Leuk en minder leuk

De Edurom-serie ** & ****

Veel kinderen moeten thuis geregeld achter een Edurom-titel zitten: inmiddels zijn er al meer dan 200.000 stuks verkocht. De cd-roms, die vooral zijn bedoeld voor kinderen in het basisonderwijs, zijn ondergebracht in vier categorieën, namelijk vanaf drie jaar, voor groep 3/4, groep 5/6 en groep 7/8. Sommige titels zijn saai, maar andere onderhoudend en zeker de moeite waard (zie ook mijn eerdere bespreking in juli 1998).

Screendump Topografie Europa - Edurom

Geen uitleg
De meeste titels bestaan uit circa zeven onderdelen, met drie moeilijkheidsniveaus: makkelijk, gemiddeld en moeilijk. Deze onderdelen hebben doorgaans een oefengedeelte en een testgedeelte, waarin een score wordt bijgehouden. Hieruit rolt een cijfer. Grafisch zien de cd-roms er simpel uit, hoewel hier en daar met foto's wordt gewerkt. De Edurom-titels hebben één groot nadeel: er wordt vrijwel niets uitgelegd. En omdat kinderen uitleg soms echt nodig hebben, is de aanwezigheid van een ouder vaak hard nodig.

Taal en rekenen
Uit een kritische bestudering blijkt dat de taaltitels, zoals werkwoordspelling voor groep 7/8 en woordjes spellen voor groep 3/4, niet bepaald de beste uit de serie zijn. Veel onderdelen worden door kinderen als 'saai' bestempeld, het aantal verschillende zinnen is niet groot en door het ontbreken van specifieke hulp bestaat de kans dat kinderen er niet veel van opsteken. Feit is wel dat er op dit moment weinig andere software voorhanden is waarmee kinderen vaardigheden als het spellen van werkwoorden kunnen opdoen.

Ook de rekentitels zijn erg educatief en weinig onderhoudend. Kinderen die niet graag rekenen, zullen dat zeker niet doen met de rekenprogramma's uit de serie: spelenderwijs leren is voor hen een veel betere optie. En ook voor deze cd-roms geldt: weinig specifieke hulp die op dit vlak juist zo gewenst is.

Aanraders
Gelukkig bevat de serie ook aangename verrassingen.
Geldrekenen voor groep 3 en 4 is een leuke titel, die laat zien dat het omgaan met virtueel geld makkelijker is dan met echt geld. Een poging om mijn dochter Julia (indertijd 6 jaar) de waarde van echte muntstukken te leren, eindigde destijds al na twee minuten: toen waren al een paar munten onder de tafel verdwenen en met de resterende was een huisje gevormd. Dat gevaar bestaat niet bij virtueel geld, daar kun je alleen maar mee rekenen en betalen.

Deze Edurom-titel blijkt meer uitdagingen te bevatten. In de eerste opdracht moeten ze klikken op de munt of het biljet met de juiste waarde, later leren ze onder andere gepast betalen of schatten wat de prijs van een stripboek is (1 gulden, 10 gulden, 100 gulden). Een leerzame en tegelijk ook onderhoudende cd-rom, die het goed zal doen bij kinderen vanaf zes jaar.

Praktisch Engels
Engels voor groep 7 en 8 zal ook iets jongere kinderen aanspreken die graag Engels willen leren. Dit programma leert kinderen woordjes, door ze — na het horen van het Engels gesproken woord — op de juiste foto te laten klikken. Kinderen kunnen van te voren een bepaalde categorie woorden kiezen. Een dictee ontbreekt uiteraard niet. Op de cd-rom zijn drie varianten te vinden: een praktisch cijferdictee, een dictee Engels-Engels en een dictee Nederlands-Engels. Verder luisteren ze onder andere naar een gesprek en naar omschrijvingen van een voorwerp, waarbij ze zo snel mogelijk op de juiste foto moeten klikken. Al met al doen kinderen met deze titel gericht een beetje basiskennis Engels op.

Topografie Europa voor groep 7 en 8 is een nuttig programma, waarmee kinderen niet alleen de namen van de landen leren, maar ook de namen van de hoofdsteden, grote steden, wateren, eilanden en gebergten. Het programma bestaat uit zeven onderdelen, waarbij bijvoorbeeld op een landkaart een land oplicht. Kinderen moeten uit een lijst namen de naam van het land kiezen. Dezelfde oefening is in varianten beschikbaar: kinderen kiezen de naam van een stad die oplicht of de naam van een rivier. In het combinatiespel treffen ze 24 vakjes aan, gevuld met landkaartjes, de namen van landen en van hoofdsteden. De bedoeling is dat kinderen de drie vakjes aanklikken die bij elkaar horen (zie scherm-afbeelding).

Deze titel is ook verkrijgbaar in een variant Topografie Nederland (voor groep 5/6) en Topografie van de wereld (voor groep 7/8). Kortom: goed oefenmateriaal voor kinderen die daar behoefte aan hebben.

Zelf bepalen als ouders
Aan de verkoop is duidelijk dat deze titels in een enorme behoefte voorzien. Als ouder moet u zelf inschatten of de puur educatieve titels (vooral op het gebied van taal en rekenen) voor uw kind geschikt zijn. Bent u bereid er zelf naast te gaan zitten, dan hebben ze als voordeel dat er voldoende oefenstof, goed uitgewerkt, kant-en-klaar op het scherm verschijnt. De hulp en uitleg zult u zelf moeten geven.

De andere titels zijn geschikt voor een ruimere doelgroep. Kinderen vinden ze leuk genoeg om er zelf mee te spelen en bovendien kunnen ze er heel gericht veel van opsteken. En dat is nooit weg.

Uitgever: A.W. Bruna Multimedia
Prijs: ƒ 19,95
Minimale systeemeisen:
Windows 3.1 of hoger, 486 processor, 4 MB RAM, cd-romspeler
Leeftijd: afhankelijk van titel

Annemarie Walker

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 11 juni 1999