Terug naar overzicht leeszaal

Zo wil iedereen wel naar het ziekenhuis!

Recensie van "De operatie van Kleine Olifant", door José Boone. Uitgegeven bij De Toorts (Haarlem), 1996, ƒ 25,-.

mei 1997

Het is eigenlijk altijd vervelend als je kind naar het ziekenhuis moet. En helemaal als het voor een operatie is. Er zijn verschillende boeken geschreven die ouders en anderen kunnen helpen om het kind hierop voor te bereiden, maar De operatie van Kleine Olifant springt eruit. Voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Als een kadootje
Waarom is dit produkt zo bijzonder? Op de verpakking van het boek en de bijbehorende losse bladen met spelletjes zit een sticker die het geheel aanduidt als 'cadeaupakket'. En zo ziet het er inderdaad uit: als een kadootje. Aantrekkelijk, mooi groot (niet te), prachtige kleuren en tekeningen. Je mag het natuurlijk niet zeggen, maar je zou haast wensen dat je kind naar het ziekenhuis moet, zodat je dit mag voorlezen. Bijzonder is dat er een aantal losse bladen bijzit van stevig papier, met doe- en denkspelletjes. Vanaf zeven jaar kan een kind daar zelfstandig mee aan de slag.

Het boek is aanleiding om je echt samen met het kind voor te bereiden op een operatie. En dat is belangrijk, want voor de ouders is een goede voorbereiding minstens zo belangrijk als voor het kind zelf. Ze zijn zo klein, hoe redden ze dat? Hoe machtelozer je je voelt als ouder, hoe onbegrijpelijker het wordt dat je kind zich er doorheen slaat. Ze zijn zo dapper, maar ze hebben hun pappa of mamma ook hard nodig.

Van narcose tot polsbandje
Verschillende aspecten van het bezoek komen aan bod, van de narcose tot het polsbandje. Zoveel mogelijk bekeken door de ogen van het kind, al kun je je daar nog wel eens in vergissen natuurlijk. Sommige dingen zullen ze nóg intenser beleven dan we kunnen bevroeden, en bij andere dingen zullen ze nauwelijks stilstaan. Van vier tot acht jaar, daar zit ook nog wel een verschil tussen. Jongetje, meisje, wijsneus, naïef kind: dat maakt nog wel wat uit. Maar het zal weinig moeite kosten om door dit boek geïnspireerd te worden tot het voeren van 'een goed gesprek', en zelfs meer dan één keer. En daar gaat het om.

Eigenlijk is die dokter lastig
De schrijfster besluit het boekje met een aanmoediging aan iedereen (ook ouders, broers en zusjes, opa's en oma's) om alle vragen te stellen die je wilt stellen. "Soms is er een dokter die al die vragen lastig vindt", waarschuwt ze. "Eigenlijk is die dokter lastig. Want die snapt niet dat het ziekenhuis heel erg is als je er zonder je vader of je moeder bent. Maar gelukkig begrijpen steeds meer dokters dat wél." De schrijfster lijkt te weten waar ze het over heeft. Misschien heeft ze zelf een nare ervaring als kind of moeder achter de rug. Gelukkig voor de lezer, want anders had ze dit mooie boek misschien niet bedacht.


Naschrift en oproep

De redactie van Ouders Online is nog druk doende met het inventariseren van andere titels. Wat is er nog meer verkrijgbaar? En zo mogelijk: wat is de kwaliteit daarvan? Help uw collega-ouders en hun kinderen, door hen deelgenoot te maken van uw leeservaringen. Stuur uw reactie naar [email protected], dan plaatsen wij hem hieronder. We hebben er inmiddels al een binnen.

1. Speurwerk van Linda Kos
Onze vaste lezeres Linda Kos, als documentaliste werkzaam in een ziekenhuis, heeft op ons verzoek nog een algemene zoektocht naar titels ondernomen. Dit was het resultaat (waarvoor nog onze hartelijke dank!):

Zieke zuigelingen
door prof.dr. F.J.A. Huygen, dr. W.J.H.M. van den Bosch en dr. C.G. van Oostrom.
2e herz. dr., Utrecht: Bunge, 1996
ISBN 9063481691

Toelichting: in de winter 1983/84 verscheen een boekje dat, ofschoon reeds jaren uitverkocht, door de lezer niet uit het oog verloren is. Het boekje is nu opnieuw verschenen. In hetzelfde jasje, maar overigens compleet geactualiseerd. Wie de casussen van dit boek leest, leert feilloos het onderscheid tussen een regulier griepje en een echt ziek kind. Een boek met een kloppend hart (info van de uitgever) ƒ 35,-.

Een doof kind in het ziekenhuis
door Annelies van Lonkhuyzen.
Utrecht: FODOK, 1995
trefwoorden: kinderen, ziekenhuisopname

Ouderparticipatie in het ziekenhuis
door P.M.H. Adema
Leiden: Spruyt, Van Mantgem & De Does, 1993
ISBN 9023828119
trefwoorden: ouderparticipatie, kinderen, ouders, kindergeneeskunde

Kinderen in het ziekenhuis
door R.M.E.J. Felius-Tacken
Meppel: Boom, 1991
ISBN 9060099990
trefwoorden: kinderen, ziekenhuizen, opname

Niet zielig: kinderen in het ziekenhuis
door Mischa de Vreede
Deventer: Van Loghum Slaterus, 1990
ISBN 9036801680
trefwoorden: kinderen, patienten-ervaring, ziekenhuizen, herinneringen

Ouders, kind en ziekenhuis
Amersfoort: Stichting Spel en Opvoedingsvoorlichting, 1989
trefwoorden: kinderen, ziekenhuisopname

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 4 augustus 1997