Terug naar overzicht recensies

Logisch denken voor klein en groot

Breinbrekers *****

Schermbeeld Breinbrekers

Eén van de grootste verdiensten van kindersoftware vind ik het gemak en plezier waarmee kinderen vaardigheden als "problemen oplossen" en "logisch denken" kunnen oefenen. Een uitstekend programma voor kinderen vanaf 5 jaar dat zich hierop richt, is Breinbrekers. Dit spel heeft zes onderdelen, die wel de nodige beheersing van de muistechniek vragen.

1. ABC: dit is een soort schuifpuzzel met letters. Kinderen moeten de letters volgens het voorbeeld op de goede plek schuiven. Zelf woorden en korte zinnen toevoegen is mogelijk.

2. Codetekening: door puntjes met elkaar te verbinden ontstaat een tekening. De volgorde van de puntjes wordt bepaald door vorm, cijfers en letters.

3. Kubussen: met blokjes van verschillende kleuren moet de jonge speler een voorbeeld nabouwen. Maar ook eigen bouwsels zijn welkom.

4. Inkleuren: door het invullen van vakjes met verschillende kleuren maakt de gebruiker leuke tekeningen. De niveaus lopen op in moeilijkheidsgraad: eerst zoeken naar een corresponderende kleur, later naar een corresponderende letter of cijfer.

5. Doolhof: een egeltje met honger leiden door een doolhof met voedsel. Ook hier zijn meerdere niveaus: het eten moet in een bepaalde volgorde worden verzameld en dan blijken er ook nog valkuilen te zijn. Dit onderdeel stelt niet alleen het logisch denken op de proef, maar ook de muis-vaardigheid.

6. Spoorbaan: een paar stukjes rails zo neerleggen dat een treintje van rechts naar links kan rijden. De laatste niveaus zijn zelfs voor volwassenen een uitdaging!

Met behulp van de programmeertaal SuperLogo kunnen kleine programmeurs zelf spelletjes toevoegen. Breinbrekers is absoluut de moeite waard voor kinderen van vijf tot negen jaar.

Uitgever: A.W. Bruna
Prijs: ƒ 39,90
Minimale systeemeisen: Windows: 3.1, 386DX-processor, 4 MB RAM
verkrijgbaar op diskette en cd-rom
Leeftijd: 5 tot 9

Annemarie Walker

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 3 juni 1997