Terug naar Leeszaal
Interactieve produkttest: zuiggenot en drinkgerei

Uitslag prijsvraag

In de zomer van 1999 schreven wij een interactieve produkttest uit over zuig- en drinkgerei. En dat hebben we geweten: vele honderden koopadviezen, tips, krachtige afraders en vrolijke observaties werden ons deel. Tijd voor het grote moment: wie wonnen er, wie gaven de beste tips en welke produkten kregen de meeste stemmen?

Omdat we vrijwel alle inzendingen hebben gepubliceerd -- zoals u dat gewend bent -- werd het hoog tijd voor het opmaken van de balans. De stroom van inzendingen was immers door niemand meer te doorgronden. Om te beginnen: de produkten waar ons consumentenpanel het meest tevreden over is. Daarbij zij aangetekend dat voor de 'marktleiders' in elke categorie altijd een paar anti-stemmen binnen kwamen: ervaringen vertonen onderling duidelijk grote verschillen. In dat verband is dit citaat van een inzender ontnuchterend:

Kortom: doe niet zo moeilijk. Elk kind wil graag uit een normale beker (glas) drinken of uit een kartonnetje met een rietje zodra het van de borst/fles af is. Gun het dan ook dat te leren zonder allerlei moeilijke oplossingen te verzinnen die het geknoei tijdens het "oefenen" zouden moeten tegenhouden. Gewoon een slabje om, laten stilzitten, desnoods wat oude kranten onder het kinderstoeltje. Dan drinkt het kind in een mum van tijd zonder knoeien.
Fam. Meisenbacher
[email protected]

De meeste stemmen

Flessen
  • Avent:
  • 46%
  • Difrax:
  • 20%
    Toelichting: Hoewel het op de markt barst van de zuigflesmerken, komen alleen deze twee er significant uit bij ons consumentenpanel. Avent als ongeslagen, maar wat dure oplossing voor een soepele overstap van borst naar fles zonder vacu¨m-probleem. En Difrax met zijn bijzondere banaan-vormige fles die evenmin vacu¨m trekt. Een enkeling noemt nog (Nutricia 6%) en Dodi-flessen (7%), maar dan heb je het wel gehad.

    Drinkspenen
  • Dodi 1-2-3:
  • 30%
  • Avent:
  • 20%
  • Bibi:
  • 12%
    Toelichting: De drie-in-één speen van Dodi oogst veel lof: geen gezeur meer met de juiste speen op het juiste moment gebruiken. Toch liggen de cijfers hier goed verspreid over de merken en lijkt iedereen te experimenteren tot hij de beste voor zijn kind heeft gevonden. De ene zweert bij duurkoop en doet de drogisten-stunters in de ban, de ander komt erachter dat het met die goedkope net zo goed gaat. Prima voor de handel, al dit gezoek!

    Fopspenen
  • Bibi:
  • 54%
  • Difrax:
  • 15%
  • Dodi:
  • 12%
    Toelichting: Hoeveel ouders worstelen met het fopspeentje en het tijdig afwennen! Overduidelijke winnaar Bibi kiezen velen om het goede ontwerp van de serie spenen. Verder zie je dat de een de vrolijke motiefjes en teksten als 'Papa is the best' verfoeit, terwijl dat voor de ander juist een reden tot aanschaf is.

    Tuitbekers
  • Tupperware:
  • 38%
  • Hema Meegroei:
  • 19%
  • Tommee Tiptee:
  • 13%
  • Difrax:
  • 13%
    Toelichting: Opvallende winnaar is hier Tupperware, een product dat alleen via die vreselijke party's te krijgen is. Kennelijk komt u daar vaak, dames? Maar enfin, als het de beste is, leggen wij ons daarbij neer.

    Antilekbekers
  • Anyway-up-cup (o.a. Prénatal):
  • 60%
  • Tupperware:
  • 8%
    Toelichting: Difrax' antilekbeker werd door bijna 20% als te duur aangemerkt, en bovendien te snel vacuüm zuigend. Onbetwiste winnaar Anyway-up had als regelmatig genoemd nadeel dat je er heel hard aan moet zuigen. Het mechanisme gaat snel kapot als je kind er een stok of potlood in steekt, maar gelukkig zijn de deksels los verkrijgbaar.

    De tien winnaars

    Onderstaande tien inzendingen vonden wij een prijs waard. Om uiteenlopende redenen: de nuttigste produkten in combinatie met een bijzondere omschrijving, een onverwachte draai aan het einde (zoals de 'vruchtenwijn' die spontaan ontstond in een antilekbeker) of een beeldend verhaal over de 'thuissituatie' in verband met een besproken produkt.

    Verongelijkte borstvoedende moeders meldden zich bij de prijsvraagredactie: mogen wij niet meedoen? Natuurlijk, als u een overtuigend verhaal over uw 'produkt' kunt geven openen wij wel een categorie, was ons antwoord. En zie: een stroom van 'borst-best' inzendingen kwam op gang. Of er een winnaar tussenzit kunt u hieronder zelf zien.

    Wij willen alle deelnemers van harte bedanken voor hun inzendingen; de winnaars van de Huggies-luiers of de Kabouter Plop-kaartjes krijgen apart bericht van ons.

    Tupperware groeit mee

    Merk: Tupperware
    Prijs: 32,50
    13 september 1999
    Kariene van de Wijngaard
    [email protected]

    De Tupperware fles is met ons kind meegegroeid.
    Eerst werd het gebruikt om er bevoren moedermelk in te doen. Dit deed ik altijd in de vorm van ijsklontjes. Door de brede vulopening gingen deze er gemakkelijk in. Door de brede vorm van de fles gingen er ook meer klontjes in dan in hoge smalle flessen waarin maar hoogstens 5 klontjes paste. Nadien werd dit de papfles. Weer door de brede vulopening kon de pap er, zonder al te veel knoeien, in en werd de pap met de bijgeleverde tuit gedronken. Weer wat later werd de fles gevuld met water of diksap en werd de afsluitdeksel als bekertje gebruikt.

    Nu ze de fles ontgroeid is, wordt de fles nog ieder jaar tijdens het kamperen gebruikt als maatbeker en shaker voor de sladressing. Omdat de fles kort en breed is, is het zelfs met een afwasborstel goed te reinigen. Al met al is de toch wat dure aanschafprijs het dubbel en dwars waard geweest.

    Avent-fles: had ik dat maar eerder geweten

    Merk: Avent
    Prijs: ca. ƒ 17,-
    6 augustus 1999
    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Voor inzending van dit berichtje heb ik al een aantal inzendingen doorgelezen. Heel herkenbaar en gelijk dacht ik, had ik dat maar eerder gelezen, voordat ik aan onze verzameling speentjes en flessen begon!

    Alhoewel ik van plan was borstvoeding te geven, had ik al voor de geboorte van onze zoon Tom een hele verzameling flessen gekocht en gekregen. Gelukkig adviseerde m'n kraamhulp om Avent-flessen te gebruiken als ik ooit wilde stoppen met borstvoeding. Dat gebeurde al snel en inderdaad de overstap van borst naar Avent ging totaal zonder problemen.

    Maar, wat hebben we getobt met alle andere flesjes die ik op voorraad had! Er zijn wel -tig combinaties mogelijk tussen speen en fles die zorgen voor te snel, te langzaam, lekken, vacuüm trekken en vooral: stress! Want, als het allemaal niet snel genoeg lukte, zette Tom het op een krijsen.

    Uiteindelijk bleek Avent het best te werken (gelukkig weinig keus in speentjes) en heb ik in de loop van de eerste maanden 7 flessen verzameld. Kostbaar, maar heel handig. Ik maakte 's ochtends voor de hele dag de flesjes klaar; scheelt tijd en is ook heel prettig met een zoon die 1 minuut opwarmen in de magnetron al te lang vindt.

    Dodi 1-2-3 speen: professioneel goedgekeurd

    Merk: Dodi 1-2-3
    Prijs: onbekend
    6 augustus 1999
    Lonny Verbrugge
    [email protected]

    Mijn ervaring met de 1-2-3-speen van Dodi is erg goed. Ik werk op een kinderdagverblijf en daar hebben we deze spenen altijd achter de hand. Als een kindje met een andere speen niet goed kan of wil drinken, lukt het met deze speen vrijwel altijd. Wat ik ook handig vind, is dat je niet allerlei verschillende spenen met verschillende dikte van gaatjes bij de hand moet hebben (zit de goede speen er nou op of is het gaatje toch te groot / te klein?). Een speen voor verschillende diktes van vloeistoffen vind ik ideaal!

    Nu ik zelf zwanger ben van de eerste weet ik zeker dat ik bij flesvoeding de 1-2-3-speen zal gebruiken. (Je zult dan natuurlijk zien, dat die van mij niet zo'n speen wil!?)

    Avent voorkomt lucht in speen

    Merk: Avent
    Prijs: onderdeel van starters set ƒ 35,-(?)
    1 augustus 1999
    Dick Homans
    [email protected]

    Als verse vader van Bart (de mooiste zoon van de wereld), zit ik 's nachts regelmatig op de bank. Met de dorstige zoon op schoot, de door mamma afgekolfde melk in de avent-fles, de nachtelijke herhaling van het NOS journaal op de achtergrond en Cato, onze poes, die maar niet begrijpt wat ik in de kamer doe, maar er zijn slaatje uit slaat door gezellig naast ons op de bank te kruipen, is de gebroken nacht zeer de moeite waard.

    En drinken dat Bart doet! Hij merkt geen verschil tussen mamma's borst en de fles die pappa geeft!

    Wel jammer voor zijn scrabbelcarriere trouwens: het woord tepelspeenverwarring zal hij nooit op het bord leggen.

    Opmerkingen: De Avent-spenen zijn behoorlijk breed: als het flesje bijna leeg is moet je hem echt op de kop houden om te voorkomen dat er lucht in de speen komt. Handig om te weten als je na de nachtelijke fles tenminste weer door wilt slapen.

    Hema-fopspeen blijft een succes

    Merk: Hema
    Prijs: 6,95 per 2 stuks
    16 augustus 1999
    Jeroen Smeets
    [email protected]

    Alleen de genen van je moeder zijn al voldoende voor drie mensenlevens vol Hema-obsessie, de rookworsten ten spijt. En al is de Jip&Janneke-drop en roomboter-allerhande nog ver weg, er is een Hema-artikel dat elke keer weer succes heeft: de fopspeen.

    Transparant, en toch duidelijk te vinden als je op de zijkant wil kluiven en kwijlen, met een ring die groot genoeg is om hem vast te pakken en uit je mond te trekken als je eindelijk in slaap lijkt te vallen en licht genoeg om hem meters uit je box te slingeren.

    En je moeder vindt hem mooi.

    Tupperware: fles en bekers prima

    Merk: 3x Tupperware; fles, "hou vast"-tuitbeker en "leren drinken"-beker
    Prijs: ƒ 33,50 - 19,95 - 19,50
    30 juli 1999
    B.J.J. Boels
    [email protected]

    Ze zijn misschien wel prijzig maar daarom ook zo geweldig. Ik wil echt geen ander meer. Er zit een extra hulpstuk bij zodat je alle spenen erin kunt gebruiken. De zuigfles vond ik echt goed en ook echt lekdicht af te sluiten. Ik durfde hem zo wel in mijn babytas te stoppen. Er zit dan ook een extra afdekplaatje en afsluitkapje bij. Naderhand kun je hem ook "ombouwen" tot tuitfles met de bijgeleverde tuitdeksel.

    Over de tuitbeker met handvatten ben ik ook zeer tevreden, naderhand ook weer als gewoon bekertje te gebruiken, door de deksel ook weer VOLLEDIG lekdicht af te sluiten.

    De "leren drinken" beker (zij noemen 'm de flip top beker) gebruik ik momenteel veel. Door de kleine opening wordt het knoeien met drinken beperkt. Het is echt de ideale tussenstap tussen tuitbeker en beker/glas. Ook deze kan ik zo, met inhoud, in mijn tas stoppen zonder dat er iets uitkomt. Het lijkt nu een of andere reclamecampagne maar ik ben echt heel erg tevreden over deze produkten wellicht voor anderen ook een aanrader.Door de hoge duurzaamheid kan ik het ook weer allemaal gaan gebruiken bij mijn volgende kindje. Groetjes Bianca

    Anyway-up-cup: ook voor het maken van vruchtenwijn

    Merk: Anywayup
    Prijs: Ongeveer ƒ 15,-
    19 september 1999
    Anne-Marie Brouwer
    [email protected]

    De anywayup heeft een tuutje met een gat. Voor het gat zit een rubbermembraantje met een spleetje dat opengaat als je eraan zuigt. Lekken doet hij zeker niet. Gebeurt dat wel dan volg je de speciale instructies (die wij kwijt zijn) en komt er geen druppel meer door het ventiel.

    Maar het niet-lekken is het minst belangrijke van deze beker. We doen er zoveel andere dingen mee. Het is steevast onze beste goocheltruc. Voor alle mensen die geen kleine kinderen in hun directe omgeving hebben is het magie. Iedereen wil even kijken en proberen. Dus even zelf zuigen.

    Dat brengt me op de tweede functie van de beker. Als je hem vaker gebruikt krijg je gegarandeerd je portie bacteriën, myco-organisme en ander klein grut binnen. Is het niet van de mensen die er even aan lurken dan wel van de prut die zich vastzet op het rubbermembraan. Schoonkrijgen doe je het zeker niet. Of je moet zwaar tegen de instucties ingaan. Je mag namelijk niets door het spleetje van het membraan steken.

    Maar dan het allerleukste en lekkerste. Doe wat verdunde diksap in de beker en laat deze minstes twee dagen in de auto liggen terwijl het boven de 25 graden Celcius is. Klaar is je eigen bekertje vruchtenwijn. Ik schat het alchoholpercentage zo rond de drie procent. En terwijl je je lens zoekt naar de beker die in de auto ligt, leer je je kind drinken uit een 'gewone' beker. Wel zo makkelijk in alle situaties en schijnbaar beter voor de ontwikkeling van de spraakspieren.

    P.S. Voor de zuigbehoefte houden we de borst standby. Die doet het na bijna een jaar nog heel goed en raakt nooit kwijt.

    Tommee Tippee: Antilekbeker, behalve voor moeder

    Merk: Tommee Tippee
    Prijs: weet niet meer
    1 augustus 1999
    Sandra el Biyar

    Fantastisch die anti-lek beker, niet dus. Aangezien mijn dochter van 1 jaar graag alle kanten van iets wil bekijken en proeven, ben ik na de nodige schoonmaakklussen overgestapt op de anti-lek beker van Tommee Tippee. Makkelijk bekertje; het verkleurt als de vloeistof te warm is en hij lekt niet.

    Mijn dochter bekeek de beker zeer kritisch en zette het tuitje aan haar mond. Keek mij vervolgens aan met een blik van "je neemt me in de malling" en smijt de beker met een klap op de grond, nog geen spatje gemorst. Ik onderwerp de beker aan een test en moest mijn wangen vacuüm zuigen, ja hoor 1 hele druppel.

    Dan het anti-lek rubber er maar uit; alleen al om de bekker open te krijgen en het rubbertje eruit te halen was grof geweld nodig. Tien miniten later en een kapotte nagel verder, was het plof en de deksel vloog er letterlijk af, alle appelsap in mijn gezicht. Mijn dochter had lol voor tien en ik net zoveel frustratie. Nee, geen anti-lek beker meer. We gebruiken de beker nog wel maar dan zónder deksel.

    ...misschien wel de beste tuit van Nederland

    Merk: huismerk, type: variabel
    Prijs: gratis dus onbetaalbaar
    3 augustus 1999
    Tania Windsant
    [email protected]

    Het materiaal is soepel en natuurlijk en uitstekend van smaak en geur. De tuit (bestaande uit een licht- tot donkerbruin gekleurde verhoging in eenzelfde kleur hof) is altijd van het juiste formaat en kan door het kind zelf ten allen tijde aangepast worden. Het melkbevattende gedeelte vormt een geheel met de tuit en is bovendien zeer eenvoudig mee te nemen en handzaam, vergeten is onmogelijk. Het drinken uit deze tuit is bovendien goed voor de spraakontwikkeling.
    Chapeau!

    Opmerkingen: het juiste gebruik gaat niet altijd meteen vanzelf maar is door vrijwel iedereen te leren. Levering door Moeder Natuur, reeds voor de geboorte van uw zuigeling.

    Nutriciafles & speen: de twaalfde poging was raak

    Merk: Nutriciafles met speen (drie gaatjes)
    Prijs: ƒ 9,95
    29 juli 1999
    Annemiek van den Bosch
    [email protected]

    Er lijkt eindelijk een einde te zijn gekomen aan onze zoektocht. Ik keek eerst naar flessen die ik mooi vond... dromend over mijn toekomstige dreumes kocht ik een compleet "wagenpark" aan flessen. Al snel verdwenen deze in een zak in het aanrechtkastje want zoonlief zoog ze allemaal vacuüm.

    Tips te over van schoonzussen en mede-moeders. Maar fles nummer 12 (!) blijkt de "Mercedes" onder de flessen te zijn... Daan drinkt tevreden uit een Nutricia fles. Geen Dodifles meer maar wel de spenen? Die knip je dan toch op maat voor een andere fles? Tja, die tip koste me niet alleen een aantal verknipte spenen die niet goedkoop zijn maar zoonlief wist ze allemaal vacuum te zuigen. De dop losdraaien? Tuurlijk maar dan lekt dat ding weer... Al sinds een week is de Nutricia fles favoriet en met name mijn man vindt dit een hele geruststelling (en mij kost het minder was van de lekkende flessen.)

    Opmerkingen: Dankzij een behulpzame DAdrogist-verkoopster zijn we nu aan deze fles. Zij gaf ons zelfs een fles gratis mee om uit te proberen... Dat is nog eens service en meeleven met de ellende van de fles!

    10 tips

    Borstkinderen vroeg laten wennen aan speen

    3 augustus 1999
    [naam en adres bekend bij de redactie]

    Ik heb een tip voor moeders van borstkinderen: onze dochter is nu 7 maanden. Omdat ze 's nachts nog vaak wakker werd, wilden we haar de laatste voeding pap geven. In eerste instantie met afgekolfde moedermelk en nu, vanwege het hogere ijzergehalte, met opvolgmelk. In het begin weigerde ze echter de speen van de fles, omdat ze zo gewend was geraakt aan de borst. Voor die tijd had ik wel eens een voeding afgekolfd, zodat mijn man een flesje kon geven, maar uiteindelijk bleek dat toch wel een gedoe, zodat we daarmee zijn gestopt. Met alle gevolgen van dien, dus. Het heeft ons zeker twee weken gekost om haar aan de fles te laten wennen, terwijl ze daar na een maand of twee nog geen enkele moeite mee had. Ik raad andere moeders met borstkinderen dus aan om vanaf een maand of 2, als de borstvoeding echt goed op gang is en je kind geen last meer kan krijgen van de zgn. 'tepel-speen-verwarring', zo af en toe een voeding af te kolven en deze in een flesje te geven, zodat je later geen problemen hebt wanneer je je kind voor de nacht een papfles wilt geven.

    Begin vroeg met antilekbeker en bind hem vast met elastiek

    2 augustus 1999
    Tjitsche Loen
    [email protected]

    Je moet wel direct met de antilekbeker beginnen als ze ongeveer een maand of 10 zijn. Anders begrijpen ze het principe niet. De oudste kreeg de beker pas toen ze al een jaar geweest was. Ze hield hem dan op de kop en zei dan: "op", want er kwam niets uit. Ze was niet gewend om aan een tuitbeker te zuigen. Ik heb gewoon doorgezet en toen had ze het zomaar door. De tweede kreeg hem met 10 maanden en kon het direct. Nog beter gaat het als je de versie met "oren" koopt, want die kunnen ze zelf beter hanteren.

    Nog een tip voor het "verliezen" zoals uit de wagen gooien enzo. Een postelastiek er dubbel omheen doen en daar een touwtje aan vast knopen en dat weer aan de wagen vastbinden.

    Snel flesje opwarmen
    in de auto

    31 augustus 1999
    Birgit Roozeboom
    [email protected]

    Omdat het opwarmen van een flesje met een flessenwarmer in de auto een eeuwigheid duurt, bedacht ik het volgende, hetgeen ons tijdens de vakantie zeer goed beviel. Knip een Spa-fles doormidden en bewaar het onderste deel. (Dit deel past trouwens precies om de piepschuimen warmhouder van Prenatal à ƒ 5,95.) Doe kokend water in een thermoskan voordat je van huis weggaat.

    In de auto, op moment van voedertijd, doe je het water in de halve fles en zet je hier het flesje in. Met nog geen 5 min. heb je een fles op de juiste temperatuur. De Spa-fles heeft een stabiele bodem, dus valt niet snel om. Of je doet dit op de parkeerplaats en je stopt de warme fles in de piepschuimen houder tot je koter trek krijgt.

    Experimenteerdrift levert tips

    25 augustus 1999
    Naam bij de redactie bekend

    Alles uitgeprobeerd hebbende en de eerdere bijdragen aan deze prisjvraag bekijkende, kom ik tot de volgende tips voor aanstaande ouders:
    1. Schaf geen enkele fles noch speen aan voor uw kind is geboren
    2. Schaf nooit meer dan een exemplaar van een soort fles aan
    3. Raadpleeg eerst Ouders Online alvorens tot aankoop over te gaan
    4. Schaf dus nooit een ETOS-fles aan
    5. Realiseer u dat welke fles of speen u ook aanschaft: bijna alle zuigelingen hebben moeite met de fles en bijna allemaal zullen ze na verloop van tijd soepeltjes drinken uit welke fles dan ook, met welke speen dan ook. Dus spendeer niet te veel geld en tijd met het uitproberen van allerlei toeters en bellen.

    Opmerkingen: voor tuitbekers geldt eigenlijk hetzelfde verhaal. Al slaat ook hier bij mij weer de experimenteerdrift toe: inmiddels 3 soorten bekers aangeschaft maar dochterlief gooit ze alledrie krijsend aan de kant. Ik nam me voor gewoon af te wachten tot ze de smaak te pakken heeft maar na het lezen van alle tips op Ouders Online voel ik de volgende aankoop er alweer aankomen: een beker met speenachtige tuit...

    Tupperware-schoolbeker met koelelementen

    Minst slecht: Tupperware-schoolbeker met koelelementen 30 juli 1999
    Geert Jan Arends
    [email protected]

    Onze ervaringen met drinkbekers voor school zijn eigenlijk alleen maar slecht. Wat willen we eigenlijk? De beker moet isoleren want het drinken zit gewoon in de rugzak die in de klas staat en de melk wordt pas om 12 uur gedronken. Verder moet de beker door het kind zelf geopend kunnen worden. Minstens zo belangrijk is dat de beker door het kind zelf gesloten kan worden. Bij het openen helpt juf eventueel wel, maar bij het sluiten niet. Ik kan u verzekeren dat de laatste restjes Yogo yogo die in de rugzak lopen voor een beste knoeiboel kunnen zorgen!

    Dan moet de beker niet te groot of te zwaar zijn. Immers op de overblijfdagen moet mijn dochter al genoeg meenemen: brood, fruit en tweemaal drinken en eventueel frutsels. Tenslotte moet de beker goed schoon te maken zijn, als het even kan in de afwasmachine. Dus geen rubber ringen waar rommel achter blijft zitten, of die bij veel verwijderen niet meer goed passen. Vraag ik nu teveel?

    Op dit moment lossen we het op met Tupperware bekers. Mits goed gesloten lekken deze absoluut niet. Dochterlief neemt deze mee in een klein koeltasje, waar precies twee bekers en een koelelement in passen. Eventueel nog een ijsblokje in het drinken; nog feestelijk ook. Het werkt allemaal wel, maar een goede alles-in-een beker zou mooier zijn.

    Fopspeen-afwentip

    5 september 1999
    Nathalie Lammen-Kruithof
    [email protected]

    Mijn tante uit Canada gaf de volgende tip: Wanneer de kinderen wat groter worden en het tijd wordt dat de speen de deur uit gaat, doe dit dan niet acuut, maar probeer het volgende. Knip steeds een klein stukje van de speen af totdat ze er echt niet meer aan kunnen lurken, op zo'n manier kunnen ze rustig aan het idee van geen speen wennen.

    Plakbandje op luchtgaatje tuitbeker

    29 augustus 1999
    kathelijne van hengel
    [email protected]

    Bij de overstap van de fles naar de tuitbeker ervaar je opeens heel wat geknoei, waar je niet echt op zit te wachten... Veel mensen laten zich verleiden tot de aanschaf van een dure anti-lekbeker (die het eigenlijke probleem alleen maar uitstelt), dat is geheel niet nodig: een plakbandje over het luchtgaatje doet wonderen, er wordt veel minder geknoeid en het kind leert toch dat de beker beter niet onderste-boven gehouden moet worden, want dan lekt hij nog steeds.

    Met transparante tuitbeker kan je meekijken

    28 juli 1999
    Linda Pataya
    [email protected]

    Toen mijn dochter uit een tuitbeker ging drinken, was het vaak raden hoeveel ze al gedronken had. Ik schudde dan met de beker om te voelen, met als ongewenst bijresultaat dat zij ook vrolijk ging schudden/morsen. Op een gegeven moment heb ik transparante bekers bij de HEMA gekocht en behalve goedkoop (minder dan vier gulden) bleken ze ook ideaal: je kan zien hoeveel er nog in zit en schudden door ouder en (hopelijk) kind is verleden tijd.

    Hoe voorkom je knijpen in kartonnetjes

    23 augustus 1999
    M. Kuyper
    [email protected]

    Handig, die kartonnen doosjes met sinaasappelsap als je op stap gaat. Het drinken blijft vers en als je het niet gebruikt kun je het later gewoon weer in de kast zetten (i.t.t. roosvicee, sinaasappelsap e.d. die je in een tuitbeker doet).

    Maarrrrrrrr, hoe maak je een klein kind wijs dat hij/zij niet in het doosje moet knijpen? Mijn zus gaf me de oplossing. Vouw de "vleugeltjes" van de bovenkant van het pakje open en leer het kind vanaf het eerste gebruik (bij ons kind op 1,5 jarige leeftijd) het pakje vast te houden aan de vleugeltjes.

    Medicijnen via speen toedienen

    23 augustus 1999
    van Hecke Steve
    [email protected]

    Onze baby wil medicijnen enkel innemen wanneer we dit in een speentje gieten van Dodi. Zo zie je maar dat dit voor meer kan dienen dan drinken alleen.

    Opmerkingen: wanneer de baby medicijnen niet wil nemen, stop ik een steriel speentje van bv. Dodi in zijn mondje en giet daar de medicijnen in, hij denkt dat er iets anders zal komen en begint te zuigen. Een beetje vals maar het werkt toch (meestal). Wanneer je denkt dat de baby zijn melk ook zal weigeren uit schrik dat het medicijnen zullen zijn, volstaat het om een druppel melk op het speentje te smeren voor je het in zijn mondje stopt. Zo proeft hij dat het toch melk is en zal beginnen zuigen.

    Copyright © 1996-2008 Ouders Online
    Uitsluiting aansprakelijkheid
    Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 24 februari 2010