Terug naar overzicht Leeszaal

Van brom-brom tot breekie-breekie
Produkttest: babyfoons

maart 1997

Deze maand een overzicht van babyfoons en hun bruikbaarheid in de praktijk. Een echte winnaar is er niet; onder andere omdat iedereen zijn eigen eisen en voorkeuren heeft. We denken echter wel dat onze bevindingen u kunnen helpen bij uw aanschaf (en dat er veel herkenningsgevoel zal ontstaan; wat ons betreft altijd de leukste sensatie bij het lezen van een produkttest). Eerst behandelen we de soorten systemen die er bestaan, daarna volgende feitelijke produkten.

Om te beginnen kunt u kiezen tussen een draadloos systeem, herkenbaar aan een kleine antenne op de zender en de ontvaner (en werkend via de 27 Mc-band, dezelfde frequentie waar ook 'bakkies' mee werken) of een intercom-achtig systeem dat niet via de ether maar via een gewoon snoer werkt. Let op: in het laaste geval hoeft er niet altijd een snoer langs de plinten gefrommeld te worden; sommige systemen kunnen ook werken via het lichtnet in uw woning. De bestaande 220-volt kabels dienen dan als voeding én als signaal-transporteur.

De draadlozen -- die tegenwoordig het meest worden verkocht -- hebben het voordeel dat je mobiel bent en geen kabels hoeft aan te leggen (ook handig op vakantie!); het nadeel is echter dat de 27 Mc-band druk bevolkt wordt door amateur-zenders ("Breekie, breekie, hier papa-bravo, vandaag weer een paar lekkere meezingers uit het Drentse land") én door andere bezitters van een draadloze babyfoon. Soms weet je niet welk kind er nu huilt: je eigen kind of dat van de buren. De intercom-achtigen zijn ongevoelig voor al dit soort inbraken, maar vereisen een vaste kabelverbinding en hebben soms (als ze via het lichtnet werken) de neiging hinderlijk te brommen.

Verder kunt u kiezen -- zowel bij draadlozen als bij intercom-achtigen -- tussen 'permanent contact' of 'automatische activering bij geluid'. In het eerste geval hoort u elke zucht en elke woeling; in het tweede geval slaat de ontvanger pas aan als uw kind flink lawaai maakt (bij huilen of zwaar hoesten). Wat u uiteindelijk kiest is een kwestie van smaak; de een wil liever niets horen als er ook niets te horen valt, de ander wil graag voortdurend de vinger aan de pols houden.

De systemen die hieronder worden besproken, zijn op één uitzondering na allemaal draadlozen. Daar waar sprake is van 'het lichtnet' wordt uitsluitend gedoeld op de voeding en niet op het signaal-transport. Elk draadloos ontvangertje kan namelijk naar keuze op batterijen of met een netvoedings-adapter werken. (Dat laatste kan behoorlijke besparingen opleveren, aangezien een 9-volts batterijtje bij intensief gebruik slechts een week meegaat en wél een tientje kost.)

Primafoon EATEL: een rotding
De Primafoon EATEL, model: ETL3838, werd zes jaar geleden aangeschaft voor ƒ 100,-. Een rotding. Hij slaat aan als het kind geluid maakt (hetgeen de bedoeling is), maar slaat ook aan als het kind geen geluid maakt (hetgeen niet de bedoeling is). Hij stoort veel: bakkies, gesprekken van ouders, en signalen van babyfoons uit de straat teisterden onze testers. Om te weten of het hun eigen kind is dat een keel opzet, plaatsen de gebruikers een flink tikkende wekker bij de babyfoon. "Als je gehuil hoort, gecombineerd met het getik van de wekker, weet je zeker dat het je eigen kind is", aldus de praktisch ingestelde ouders.

Navraag leerde dat Primafoon dit merk en model niet meer levert. Maar ook voor het huidige model (ƒ 165,-) kan de verkoper niet garanderen dat het storingsvrij ontvangt. Daarvoor moeten we naar de concurrentie, de warenhuizen, waar volgens hem een model van 300 gulden verkrijgbaar is. "Die werkt met hoge frequenties."

Prénatal EATEL-babyfoon: van hotelkamer naar restaurant
Ook Prénatal verkoopt een EATEL-babyfoon. Onze testers kochten hem eind 1995 voor zo'n 95 gulden en zijn er zeer over te spreken. Als ze in huis zijn, gebruiken ze het apparaat nauwelijks (het huis is gehorig), maar in de tuin en in hotels des te meer. De testers zijn vooral tevreden over de afstand die het apparaat kan overbruggen: van hotelkamer naar restaurant vormde tot nu toe nog nooit een probleem. Ze gebruiken echter alleen de 'continu zenden'-stand; het automatisch aanslaan bij gehuil werkt slecht of te laat.

Maxiphone: goede ervaringen
De Maxiphone, een draadloos apparaat uit de bekende Maxi-stal (Maxicosy, Maxitaxi, etc.) is te koop bij baby-speciaalzaken vanaf ƒ 119,-. De ontvanger werkt op zowel lichtnet als batterijen. Onze testers hadden er goede ervaringen mee en waren zeer tevreden. Geen storingen, behalve als ze naar de buren van de buren gaan: hoe verder weg, hoe meer storing. Het gebruik van batterijen geeft overigens minder storing dan het gebruik van de net-adapter.

Elro 8022: was het de lamsrollade?
De Elro 8022 is weer een oudje: vijf jaar geleden gekocht (dus prijs niet meer te achterhalen) maar still going strong. De technologie is nog klassiek: niet draadloos, maar gebruik makend van het lichtnet voor voeding én signaal-transport. Twee van onze redactieleden, dinerend bij de eigenaresse van de Elro 8022, vroegen zich tijdens het eten voortdurend af waar toch dat doordringende reutelen en brommen op de achtergrond vandaan kwam. Was het de lamsrollade, die nog wat nasputterde van zijn verblijf in de oven? Neen, dit was de Elro 8022. De gebruikster was er naar eigen zeggen al ruimschoots aan gewend (vijf jaar training bleek voldoende), en ook de permanent hoorbare slapende-kinderen-geluiden vond ze geen bezwaar. Het ontbreken van een automatische activeringsfunctie achtte ze zelfs een pré: de afweging tussen "zijn mijn kinderen dood" of "is het apparaat kapot" hoefde ze nooit te maken.

Alecto DBS-18: zelfs hele kerkdiensten
Drie jaar geleden aangeschaft: de Alecto DBS-18 (ƒ 119,-). Onze testers toonden zich zeer ontevreden: veel storingen van bakkies, zelfs hele kerkdiensten zijn te horen. Een als oppas opgetrommelde oma schrok op van een mannenstem die uit de kinderkamer leek te komen en snelde naar boven. Vals alarm. Onze testers gebruiken het apparaat bij voorkeur niet, en het afgeven ervan aan de buren gaat altijd gepaard met schaamte.

Hapé Easyphone EA64: aanrader
Koopt Nederlandse waar, dan helpen we elkaar! De firma Hapé werd opgericht door de oude heer H. Peters, en maakte onder andere de kristalontvangers waar de mannelijke redactieleden van Ouders Online vroeger mee knutselden. Maar dit terzijde. De koffiemelkkleurige Hapé Easyphone EA64 (ƒ 100,- ook verkrijgbaar bij de HEMA onder een eigen huismerk) is uit duizenden herkenbaar aan zijn gebogen antenne, die de ontvanger de aanblik van een damestasje met een hengseltje geeft. Het handige clipje aan de zijkant biedt de mogelijkheid om de ontvanger aan broek- of rokband te knijpen, waardoor de ouderlijke bewegingsvrijheid optimaal is. De zender biedt de keuze tussen twee kanalen, zodat opdringerige bakkies (soms) tot zwijgen gebracht kunnen worden. Kortom, een absolute aanrader, mede door de enorme afstand (150 à 200 meter) die overbrugd kan worden.

Enkele tips tot slot

• Het gebruik van een batterij (in plaats van de eventuele lichtnet-adapter) verkleint de kans op ongewenste signalen. Het snoertje tussen ontvanger en stopcontact werkt kennelijk als een gevoelige antenne.

• Houd altijd voldoende batterijen in voorraad; bij intensief gebruik gaat een batterijtje soms niet langer mee dan een week. (Vooral als je de ontvanger per ongeluk laat aanstaan.)

• PTT Telecom levert de huiscentrale Homevox Universal, die het telefoontoestel op de babykamer kan laten 'luisteren'. De vereiste investering: vanaf ƒ 498,-, exclusief toestellen en aansluiting.

• Een goedkoper alternatief voor de huiscentrale van de PTT vormt de Tiptel 1/5. Hij kost ƒ 399,- en is geschikt voor één buitenlijn en maximaal 5 toestellen. Meer informatie bij de Tiptel-importeur: (036) 53 666 50.

• In onze advertentierubriek Oneliners werd op 6 maart een oproep geplaatst voor een zendertje dat via de FM-radio te ontvangen is. Voor zover wij weten zijn dergelijke apparaten verboden, maar een handige knutselaar kan er zo een maken. Vraag ernaar bij een hobby-radiowinkel (hoe stoffiger hoe beter).

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 11 maart 1997