Terug naar overzicht Leeszaal

Offline gelezen

september 2000

Boekbesprekingen (op aparte pagina's)

Rederij Hofland is een curieus knutselboek van de bekende journalist Henk Hofland, die nu eens niet de problemen van Oost Europa, maar het probleem van het kapseizende bootje analyseert (en oplost!). Henk Boeke genoot ervan.

Druktemakers gaat over het grijze gebied tussen ADHD en 'gewoon druk'. Met handige tips en checklists (Is mijn kind nu wel of niet een ADHD-geval?), maar ook met de nodige haken en ogen, constateert Agnes van der Straaten.

Het nieuwe opvoeden van de Engelse psychologe Sue Jenner riekt sterk naar oude wijn in nieuwe zakken, maar bevat hier en daar tóch interessante gezichtspunten, vindt Justine Pardoen.

Signalementen van nieuwe boeken (hieronder):

Kinderen opvoeden

Stef Desodt, Kinderen opvoeden - Een antwoord op de meest gestelde vragen, Lannoo, ƒ 24,50, ISBN 90 209 4115 1.

Een boek met basisregels voor een positieve opvoeding. Van een Vlaams auteur die in het dagelijks leven onderwijzer is en lezingen geeft over het opvoeden van kinderen. Nederlanders moeten dan ook zo nu en dan een Vlaamse uitdrukking of een Vlaams woord voor lief nemen.

Het boek is opgebouwd rond praktische problemen (en niet rond een bepaalde opvoedkundige theorie). De hoofdstukken hebben dus titels als 'Ik lust dat niet', 'Maak je huiswerk', 'De eerste sigaret en dan de drugs?' en 'Jaloers op de kersverse baby' (in die volgorde!).

Het boek leidt de lezer kriskras langs veel voorkomende opvoed-vragen van ouders. Alle leeftijden komen door elkaar aan bod. Kort, bondig en overzichtelijk, soms wat simplificerend, maar altijd gericht op de dagelijkse praktijk.

Je geld groeit!

Gail Karlitz en Debbie Honig, Je geld groeit! - Beleggen voor kinderen, Elmar, ƒ 29,50, ISBN 90 389 1049 5.

Wie niet belegt is suf, is de gedachte tegenwoordig. Beleggen is ook helemaal niet saai en ook voor kinderen haalbaar. Het geld van de krantenwijk kan op de beurs veel harder groeien dan in de spaarpot.

Dit boek geeft antwoord op vragen als: hoe werkt de beurs, wat is een aandeel, waarom stijgen of dalen beurskoersen en waar moet je op letten. Kinderen moeten dat tegenwoordig toch echt weten, is de boodschap. Dit boek wil ouders dus een handje helpen bij de financiële opvoeding van hun kinderen.

Hoe kies je een school die past bij je kind?

Marieke Eggermont, Hoe kies je een school die past bij je kind?, Lemniscaat, ƒ 34,50, ISBN 90 5637 258 0

Op de dag dat een kind vier wordt, neemt het afscheid van het luie leven: dan moet het naar de basisschool. De school die je voor je kind uitkiest, zal de plek zijn waar het de komende acht jaar veel doorbrengt. Het is dus nogal belangrijk waar je je kind naartoe brengt.

Als hulp bij het maken van een goede keuze biedt de schrijfster informatie over het onderwijs, de soorten scholen, de financiële aspecten en de nieuwste ontwikkelingen rond de basisschool. Maar het boek geeft ook inzicht in het proces van het kiezen zelf. Hoe doe je dat eigenlijk? Welke processen spelen daarbij een rol en hoe zijn die processen verweven met personen, omstandigheden en intuïties?

Door de mooie, klassieke vormgeving straalt het boek dezelfde degelijkheid uit als een schoolboek, wat nog versterkt wordt door de (vele) zwart/wit-foto's.

Gezonde voeding voor baby's en peuters

Patsy Westcott, Gezonde voeding voor baby's en peuters, Het Spectrum, ƒ 25,35, ISBN 90 274 6910 5

Prettig ogend boek over voeding, vertaald uit het Engels. Met hoofdstukken als: 'Van melk tot het eerste vaste voedsel', 'Op weg naar gezinsmaaltijden', 'Peutervoeding', 'Eetgedrag', 'Uit eten' en 'Wanneer eten een probleem is.' Het boek gaat niet alleen over de voeding zelf, maar ook over de manier waarop het gezin met voeding en eten omgaat.

Het boekje is erg handig, en prettig in het gebruik. Niet alleen door de ringband waardoor je het kunt lezen met één hand (want op de andere hangt je kind), maar ook door de tab-bladen om snel te kunnen komen waar je wilt.

Er staan wel een paar praktische tips in voor het kiezen van een menu, maar geen echte uitgewerkte recepten.

Vaccinatie - Het einde van een mythe

Viera Scheibner, Vaccinatie - Het einde van een mythe, Lemniscaat, ƒ 34,50, ISBN 90 5637 139 8

Een omvangrijk pleidooi tegen vaccineren. De kern van het betoog luidt aldus: 'Honderd jaar gedegen onderzoek toont aan dat vaccins het immuun-systeem van het lichaam ondermijnen'.

De auteur vertegenwoordigt een groep verontruste ouders – maar ook artsen en onderzoekers – die twijfelen over het nut van het vaccineren van kleine kinderen. Anders dan overheden en farmaceutische industrie uitdragen, horen we van de twijfelaars steeds vaker dat vaccinaties weinig garantie bieden tegen het uitbreken van ziektes. Of erger nog: dat vaccineren allerlei negatieve bijverschijnselen heeft.

Op het Forum van Ouders Online (rubriek Babytijd) wordt doorlopend gediscussieerd over deze kwestie. Scheibner zet in dit boek de resultaten van haar onderzoek naar de negatieve bijverschijnselen van vaccinatie op een rij. Wellicht dat de informatie kan bijdragen aan de discussie over dit hete onderwerp, waar geen enkele recensent die wij aanzochten zijn of haar vingers aan wilde branden. U zult het dus zelf moeten lezen.

Een cadeautje van Ouders Online
We hadden vijf boeken om weg te geven. Inmiddels hebben de eerste gegadigden zich gemeld; jammer maar helaas. [Tekst aangepast op 23 september 2000.]

E-mail etiquette

Liesbeth Koenen en Rik Smits, E-mail etiquette, Uitgeverij Podium, ƒ 32,50, ISBN 90 5759 253 3

Precies een jaar geleden schreven we een uitvoerig artikel over het begeleiden van kinderen op de digitale snelweg: Veilig oversteken op het net - Hoe voed je je kinderen op tot verantwoordelijke Internet-gebruikers?. Sindsdien wachten we met smart op een boek waarin dat onderwerp nader wordt uitgewerkt. Wie durft het aan? Liesbeth Koenen en Rik Smits!, hoopten we, toen we hun boekje "E-mail etiquette" in handen kregen.

Dit zeer leesbare, onderhoudende en praktische boek besteedt inderdaad twee hoofdstukken aan de sociale aspecten van e-mail ('Etiquette' en 'Privacy'), en een betere behandeling van de problematiek hebben we tot nu toe nog niet gezien. Maar een echte leidraad voor Internet-opvoeding is het niet. Helaas. Daarvoor is het boek toch weer te veel een beginners-handleiding annex gebruiksaanwijzing voor het bedienen van e-mail programma's. Heel nuttig, maar niet helemaal wat de titel belooft.

Archief van 'Off-line gelezen' in eerdere afleveringen.

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 23 september 2000