Zoveel vragen, zoveel antwoorden

Nicoline Veenma
maart/april 1998

Wat kinderen willen weten door Dr. Miriam Stoppard
Kosmos-Z&K Uitgevers, 1997
Prijs: ƒ 32,90
ISBN 90 215 9407-2

Wat kinderen willen wetenKinderen vragen je soms de oren van het hoofd. Waarom ziet zij er zo grappig uit? Hoe komt een baby in de buik? Waarom ben ik geboren? Lang niet altijd heb je daar meteen een passend antwoord op en vaak sta je zelfs met je mond vol tanden.

Om dit 'probleem' het hoofd te bieden heeft Dr. Miriam Stoppard een boek geschreven waarin de meest gestelde vragen van kinderen zijn gebundeld. Zij geeft per vraag vier verschillende mogelijke antwoorden afhankelijk van de leeftijd. De vragen zijn gegroepeerd naar de onderwerpen Seks en geboorte, Het onbekende, Verschillen, Relaties, en Veiligheid & gezondheid.

Bij iedere vraag gaat zij op de linkerbladzijde in op de achtergrond van de vraag, de richtlijnen voor het antwoord en wordt onder het kopje 'wat u nog meer weten moet' additionele informatie gegeven. Hierdoor krijg je kort en overzichtelijk praktische informatie, wat een aardige basis biedt voor een gedegen antwoord. Het geeft je daarbij ook inzicht waarop je alert kunt zijn als ouder zoals bij het overbrengen van normen en waarden, regels, verboden en geboden en de verantwoordelijkheid die je hebt deze ook je kind bij te brengen.

Keurslijf
Op de rechterpagina staan de antwoorden naar leeftijdscategorie van 2 tot 11 jaar. Dr. Miriam Stoppard biedt niet echt het verlossende woord, maar veel eerder een handreiking. De antwoorden zijn gebaseerd op herkenbare fictieve vragen en situaties. Zij beklemtoont dat de antwoorden bedoeld zijn als richtlijn. Vanzelfsprekend zijn de verschillende antwoorden die Stoppard geeft onmogelijk precies op jouw situatie van toepassing, en dat maakt dat sommige antwoorden toch wat plompverloren blijven. Het keurslijf van vraag en antwoord is op den duur toch wel hinderlijk en beperkt. Bijvoorbeeld het onvermijdelijk in herhaling vervallen bij formuleringen om aan de verschillende leeftijdscategorieën op passend niveau te antwoorden. Je moet ook veel kaf van het koren scheiden om van het geboden concrete antwoord een voor jouw passend antwoord te formuleren.

Voorwaarde is natuurlijk ook dat je je in grote lijnen kunt vinden met de opvoedingsautoriteit die Stoppard nu eenmaal genoemd mag worden. Bij het onderwerp Wat betekent geweld? bijvoorbeeld, staat bij de richtlijnen voor uw antwoorden: "... dat geweld nooit te rechtvaardigen is, met als uitzondering hierop bepaalde oorlogen...". Hier verraadt de schrijfster haar nationaliteit, want geen Westers land is de laatste twintig jaar zo juichend en zelfbewust een oorlog ingegaan als de Britten rond de Falklands.

In de opzet van het boek schuilt dan ook de zwakte. Een bevredigend antwoord is prima te destilleren uit de achtergrondinformatie die Stoppard geeft, maar de opties die zij aanreikt voor concrete antwoorden slaan ook wel eens de plank mis. Op de vraag 'zijn alle vreemden gevaarlijk?' geeft Stoppard het welgemeende advies aan 8 tot 11-jarigen:

"...Loop dus altijd stevig door met je hoofd omhoog, zwaai als een soldaat met je armen en draag iets bij je, bijvoorbeeld een sporttas. Vreemden gaan bijna nooit op iemand af die zo loopt. ...".
Maar ze lachen je misschien wel uit. De beschrijving van dit loopje deed mij onmiddellijk denken aan de beroemde zwembadpas van Kees de Jongen (Theo Thijssen) die hoe aandoenlijk ook, vreselijk op de lachspieren werkt (zie voor meer informatie de Zwembadpas-pagina van het Theo Thijssen Museum).

Wat kinderen weten willen is uiteindelijk toch wel een aardig en praktisch naslagwerk. Ondanks alle goede bedoelingen van Stoppard moeten wij op sommige vragen het antwoord eenvoudig schuldig blijven en ons daar bij neerleggen.

Nicoline Veenma, redactie Ouders Online
e-mail: [email protected]

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 mei 1998