Terug naar overzicht recensies

Een mislukt vervolg

De dwaze tovenaar en de beestenbende  

Annemarie Walker
maart 2000

In het eerste, onderhoudende avontuur van 'de dwaze tovenaar' kruip je achtereenvolgens in de huid van een vlieg, een muis en een hond, om een verdwenen jongetje op te sporen. In dit vervolg moeten je de dieren in de tuin redden, die gevaar lopen betoverd te worden door de dwaze tovenaar.

Het verbazingwekkendste dier
Dennis, de zoon des huizes, ligt met een gebroken been op het terras. Zijn oom, een eigenaardige man, komt oppassen en hij heeft een tas vol vreemde toverspullen bij zich...

Al in het intro hebben kinderen kunnen zien dat er een tovenaarswedstrijd gaande is, waarin de hoofdprijs wordt gewonnen door degene die het vreemdste, verbazingwekkendste dier kan toveren. De oom van Dennis gaat in de tuin eens lekker experimenteren met alle dieren die daar wonen. Omdat Dennis nog niet mag lopen, moeten zijn hond, Flora de vlieg en Meneer Muis de dwaze tovenaar stoppen. Ieder op zijn eigen manier en met zijn eigen mogelijkheden.

Pluspunten
Aardig aan dit spel is dat elk dier zijn eigen mogelijkheden gebruikt om iets te bereiken: zo kan Flora de Vlieg alle hoge plekken opzoeken, terwijl de muis juist alles dat laag is goed kan bekijken.

Tijdens het spelen kunnen kinderen met een toverstokje van dier wisselen. Onderweg moeten ze raadsels oplossen en spelletjes spelen, zoals ballonnen bij baby-dieren bezorgen zonder ze te laten knappen, ontsnappen uit een origineel ontworpen doolhof en een broche vinden als ruil voor doorgang bij een spinnenweb.

Afhankelijk van de manier waarop een kind een spelletje oplost, wordt het de volgende keer moeilijker of makkelijker. Ook is het leuk dat het avontuur steeds weer anders kan verlopen, waardoor kinderen er lang mee kunnen blijven spelen.

Minpunten
Dit vervolg is lastiger dan het eerste deel over de dwaze tovenaar. Soms moet Flora de Vlieg of Meneer Muis drie keer hetzelfde rondje lopen om ineens iets nieuws tegen te komen. Dat is niet logisch. En omdat de bedoeling van het spel niet snel duidelijk wordt, is negen jaar toch wel een minimumleeftijd voor deze titel. Maar voor kinderen van negen ziet het er allemaal vrij kinderachtig uit; het grafische werk past eerder bij vijf- en zesjarigen.

Daarnaast zijn sommige stemmen niet goed ingesproken, waardoor het soms wat amateuristisch overkomt. Ook irritant is dat het klikken naar ieder volgend scherm eerst een zwart beeld oplevert met de tekst: 'Een ogenblik geduld'. Voor een simpel spel als dit, dat bij mij draait op een zeer snelle 700 MHz computer, is zoiets ronduit onaanvaardbaar.

Conclusie
Aan dit spel schort te veel om het een voldoende te geven, ondanks de leuke karakters met ieder hun eigen vaardigheid. Het eerste deel De dwaze tovenaar en het geheim van het vermiste jongetje is zeker de moeite waard voor zeven- en achtjarigen, dit deel bewijst maar weer eens dat het maken van een goed vervolg buitengewoon moeilijk is en helaas vaak mislukt...

Annemarie Walker
[email protected]

Uitgever: A.W. Bruna MultiMedia
Prijs: ƒ 59,95
Minimale systeemeisen:

Windows: Windows 95 of hoger, Pentium 166 MHz, 32 MB RAM, 4-speed cd-romspeler

Mac: 166-processor, 32 MB RAM, System 7 of hoger, 4-speed cd-romspeler

Leeftijd: negen tot elf jaar

Terug naar overzicht recensies

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 10 maart 2000