Arcadespel met knotsgekke ruimtewezens

Tonic trouble  

John Snel
februari 2000

Af en toe wil je een spelletje spelen en je verstand op nul zetten, geen dikke handleidingen doorlezen en geen massa's toetscombinaties onthouden. Wie niet wil nadenken over moeilijke puzzels of ingewikkelde plots, heeft met 'Tonic Trouble' een redelijk spel, zij het dat je er veel geld voor neertelt.

Beeld uit Tonic Trouble (UbiSoft)

Arcadespel
Tonic Trouble is wat een aantal jaar geleden een 'Arcadespel' genoemd werd. Een spel dat je ook in de speelhallen terug zou kunnen vinden. Het is tekenfilmachtig opgezet en deed me erg denken aan de stijl van Earth Worm Jim. Met dit spel blijkt maar weer dat een computersysteem dat zo'n drie jaar geleden 'state of the art' was nu al helemaal niet meer meetelt. De minimale systeemeisen zijn al niet mis en ik kan je verzekeren dat dit spel op een systeem met die specificaties absoluut onspeelbaar is. Okee, als je wel over een moderne multimedia-PC beschikt met alle toeters en bellen, wat ervaar je dan?

Sullig ruimtewezen
Zoals vaak bij dit soort spellen doet het achtergrondverhaal er eigenlijk niet toe. Voor de liefhebber evenmin een korte samenvatting: een sullig ruimtewezen, Ed genaamd, laat per ongeluk een blikje met gevaarlijke inhoud op aarde vallen waar het opgedronken wordt door de boosaardige Grögh. Deze Grögh krijgt hierdoor superkrachten en Ed wordt naar de aarde gestuurd om de situatie weer ongedaan te maken. Ed moet zich door verschillende levels heen springen, glijden en rennen om Grögh en het blikje te vinden. Af en toe komt Ed iemand tegen waarmee hij kan praten om zo meer informatie over Grögh's verblijfplaats te weten te komen.

Het is jammer dat dit spel weinig extra's te bieden heeft boven al die andere platformspellen die in de winkel te krijgen zijn. Omdat het wel een Nederlandse handleiding heeft maar verder volledig in het Engels is, zal veel kinderen de taalgrappen en andere humor ontgaan. Ook vallen de graphics wat tegen. De intro van het spel is lang en ziet er aardig uit maar de beelden in het spel zijn vaak erg blokkerig (ook als je het hoogste detailniveau gebruikt). De achtergrondmuziek is beter en zal niet snel vervelen.

Verantwoorde koop?
Ubi Soft meldt dat dit spel geschikt is voor alle leeftijden, en ouders kunnen dit dan ook met een gerust hart kopen. Er zit wel geweld in maar dit is absoluut niet realistisch en een kind zal er net zoveel schade van oplopen als bij het kijken naar Tom & Jerry op tv. Ouders moeten niet denken dat er ergens een verborgen educatieve boodschap te vinden is, maar daar is dit spel ook niet voor gemaakt en de makers doen ook geen moeite om dat zo te laten lijken. De prijs is zeker fors te noemen. Persoonlijk zou ik kiezen voor een product als Ray-man van dezelfde makers, maar in prijs niet veel onderdoet.

John Snel
[email protected]

Titel: Tonic Trouble
Prijs: ƒ 99,95
Uitgever: Ubi Soft
Leeftijd: jong en oud Minimale systeemeisen:
PC: Pentium 166mhz (of Amd K6 266mhz danwel Cyrix PR 233mhz) Windows 9x, minimaal 32 MB intern geheugen, 250MB vrije schijfruimte, cd-rom-speler 4x speed, geluidskaart (16 bit), 3D videokaart met Direct-X 6 drivers

Copyright © 1996-1999 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 7 februari 2000