Terug naar overzicht Leeszaal

Offline gelezen

november / december 2000

Boekbespreking (op aparte pagina)

omslag: Ik had je nog zoveel vragen

Ik had je nog zoveel willen vragen is een boek voor ouders die hun eigen ouders zijn verloren. Marijke Sommeling vond er veel troost in.


Signalementen van nieuwe boeken (hieronder):

'Ik kan dat niet!' zegt mijn kind

Marc Litière, 'Ik kan dat niet!' zegt mijn kind. Omgaan met faalangst bij kinderen. Een gids voor ouders, leerkrachten en hulpverleners, Lannoo, ƒ 34,50, ISBN 90 209 41178.

In dit boek laat de auteur zien hoe je de eerste symptomen van faalangst kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan. Hoe je leert te zien wat de oorzaken zijn en wat je daaraan kunt doen.

De schrijver benadrukt dat je moet uitgaan van het kind zelf. Het boek geeft een breed beeld van het probleem. Litière is gespecialiseerd in motorische revalidatie en kinesitherapie. Ook bij de benadering van faalangstige kinderen benadrukt hij het belang van bewegen. Een goede motoriek draagt bij aan het zelfvertrouwen van een kind.

Ouders kunnen veel bruikbare tips vinden in het boek. Ook krijgen ze een goed idee van de hulp die ze buitenshuis zouden kunnen inschakelen.

Van Hiëronymus tot heden

Anne de Vries, Van Hiëronymus tot heden. Beknopt overzicht van de jeugdliteratuur in Nederland, Letterkundig Museum/Kinderboekenmuseum, Den Haag, ƒ 12.50.

Dit boekje geeft een overzicht van de jeugdliteratuur in Nederland vanaf 1750. Het bevat de volledige tekst van de tijdbalk in het Kinderboekenmuseum met de geschiedenis van het kinderboek. Onmisbaar overzicht voor iedereen die beroepsmatig bij de jeugdliteratuur betrokken is, maar ook voor de geïnteresseerde leek.

Het Kinderboekenmuseum:
Prins Willem-Alexanderhof 5
Den Haag
tel. 070 - 333 96 66
zie ook: http://www.letmus.nl

Kindercentra in ontwikkeling

Netty Jongepier, Kindercentra in ontwikkeling: pedagogische vernieuwing als proces, NIZW Uitgeverij, ƒ 35,--, ISBN 90 5050 843 X.

Pedagogische vernieuwing: daar draait het al een tijdje om in de kinderopvang. Het is een heel proces van bewustwording en reflectie. Om je te kunnen ontwikkelen moet je in staat zijn om afstand te nemen van de praktijk en hardop kunnen nadenken over de pedagogische visie.

Dit boek gaat dus over denken en doen in kindercentra en is bedoeld voor leidinggevenden, stafmedewerkers en opleiders. Maar ook leidsters van kindercentra kunnen er inspiratie uit putten.

Ook te bestellen bij het NIZW ([email protected]) onder vermelding van het bestelnummer: E 224044.

Van hieraf mag je gaan

Peter Adriaenssens, Van hieraf mag je gaan. Over het opvoeden van tieners, Lannoo, ƒ 34,50, ISBN 90 209 388 78.

Dit boek van een Vlaamse kinderpsychiater gaat over de opvoeding van tieners. In het Nederlands heten ze eigenlijk altijd 'pubers', en eigenlijk klinkt in dat woord de problematiek veel harder door dan bij het wat zachtere 'tieners'. Afijn, de problematiek blijft hetzelfde, en Adriaenssens heeft daar nuttige dingen over te vertellen.

De schrijver spreekt ouders op heldere wijze aan op hun verantwoordelijkheid, zonder ze het nare gevoel te geven dat ze het zo vaak fout doen of verkeerd gedaan hebben. Hij gaat meer met de lezer in gesprek, zodat de ouder zijn eigen koers beter kan bepalen.

Allergie voor dieren

Peter Schumacher, Allergie voor dieren. Natuurlijk behandelen. Biofysische behandeling van huisdierallergieën, De Driehoek, ƒ 29,90, ISBN 90 6030 610 4.

Het lijkt wel een modegril: de allergie voor huisdieren, respectievelijk hun haren, hun huidschilfers of wat dan ook. Paarden, katten, honden, cavia's, vogels... allemaal kunnen ze zorgen voor klachten. Vooral bij kinderen is dat sneu: die moeten het immers nog zo hebben van de hoge aaibaarheidsfactor van andere wezens.

Dit boek presenteert een antwoord vanuit de natuurgeneeskunde. In de vorm van de biofysische therapie, ook wel bioresonantie-therapie genoemd. De schrijver is kinderarts.

Baby Massage

Alan Heath & Nicki Bainbridge, Baby Massage, Van Holkema & Warendorf, ƒ 34,90, ISBN 90 269 2338 4.

De meeste ouders hebben wel eens gehoord dat baby-massage enorme voordelen heeft. Het versterkt de band tussen ouder en kind, maar heeft ook een heerlijk ontspannend effect op beiden. Maar vaak kom je er als ouder niet aan toe, omdat je net niet zeker genoeg bent van jezelf. Doe je het wel goed? Hoe geeft een baby aan dat het prettig is of juist niet?

In dit boek komen meerdere leeftijden aan bod: van te vroeg geboren baby's tot peuters en kleuters. Ook is er aandacht voor speciale gevallen zoals huilbaby's.

Het boek behandelt een aantal basistechnieken. De vele foto's maken het tot een lekker bladerboek, hoewel al die heerlijk tevreden lachende baby's de moeder met een huilbaby niet al te vrolijk zullen stemmen.

Archief van 'Off-line gelezen' in eerdere afleveringen.

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 9 november 2000