Ouders Online
Archief

Tips - archief

februari 1998

Inhoud van deze pagina:

  • Klagen over speelgoed? Bel 0800-0488!
  • Geen zacht plastic speelgoed voor sabbelende baby's
  • CE-merk geen garantie veiligheid
  • Reggio Emilia-kinderen in Stedelijk
  • Bijeenkomsten rond Reggio-pedagogiek
  • Indianen van het Hoge Land
  • Kindergids door bureaucratenland
  • Recept: Kinderbami
  • Strandjutten op de Wadden
  • Kids World: Kindernet-weekend!
  • Kalender met uw eigen kinderfoto's


    Klagen over speelgoed? Bel 0800-0488!

    Wist u dat u het altijd zin heeft om te klagen over onveilig speelgoed? De instantie waar u wezen moet is bekend als de 'Keuringsdienst van Waren'. (Een tijdje geleden is de naam veranderd, maar die nieuwe naam is niet ingeburgerd geraakt. Inmiddels heeft men dan ook besloten om binnenkort de oude naam weer in te voeren.) Er zijn dertien afdelingen van de dienst, elk met een eigen regio.

    Een klacht over speelgoed of speeltoestellen kunt u melden bij een centraal telefoonnummer: 0800-0488. Via dit algemene nummer wordt u verbonden met een regionale keuringsdienst die de klacht verder verwerkt. Daarvoor moeten ze zelf een exemplaar van het beklaagde produkt kunnen bestuderen. Soms schaffen moet u het opsturen, soms komen ze bij u langs (bijvoorbeeld als het gaat om een schommel). Als ze de klacht gegrond vinden, wordt een nieuw exemplaar aangeschaft dat verder bestudeerd wordt. Als het inderdaad onveilig is, worden verdere maatregelen genomen.

    Geen zacht plastic voor sabbelende baby's

    Afgelopen maanden is er regelmatig aandacht aan besteed: speelgoed van zacht plastic bevatten zogenaamde 'weekmakers' of ftalaten, die waarschijnlijk giftig zijn. Het definitieve bewijs is nog niet voorhanden, maar de Keuringsdienst van Waren raadt aan om kinderen niet te laten sabbelen op zacht plastic. Het liefst zouden ze zien dat alle produkten die ftalaten bevatten uit de handel genomen worden. De fabrikanten ontkennen dat zacht plastic schadelijk zou kunnen zijn. De toekomst brengt hopelijk duidelijkheid.

    CE-merk: geen garantie veiligheid

    Speelgoed moet voldoen aan een aantal veiligheidseisen (niet giftig, geen gevaar voor verbranding, beknelling, verstikking, geen scherpe randen, geen loslatende onderdelen enz.). De fabrikant mag, als hij zelf oordeelt dat het produkt aan de Europese veiligheidseisen voldoet, het CE-merk aanbrengen. Het oordeel van de fabrikant die het produkt wil verkopen is natuurlijk alles behalve onafhankelijk. Een beoordeling door een onafhankelijke instantie komt eigenlijk pas wanneer er een klacht wordt ingediend. Dat betekent dus dat ouders zelf altijd heel goed moeten blijven opletten. Niet alleen bij speelgoed, maar ook bij bedjes, boxen, traphekjes, schommels, glijbanen enz., want die worden niet door een onafhankelijke instantie gekeurd voordat ze op de markt komen!

    Het is dan ook goed dat de Stichting Consument en Veiligheid blijft informeren over de veiligheidseisen van verschillende produkten. Zij geeft verschillende brochures uit. Bijvoorbeeld over Speelgoed (bestelnummer AK 17), over Kinderveilige artikelen (AK 14) en Kinderbedjes en beddengoed (AK 09). Te bestellen door overmaking van ƒ 4,- op giro 388833 t.n.v. de Stichting Consument en Veiligheid Amsterdam, met vermelding van het bestelnummer van de brochure.

    Reggio Emilia-kinderen in Stedelijk

    Sinds 1 januari 1998 moet ieder kinderdagverblijf een zogenaamd 'pedagogisch beleidsplan' hebben liggen. In veel gevallen was deze wettelijke verplichting de aanleiding om voor het eerst na te denken over het waarom en hoe van de opvoeding in de verschillende soorten kinderopvang.

    In evenzoveel gevallen heeft men de inspiratie gevonden in Italië, in Reggio Emilia, waar een eigen werkwijze werd ontwikkeld in een samenwerking tussen ouders, pedagogen en kunstenaars. In de kindercentra in Reggio Emilia wordt gewerkt vanuit de gedachte dat kinderen gestimuleerd moeten worden in de vele manieren waarop ze zich kunnen uitdrukken: in woorden, klanken, beweging en, kleuren, door te schilderen, bouwen, boetseren, enz. Deze uitdrukkingsmogelijkheden worden de "honderd talen (en nog eens honderd honderd honderd)" van het kind genoemd.

    De 'Reggio-benadering' verovert de hele wereld. Kijk zelf, in het Stedelijk Museum te Amsterdam. Deze maand start daar een tentoonstelling die laat zien hoe de verschillende projecten die ontstaan zijn, zich ontwikkeld hebben. "Uniek vanwege de mogelijkheid de complexe denk- en maakprocessen van jonge kinderen te volgen en verrassend door de schoonheid van de produkten van de kinderen." Voor ouders (en andere opvoeders), en kinderen.

    Het Stedelijk Museum Amsterdam
    Paulus Potterstraat 13
    tel. 020-573 29 11
    22 februari tot 12 april 1998

    Toevoeging in april 2000: De organisatoren van de tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam 'De kinderen van Reggio Emilia' in het voorjaar van '98 waren: Annemiek Huissingh en Margot Meeuwig van de stichting Pedagogiekontwikkeling voor het jonge kind, die zijn te bereiken via het telefoonnummer 020-6228655. Zij begeleiden ook meerdere projecten omtrent de Reggio-werkwijze in Amsterdam.

    Het steunpunt voor Kunst en Cultuur (SKCG) in Gelderland heeft een projectmedewerker in huis voor de Reggio-aanpak, Saskya Kamps, bereikbaar via 026 - 351 90 29. Zij bereidt een infotheek voor waar onder meer een zo compleet mogelijk overzicht van de op Reggio gebaseerde initiatieven zal gaan komen.

    Bijeenkomsten rond Reggio-pedagogiek

    Voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling 'De kinderen van Reggio Emilia' (zie tip hierboven) is er op 20 februari 1998 een congres over wetenschap en educatie met lezingen over de Reggio-benadering en over veranderende opvoedingsconcepten. Voor professionals. Kosten: ƒ 175,

    Op 22 februari is er een symposiumdag voor ouders over ouderparticipatie. Kosten ƒ 75,-.

    Beide evenementen vinden plaats in het Stedelijk Museum, Paulus Potterstraat 13, te Amsterdam.

    Informatie en inschrijving:
    Stichting Pedagogiekontwikkeling voor het jonge kind
    Nieuwe Keizersgracht 25-27
    1018 VA Amtsterdam
    tel. 020-622 86 55

    Indianen van het Hoge Land

    In het Amsterdamse Kindermuseum is onlangs een nieuwe, langlopende tentoonstelling geopend (tot begin 2000). Dit keer over de Hoogland-Indianen in Bolivia. In het museum is een dorpsplein van een bergstad (in de Andes) nagemaakt, waar alles en iedereen bij elkaar komt. Ook kunnen ze kijken in een maskeratelier, op het Hoge Land, in een clubhuis van een carnavalsvereniging en een mijn. De kinderen brengen de tentoonstelling zelf tot leven: met zang, dans, muziek en maskerade. Het programma duurt anderhalf uur. U kunt telefonisch reserveren.

    Leeftijd: zes tot twaalf jaar zonder hun ouders. (Kinderen onder de zes worden niet toegelaten. Ouders en jongere kinderen kunnen in de tussentijd naar het Tropenmuseum.) Het Kindermuseum is een onderdeel van Tropenmuseum:

    Informatie (infoband): tel. 020-568 83 00.
    Reserveren noodzakelijk: tel. 020-568 82 33 (ruim drie weken van te voren).
    Geopend: elke woensdagmiddag, zaterdag en zondag en in de schoolvakanties (bel voor de juiste data).
    Voor altijd actuele informatie: zie http://www.kit.nl/kindermuseum/

    Voor scholen (groep 3 t/m 8) zijn er programma's op schooldagen. Een bezoek duurt een dagdeel per groep en wordt op school voorbereid met behulp van begeleidend materiaal. Tot de zomervakantie van 1998 zit is het Kindermuseum al volgeboekt met scholengroepen. Informatie voor scholen: 020-568 8233

    Kindergids door
    bureaucratenland

    De Kindertelefoon gaat samenwerken met Kom Op, een nieuwe organisatie die kinderen en jongeren door de bureaucratie gidst. Kom Op is een proefproject dat voor twee jaar gefinancierd wordt door de Kinderpostzegels. 'Hoe spreek je de gemeente aan?', 'Hoe haal je je recht tegenover een leraar?', 'Hoe klaag je je ouders aan?'. Kom Op gaat samen met het kind aan de slag. Kom Op kan bereikt worden via de Kindertelefoon: tel. 0800-0432.

    Recept: Kinderbami

    Nodig:

  • 1 pak Mie
  • 1 pak bamigroentenpakket vers (peper niet gebruiken)
  • 3 ons kipfilet
  • flinke scheut ketjap
  • sap van een halve uitgeperste citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kleine ui
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels olie

    Snijd de kipfilet in blokjes. Meng in een ovenschaal de ketjap, olie, citroensap, uitgeperste knoflook, fijn gesneden ui en doe daar de kipfilet bij. Kipfilet met de saus bedekken en ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde oven zetten (200 graden C).

    Als de kip in de oven staat, de Mie volgens de gebruiksaanwijzing gaar koken en afgieten. De groenten in een beetje olie bakken en dan de Mie erdoor roeren.

    Als de kip gaar is deze met de saus door de bami roeren. Lekker opdienen met wat kroepoek en een gebakken ei.

    Strandjutten op de Wadden

    In de krokusvakantie, 22 tot 28 februari, organiseert de Nederlandse Jeugdherberg Centrale op Texel, Terschelling en Ameland een arrangement Milieujutten.

    's Morgens helpen deelnemers mee met het verwijderen van zwerfvuil van de stranden. De middagen zijn vrij. 's Avonds is er een (vrijblijvend) programma van muziek, excursies, juttersverhalen of film. De kosten voor een week volpension in een NJHC-herberg, inclusief fiets en programma zijn ƒ 360,-. Vanaf 8 jaar kun je hieraan meedoen. Voor nader informatie: 0562 - 44 23 38.

    Kids World: Kindernet-weekend!

    Op 21 en 22 maart 1998 kunnen kinderen meevieren aan het tienjarig bestaan van Kindernet in de Jaarbeurs Utrecht.

    Kids World wordt een groot doe- feest met veel sport, spel, show en spektakel waar de kinderen van 3-12 jaar aan mee kunnen doen. Er zullen 'landen' gecre�erd worden waar aan de hand van thema's als computers, dieren, showbizz, speelgoed e.d. van alles te beleven is. Bovendien zullen Bassie en Adriaan, Kinno, Bart Bosch en enkele bandjes (o.a. WOW en BED) optredens verzorgen.

    Voor ouders is er een apart "Ouderland" waar een rust - en zithoek is voor de vaders en moeders met informatie over verschillende kind-gerichte zaken (o.a. J/M zal hier aanwezig zijn).

    Kaartjes zijn zaterdag en zondag 21 en 22 maart aan de kassa van de Jaarbeurs Utrecht verkrijgbaar en kosten ƒ 10,- per kind. Begeleidende ouders kunnen gratis naar binnen. Openingstijden: za en zo van 10.00 tot 17.00 uur. Informatie: Jaarbeurs Utecht (030) 29 555 60 of KinderNet (020) 665 9576

    Kalender met uw eigen kinderfoto's

    Wie een aantal mooie kinderfoto's heeft, wil daar soms wat meer mee. Inplakken in een album is mooi, maar waarom er niet een kalender van laten maken? Dat kan via een sympathiek particulier initiatief van Roel Hartholt: u stuurt hem bijvoorbeeld zes foto's voor een A3-kalender (A4-formaat kan ook). Hij verwerkt ze zonder de foto's te beschadigen tot kalender.

    Zie verder: www.verjaardagskalenders.tk


    Copyright © 1996-2013 Ouders Online, alle rechten voorbehouden
    Uitsluiting aansprakelijkheid | [email protected]
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 19 december 2005