Terug naar overzicht Leeszaal

Jan (8) zoekt een sport

Produktinformatie

september 1997

De zomer is alweer bijna voorbij en iedereen maakt zich op voor een nieuwe winter. De koelbox en het opblaasbadje zijn weer opgeborgen. En wat gaan de kinderen doen deze winter? Het ene onderzoek na het andere vertelt ons dat het doorsnee kind te weinig lichaamsbeweging krijgt. Vooral 's winters zitten de meesten te veel stil. Wat doen we daaraan?

Ouders Online ging shoppen voor een achtjarige. We noemen hem Jan.

Tip — als uw kind net als Jan wil sporten: voor informatie over sportclubs in uw buurt kunt u bij elke gemeentelijke dienst Sportzaken lijsten opvragen met bij de sportbonden aangesloten verenigingen.

Natuurlijk kan een kind gewoon gaan zwemmen in de winter. Dat vinden veel kinderen leuk, en als ze het nog moeten leren is het ook nog noodzakelijk. Jan heeft diploma's A en B. Hij zou verder kunnen. Als hij echt talent had gehad, zou hij al wel benaderd zijn geweest door een club. Een cursus 'zwemvaardigheid' zou nog wel wat voor hem zijn: in veel zwembaden kun je leren snorkelen, flipperen en reddend zwemmen. Toch maar niet, vond Jan. We gingen op zoek en vonden tien alternatieven.

  • Schaatsen
  • Atletiek
  • Turnen en Gymnastiek
  • Tafeltennis
  • Tennis
  • Hockey
  • Schermen
  • Judo
  • Ballet
  • Voetbal

  • Schaatsen

    Wat ligt er meer voor de hand dan dat onze Jan de beginselen zou leren van de meest Nederlandse wintersport? Het schaatsseizoen loopt van oktober tot en met maart. Weer of geen weer, er wordt altijd geschaatst. Naast de gewone mogelijkheid van een keer per week les, kan Jan meestal ook een stoomcursus volgen in de schoolvakanties. Hij krijgt dan twee uur per dag les. Voor het schaatsen is altijd een enorme belangstelling. Dus: snel opgeven!

    Leeftijd: vanaf 5 jaar. In Amsterdam is er voor de kleinsten tot 9 jaar een speciaal uurtje in de hal (Jaap Eden-baan).

    Inzet ouders: in Amsterdam zeggen ze "Nee, liever niet zelfs. Neem zelf tegelijkertijd ook maar les". In Heerenveen verwachten ze wél hulp van ouders (bij het onderbinden van de schaatsen).

    Kosten: tussen de ƒ 7,50 en ƒ 10,- per les. In Amsterdam kost een seizoenskaart (17 lesweken) ƒ 150,-. Voor de 5- tot 9-jarigen in de hal: ƒ 170,-. Eerste les: 19 oktober. Stoomcursus Amsterdam: ƒ 110,- (5 dagen, 10 uur les). De kosten zijn exclusief entreegeld van de Jaap Eden Baan (tienrittenkaart ƒ 37,50). In Heerenveen betalen we ƒ 75,- voor 10 lessen in de ijshockeyhal. Op de 400m-baan 10 lessen voor ƒ 100,- (inclusief entreegeld). Stoomcursus Heerenveen: ƒ 80,- (4 dagen, 8 uur les), exclusief entree (tienrittenkaart ƒ 42,50).

    Kinderen tot en met 10 jaar wordt geadviseerd te schaatsen op houten onderbinders of op de Zandstra Easy Glider (ongeveer ƒ 60,-). Pas daarna heeft het zin een paar lage (!) noren aan te schaffen (ongeveer ƒ 150,-).

    Nadere informatie: Schaatsintructie Duo Sport Amsterdam (020-462 80 80), Duo Sport Nijmegen (024 - 345 26 81). Heerenveen: Pro Action - mevrouw Gemser (0513 - 677 439).

    Atletiek

    Je denkt er niet zo gauw aan als je als ouder zelf niet sportief bent, maar Jan zou ook in de winter 'op atletiek' kunnen (of 'onder atletiek', zoals ze in Arnhem zeggen). Daar is hij dan twee keer in de week een uur mee bezig om te trainen, en als hij meedoet aan de competitie is hij regelmatig nog eens een hele dag zoet. Atletiek is een zomer- én wintersport. Sommige verenigingen trainen 's winters ook wel eens een uurtje in een hal.

    Leeftijd: vanaf 6 jaar. Leuk is het pas als ze een jaartje ouder zijn. Vanaf 8 jaar kunnen ze meedoen aan de competitie.

    Inzet ouders: groot. Tijdens de competiedagen zijn ook de ouders de hele dag in de weer: de teams begeleiden en kinderen klaarzetten in de startblokken. De ouders worden vooraf zelf ook meestal goed geïnstrueerd over hun taken.

    Kosten: contributie tussen de ƒ 250,- en ƒ 300,- per jaar.

    Turnen en Gymnastiek

    Als Jan een hekel heeft aan wind en regen, kan hij ook een uurtje in de week onder begeleiding gaan gymmen. Niet elk kind vindt dat leuk natuurlijk, maar bij de meeste verenigingen mag hij een of meer keren op proef komen meedoen. Als hij het leuk vindt, is hij voor weinig geld onder de pannen.

    Leeftijd: vanaf 4 jaar. Soms zijn er uurtjes voor hele kleintjes vanaf 3 jaar, en in Amsterdam zelfs als vanaf 2 jaar (FDO Turnvereniging).

    Inzet ouders: op vrijwillige basis. Afhankelijk van het talent van het kind en de wil om mee te doen aan wedstijden zit er ook voor de ouders meer aan vast. Bij peutergym moet je er als ouder bijblijven.

    Kosten: constributie nog geen ƒ 15,- per maand. Het dragen van turnschoenen is verplicht. Een leren turnschoen kost ƒ 28,- en van canvas ƒ 17,- .

    Tafeltennis

    Nu Jan 8 jaar is geworden, kan hij eindelijk een beetje redelijk over de rand van een tafeltennistafel kijken. Zijn oma houdt erg van het spelletje 'pingpong', en Jan wil graag leren haar te verslaan. Deze sport kun je in clubverband op verschillende niveaus beoefenen. En ook voor niet al te veel geld. Je begint met een uur per week.

    Leeftijd: vanaf 8 jaar (bij sommige clubs ook eerder). Competitie vanaf 10 jaar.

    Inzet ouders: niet veel. Kinderen halen en brengen als de competiewedstrijden ver weg zijn.

    Kosten: contributie ongeveer ƒ 110,- per jaar. Een batje voor beginners kost ƒ 25,-. Als Jan competie gaat spelen, heeft hij een beter batje nodig. Dat kost al gauw ƒ 100,-. Verder zijn goede sportschoenen wel belangrijk. Er zijn geen kledingvoorschriften, behalve in de competitie (kosten: ƒ 30,- tot ƒ 60,-).

    Tennis

    Gewoon tennis kan natuurlijk ook. Hoewel het een echte buitensport is, geven clubs die over een hal beschikken ook 's winters les. Sommige clubs, zoals het beroemde Amstelpark in Amsterdam, hebben zich toegelegd op het geven van lessen aan kinderen. Ze kunnen dan al heel jong beginnen. Om echt een tweede Sampras te worden is Jan misschien al wel te laat. De allerkleinsten krijgen eerst les in balvaardigheid. Soms heet dat minitennis, of 'voorbereidend' tennis. Dan krijgen ze met een grote groep kinderen (soms wel 20!) les op een baan. Ook al is tennis meer en meer een volkssport geworden, het blijft een dure sport.

    Leeftijd: vanaf 5 jaar. Tot ongeveer 10 jaar 'minitennis'. Daarna 'jeugdtennis'. Voor beginners naar leeftijd ingedeeld (bijvoorbeeld 11 t/m 13 jaar, en 14 t/m 17 jaar). Gevorderde jeugd wordt ingedeeld naar niveau.

    Inzet ouders: geen (halen en brengen).

    Kosten: tussen ƒ 15,- en ƒ 30,- per les. Tennisrackets zijn ook niet goedkoop, maar dat kun je zo duur maken als je zelf wilt (vanaf ongeveer ƒ 40,-). Voor schoenen en kleding geldt hetzelfde. Sommige clubs geven tijdens de lessen rackets in bruikleen.

    Hockey

    Om nog een beetje in de dure sfeer te blijven, hebben we voor Jan het hockeyen overwogen. Net als zijn nichtje in 't Gooi. Niet bepaald een goedkope sport. Het seizoen loopt van september tot half december, en na een winterstop van februari tot en met mei. Jan heeft precies de goede leeftijd om te beginnen. In het begin trainen ze een keer per week. De 'top' twee keer. Op zaterdag worden de wedstrijden gespeeld.

    Leeftijd: vanaf 7 jaar.

    Inzet ouders: verplicht en enorm. Per toerbeurt halen en brengen, coachen van de teams, bardienst draaien, clubkrantje maken en wat al niet. Hockeyers zijn clubmensen.

    Kosten: contributie varieert, maar is meestal wel een paar honderd gulden per jaar (ƒ 400,- voor de jeugd in Laren). En dan een paar honderd gulden voor de outfit. Een hockeystick voor beginners kost ongeveer ƒ 40,-, maar als je beter gaat spelen betaal je al gauw tussen de ƒ 100,- en ƒ 250,-!

    Schermen

    Weer eens iets anders, maar toch minder duur dan je denkt, is een cursus schermen. Al vanaf 5 jaar kunnen kinderen leren schermen. De schermschool van Ger Visser in Amsterdam geeft aan kinderen van 5 tot 14 jaar in alle leeftijden tegelijkertijd les. De lessen duren vijf kwartier.

    Leeftijd: vanaf 5 jaar. Meedoen aan wedstrijden vanaf 8 jaar.

    Inzet ouders: aanwezigheid tijdens de les wordt gewaardeerd. De Schermschool Ger Visser laat twee maal per jaar de ouders tegen hun eigen kinderen schermen.

    Kosten: contributie ƒ 45,- per maand plus ƒ 70,- per jaar voor de vereniging en ƒ 10,- per jaar voor de bond. Inclusief WA-verzekering en ongevallenverzekering (tijdens de les en onderweg van en naar de les). Tot 12 jaar zijn er geen kledingvoorschriften. Een schermvest kost ƒ 150,-, een masker ƒ 120,-, en een floret ƒ 65,-. Voor een klein bedrag per maand kun je alles huren (ƒ 3,50). Gymschoenen zelf aanschaffen.

    Nadere informatie: Schermbond in Den Haag (070) 32 11 705. (Bij de andere sporten geven we het bondstelefoonnummer niet, omdat die veel wijder verbreid zijn.)

    Judo

    Een veel bekendere vechtsport is natuurlijk judo. Jan heeft er eigenlijk bij voorbaat al zin in. Hij wil graag "leren vallen", zoals zijn opa het noemt. We roepen nog iets waarschuwends over discipline en hygiëne, maar Jan is al op weg. Minimaal een keer per week krijgt hij les. Als hij er zin in heeft en het talent heeft om mee te doen aan wedstrijden, dan kan dat oplopen tot wel vier keer per week.

    Leeftijd: vanaf 6 jaar (soms vanaf 4 jaar).

    Inzet ouders: welkom. Halen en brengen naar wedstrijden. Begeleiding van de kinderen, assisteren bij activiteiten binnen de club.

    Kosten: vanaf ongeveer ƒ 245,- per jaar bij een keer per week trainen. Loopt op wanneer er vaker getraind wordt. Judopakken zijn moeilijk of niet in de sportwinkel te krijgen. De judoscholen kopen hun eigen pakken in. Ze kosten tussen de ƒ 45,- en ƒ 55,-.

    Ballet

    Het had ons niets verbaasd als Jan ook nog wel geïnteresseerd zou zijn in iets met dansen. Wat een balletschool te bieden heeft is natuurlijk lang niet alleen het ronddraaien op een roze schoentje in idem tutu. Het seizoen loopt van september tot en met juni. Bij de Scapino Dansschool in Amsterdam krijgen de 4- tot 7-jarigen 'algemene dansvorming'. Daarna kunnen de kinderen kiezen voor klassiek ballet of jazzballet. Vanaf 9 jaar zou Jan daar in de musical-klas kunnen gaan, waar hij zang- en dansles krijgt. Aan het eind van het cursusjaar geven de kinderen van de hele school een voorstelling in het Cultureel Centrum in Amstelveen.

    Leeftijd: vanaf 4 jaar

    Inzet ouders: vrijwillig. Vooral bij de voorbereiding van de eindvoorstelling. Het maken van kostuums, het schminken van de kinderen en de begeleiding.

    Kosten: vanaf ƒ 350,- per jaar. Er zijn geen kledingvoorschriften. Je kunt het dus zo duur maken als je zelf wilt. Balletschoenen kosten tussen de ƒ 20,- en ƒ 30,-.

    Voetbal

    Oef, we waren het bijna vergeten: Jan zou natuurlijk ook gewoon lekker 'op voetballen' kunnen (of 'onder' zoals ze... enzovoorts). Niets mis mee, al heeft Jan nog nooit uit zichzelf tegen een bal getrapt. Het voetbalseizoen loopt van augustus tot en met april. De kinderen trainen een of twee keer per week. Bij de oudste club van Nederland - HFC (Haarlemse Football Club) - spelen ze op zaterdag de wedstrijden. De mini's spelen altijd thuis. De andere teams spelen de helft thuis en de helft uit. Er zijn voetbalclubs die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van kleine kinderen naar de zo felbegeerde 'top' (natuurlijk Ajax, PSV en Feyenoord, maar ook minder bekende clubs).

    Leeftijd: vanaf 6 jaar

    Inzet ouders: vrijwillig, wel op prijs gesteld. Het halen en brengen naar wedstrijden, bardienst, coachen van teams, fluiten van wedstrijden. Daar kun je dus gerust elke zaterdag mee zoet zijn als je dat wilt.

    Kosten: Bij HFC betalen mini's ƒ 175,- junioren ƒ 245,- schoenen ƒ 50,-, shirt en broekje ƒ 60,-, sokken, een trainingspak en mogelijk ook scheenbeschermers.

    Nicoline Veenma en Justine Pardoen (redactie Ouders Online)

    Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
    Uitsluiting aansprakelijkheid
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 12 september 1997