Terug naar overzicht Leeszaal

Kindersoftware revisited

Annemarie Walker
februari 1997

Een aantal maanden geleden besteedden wij aandacht aan kinder CD-ROM's. Het is hoog tijd dat weer te doen: het aanbod van kindersoftware programma's groeit met de dag en goede recensies zijn schaars, waardoor een miskoop snel wordt gedaan. De rol van de computer zal steeds groter worden, wat het voor kinderen belangrijk maakt er bijtijds op een speelse manier mee te leren omgaan. Daarnaast doen kinderen met de hulp van de juiste software, op een buitengewoon leuke manier, veel vaardigheden op.

Recensies getuigen vaak niet van voldoende kennis van de ontwikkeling van kinderen, waardoor het educatieve aspect (een van de belangrijkste redenen voor ouders om software aan te schaffen) niet goed belicht wordt. Programma's dienen gedurende een langere periode met medewerking van kinderen te worden getest, hetgeen lang niet altijd gebeurt.
Dat is wat medewerkster Annemarie Walker wèl deed voor bijgaande vijf recensies. In een — voorlopig eenmalige — bijdrage bespreekt en beoordeelt zij kindersoftware die ze door 'echte eindgebruikers' liet testen. De gehanteerde sterrentoekenning moet u als volgt lezen:

* slecht
** niet de moeite waard
*** redelijk
**** goed
***** uitstekend

Eindeloos tekenplezier ****

Een buitengewoon leuk spel, momenteel te koop bij Nr.1 Software voor de aantrekkelijke prijs van ƒ 19,95, is Crayola amazing art adventure (MicroGrafx, voor Windows). Dit zeer uitgebreide tekenspel is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van drie tot zes jaar. Er is eveneens een versie verkrijgbaar (Crayola art studio, ƒ 19,95) voor kinderen vanaf 6 jaar. De basis van het spel wordt gevormd door Crayola beginnersverf. Op een leeg doek kan met viltstiften, verf en krijtjes getekend worden. Daarnaast zijn er talloze patronen, vormen, al dan niet bewegende figuurtjes, plaatjes, letters en magische effecten die in de tekening geplaatst kunnen worden. Naast deze uitgebreide teken- en kleurmogelijkheden (het zal uren in beslag nemen om ze allemaal te ontdekken) zijn er tien verschillende activiteiten. Na voltooiing van de activiteiten, kunnen de schermen worden ingekleurd en bewerkt. Tenslotte biedt 'art adventure' de mogelijkheid om de gemaakte kunstwerken uit te printen of tentoon te stellen in de kunstgalerie.
Door het grote aantal mogelijkheden en spelletjes heeft 'art adventure' als nadeel dat het wat rommelig en onoverzichtelijk is. De schermen zien er druk uit. Driejarigen zijn voor dit spel misschien iets te jong, ook omdat er een groot beroep op de vaardigheid met de muis wordt gedaan. Daarnaast bevat het spel weliswaar een Nederlandstalige handleiding, maar de gesproken en geschreven tekst in 'art adventure' is Engelstalig. Desondanks is dit spel voor kleuters (en misschien ook voor iets oudere kinderen) zeer de moeite waard en heeft het een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

Snel uitgekeken **

Max en het gele-sokjes-spook (Bombilla/VNU, ƒ 79,00, Mac/Windows) zal kinderen van 4 tot 8 die een beetje van griezelen houden zeker aanspreken. Het varkentje Max moet in een spookkasteel twaalf gele sokjes zoeken en naar het spookje Simon brengen. Hierdoor krijgt deze zijn spookkracht terug en mag Max dineren met de spoken. Het spel ziet er prachtig uit en de spoken zijn redelijk sympathiek, zodat kinderen er geen nachtmerries aan zullen overhouden.
Desondanks zullen kinderen na een aantal uur toch uitgekeken raken: ze weten precies waar de sokjes verstopt zijn en dan blijkt dat er verder weinig meer te ontdekken valt. Geen leuke spelletjes of verhaaltjes die een reden zijn om het spel opnieuw te spelen.
Ook in educatief opzicht voegt 'Max' weinig toe. Het spel zou volgens de uitgever gebruikt kunnen worden om Frans of Engels te leren, maar voor kinderen van 4 tot 8 zijn de teksten te moeilijk.
Dit programma is erg duur in verhouding tot wat het biedt; leuk om een weekje van een bibliotheek of een vriendje te lenen en dan weer terug te brengen.


Leuk en leerzaam *****

Een heel ander soort spel is Fonetisch lezen (Iona Software, ƒ 79,95 Mac/Windows), bestemd voor kinderen van ca. 3 tot 7. Dit programma bestaat uit 3 onderdelen die jarenlang gespeeld kunnen worden: het eerste onderdeel 'Overeenkomst en Verschil' is zeer geschikt voor peuters en kleuters, terwijl de onderdelen 'Letters' en 'Beginklanken: Klankleer' voor oudere kinderen tot 7 jaar interessant zullen zijn. Ieder onderdeel bestaat uit ca. 20 spelletjes, die gepresenteerd worden door onder anderen Kermit de Kikker en Miss Piggy. Er zijn zeer veel grappige situaties, waardoor kinderen keer op keer met dit programma willen spelen, zonder in de gaten te hebben dat ze er heel veel van opsteken. Ook grafisch ziet dit spel er fantastisch uit.
Het enige minpuntje is dat dit programma in eerste instantie bedoeld was voor Engelstalige kinderen. Bij de vertaling naar het Nederlands zijn er daardoor af en toe wat kromme situaties ontstaan.
Al met al is dit een uitermate geschikt spel om kinderen de eerste beginselen van lezen bij te brengen.

Onmisbaar voor groep 3'ers ****

Spelen met maan roos vis (Zwijsen, ƒ 35,00 Windows) is bedoeld voor beginnende lezers en sluit aan bij de leesmethode 'Veilig leren lezen'. Het programma bestaat uit een vijftal spelletjes met een vrij groot niveauverschil, waardoor het voor kinderen van 5 tot 7 jaar interessant zal zijn. De prijs-kwaliteit verhouding van dit programma is uitstekend, eigenlijk mag dit spel thuis met kinderen in groep 3 niet ontbreken.

Traag zonder beloning **

Een van de programma's in de serie De speelzolder van Leon de Kameleon en Evert de Kever is Alfabet (Vtech, ƒ 79,95 Windows). Deze CD-ROM heeft tot doel kinderen de letters van het alfabet te leren, met behulp van een zestal onderdelen. Hoewel de opzet goed is, is dit echter een spel dat vandaag de dag beslist niet meer kan.
Het programma werkt buitengewoon traag (de overgang van het ene naar het andere onderdeel duurt zeker een minuut) en het is niet mogelijk om het langzame commentaar uit te zetten of af te breken. Ook grafisch stelt het programma zwaar teleur. Kinderen worden niet voldoende beloond voor het geven van het juiste antwoord. Met dit programma spelen kinderen niet, dit is echt werken. Weinig kinderen zullen spontaan besluiten om met 'De speelzolder' te spelen.

Betaalbare aanrader ****

Het programma met de meest gunstige prijs-kwaliteit verhouding is Sea School (LinSoft, Disk 62 Peuter/kleuter ƒ 6,95 DOS), onder meer verkrijgbaar bij Blokker. Dit rekenspel bevat vijf onderdelen, waarvan de eerste twee ('tellen' en 'getallen op de juiste volgorde zetten') geschikt zijn voor kinderen vanaf ca. 3½ jaar. Onderdeel drie en vier hebben betrekking op optellen en aftrekken onder de 10, en alleen het laatste onderdeel bevat Engelstalige tekst, waardoor het voor kleuters te moeilijk is.
Het thema van dit programma is de zee: kinderen tellen schelpen, zetten zeepaardjes op volgorde 1 tot 10, en vissen op de Noordpool in het wak waarin het goede antwoord staat van een optelsommetje. Weten ze het antwoord op een aftreksom, dan klikken ze op de pinguïn met het juiste antwoord, waarna deze — onder applaus van andere pinguins — gaat zwemmen. Kinderen vinden het erg belangrijk om beloond te worden voor een goed antwoord: dit programma doet dit in de vorm van een vriendelijk draakje dat gouden munten geeft.
Het programma ziet er grafisch heel leuk uit en kinderen kunnen hier lange tijd mee spelen. Het spel is wel bedoeld voor echte VGA: 600 x 480 — hogere resoluties geven problemen. 'Sea School' maakt duurdere rekenprogramma's voor kleuters overbodig. Een absolute aanrader.

Toevoeging 27-2-'97: een nagekomen tip voor het starten van Sea School: ter beperking van het aantal overbodige schermen voordat het spel zelf begint, kunt u het beste opstarten vanuit de file 'sea1.exe' in de directory '1seas' in plaats van start.bat in de hoofddirectory te gebruiken.

Copyright © 1996-2001 Ouders Online
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 17 december 1998