Kennismaken met de computer

De Play Family ***½

Er verschijnen steeds meer titels voor de hele kleintjes die nog niet met de muis kunnen omgaan. Voorbeelden zijn de zes programma's rond Nijntje en het prachtige Robbie Konijn Dreumes (zie eerdere recensie). Bediening van deze software verloopt meestal via een willekeurige toetsaanslag of via een klik met één van de muisknoppen.

Speelgoedfabrikant Fisher-Price richt zich ook op deze jeugdige markt met De Play Family, een spel voor peuters dat door Halloween in Nederland wordt uitgegeven. In Amerika, waar veel meer nadruk ligt op het verwerven van educatieve vaardigheden, wordt De Play Family geschikt bevonden voor kinderen van één tot drie jaar. Hier is de leeftijdsaanduiding twee tot vier. Dit laatste klopt echt niet. Het programma is het meest geschikt voor kinderen tussen de twee en drie jaar.

Eerste niveau
De Play Family kent twee niveaus. Het eerste niveau laat kinderen kennismaken met de muis en het toetsenbord, het tweede niveau vraagt enige controle over de muis. Het openingsscherm toont tien poppetjes, die ieder smeken om aandacht. Een klik op één van de figuurtjes brengt het kind naar een klein spelletje.

Een paar voorbeelden op het eerste niveau:

  • Bellen, groot en klein: druk op een toets om grote en kleine bellen te blazen.
  • Figuren en kleuren: laat een konijn van stip tot stip springen door een druk op een toets. Hierdoor ontstaat een figuur.
  • Verstoppertje: zit je vriendje 'in' of 'achter' de doos? Druk op een toets om daarachter te komen.
  • Telefoonpraat: neem de telefoon op door op een toets te drukken.
  • Het lichaam in beweging: Puck zit in bad. Druk op de toetsen en zie hoe haar gezichtje schoon wordt.

Tweede niveau
Op het tweede niveau wordt er meer muisbeheersing van kinderen gevraagd. Maar tegen de tijd dat ze die hebben (vaak pas als ze drie jaar zijn, met een trackball soms iets eerder) zijn een aantal spelletjes eigenlijk te simpel.

Voorbeelden van een paar spelletjes op niveau twee:

  • Bellen, groot en klein: klik op de bellen om ze te laten knappen.
  • Figuren en kleuren: kleur vormen in op verzoek van het poppetje �kleur de cirkel groen'.
  • Verstoppertje: achter één van de tien vormen heeft een poppetje zich verstopt. Klik ze aan om hem te vinden.
  • Telefoonpraat: klik op een poppetje om ermee te praten. Ze hebben allemaal iets te vertellen.
  • Het lichaam in beweging: door op de lichaamsdelen van een poppetje te klikken, gaat deze bewegen en zingen.

Conclusie
De Play Family is een lief programma, vooral voor peuters tussen de 2 en 2½ jaar. Een nadeel is dat ze er niet zelfstandig mee kunnen werken, omdat voor de overschakeling van het ene spel naar het andere op een pijl moet worden geklikt. En dat kunnen ze dan meestal nog niet. Tenslotte zijn de spelletjes klein, waardoor kinderen snel een ander poppetje willen kiezen. 'Mama/papa, ik wil een andere doen!' zult u zeker iedere minuut horen. Maar voor de ouders die graag samen met hun peuter aan de slag gaan, is De Play Family een goede keuze.

NB: bij publicatie van deze recensie blijkt deze cd-rom nog niet beschikbaar te zijn voor verkoop. Zo gauw dat wel zo is, kan TeleCD ook een aanbieding doen.

Uitgever: Halloween
Prijs: ƒ 49,95
Minimale systeemeisen:
Windows: 3.1, 486-66 MHz processor, 2-speed cd-rom speler
Leeftijd: bijna 2 tot ca. 3 jaar

Annemarie Walker

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 17 december 1998