Ouders Online
Archief
Opvoeding: omgaan met pubers

oktober 1999

Bespreking van:
Wat nou... pubers? - Voor ouders die willen opvoeden én loslaten
door: M. Akkerman, G. Blokland, H. Hagens en N. Warnars-Kleverlaan
ISBN 9085600391
uitg.: SWP (heruitgave 2006)
prijs: EUR 19,-


Ben je een avondje weg, dan mag je vrezen voor je voorraad drank en eten

door Daphne Warris

De afgelopen maand september was door de Radio Volksuniversiteit, beter bekend als de RVU, uitgroepen tot de maand van de pubers. Dat leidde tot een aantal programma's op radio en tv, en tot het boek 'Wat nou... pubers', uitgeven door het NIZW (Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn).

Net als de uitzendingen is de toon van dit boek luchtig. (Té luchtig, naar het oordeel van sommige tv-critici, die aanvankelijk dachten dat het om programma's vóór pubers in plaats van óver pubers ging.) Het boek is echter zeer informatief en geruststellend voor diegenen die de ingewikkelde taak hebben om kinderen van 11 tot 18 op te voeden. Dat de lezer voortdurend met "je" wordt aangesproken, moet je dan maar even voor lief nemen.

Breed scala
De schrijvers behandelen een breed scala aan onderwerpen die bij pubers een rol spelen. Van uiterlijk tot seksualiteit en van vrienden tot school en vrije tijd. Ook meer specifieke onderwerpen komen aan bod, zoals drugs, geweld en religie.

Het boek is opvallend up-to-date, gezien de aandacht voor onderwerpen als 'internetten' (en dan vooral het befaamde chatten) en de opkomst van de mobiele telefoon in het leven van de puber.

Hoge verwachtingen, beperkte mogelijkheden
De kracht van het boek ligt naar mijn mening vooral in het feit dat de schrijvers een compromis schetsen tussen de vaak hoge verwachtingen van de puber en de mogelijkheden van de ouders. Ze schenken de ouders een blik in de complexe gedachten- en gevoelswereld van de puber, en geven richtlijnen en praktische oplossingen om hiermee in de dagelijkse praktijk om te gaan.

De schrijvers zetten duidelijk de begrijpende, maar grenzenstellende ouder tegenover de recalcitrante puber.

Problematisch gedrag
Wie mijn vorige recensie gelezen heeft, van Vroeger was je zo lief, herinnert zich misschien dat ik daar nogal wat kritiek had op het totale ontbreken van informatie over problematisch gedrag, zoals drugsverslaving of agressie. Wat dat betreft geeft dit boek wél uitkomst. Mochten de handvatten in het boek niet toereikend zijn, dan wordt er vaak verwezen naar hulpverleningsland. De auteurs wijzen de lezer de weg in het doolhof van de hulpverlening, en geven goed antwoord op de vraag: 'waar moet ik met welke problemen naartoe?'

Multiculturele benadering
Het boek gaat uit van een puber met een Nederlandse (Westerse) opvoedingsachtergrond. Er wordt echter ook aandacht besteed aan de eigenschappen van niet-Nederlands opgevoede pubers en de eventuele problemen die bijvoorbeeld Marokkaanse pubers kunnen ervaren.

Het motto is duidelijk: iedere puber is anders en heeft andere behoeften qua opvoeding.

Opvoeden en loslaten
Dit boek is, zoals de ondertitel al zegt, voor ouders die willen opvoeden en loslaten. Alhoewel deze twee begrippen strijdig lijken, geeft het boek antwoord op de vraag hoe je je eigen stijl van opvoeden aanpast aan de puber die losgelaten wil worden.

Het is een goed en helder boek, dat de last op de schouders van ouders zal verlichten, en elementen als 'humor' en 'begrip' in de opvoeding van veel pubers zal introduceren.

Een sprekend citaat tot slot:

"Regels over wat van hen en wat van jou is, worden in hun voordeel uitgelegd. Je nieuwe kleren, je mascara, je fiets, de hamer, cd's, alles wat van jou is, ben je geregeld kwijt. Wat je er ook van zegt, het dringt niet tot ze door. Ze doen alsof ze het hele huis bezitten en vullen met hun vrienden je anders toch zo ruime bank. Ben je een avondje weg, dan mag je vrezen voor je voorraad drank en eten. Het is allemaal niet slecht bedoeld, ze hadden gewoon honger. Wie graag ordelijk leeft, wordt door een puber nogal eens tot wanhoop gebracht."

Daphne Warris
p/a [email protected]