Ouders Online
Archief
Prijsvraag: Krijsen op de achterbank

Tips voor lange autoritten

Een golf van tips kwam er de afgelopen weken over ons heen. Veel dezelfde, maar ook een aantal originele. De jury heeft gewikt en zonder rangorde de volgende veertien winnaars aangewezen. Drie winnende inzenders willen we complimenteren om hun onverbiddelijke tips: het 'geluiddichte scherm', 'drogeren&vastbinden' en '10 minuten in de kofferbak'. De laatstgenoemde kreeg ook al lof in NRC Handelsblad.

Inhoud van deze pagina:

  • 14 Prijswinnende oplossingen van lezers
  • Alle inzendingen

    14 Prijswinnende oplossingen van lezers

    Liedjes fout zingen
    16 mei 1998
    Liedjes zingen waarbij je de tekst enigzins aanpast. Effect: je wordt verbeterd, waarna je samen met kind de liedjes correct gaat zingen.
    H.A. de Vries, Tiel

    Rode 2CV's met bebaarde chauffeurs tellen
    Omdat wij geen auto hebben jengelt onze zoon nooit op de achterbank. Maar zo'n drastische oplossing zal niet in de prijzen vallen denk ik. Herinner ik me verder nog het geweldige spelletje dat mijn moeder en ik in de auto speelden in de jaren '70: wij telden op de snelweg de rode eenden (deux-chevaux) met een man met een baard achter het stuur. Dat waren er op pakweg de route Amstelveen - Leidschendam al gauw enige tientallen. Maar ach, dat spelletje zal wel acherhaald zijn... Misschien is het een idee om lease-auto's met jengelende kinderen op de achterbank te tellen?
    Janneke Dullemond, Amsterdam

    Gekken en dwazen...
    Tekenen is altijd een populaire bezigheid. Er bestaan viltstiften voor op whiteboards, die zijn vrij eenvoudig weer uit te vegen, maar houden wel op glas. Laat ze met die stiften tekenen op de zijramen, spannend en leuk! Doekje meenemen om weer uit te vegen en er kan weer opnieuw getekend worden.
    Christie Bakker, Utrecht

    10 minuten in kofferbak
    Als onze 2 kinderen bij het reizen weer beginnen met etteren stop ik ze altijd 10 minuten in de kofferbak. Dit werkt zeer goed waardoor de rust in de auto terug keert. Tip: zorg wel voor een ruime gezins-auto.
    Korten, Roggel

    L.A.B.B.-principe
    Het kan goed werken om een paar denkstappen te doen voor je tot daden komt. Bedenk goed dat gedrag, in dit geval krijsen, in een nieuwe situatie en op een ander moment, een heel andere betekenis kan hebben. Daarom....het LABB-principe:

    1. Luister: echt luisteren is moeilijk. Ik bedoel, niet dat het krijsen van een kind moeilijk is, maar wel het erdoorheen luisteren. Echt luisteren. Vraag je af waar het mee te maken heeft. Je komt nu al in punt 2.

    2. Analyseer: vraag je af of je kind gewoon zijn / haar zin wil hebben voor de zoveelste keer of ga na of hij / zij honger of dorst heeft, moe is, pijn heeft, verdrietig is, een groeisprong maakt, enz. Probeer er achter te komen of het echt iets van het kind is of misschien ook deels bij jezelf ligt (verwennen?)

    3. Begrijp: soms lukt het je om zo een situatie beter te begrijpen. Dit helpt je weer om slimmer te kunnen handelen.

    4. Beslis: nu kun je besluiten wat te doen: toch een snoepje geven want een verdrietig kind dient getroost, een leuk muziekje opzetten, een verhaaltje vertellen, actief negeren (kan een krachtig middel zijn mits consequent doorgevoerd en in de juiste situatie toegepast!), accepteren (in het geval een kind pijn heeft en krijst en je kunt gewoon even niet zoveel doen, behalve troosten), etc.

    Helpt niets van bovenstaande, wat op bepaalde momenten het geval zal zijn, vrees dan niet: troost uzelf met de gedachte dat vele ouders in gedachten bij u zijn. Zij allen hebben dit onoplosbare probleem ervaren en kwamen gehard uit de strijd. Join the club!
    PS: Hou wel je hoofd koel genoeg bij het besturen van je auto
    John Leek

    Drogeren & vastbinden
    De enige tip die gegarandeerd werkt is: eerst drogeren en daarna goed stevig vastbinden. :) Helaas is dit moreel en maatschappelijk niet echt haalbaar. Het blijft dus bij lapmiddelen. Wat werkt bij ons is duidelijkheid: bij ruzie en/of gezeur in de auto zeggen dat als het nu niet over is, er maatregelen volgen en dat ook doen.
    D. Splinter, Julianadorp

    Geluiddicht scherm
    Een geluiddicht scherm tussen de voor- en achterbank, precies als in sommige Engelse taxis. Je hebt dus wel zicht, maar geen geluid. Het spreekt vanzelf dat het scherm vanaf de voorkant te bedienen is (d.w.z. omhoog en omlaag). Lekker rustig...
    Erwin van Dijke, Rotterdam

    "Koepaard-hond"
    Toen ikzelf nog een kind was, deden we in de auto altijd het spelletje: koepaard-hond. Dat wil zeggen dat je je mond hield zodra je een koepaard (apaloosa voor de liefhebbers) zag en pas weer wat mocht zeggen als je een hond zag. Nu ikzelf kinderen heb en op een gegeven moment horendol werd van het gekrijs, heb ik ze over dit spelletje verteld. En wonder boven wonder: ze waren direct bereid dit spel te spelen! Het verbaast me altijd weer hoeveel koepaarden je onderweg ziet en hoe weinig honden. Wat een rust!
    L. de Vries, Groningen

    Wedstrijdje slapen
    Wij gaan uitgerust op reis. De reis zelf moet ook vakantie zijn, en als jij lekker in je vel zit, kun je veel meer van je kinderen hebben. Als het gezeur begint, betekent dat eigenlijk altijd dat ze moe aan het worden zijn. Ze kunnen zich niet lekker bewegen, willen niks meer en zijn nergens meer in geïnteresseerd.

    Tijd voor een wedstrijdje slapen. De regels zijn simpel. Wie het eerst wakker wordt mag, ook het eerst kiezen uit een van de kadootjes. Kinderlogica doet de rest. Om snel wakker te worden moet je natuurlijk ook snel slapen, dat snap je. Dus de ogen dicht, nog wat geshhh en een paar uur rust. Daarna stoppen en uitrazen en weer fit en vrolijk aan deel twee (of drie, of vier) van de reis.

    Als niks meer werkt stoppen we, tent opzetten en morgen weer verder. Het is vakantie dus we hebben niet zo'n haast.
    Judith Hofstra, Delft

    Jeugdherinneringen
    Zelf heb ik nog geen kinderen maar ik kan me nog goed herinneren hoe mijn broertje en ik op de achterbank vreselijk irritant bezig waren "hoe lang nog" "is het nog ver" (en dat vanaf Zaltbommel). Mijn moeder heeft toen zakken met vakken gemaakt voor over de voorstoelen. Deze werden gevuld met 1 speciale knuffel, tekenpapier en spelletjes.
    Vlak voor vertrek mochten we zelf strips of vakantie boeken uitkiezen in de bibliotheek. Daarnaast waren er bandjes met sprookjes of kinderliedjes en verzonnen we onderweg allerlei spelletjes. Een van mijn favorieten was het "gezichten van auto's nadoen" Elke auto van Eend tot Mercedes heeft een eigen gezicht. De ene grille is de andere niet zal ik maar zeggen, en een Kever heeft bv bolle ogen en een Rover een raar breed bekkie.
    Ook het noteren van de departementen (in Franrijk) die in de laaste twee cijfers van nummerborden voorkomen vonden we toen we wat ouder waren erg leuk, kijken of we ze allemaal zagen rijden. Daarnaast hadden we ouders die voldoende tussentijdse stops maakten, want bezighouden of niet kinderen moeten nu eenmaal af en toe flink bewegen! (Is voor ouders onderweg ook niet echt slecht.) Daar over werden van te voren steeds tijdstippen afgesproken zodat we zelf een beetje wisten wanneer er weer gestopt zou worden en waar, mee lezen op de kaart was dan extra leuk.
    K. Ferenschild

    Walkman, don't run
    Het is al weer enkele jaren geleden. Mijn oudste zoon zat op het niveau van Micheal Jackson, en de jongste nog op het niveau Sesamstraat. De een wilde dit en de andere wilde dat. Mijn vrouw en ik besloten om ze ieder een walkman te geven. We waren op weg naar Zuid Frankrijk, en ergens in België kregen ze ieder een kadootje. Ieder een walkman.
    Natuurlijk had ik gezorgd dat de favoriete bandjes "aan boord" waren. Ook had ik enkele weken voor de vakantie enkele kinderboeken voorgelezen toen de kinderen sliepen. Na een paar keer de bandjes afgedraaid te hebben vond de oudste dat de stem van de verteller wel erg veel op die van papa leek. Natuurlijk hebben we verteld hoe de vork aan de steel zat. Het aardige was dat ze op de bandjes niet eens opgemerkt hadden dat tijdens het voorlezen de onze klok gewoon om het kwartier zijn Big Ben-tingel sloeg. Waarschijnlijk was het geluid zo vertrouwd dat het niet eens opviel. De walkmans zijn met de ingesproken bandjes nog enkele jaren meegegaan. Het hoorde in de beleving van de kinderen bij vakantie. Maar het bleef wel lekker rustig op de achterbank!
    L.van der Vleuten.

    Mariachi-cassettebandje
    Of het een gouden tip is weet ik niet, maar mijn dochtertje van 14 maanden heeft een heen- en terugreis naar Italië in een snikhete auto (32 graden minimaal) glansrijk doorstaan met een casettebandje met haar favoriete Mexicaanse mariachi-muziek. Ze vindt die muziek geweldig, zit te wippen in haar stoeltje van plezier en als de knuffels, boekjes, rozijntjes, bekers drinken en andere speeltjes echt niet meer hielpen, was de mariachi altijd weer goed voor een brede smile vanaf de achterbank. Met kletsnatte haren en vieze vegen op haar gezicht van de warmte liet ze ons dan weten dat 't wat haar betreft nog okay was. En dat terwijl wij ons schuldig voelden omdat met onze vakantie haar aan dit alles blootstelden. Enig nadeel; de mariachi komt ons nu voor een jaar lang de neus uit.
    Marlene Nass, Waalwijk

    Afwisselend voorin zitten
    Volgens Veilig Verkeer Nederland mag ieder kind in een voor zijn leeftijd goedgekeurd stoeltje of op een goedgekeurde stoelverhoger op de voorstoel. Wij wisselen de zitplaatsen per traject (2 uur). En dit geeft in ieder geval de helft minder tijd om elkaar te meppen.
    Dinie Posthumus, Houten

    Niet te ver reizen
    Naast nieuw speelgoed; snoep en drankjes uitdelen; liedjes zingen en luisteren, dieren kijken; moet je gewoon niet te ver reizen, en als ze er even zat van zijn; gaan rusten op een zodanige manier dat je flink wat energie kwijt kunt, b.v. wandelen, voetballen o.i.d. Bij ons is het op dit moment een grote hobby om bij tegemoetkomende en gepasseerde vrachtwagens keihard te roepen: vrachtauto! Daar worden ze graag in gestimuleerd. Ook leuk is het om te testen wie het hardst kan schreeuwen en/of gillen (oordopjes meenemen). Meestal is het daarna (na een uurtje ofzo) wel een tijdje rustig.
    Margriet Klijnhout, Hoogeveen

    Alle inzendingen

    Eigen routekaart voor kinderen
    Onze kinderen blijven de hele weg rustig met hun eigen route-kaart waarop de stops ongeveer zijn aangegeven, een walkman (met nieuwe bandjes en voldoende batterijen) en een elektronisch spelletje (ook nieuw). Bandjes en spelletjes worden halverwege geruild.
    M. van Gameren, Ridderkerk

    Snoep en spel
    Wij hebben altijd een trommeltje met snoepjes in het dashbordkastje liggen, zodat ze als ze lief zijn af en toe een snoepje krijgen. Maar we doen ook allerlei spelletjes zoals "Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet" of auto's tellen van een bepaalde kleur. Dan kijken ze wat meer in het rond en moeten ze op andere dingen letten, dan maken ze ook niet zoveel ruzie. Als ze op school topografie hebben, kun je ze ook attent maken op nieuwe plaatsnamen die ze nog niet kennen. Dan mogen ze om de beurt een plaatsnaam noemen met bijv. de letter A. Op deze manier lijdt je hun aandacht van elkaar af, maar houd je ze toch op een speelse en educatieve manier bezig. Want spelletjes op reisformaat zijn ze behoorlijk snel op uitgekeken.
    N.Hol-Oosting, Ingen

    Beproefd in eigen jeugd: volledig reisschema
    Dit werkt in onze familie bij kinderen vanaf een jaar of 7 (ze moeten kunnen lezen). Ikzelf vond het als kind altijd een welkome afleiding (volgens mij wel totdat ik een jaar of 15 was), al betekende het vooral voor mijn vader veel werk van tevoren. Maar blijkbaar had en heeft hij er plezier in, want nu zijn kinderen allang niet meer meegaan op reis doet hij precies hetzelfde voor mijn moeder en tantes (zijn schoonzussen) als die met elkaar een reisje maken. Hoe werkt het?
    Maak voor elk kind een uitgebreid reisschema, waarop nog van allerlei extra's valt in te vullen. Dus noteer de plaatsen die je passeert onderweg, noteer de nummers van de autowegen etc, en laat ruimte over voor tijdstippen, kilometerstanden en bijzonderheden. Bouw het schema zo uitgebreid mogelijk uit, dus noteer ook de leuke onderbrekingen die de jonge reizigers kunnen lokken: een speelplaats op een Franse parkeerplaats, wie mag het geld geven bij de tolwegen, waar gaan we ons eerste Duitse worstje van deze vakantie eten, in welk groene gebied op de kaart verlaten we de snelweg voor een picknick in het bos etc. Verder kun je puzzeltjes, quizvragen, atlas-opzoekvragen en suggesties voor spelletjes toevoegen. Helemaal leuk wordt het als je ook nog 'mijlpalen' invoegt waarop de kinderen steeds een kadootje mogen openmaken, of hun werk moeten onderbreken om naar een verhaal op cassette te luisteren...
    Joke Ligterink, Delft

    Doe-kadootjes
    Zorg voor verschillende kleine (doe) kadootjes, tijdens de rit. Spreek eventueel bepaalde tijden af voor de verstrekking . Er zijn vele spelletjes te bedenken voor onderweg. Het abc spel in vele varianten eten,drinken, dieren en dan het hele alfabet langs.
    Antihuil-tip voor kleine kinderen rij 's avonds weg en rij 's nachts door. Wissel elkaar af bivakeer desnoods overdag op een camping om zelf uit te rusten en rij dan vervolgens 's nachts door.
    Claudia Smaal-Waterreus, Klundert

    Zonneschermen en slaapknuffel
    Onze dochter van 14 maanden kan er wat van, liefst in de auto. Na veel ellende hebben wij ontdekt dat zonneschermpjes en haar slaapknuffel DE oplossing zijn. Het is niet meer zo licht en de knuffel maakt die rare auto tot een fijn plekje omdat die normaal in bed moet blijven.
    Mischien dat dit ook bij anderen werkt!
    Ariadne Jonkman, Arnhem

    Trukendoos tot Italië
    Bij Tim (4) en Otto (2) werken de volgende trucs prima op onze reizen naar Italië:
    - na 2 uur reizen 15 à 30 minuten pauzeren op een rustplaats met speeltuintje, langs de Duitse autowegen kun je boekjes met info over de inrichting van rustplaatsen vinden (Tanken und Rasten). Vervolgens weer op naar de volgende speeltuin!
    - soepstengels, evergreens, fruit en rozijntjes te snoepen geven in plaats van snoep: ze zijn er langer mee bezig en worden er niet misselijk van. Bovendien kun je met soepstengels zwaardvechten.
    - muziek draaien die je zelf ook leuk vindt en met z'n allen meezingen. Bij ons doen vooral moeilijke Annie M.G. Schmidt liedjes het goed.
    - een grote zachte tas tussen de twee heren die al te veel fysiek kontakt (= pesten) moeilijker maakt en de mogelijkheid biedt er lekker tegen te gaan liggen slapen.
    - speelgoed geven waar ze al een tijdje niet meer mee gespeeld hebben.
    - handig speelgoed voor deze leeftijd zijn foam badpuzzels van Zeeman, (plastic) beesten, boekjes, lichte autootjes. Hou rekening met het feit dat ze zouden kunnen gaan smijten met speelgoed!
    P. Peeters, Nijmegen

    Afwisselend voorin zitten
    Volgens Veilig Verkeer Nederland mag ieder kind in een voor zijn leeftijd goedgekeurd stoeltje of op een goedgekeurde stoelverhoger op de voorstoel. Wij wisselen de zitplaatsen per traject (2 uur). En dit geeft in ieder geval de helft minder tijd om elkaar te meppen.
    Dinie Posthumus, Houten

    Airco een must
    Schaf als eerste air-conditioning aan voor je auto. Niets is vervelender dan in een loeihete auto het raampje met 140 kilomter per uur op de Duitse autobahn open te moeten hebben, waardoor alle speeltjes door de hele auto waaien.
    Van vroeger, toen ik zo'n 10 jaar oud was (circa 20 jaar geleden), weet ik nog dat de alom bekende autostoelhoezen met opbergvakken een perfecte oplossing zijn.
    Linda de Mol, Enschede

    Vakantie begint bij het vertrek
    Wij bereiden de kinderen (2,5 jaar en 6) al een paar weken voor met foto's van onze vakantiebestemming. Zij kijken er dus echt naar uit om daar te kunnen zwemmen, spelen, enz...
    Voor ons begint de vakantie van bij het vertrek, wij doen het dan ook rustig aan, vertrekken een paar dagen vroeger en passen ons ritme aan dat van de kids aan. Wij stoppen regelmatig en spelen wat met de kinderen. Op deze manier is reizen voor heel de familie prettig.
    Annick Teughels, Ramsdonk - België

    Zingen
    De kinderen niet aan hun lot overlaten in de wagen, maar bij de reis betrekken. Probeer met iedereen in de auto te zingen en spelletjes te doen die te maken hebben met de reis. Zoals "ik ga op reis en wat neem ik mee". Net zolang totdat de kinderen moe worden.
    Fam. Vervelde, Amsterdam

    1 kado/100 km/kind
    Voor kinderen van alle leeftijden een groot succes: iedere 100 kilometer een cadeautje kunnen uitpakken om mee te spelen. Als het samenhangende dingen zijn wordt het na het tweede cadeautje al spannend om te raden wat het volgende kan zijn! Voor oudere kinderen is het daarnaast printen van een routekaart, met daarop aangegeven de 100 kilometerpunten, motiverend. Ze kunnen bijhouden hoe lang het nog duurt (of hoe snel al) het volgende cadeautje komt.
    Juliette Borg, 's-Hertogenbosch

    Verhaaltjes op cd
    Mijn kinderen (5 en 2 1/2 jaar) houden ervan om rustig naar een verhaaltje te luisteren, wij hebben een cd speler in de auto. Vooral als het een heel spannend verhaal is. Of een cd met allemaal meezingliedjes erop. En elke dag krijgen ze een kleinigheidje. Wat de oudste vooral leuk vindt zijn de behendigheidsspelletjes (dat zijn spelletjes met die kleine balletjes). Dit vinden ze toch elke keer weer spannend wat ze nu weer zullen krijgen.
    Hanna Wesseling, Velserbroek

    Tip: ga met de trein
    Onze zoon Daan (bijna 2) houdt beslist niet van langer dan een halfuur auto-rijden. Wij zouden naar Zwitserland op vakantie gaan. Zouden 's nachts gaan rijden, zodat Daan zou slapen. We hebben het (gelukkig voor de vakantie) uitgeprobeerd door een dagje uit te gaan op 3 uur rijden van ons huis en 's avonds laat terug te gaan. Daan sliep dus niet in de auto. Gevolg: vakantie afgezegd en een camping in Nederland besproken. Daan en mama gaan met de trein, zus en papa gaan gezellig samen met de auto. Geen gejengel op de achterbank; iedereen heeft het gezellig en er kan meer bagage mee met de auto.
    Anneke van Krevelen, Gouda

    Moe maken vóór de reis
    Zorg ervoor dat u kind heel moe is als u aan de reis begint, zodat het het eerste deel slapend kan doorbrengen. Daardoor hoeft u de kinderen korter bezig te houden met behulp van die reisspelletjes. Als u de kinderen vervolgens ieder een eigen trommeltje snoepjes geeft en zegt dat ze daar de hele reis mee moeten doen. Dan lukt het wel ze zoet te houden.
    Marieke Goode, Schagen

    Walkman, don't run
    Het is al weer enkele jaren geleden. Mijn oudste zoon zat op het niveau van Micheal Jackson, en de jongste nog op het niveau Sesamstraat. De een wilde dit en de andere wilde dat. Mijn vrouw en ik besloten om ze ieder een walkman te geven. We waren op weg naar Zuid Frankrijk, en ergens in België kregen ze ieder een kadootje. Ieder een walkman.
    Natuurlijk had ik gezorgd dat de favoriete bandjes "aan boord" waren. Ook had ik enkele weken voor de vakantie enkele kinderboeken voorgelezen toen de kinderen sliepen. Na een paar keer de bandjes afgedraaid te hebben vond de oudste dat de stem van de verteller wel erg veel op die van papa leek. Natuurlijk hebben we verteld hoe de vork aan de steel zat. Het aardige was dat ze op de bandjes niet eens opgemerkt hadden dat tijdens het voorlezen de onze klok gewoon om het kwartier zijn Big Ben-tingel sloeg. Waarschijnlijk was het geluid zo vertrouwd dat het niet eens opviel. De walkmans zijn met de ingesproken bandjes nog enkele jaren meegegaan. Het hoorde in de beleving van de kinderen bij vakantie. Maar het bleef wel lekker rustig op de achterbank!
    L.van der Vleuten.

    Poppenkast
    Voer een poppenkast-stuk op vanachter de voorstoel voor het publiek op de achterbank. Een beer of pop van de kinderen kan met een beetje fantasie prima dienst doen in weergaloos poppenspel: "Pop gaat op vakantie en beer ook." Wanneer je niet lenig bent, kun je ook gewoon bij de kinderen op de achterbank je stuk opvoeren. Tip: speel door tot ze in slaap vallen.
    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Jeugdherinneringen
    Zelf heb ik nog geen kinderen maar ik kan me nog goed herinneren hoe mijn broertje en ik op de achterbank vreselijk irritant bezig waren "hoe lang nog" "is het nog ver" (en dat vanaf Zaltbommel). Mijn moeder heeft toen zakken met vakken gemaakt voor over de voorstoelen. Deze werden gevuld met 1 speciale knuffel, tekenpapier en spelletjes.
    Vlak voor vertrek mochten we zelf strips of vakantie boeken uitkiezen in de bibliotheek. Daarnaast waren er bandjes met sprookjes of kinderliedjes en verzonnen we onderweg allerlei spelletjes. Een van mijn favorieten was het "gezichten van auto's nadoen" Elke auto van Eend tot Mercedes heeft een eigen gezicht. De ene grille is de andere niet zal ik maar zeggen, en een Kever heeft bv bolle ogen en een Rover een raar breed bekkie.
    Ook het noteren van de departementen (in Franrijk) die in de laaste twee cijfers van nummerborden voorkomen vonden we toen we wat ouder waren erg leuk, kijken of we ze allemaal zagen rijden. Daarnaast hadden we ouders die voldoende tussentijdse stops maakten, want bezighouden of niet kinderen moeten nu eenmaal af en toe flink bewegen! (Is voor ouders onderweg ook niet echt slecht.) Daar over werden van te voren steeds tijdstippen afgesproken zodat we zelf een beetje wisten wanneer er weer gestopt zou worden en waar, mee lezen op de kaart was dan extra leuk.
    K. Ferenschild

    Video en McDonald-goodies
    Wij wonen in de V.S. en maken dus geregeld lange autoritten met onze dochter van 5 en zoon van bijna 2. Tussen de twee voorstoelen in onze minivan hebben we een TV met ingebouwde videorecorder geplaatst die aangesloten is op de sigarettenaansteker. Het kijken naar een favoriete kinderfilm houdt onze kinderen lang zoet. Verder bewaren we het speelgoed dat ze krijgen bij de Happy Meals van McDonalds voor in de auto. In Amerika krijg je (op verzoek) namelijk echt Fisher Price-speelgoed bij die Happy Meals en de kinderen hebben daar in de auto urenlang plezier van.
    Annemieke Laport, Oregon USA

    Plastic koffer vol zoethouders
    Alletwee mijn kinderen (6 en 3)krijgen vlak voor het vertrek een nieuw plastic akte-koffertje op schoot. Voor ieder zitten er bij de leeftijd/hobby passende dingen in. Bijvoorbeeld een tekenblok met nieuwe stiften, (koffertje dicht en je hebt meteen een lekkere harde ondergrond) een nieuw cassettebandje voor in de walkman, een paar nieuwe autootjes, je lievelingssnoepjes, de nieuwste donald duck, sesamstraat, ed, en 3 cadeautjes die je moet verdelen over de heenreis (op de terugreis krijgt ieder weer een nieuw gevuld koffertje).
    De kinderen beginnen met veel plezier aan de reis, als ze de avond van te voren die spannende nieuwe koffertjes zien staan!
    Moniek Peijnenburg, Eersel

    Wedstrijdje slapen
    Wij gaan uitgerust op reis. De reis zelf moet ook vakantie zijn, en als jij lekker in je vel zit, kun je veel meer van je kinderen hebben. Als het gezeur begint, betekent dat eigenlijk altijd dat ze moe aan het worden zijn. Ze kunnen zich niet lekker bewegen, willen niks meer en zijn nergens meer in geïnteresseerd.
    Tijd voor een wedstrijdje slapen. De regels zijn simpel. Wie het eerst wakker wordt mag, ook het eerst kiezen uit een van de kadootjes. Kinderlogica doet de rest. Om snel wakker te worden moet je natuurlijk ook snel slapen, dat snap je. Dus de ogen dicht, nog wat geshhh en een paar uur rust. Daarna stoppen en uitrazen en weer fit en vrolijk aan deel twee (of drie, of vier) van de reis.
    Als niks meer werkt stoppen we, tent opzetten en morgen weer verder. Het is vakantie dus we hebben niet zo'n haast.
    Judith Hofstra, Delft

    Balspel
    De beste tip vind ik nog altijd vaak stoppen en een bal mee zodat de koters even kunnen rennen.
    Ineke Spoorendonk, Landgraaf

    Moeder verheugt zich op leukste tocht
    Onze kinderen zijn nu al 12 en 15 jaar oud, maar de lange autoritten naar de vakantiebestemmingen zijn nooit een probleem geweest (terwijl ze elkaar op korte ritjes in Nederland regelmatig bijna afmaken). Een aantal zaken laten we elke vakantie terugkomen (zij het natuurlijk met kleine leeftijdsaanpassingen):
    - We vertrekken heel vroeg in de morgen, dat blijft leuk en na een tijdje slaapt de achterbank.
    - Na een paar uur houden we bij een restaurant een uitgebreide ontbijtstop.
    - Tussen de kinderen in staat een krat gevuld met van alles en nog wat:

    * ik spaar al weken van te voren stripboeken, tijdschriften, spelletjesboeken en reisspelletjes.
    * er gaan nieuwe cassettebandjes mee, vroeger met verhaaltjes, soms zelf ingesproken, nu met de favoriete hits, en gelukkig bestaan er walkmans.
    *ze krijgen een nieuw, niet te ingewikkeld boek.
    *ze hebben hun eigen routekaart, waarop regelmatig aangegeven wordt hoe ver we al zijn.
    *ieder heeft zijn eigen eet- en drinkwaar bij de hand.
    *allebei hebben ze een schoottafeltje en een kussentje.
    Als we meerdere dagen onderweg zijn voor we bij de bestemming aankomen, bepalen we niet van te voren waar we overnachten, als het te lang gaat duren, zoeken we een hotel (wat mijn zoon altijd weer een avontuur vindt).
    Eigenlijk vind ik de dagen voor de vakantie het vervelendst ("Mam, hoeveel dagen nog?"). Dat hebben we een keer opgelost door een dag eerder te vertrekken dan we gezegd hadden, al vond mijn dochter het wel vreemd dat we zelfs het huis al extra goed gingen stofzuigen ("Dat maken we morgen toch weer vies"), maar helaas, die truc werkt maar 1 keer.
    Al met al heb ik nu al weer zin in de leukste autorit van het jaar.
    Masja Jansen, Almere

    Speelgoed ingekapseld
    Speelgoed in de auto vond ik een ramp. Iedere keer moest ik mij in allerlei bochten wringen om gevallen goed onder banken vandaan te toveren. Voor de wintersport heb ik voor mijn dochtertje van 2½, die nog in een autostoeltje zit een speeltafeltje van schuimplastic, bekleed met tafelzeil gemaakt. Het hangt over haar stoel heen (tafelblad met aan 3 zijden een opstaand randje, met 2 zijschotten, min of meer geklemd tussen stoeltje en voorstoel) en ze kan zo heerlijk spelen en kleuren zonder dat de spullen tussen de benen of op de grond vallen. Als het "spelen klaar" is kiepen we het tafeltje voorover tegen de voorstoel, zodat het niet in de weg zit (kon ze overigens zelf ook al snel regelen). Eerst wilde ik een houten tafeltje maken, maar bij nader inzien leek me zo'n harde plank niet veilig. Vandaar het schuimrubber. Bevalt erg goed.
    [naam en adres bekend bij de redactie]

    "Koepaard-hond"
    Toen ikzelf nog een kind was, deden we in de auto altijd het spelletje: koepaard-hond. Dat wil zeggen dat je je mond hield zodra je een koepaard (apaloosa voor de liefhebbers) zag en pas weer wat mocht zeggen als je een hond zag. Nu ikzelf kinderen heb en op een gegeven moment horendol werd van het gekrijs, heb ik ze over dit spelletje verteld. En wonder boven wonder: ze waren direct bereid dit spel te spelen! Het verbaast me altijd weer hoeveel koepaarden je onderweg ziet en hoe weinig honden. Wat een rust!
    L. de Vries, Groningen

    Ballenbak
    Stel de ballenbak van de mac donalds in het vooruitzicht. De ballenbak is altijd een sukses. Na het:
    - zingen van alle liedjes (zie overzicht op de pagina op deze internetsite) en
    - lezen van alle boekjes (vooral het kabouter liedjesboek van Rien Poortvliet is erg populair!) en
    - het tellen van alle rode auto's en
    - groene auto's
    gaan we op zoek naar de M! Even rust voor de dochters maar vooral voor papa en mama!
    Saskia Aerts, Woerden

    Zingen, buitenkijken
    Als wij met z'n allen in de auto zitten en de kinderen achterin, dan zingen wij gezellig allerlei liedjes en klappen in de handjes. Ook doen kijken we goed naar buiten, wat we allemaal zien. Dieren, auto's enz. We oefenen gelijk de diersoorten en de kleuren auto's. Ook vertellen we in de auto verhalen, wat we die dag beleeft hebben. Tegen de tijd dat we thuis zijn of op de plaats van bestemming, merken ze ineens dat ze er al zijn en wij hebben geen kind aan ze gehad. Boekjes lezen gaat soms ook nog, maar niet te lang. En natuurlijk stickers plakken op de autoruit. Ben benieuwd naar de andere mogelijke tips.
    Succes,
    Marjolein Ancher, Rijswijk

    Vingerhaken
    Laat de kinderen vingerhaken, dat gaat zo: een wollen draad, lusje om de pink en dan 1x heen en weer slalommen tussen de vingers door. Dan een keer er over leggen en de onderste draadjes over je vingertoppen trekken, zo krijg je een draad en minder gezeur.
    Floris W., Prinsenbeek

    Flesje, videospel
    Zorg er voor dat je een flesje met drinken bijdehand hebt. Afhankelijk van de leeftijd van je kind zorg dat je een speentje en een kroeltje meeneemt. als je kind al wat ouder is neem dan een video spelletje mee zoals bijvoorbeeld yatzee of tetris deze zijn niet duur en dij ondervinding voor ons HEEL belangrijk. Nemen wij dit niet mee in de auto, dan is het na een half uur al hommeles.
    Adrie-Wilma van den Brink, Ooltgensplaat

    Geen tijd voor krijsen
    Mijn kinderen zijn nu al volwassen. Aan krijsen op de achterbank kwamen ze niet toe. Ze hadden het veel te druk met:
    - zingen: 3x3=9... alle inzittenden kwamen aan de beurt,
    - verhaaltjes bedenken: om de beurt een stukje,
    - tekenen op de rug van je broertje/zusje, die raadde de tekening - of niet,
    - wie het eerst buiten een dier zag, wat voor dier,
    - een lekker kussentje in de rug, een eigen speeltas mee, met magnetisch hamertje-tik, kleurpotloden (een tas aan de voorstoel met vakjes hield orde in de boekjes, tijdschriften en knuffels die meemochten),
    - nog meer tips nodig... de reis was eigenlijk altijd te kort.
    J.H.DrevesVeer, Dokkum

    Routebeschrijving kopiëren
    Voor de iets oudere kinderen: Draai een routebeschrijving uit op uw computer (of vraag er een op via de ANWB) en maak hier voor ieder kind een copie van. Ze vinden het hardstikke leuk om zelf te kijken waar ze zijn en welke richting we uitgaan, en zelfs het aantal kilometers weten ze dan precies. Bij ons vragen ze nooit meer: Hoe ver is het nog?
    Sacha van Roon, Zoetermeer

    Waar zou je zijn zonder de ...
    Ga met de trein! Luiers verschonen, eten geven, spelletjes doen, tekenen of even rondlopen is allemaal mogelijk. Op lange trajecten bieden de nachttreinen aparte compartimenten van 2 tot 6 personen. Slapen in de trein is leuk.
    s van den besselaar, groningen

    Geluiddicht scherm
    Een geluiddicht scherm tussen de voor- en achterbank, precies als in sommige Engelse taxis. Je hebt dus wel zicht, maar geen geluid. Het spreekt vanzelf dat het scherm vanaf de voorkant te bedienen is (d.w.z. omhoog en omlaag). Lekker rustig...
    Erwin van Dijke, Rotterdam

    Voorlezen
    Voor de vacantie nog wat boeken bij de Bieb lenen, het liefst boeken die ze nog niet kennen, die wat dikker zijn en die in gedeeltes voorlezen. Twee jaar geleden waren mijn kinderen 7, 9 en 11, 'De kleine kapitein' boeken van Paul van Loon waren toen een schot in de roos. Elke keer als ze uitgetekend of gespeeld waren (ze houden zich zelf ook bezig met raadspelletjes en ik zie ik zie wat jij niet ziet) , las ik een half uurtje voor.
    Dit jaar denk ik aan 'De griezelbus 4' van Paul van Loon, is net uit (moet ik het boek wel zolang verstoppen, want dat willen ze natuurlijk hebben en ze zijn dol op die boeken).
    Marianne Wiersma, Best

    Honkbalknuppel
    Leg een honkbalknuppel op de achterbank en zwaai er mee als het gejengel aanvangt
    P. Gijselhart

    's Nachts of cadeaus
    Tip 1: 's nachts rijden is ideaal. Terwijl de kinderen slapen, rijden jullie naar de plaats van bestemming. Als je elkaar afwisselt met rijden kan de een rijden terwijl de ander even een dutje doet, op die manier blijf je fit.

    Tip 2: Als wij overdag rijden, maak ik voor mijn zoontje van 5 een tas met daarin allemaal spannende kleine cadeautjes (hoeft niet duur te zijn) Bv. een sticker- of kleurboekje, een leitje waarop je kind kan tekenen, een autootje etc.

    Bv. elk uur een cadeautje uitpakken. En voor tussendoor hebben we bandjes met verhaaltjes en liedjes mee van bv. Sesamstraat. Daarnaast regelmatig even stoppen tussendoor om de benen te strekken. Op die manier komen we de rit wel door.
    N. Slingerland, Almere

    Eigen speeltjes op voorraad
    Achter de voorstoelen hangt voor ieder kind een reiszak met vakken. Deze is voor ieder kind gevuld met eigen speeltjes en ook nog een paar kadootjes. Deze mogen ze onderweg uitpakken.
    Tips voor kadootjes : speeltjes voor de vakantie of een soort verkijkertje voor onderweg.
    M. Veer, Veenendaal

    Vertrekken als dochter gaat slapen
    Als wij op vakantie gaan dan vertrekken wij 's middags op de tijd dat mijn dochter naar bed gaat. Op vakantie gaan is op zich al een heel feest. Bij een feest horen natuurlijk kadootjes. Ik koop een aantal kleine kadootjes van ongeveer 5 gulden. Wordt ze onderweg wakker dan mag ze een kadootje uitpakken. Is ze er na een tijdje op uitgekeken dan mag een tweede uitpakken.
    Wat ik na de vakantie over hou dat gebruik ik voor de volgende vakantie!! Wat ik ook doe is een aantal van haar eigen speelgoed inpakken. Zo is het toch een feest om iets te mogen uitpakken en is ze er een tijdje zoet mee.
    Karina Rusch, Delft

    Simpel
    Gewoon thuislaten.
    J. Pieterse, Groningen

    Keihard kinderliedjes zingen
    Uit ervaring weet ik dat maar één ding helpt (als je alles geprobeerd hebt): keihard kinderliedjes gaan zingen, door het gekrijs heen. Eerst twintig keer "op een grote paddestoel" en als ze het dan horen en gaan luisteren, andere liedjes. Als je geluk hebt, gaan ze dan meezingen!
    Dolores

    Istrië, here we come!
    Vorig jaar zijn we met onze 2 dochters (toen 3 en 6 jaar) met de auto naar Istrië geweest. Dit betekende 2 dagen met de auto rijden. Gelukkig toen sinds een maand met airconditioning en iets ruimer. Maar toch... een lange rit.
    Voor onderweg hadden we een tas met kleine cadeautjes mee genomen. In deze cadeautjes zat steeds een stukje speelgoed. Als we merkten dat het bijna fout ging (op de snelweg valt nu eenmaal niet te veel te zien) zeiden we dat ze bij het volgen de punt (en kruising, een plaats o.i.d.) weer een cadeautjes zouden krijgen. Dit hielp ons vrij goed.
    Natuurlijk is het ook belangrijk om regelmatig te stoppen en dan het liefst op kindvriendelijke parkeerplaatsen. Het moet dan natuurlijk wel droog zijn (anders heb je een groter probleem).
    Als de kinderen slapen en je bent ervaren in lange afstanden rijden, rij dan door! Hoe verder je bent, hoe sneller het gaat. Hou natuurlijk wel de veiligheid in het oog. Je rijdt niet alleen!
    Albert-Jan Smelt, Hoofddorp

    Nachtrit en fruitcocktails
    Wij reizen altijd 's nachts. Voor de kinderen (1 en 5 jaar) wordt een bedje gemaakt op de achterbank. Om beurten rijden mijn man en ik vanaf ongeveer 20.00 uur. 's Morgens als ze wakker worden gaan we ontbijten. We zoeken dan een restaurantje met een speelgelegenheid voor de kinderen. Na een ruime tijd vertrekken we dan weer. Als de kinderen wakker zijn, krijgen ze af en toe een cadeautje. Alles wat ingepakt zit is goed. We maken er een klein kinderfeestje van, met liedjes, spelletjes (variërend) van kiekeboe tot mens erger je niet. Als tractatie heb ik fruitcocktail gemaakt; vers fruit door elkaar. De oudste mag zelf met sateprikkers een stick maken.
    Zo kun je heel wat kilometers afleggen. Wij waren om 10.00 uur in Zuid-Frankrijk; weliswaar allebei heel moe van de reis maar niet van de kinderen! Rachel van Aalst, Maasbommel

    Waar zouden we zijn zonder de ...?
    Ik sluit mij graag aan bij een van de andere inzenders. Neem de trein in plaats van de auto. In de trein heb je volop tijd voor je kinderen. Bovendien hoeven de kinderen niet de hele tijd stil te zitten. De treinreis duurt vaak wel wat langer dan met een auto, maar reistijd in een auto is verloren tijd, reistijd in de trein kun je nuttig besteden. Verder kun je niet zoveel bagage meenemen. Dat scheelt ook in de tijd. Alles wat je niet meeneemt, hoef je ook niet in- en uit te pakken. Al vanaf de geboorte zijn mijn kinderen gewend aan lange treinreizen. Tot nu toe heb ik vrijwel nooit problemen met lastige kinderen gehad.
    Rudolf Jan Heijink
    Zie ook http://www.inter.NL.net/HCC/R.J.Heijink/
    voor informatie over leven zonder auto.

    Lekker scheuren in de auto
    Werkte voor ons prima toen onze tweeling dames nog 2 jaar waren op een rit naar midden Frankrijk en retour: geef ze om de 5 minuten een vel van een rol keukenpapier om te verscheuren! Je bent na de rit wel een halve dag bezig met de stukjes uit je auto te zuigen, maar er werd alleen maar gezeurd als het velletje op was! Nu (4 jaar) werkt de cd van Pluk van de Petteflat perfect: je waant je in de auto zonder kinderen!
    E.R. de Klerk, Hoofddorp

    Kinderen weten het beter...
    Even de mening van 2 kinderen die eigenlijk al niet meer jengelen op de achterbank. Wij spelen altijd IK WEET HET BETER.. Dan maak je 2 teams, meestal 2 tegen 2. Het ene team moet een onderwerp bedenken en een letter, bv. groenten met een V. Dan moet er tegen elkaar opgeboden worden hoeveel ieder team er weet. Degene die dan het laatste aantal zegt.. wanneer het andere team zegt.. Doen jullie het maar, moet het dan ook doen. En dan de punten bijhouden. Ouders willen het ook meestal op tijd spelen, maar dat is minder leuk voor de kinderen dus dat zou ik niet doen.
    Suzan + Lies, Buren

    Gezellig babbelen
    Eén kind bezighouden in de auto is meestal 'moelijker' dan 2 kinderen. Wacht niet tot ze zich gaan vervelen in de auto, houd ze tijdig bezig. Geef voldoende aandacht. Praat met je kind stel vragen en probeer alle vragen van hem/haar geduldig te beantwoorden. Wijs op leuke uitzichten waar je langs komt, zoals; weiland met koeien, bergen etc. Tijdig pauzeren onderweg zal heel pretig zijn voor je kind. Na een gezellig babbeltje in de auto brengt de openlucht je kind tot rust. Zo kan ze weer er tegen aan, of ze kan in de auto in slaap vallen.
    D.Tascilar, Rotterdam

    Betrek kinderen in voorpret
    Betrek je kinderen bij het uitzoeken van spulletjes voor vermaak onderweg. Bewaar de bobo?s, de okkies, de sesamstraat bladen etc. in een ringmap. Deze bladen bevatten een schat aan (voor-)lees en doe dingen voor kleine kinderen. Zorg dat je kinderen de ruimte hebben in de auto. Bij voorkeur een eigen stoeltje met leuning en een bord/plaat om als tafeltje te gebruiken zodat lezen, tekenen, of iets dergelijks mogelijk is. Dit geeft ze trouwens ook de gelegenheid om op de draagbare computerspelletjes te laten spelen.

    Koffers en tassen horen in kofferbak of caravan, niet tussen je kinderen. Je hebt zelf ook graag ruimte als je lange tijd moet zitten, je kind ook. Laat je eigen muziek voor die ene keer niet uit de speakers schallen. Maar neem de cassettes mee (als die al niet in de auto aanwezig zijn) waar de kinderen waarde aan hechten. Met name die ze zelf uitgezocht hebben bij bijv. efteling, land van ooit, sprookjes wonderland etc. In no time ken je alle teksten en verhoogt dit de feestvreugde voor de kinderen.

    Probeer ook de kinderen te betrekken bij de verplichte stops. (noem bijv. dagtellerstand en wanneer er gestopt zal worden). Stop bij plaatsen waar wat ontspanning voor kinderen is (speeltuin) en niet direct op parkeerplaats langs snelweg. Waar jezelf trouwens ook geen moment rust hebt, omdat je kind elke seconde gevaar loopt door voorbijrazend verkeer. Neem de tijd voor het reizen, beter relaxed drie dagen onderweg dan een dag met totale stress in de auto. Die nog gevolgd wordt door enkele dagen bijkomen. En last but not least, na enkele weken vakantie volgt nog een reis terug. Je kunt je voorstellen hoe je daar tegenop kunt gaan zien.
    M. Verbakel, Mortel

    Kleine kadootjes leuk inpakken
    Je kan allemaal hele kleine kadootjes kopen, die je leuk inpakt. Met de kinderen kan je afspreken dat ze bij elke 100 kilometer verder iets uit mogen pakken. Je kan bij speelgoedzaken de volgende zaken kopen: mini-horloges, mini-waterpistooltjes, mini-sleutelhangers, kleine spelletjes, kraaltjes enz. Je kan de kinderen ook onderling laten ruilen als ze de kadootjes van de ander leuker vinden.
    Saskia Berk-Merkestijn, Den Haag

    Type auto spotten
    Mijn ouders gingen altijd met de kinderen kijken of er een bepaald type auto als tegenligger tegemoet kwam. Wie hem het eerst zag had gewonnen. Degene met de meeste herkenningen, kreeg bij de volgende stop het grootste ijsje.
    Marco Boelis, De Goorn

    Mama's stem op band
    Mijn kinderen zijn 5 en 1 jaar. De oudste krijgt een walkman op met nieuwe opgenomen bandjes. Ik spreek ook favoriete verhalen in. Zij vind het erg leuk mama's stem te herkennen. Zo kan je ook spelletjes inspreken. Op de achterbank heeft ze een tafeltje op schoot zodat ze kan tekenen etc. Ik zorg voor kleine kadootjes voor onderweg. Als ze het even te lang vindt duren gaan we stoppen en even een speeltuintje in. De reis gaat dan zonder problemen. De kleinste krijgt een nieuw speeltje of muziekhanger. Ook zij mag in de speeltuin even haar energie kwijt. Genoeg drinken en licht verteerbare voeding. Niet teveel snoepen onderweg. Prettige vakantie,
    Els van Maurik, Lexmond

    Zelf casettebandjes inzingen
    Als alle andere manieren om onze kinderen (4 en 2) te vermaken zijn uitgeput en wij zelf er ook niet meer zoveel zin in hebben, dan krijgen ze allebei een walkman met een casettebandje waarop ik zelf hun favoriete verhaaltjes vertel en hun bedliedjes zing. Hiervan worden ze meestal heel rustig.
    Fijne vakantie.
    Kariene van de Wijngaard, Venlo

    Patchwork met vakjes
    Maak een patchwork-deken met allemaal kleine vakjes. Vul deze vakjes met allerlei hebbe-dingen. Het is heel makkelijk te maken. Neem een leuke stof en naai daar allemaal kleine vakjes op boven aan de deken maak je twee hengels van stof en bevestig deze om de hoofdsteun van de auto. Werkt prima!
    Margriet Wolters, Eindhoven

    Neem de trein
    Niet met de auto gaan, maar met de trein! Eerder heb ik in een reactie (Reacties van lezers) gesteld hoe prettig een treinreis kan verlopen en wat de voordelen zijn van een treinreis. Wel kan een treinstaking in een van de landen waar je doorreist roet in het eten gooien, of het missen van een aansluiting, maar meestal kun je je kind geen groter plezier doen, dan met de trein te reizen! Soms gaat het per trein zelfs sneller!
    Eduard Bekker, Den Haag.

    Routekaart maken
    Voor de niet meer zo hele kleine kinderen: een leuke routekaart maken met daarop aangegeven de belangrijkste plaatsen en steden, eventuele stops (bezienswaardigheden) etc. Kinderen vinden het heel leuk om kaart te lezen en bovendien kunnen ze dan zelf uitpuzzelen hoe lang de reis ongeveer nog duurt. Je kunt de zelfgemaakte routekaart tijdens de reis gebruiken om aan te geven bij welke plaats iets lekkers mag worden gepakt uit de snoeptrommel, wanneer van te voren meegenomen verrassingen mogen worden uitgepakt, wanneer wordt gewisseld van zitplaats (niet aan raam/wel aan raam bijv.) etc.
    Marijke van Buul, Vught

    Eten in de auto
    Vroeger aten wij als we tussendoor stopten. Tegenwoordig eten we in de auto onder het rijden. Degene die achter het stuur zit wacht wel op de tussenstop. Resultaat: je bent weer een flink aantal kilometers verder. En de kinderen voelen zich beter dan wanneer ze gesnoept hebben.
    Tine Plantinga, Putten

    Tig kadootjes
    Wij hangen aan de achterkant van de voorstoelen een rechthoekige lap stof met daarop 'tig zakjes genaaid. Daarin kleine kadootjes (elke 200 km eentje uitpakken): walkman, bandjes, batterijen, potloden, stiften, papier, kleurboek, klein houten plankje om onder de tekeningen te leggen, boek, kindertijdschriften, puzzelboekjes, okki en bobo vakantieboek bewaren we hiervoor, reisspelletjes, slaapknuffels, speen. Routekaart waarop aangegeven staat hoever het nog is voor we stoppen om wat te eten, drinken.
    Potveer, Obdam

    Mat ze af voor vertrek
    Ga samen zingen of een bandje met je favoriete muziek van je kind draaien. Zorg ook dat ze moe zijn voor je weg gaat, zodat ze veel slapen, en zelf geen spanningen veroorzaken in de auto.
    r van de pol, alkmaar

    The full treatment
    Altijd voor allebei (dochter 6, zoon 8) een goede walkman mee (wij hebben al jaren 2 Sony's, die kunnen echt tegen heel wat stootjes). Naast de oude, ook nieuwe cassettebandjes die ik altijd inpak als kadootje. Sommige bandjes kunnen ook voor hun samen en bij ons vinden ze dat geen punt, samen 1 kadootje. Ik heb nl. een koppelstukje voor de walkman gekocht zodat ze allebei ook samen kunnen luisteren. HEEL HANDIG!

    Verder verzamel ik vanaf mei diverse leuke kadootjes die ingepakt meegaan. Ik heb een gedeelt van de kadootjes voor de heenreis, gedeelte voor op de camping (slecht weer), gedeelte voor de terugreis. Het is wat georganiseer maar het werkt feilloos.

    Wat ook erg goed werkt is uit 1 of meerdere kleurboeken ca. 50 kopieën maken en die inbinden m.b.v. een spiraal met aan de voorkant een harde doorzichtige plastic kaft. Voor oudere kinderen bijv. spelletjes, nummertekenen, puzzels etc. TIP: A4-formaat is erg groot voor op schoot, verklein daarom van A4 naar A5-formaat.

    Qua snoep heb ik iets bedacht dat heel goed bevalt: ik maak voor de kinderen een plastic bakje met verschillende snoepjes, evt. koekjes erin. Dat is dan voor de hele dag. Ik doe er niet overdreven veel in. Bedenk gewoon wat je ze normaal gesproken op een dag ook geeft en doe er een klein beetje extra bij. GEVOLG: geen herhaald gevraag om snoep of koek, ze bepalen zelf of ze het snel of langzaam verorberen. Dit werkt zeer goed!! Bij ons is het zelfs zo dat ze zo zuinig doen dat ze aan het eind van de dag niet alles op hebben. En... ze willen het niet eerder op hebben dan broer of zus! Ik doe dit ook als we elders in het land op visite gaan.

    Voor onderweg in de auto heb ik voor ons allemaal trouwens water, m.n. bij hitte een goede dorstlesser maar ook omdat er al met al toch wel meer zoetigheid naar binnen gewerkt wordt, wat wellicht ook extra druk gedrag tot gevolg heeft. Natuurlijk heb ik voor de stops wel pakjes yoghi of appelsap of melk o.i.d.

    Betrek de kinderen bij de voorbereidingen als ze daar de leeftijd voor hebben. Ze mogen ook wat klaarleggen en op de inpakdag helpen sjouwen. Heb wat geduld en als het niet helemaal goed gaat verander het indien nodig als ze het niet zien. Ze voelen zich heel trots en gaan vanzelf weer zelf verder spelen als ze er flauw van zijn. Zo werkt een gezellige voorbereiding ook door in de reis van de volgende dag of nacht.

    Reis 's nachts. Wij vertrekken meestal om 02.00 uur, zodat we allemaal toch nog wat hebben geslapen. De kinderen vinden het heel opwindend om uit hun bed in de auto te stappen. Ze zijn dan nog een paar uurtjes wakker (heel gezellig sfeertje in de auto) en vallen dan meestal tegen 06.00 uur in slaap tot ca. 09.00. We hebben dan al heel wat kilometers afgelegd inmiddels.

    Stop geregeld. En m.n als het na een dag reizen voor iedereen wat vermoeiender wordt: heb geduld en wees extra lief. Geef een meegebracht kadootje (nieuw cassettebandje!). Wij overleggen dan wel eens met de kinderen (6 en 8) of ze het nog even vol kunnen houden. Meestal zeggen ze wel ja. We zeggen er altijd -- taktisch -- bij dat als ze echt niet meer willen, we zullen stoppen en een camping gaan zoeken. Dat vinden ze heel 'stoer' dat zij ook mee mogen bepalen en de sfeer blijft goed in de auto.
    Janine Steeneken, Assen

    Spannende zak met vakken
    Hang aan de stoelen voor de achterbank een zak met allerlei 'spannende' vakken. Deze is eenvoudig te maken van oude handdoeken of lakens. Om het uur, aan te geven met een alarmpje, mogen de kinderen een vakje openen. Hierin zitten bijvoorbeeld kleine presentjes, lekkere hapjes of opdrachten met beloning, waarmee ze ongeveer een uur zoet zijn. Succes verzekerd!
    Fam. Koning, Drachten

    2 uur rijden, een kwartier rust
    Om de twee uur stoppen en de kinderen even lekker laten uitrazen in een speeltuintje of als die er niet is, even lekker heen en weer rennen met papa of mama op de stoep van de parkeerplaats. De afstand in 2 dagen rijden. (Kinderen hoeven nu minder lang in de auto te zitten en is voor jezelf ook rustiger). Verder is een verassingstas in de auto erg handig. Een tas aan de voorstoel met speeltjes/boekjes waar ze zelf bij kunnen. Vaker drinken geven dan normaal (een autorit maakt dorstiger) en als laatste tip proberen het gewone ritme van thuis aan te houden wat betreft eten/drinken/fruit e.d. (vooral bij kleinere kinderen).
    Fam. Geurds, Beverwijk

    Autobingo
    Maak twee of meer verschillende bingokaarten met daarop dieren en dingen die je onderweg tegenkomt. De kinderen kunnen de plaatjes aankruisen als ze een van de onderwerpen zien. Wie het eerst AUTOBINGO roept heeft gewonnen.
    Ninon Molenaar, Utrecht

    Nachtrit door Europa
    Wij gaan van de zomer naar de Provence met kinderen van 11, 1 en 3 jaar. We rijden 's nachts. 's Avonds rond slaaptijd (20.00 uur) vertrekken en met een beetje mazzel ben je er de volgende ochtend rond 8.00 uur. Ik rijd zo lang het licht is en als het weer licht is en mijn man in het donker. De kinderen slapen (tot nu toe in elk geval) als rozen. We halen ze er ook niet uit onderweg. Zelf stoppen we om de twee uur een half uurtje. Veel koffie mee en even doorzetten. Moe ben je hoe dan ook wel die eerste vakentiedagen! Veel plezier,
    Nicolette Roelink, Amsterdam

    Verrassingskoffer
    Maak een verrassingskoffertje met allerlei spelletjes, wat lekkers en een aantal boekjes. Het kind mag om de zoveel tijd iets uit het koffertje kiezen en zich daarmee amuseren. Dit kunnen spelletjes zijn die het kind alleen kan doen of samen met iemand anders.
    S. Coopmans, Belfeld

    Rode 2CV's met bebaarde chauffeurs tellen
    Omdat wij geen auto hebben jengelt onze zoon nooit op de achterbank. Maar zo'n drastische oplossing zal niet in de prijzen vallen denk ik. Herinner ik me verder nog het geweldige spelletje dat mijn moeder en ik in de auto speelden in de jaren '70: wij telden op de snelweg de rode eenden (deux-chevaux) met een man met een baard achter het stuur. Dat waren er op pakweg de route Amstelveen - Leidschendam al gauw enige tientallen. Maar ach, dat spelletje zal wel acherhaald zijn... Misschien is het een idee om lease-auto's met jengelende kinderen op de achterbank te tellen?
    Janneke Dullemond, Amsterdam

    Airco – en niets anders
    Airconditioning, ideaal niets is vervelender dan een kind dat zit te zweten en daardoor jengelig wordt. Een aangename temperatuur bevordert het humeur in ieder geval van ons dochtertje.
    Gerrie Weyman, Ede

    Objecten tellen en met geld belonen
    Tip: laat de kinderen verschillende objecten tellen die je op of langs de weg tegenkomt. Als je gezien de tijdsgeest per object een bepaalde (geldelijke) vergoeding geeft, kan dit best lang werken. Om de competitie tussen de kinderen zo klein mogelijk te houden, is het raadzaam om voor aparte objecten per kind te kiezen en proberen in te schatten dat ze even zo vaak, of eigenlijk even zo weinig voorkomen. Het kan je dus wel wat (vakantie) geld o.i.d. kosten. Succes.
    Arie de Ruiter, Katwijk

    Eierwekker klokt pauzes
    Geef je kind achterin een wekker/stopwatch/kookwekker o.i.d. die ingesteld is op de tijd van de volgende stop. Zorg ervoor dat de tijd tot de volgende stop niet al te lang is. Als het alarm afgaat zoeken jullie samen de eerstvolgende P of R en daar krijgt het kind iets lekkers en is er tijd voor iets leuks te doen (bij de ene stop met papa en bij de andere stop met mama, zo hebben de ouders om de beurt even rust).
    Wilma de Vos, Aalsmeer

    Gezellige pauzes met cadeautjes
    Probeer in de weken vóór de vakantie een paar leuke kleine cadeautjes te kopen (hoeft niet duur te zijn) voor uw kindje. Las steeds na een X-aantal kilometers een kleine gezellige pauze in, maak het extra spannend door dan een cadeautje te geven. Het maakt de reis voor uw kleine heel spannend en voor u ontspannend. En onthou vooral één ding, het is vakantie dat wil je toch gezellig houden voor een ieder die in de auto zit?
    A. Waaijenberg-Veenendaal, De Glind

    Weg van de snelweg
    Kies als het mogelijk is niet de snelweg, maar een parallelroute. Wijs steeds op de leuke dingen onderweg. Af en toe een klein cadeautje en het is feest. Ook een walkman met kinderverhaaltjes en liedjes werkt vaak een aantal uurtjes.
    R. Verstraeten

    Stoppen en frisse lucht tijdens rit
    Regelmatig stoppen (dan ook leuke dingen doen zoals een kleine wandeling, spelletjes, picknicken), zorgen voor frisse lucht (voor jou is de warmte al vervelend, laat staan voor kinderen), water in de auto (goed voor de dorst en de bekleding) en tenslotte leuke muziek waar je met z'n allen op mee kunt zingen. Als er toch onenigheid mocht komen, kun je altijd nog bepakking tussen de kinderen zetten.
    Ten Boske, Almelo

    Muziek en voorleescassetes
    In boekwinkels voor kinderen vind je de betere boeken voorgelezen door de schrijvers. Maar dit werkt pas na ongeveer 4 jaar. Tja, daar onder? Doe spelletjes en veel stoppen bij speelplekken, niet teveel achter elkaar rijden,of s"nachts gaan rijden.
    Antoinette Hijstek, Amsterdam

    Raadselspelletjes
    Voorbeelden van raadsel-spelletjes:
    - Een dier noemen wat begint met de laatste letter van het vorige dier, dus tijger-reiger-ree-eland etc
    - Tellen hoeveel vogelsoorten je onderweg ziet.
    - Tellen hoeveel automerken verschillende je ziet.
    - Wie het eerst een woord leest dat begint met een A
    - Wie het eerst een woord ziet dat begint met een B. Voor beginnende lezers een openbaring !
    - Pas op voor het 'rode monster', kinderen duiken weg en tellen tot tien als er een rode auto voorbij komt, heel leuk, waarom weet ik niet, maar het is lachen gieren brullen !
    - Drie maal drie is negen, met leuke liedjes van hun eigen school en oude liedjes die hun weer niet kennen.
    - Donald Duckjes die mogen worden stukgelezen.
    - Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.
    Als het goed gaat een keertje langs de macdonalds, en als het niet goed gaat, laten merken dat je dat jammer vindt... Geen snoep, maar als het te lang duurt een boterham met drinken op een stopplaats. Leuke sprookjes op een bandje opnemen, of een leuke opera van Frank Groothof zijn favoriet, Ook VOF de kunst.
    Pauline Bormans, Hellevoetsluis

    Kleine kadootjes
    Ruim van te voren begin ik al met het inkopen van een aantal kleine kadootjes. Als de verveling dan toeslaat, mogen ze een kadootje uitpakken. (cassettebandje, knutselboekje, poppetje, zonnebril, Succes verzekerd!
    Paulien Schoof, Haarlem

    Met Samson en Gert naar de Côte
    Zorg voor een grote en gevarieerde hoeveelheid cassettebandjes met kinderverhalen liedjes. Bij ons zijn populair:

    - Alfred J. Kwak
    - Pluk van de Petteflat
    - Pietje Puk
    en natuurlijk, de liedjes van Samson en Gert. Dit laatste is meestal minder rustig vanwege het meezingen. We zijn al enkele jaren met 3 jongens (nu: 9,7 en 4) naar Zuid-Frankrijk gereden: 2 dagen heen en 2 dagen terug.
    Arnie Berkers, Appingedam

    Boeken doorboren, touwtjes erdoor
    Misschien niet de ultieme truc om vreedzaam in Zuid-Frankrijk te komen, maar meer een basis-idee voor alle autoritjes:

    Voorzie één of meer leuke boekjes met een boormachine van een gat in de linkerbovenhoek (ja, ja, boren in een boek!). Met een kleurrijk touwtje kunnen de boeken bevestigd worden aan de handgreep die meestal boven de achterportieren zitten. Zo heeft kindlief altijd een boekje bij de hand, zonder dat dat door de auto slingert. Met een beetje geluk kun je het boekje opbergen door het tussen de handgreep te klemmen.
    Geert Jan Arends, Groningen

    's Nachts rijden, motor draaiend bij wissel
    Heel simpel: 's nachts rijden: kind slaapt (soms de motor laten draaien bij het wisselen van stoel) en geen last van de warmte. Werkt bij onze dochter (11 maanden) prima. Daarbij is het heerlijk rustig op de weg, dus ook voor jezelf prettig rijden. Eenmaal aangekomen om de beurt een beetje bijslapen.
    Nicolet Smit-Leder, Utrecht

    Diverse tips
    - Voldoende cassettebandjes met kindermuziek
    - voldoende spelletjes op de achterbank
    - voldoende raad-spelletjes (ik heb iemand in mij hoofd, kinderen moeten raden wie)
    - voldoende geduld

    Maar het beste is natuurlijk vakantie in Nederland. Korte reistijd, vaak mooi weer, en bij ons altijd succes verzekerd.
    H. Meyers, Groningen

    Achterin gaan zitten
    Om gejengel te verkomen is het leuk om tijdens de reis of een gedeelte van de reis achterin te gaan zitten en eventueel wat kleine spelletjes te doen.
    J. de Jong, Kudelstaart

    Verassings-tas of -doos
    Voor de wat grotere kinderen is het leuk een verassings-tas of -doos te maken waar je allemaal kleine lekkernijen, een leuk boekje en wat andere leuke speeltjes in doet. Met stikkerboekjes kunnen ze ook een tijd zoet zijn. Voor de wat kleinere kinderen zijn b.v. rozijntjes effectief, omdat ze tijdrovend zijn (ze moeten ze eruit peuteren).
    J. de Jong, Kudelstaart

    Items ophangen
    Als je op de achterbank van handvat naar handvat een touw spant, kun je daar allemaal leuke dingen aan ophangen zonder dat het telkens op de grond valt.
    J. de Jong, Kudelstaart

    Vakantie in NL of 's nachts rijden
    Ik heb twee tips:
    1 gewoon vakantie houden in eigen land. Dan hoeft er niet ver te worden gereden.
    2 's nachts rijden, terwijl de kinderen slapen. Kost je wel je eigen nachtrust, maar je moet er wat voor over hebben!
    K.Z. Meijerman, Joure

    Plaatsnamen verzamelen
    Plaatsnamen van de ANWB-borden laten noteren; iedereen krijgt een paar beginletters. Wie heeft aan het eind van de rit de meeste plaatsnamen verzameld? (Van tevoren over nadenken en de letters eerlijk verdelen; Jan de B, de D en de K, Mirjam de M, de N en de T, bijvoorbeeld.)
    J. Veerman, Krimpen aan de Lek

    Kreten bedenken bij nummerborden
    Leuke kreten bedenken bij de nummerborden (deze fungeren dus als afkortingen van de woorden) van de auto's die voor je rijden. De beste noteren.
    J. Veerman, Krimpen aan de Lek

    Kinderen voorin
    Niet standaard beide ouders voorin, maar om de beurt de kinderen voorin laten zitten met hun autostoeltje (als er tenminste geen airbag zit, want is dat gevaarlijk geloof ik).
    J. Veerman

    Moppen vertellen en 21-en met vragen
    Oplossing 1: moppen vertellen.
    Oplossing 2: 21-en met vragen. Een passagier neemt een bekend persoon in gedachten, de anderen mogen op de beurt raden wie het is. Er mag alleen worden geantwoord met ja of nee. De beroemdheid moet binnen 21 vragen geraden worden.
    J. Veerman, Krimpen aan de Lek

    Zoekopdracht
    Om de beurt een zoekopdracht geven. Wie ziet het eerst een... wegenwacht - een restaurant - een molen - een gele auto - een paard - een motor - een taxi - een zwembad - mac-donalds - etcetera... Wie het gezochte voorwerp gevonden heeft, geeft de volgende zoekopdracht.
    J. Veerman, Krimpen aan de Lek

    Grote auto
    Koop een Chrysler Voyager zodat alle kinderen genoeg ruimte hebben. Koop walkmans met bandjes en eventueel bijbehorende tekstboekjes
    Marlou Wesseling-Bullens, Delden

    Cassettebandjes
    Wij hebben een hele verzameling cassettebandjes met allerlei verhalen die interessant zijn voor beide dochters (5 en 8). Bestaande bandjes (Annie M.G.Schmidt, Roald Dahl, Spice Girls, etc.) maar ook zelf ingesproken verhaaltjes doen het goed. Verder heeft Opa een schakelaartje geplaatst, waardoor je kunt kiezen of je voor, achter of voor en achter geluid wilt. Heel handig! En we hebben geen last van gejengel.
    Elizabeth Boonstra, Leeuwarden

    Walkman
    Heel simpel, maar bij ons erg effectief: de kinderen hebben een eigen walkman, met daarop verhaaltjes en liedjes. De oudste van vier luistert nu voornamelijk naar 'Pluk van de Petteflet', en de jongste van twee is dol op 'Dikkie Dik' en 'Sesamstraat'. Zo komen ze de uren in de auto aardig goed door.
    Corry van Tricht, Alkmaar

    Walkman
    Koop een walkman en schaf een aantal leuke cassstttebandjes aan met muziek en/of verhalen. Werkt tot in de puberteit! Verder om de twee uur stoppen en laten uitrazen. En natuurlijk: veel snoep aan boord.
    Ellen Kuller, Zoetermeer