembadmedewerkers weet niet eens hoe vaak het eigenlijk gebeurt, zo'n (bijna) dodelijk ongeval. Ze gaan het onderzoeken. En, helemaal modern: ze overwegen een telefonisch meldpunt in te stellen, een "calamiteitenlijn". Maar dit idee dobbert nog.

Justine Pardoen


Uit de bladen

Meppen maakt dommer

de Volkskrant, 5 augustus 1998

Ouders die hun kinderen zo nu en dan een pak voor de broek geven, zijn gewaarschuwd: die kinderen zijn later gemiddeld minder slim dan hun leeftijdgenoten. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van New Hampshire in de Verenigde Staten. Kinderen die nooit geslagen worden, nemen gemakkelijker kennis op. Kinderen die geslagen worden, zijn op zich niet echt dommer, maar ze worden trager in het opnemen van kennis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat wanneer ouders de tijd nemen om ruzies uit te praten, het leervermogen van de kinderen toeneemt.

Geen geld voor computers in het basisonderwijs

de Volkskrant, 20 augustus 1998

Minister Hermans van Onderwijs heeft geen geld om de beloofde computers in de basisscholen neer te zetten. Er is een tekort van 600 miljoen gulden. De schoolbesturen zijn razend. Voor het onderhoud van de computers is al helemaal geen geld, net zo min als voor bijscholing van docenten en het aanstellen van ondersteunend technisch personeel.

Het plan 'Investeren in voorsprong' van het eeste paarse kabinet garandeert één computer per tien leerlingen. Dat is al niet veel, maar met nog minder wordt het nooit iets. De zogenoemde 'voorhoedescholen' die al eerder computers hebben mogen aanschaffen, krijgen nu een onacceptabele voorsprong.

Thuiseducatie op computer
voor rekenen en taal

de Volkskrant, 2 september 1998

Nederlandse ouders kopen graag educatieve software voor kun kinderen. Steeds meer kinderen werken met een computer thuis, en de helft van de tijd dat ze achter de computer zitten, brengen ze door met educatieve software. De meeste ouders (84 procent) vinden dat computervaardigheden een essentieel onderdeel van de opvoeding vormen.

Deze gegevens blijken uit een Brits onderzoek onder computergebruikers in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Nederland. In vergelijking met de andere landen wordt in ons land de computer als didactisch en pedagogisch middel thuis meer gebruikt dan op school. In Nederland zijn er op school 2,5 computers per honderd leerlingen. Daarmee scoort Nederland het laagst. In Engeland is het 10 tot 12 computers per honderd leerlingen.

Geen ontbijt, geen prestaties

de Volkskrant, 2 september 1998

Te veel kinderen slaan het ontbijt over. Een derde van de Nederlandse kinderen van 10 jaar en ouder ontbijt niet. Daardoor zijn ze lusteloos op school. Glucose is de brandstof voor de hersenen; die werken dus minder goed op een lege maag. Pubers die niet ontbijten, ontwikkelen slechte eetgewoonten: de rest van de dag eten ze ter compensatie van alles wat ze vet maakt.

Op een school in Utrecht is een tijdlang bij wijze van experiment de gelegenheid gegeven te ontbijten. Dat werkte heel goed: sommige kinderen leren daar wat bruin brood is en dat dat lekker is. Het project is gestopt, omdat de gemeente de subsidie introk.

Wereldwijd is het overslaan van het ontbijt bij kinderen een groot probleem. Tien tot vijftien procent eet 's ochtends niets. Ouders geven ook zelf vaak een slecht voorbeeld: als ze zelf met een kop koffie en een sigaret naast de kinderstoel zitten of eromheen dartelen, dan is het toch niet vreemd dat het kind zelf ook niets eet?

Artsen pleiten voor medicijn-behandeling van ADHD

NRC Handelsblad, 29 augustus 1998

Drie tot vijf procent van de kinderen in de basisschoolleeftijd lijdt aan ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Steeds vaker krijgen kinderpsychiaters te maken met kinderen met ADHD. De delen van de hersenen die gedrag remmen en sturen, werken niet goed. Vier op de vijf patiënten zijn jongens. De meesten gebruiken het medicijn Ritalin, een amfetamine. De pillen helpen het impulsieve gedrag te onderdrukken.

Er zijn berichten dat Ritalin verslavend werkt, en dat er groeistoornissen kunnen optreden. Nederlandse artsen in het AMC ontkennen dit; ze zijn er een voorstander van om Ritalin al op jonge leeftijd voor te schrijven. De voordelen van het gebruik van Ritalin zijn groot. De ADHD-kinderen kunnen dan op een gewone school blijven, zodat ze minder achterstand ontwikkelen. Als ze Ritalin gebruiken, vermindert het risico dat ze later drugs gaan gebruiken en zullen ze minder gauw in aanraking komen met de politie.

Beetje alcohol maakt vrouw al stuk minder vruchtbaar

NRC Handelsblad, 5 september 1998

Deense onderzoekers wijzen erop dat zelfs gering alcoholgebruik de vruchtbaarheid van de vrouw duidelijk vermindert. De kans om binnen een half jaar zwanger te worden, vermindert al bij vijf glazen per week met 40% ten opzichte van vrouwen die helemaal niet drinken. Het alcoholgebruik van mannen had geen invloed op de vruchtbaarheid.

Britse onderzoekers veronderstellen dat het effect van alcohol minder duidelijk is als je kijkt naar een langere termijn. Drinken of niet: de meeste vrouwen worden dan toch wel zwanger. Het duurt dus misschien iets langer.

Al langer is bekend dat alcohol-gebruik tijdens de zwangerschap leidt tot een grotere kans op een miskraam, een voortijdige bevalling of een doodgeboorte. Vrouwen die veel drinken, hebben een grote kans op een kind met aangeboren afwijkingen en een gestoorde geestelijke ontwikkeling.

Opvoedwinkel nu ook in Amsterdam

de Volkskrant, 10 september 1998

Na Haarlem en Den Bosch heeft nu ook Amsterdam (Kinkerstraat) een Opvoedwinkel. Je kunt hier tijdens winkeltijden gewoon even binnenlopen met vragen als: "Hoe vind ik een goede school?", maar je kunt ook even stoom afblazen over lastige peuters of pubers. Er liggen folders, boeken en video's en je kunt diepgaande pedagogische gesprekken aanvragen (vijf gratis).

Sekse-stereotiep gedrag hoort bij jonge kinderen

de Telegraaf, 12 september 1998

Het heeft geen zin om jongetjes onder de acht jaar te leren behulpzamer, ordelijker of communicatiever te zijn. Ook heeft het geen zin om meisjes onder de acht zelfverzekerder te maken, hun grenzen te laten verleggen of meer lef te tonen. Die conclusie komt van onderzoekers van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Voor hun achtste zijn kinderen eigenlijk alleen geïnteresseerd in gedrag dat bij hun sekse past. Pas na die leeftijd hebben ze aandacht voor het ontwikkelen van kwaliteiten die kenmerkend zijn voor de andere sekse.

Adoptie nu ook voor alleenstaande ouders

de Volkskrant, 19 september 1998

Op 1 oktober 1998 treedt het Haags Adoptieverdrag in werking. Vanaf die dag kunnen kunnen ook alleenstaande ouders of stellen van hetzelfde geslacht een buitenlands kind adopteren.

Nog steeds geldt dat ouders niet ouder mogen zijn dan 42 jaar. Kinderen mogen op het moment dat ze in Nederland komen, niet ouder zijn dan 6 jaar (tenzij ze met een jonger broertje of zusje meekomen).

Meldpunt voor klachten over de jeugdhulpverlening

de Volkskrant, 19 september 1998

Sinds kort is er een meldpunt Jeugdzorg en Familierecht: 0900-83 33. Het meldpunt is opgezet door het Platform Samenwerkende Cliëntenorganisaties Jeugdzorg en Familierecht (SCJF). Het doel is mensen beter de weg te wijzen in de hulpverleningswereld. Ook wil het Platform voorkomen dat mensen te snel naar de rechter stappen als er problemen in de familie zijn. "Veel mensen beseffen de beperktheid van het recht niet", aldus platformvoorzitter T. Barendse.

Justine Pardoen (redactie Ouders Online)
[email protected]

Archief 'Uit de Bladen' in de Leeszaal.

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 28 september 1998