Terug naar uitslag-pagina
Bouw mee aan woordenboek twee

Woordenboek kinder-Nederlands
pagina 3 van 5

Inzendingen verwerkt t/m 11-6-01

- Pagina 1 [A-B-C]
- Pagina 2 [D-E-F-G-H-I-J]
- Pagina 3 [K-L-M]
- Pagina 4 [N-O-P-Q-R]
- Pagina 5 [S-T-U-V-W-X-Y-Z]


Datum laatste update: 11-6-01
Huidige aantal woorden: 586

kaasscheer
kaasschaaf (Thomas, 2;6).
Fam. van der Meer, Zwaag

kale appel
geschilde appel (Rutger-Jan, 4 jaar). Na het eten: Pap, mag ik nog wat eten? "Wat wil je dan eten?" Doe maar een kale appel.
H. Roring, Nijmegen

kankerverspreiding
kankerbestrijding (Elwin, 6 jaar). Er is collecte, Elwin had de deur geopend en kondigde luidkeels aan wie er voor de deur stond: Mama, er staat iemand van de kankerverspreiding.
J.H. Man, De Meern

kastuk
kapot/stuk (Mathieu 3; 8). Bij alles waar het woord stuk of kapot bij past.
Mirjam Graat, Helmond

kastuk
kapot of stuk (Rowena, 4 jaar). Mijn strikje is kastuk.
R. Borgers, Zwijndrecht

kerk met een banaan
moskee met een maansikkel erop (Jelmer, 3;3). Ik maakte hem attent op de anders uitziende kerken in onze tijdelijke woon-omgeving en hij zei prompt: Een kerk met een banaan!
E.C. van den Dries-Roelse, Sur (Sultanate of Oman)

kerkje
De term van een in Almere woonachtig kind voor elk pand dat vóór de jaren '80 is gebouwd... (Mathieu, 3 jaar). Als we in de auto zitten...
Marijke Haverkamp, Almere-Stad

keukel
het vrouwelijk geslachtsdeel (Pepijn, 2 jaar). Bij het verschonen van zijn babyzusje noemde Pepijns moeders een poepje in de luier een keuteltje. Pepijn dacht duidelijk dat het over dat onbekende lichaamsdeel ging en noemde dat voortaan keukeltje
Marjolein van der Heijden, Nijmegen

kiesplaats
de index van een (voorlees-)boek, waar je een verhaaltje kunt uitkiezen (Goudje, 4 jaar). Bij het voorlezen 's avonds voor het naar bed gaan mag zij altijd 2 verhaaltjes kiezen, zo is het woord ontstaan.
Inge Huisman, Oosterbeek

kikker in de buik
Als je buik rommelt (Mark, 3 jaar). Toen hij in z'n buik een vreemd geluid hoorde, riep hij dat hij een kikker in z'n buik had. Mamma heeft een baby in de buik en Mark heeft een kikker in de buik.
Y.Meijer, Geesteren OV

kilometer
weegschaal (Christian, 3 jaar). Tijdens het wegen.
J.C.A. Moll, Den Haag

kinderblafverblijf
kinderdagverblijf (Laurine, 2;2).
Fam. Hoogbergen, Nijmegen

Kinderklaas
Sinterklaas (Amber, 2;8). Ze blijft het hardnekkig volhouden, Sinterkaas is Kinderklaas. Zelfs nu nog in Juni heeft ze het over Kinderklaas en wanneer hij weer komt. De kinderklaas-liedjes blijft ze dan ook zingen.
M.Venderbosch, De Bilt

kindervlek
moedervlek bij kind (Esmee, 4;6). Mama, wat is dat? wijzend op mijn been, naar een moedervlek.Toen wees ze op haar hand ook naar een moedervlekje, maar nee dat was een kindervlek zei ze.En bij papa is het een vadervlek!
Jannie Broekhuis, Deventer

kipkap
prullenbak (Ruben, bijna 2 jaar). Ruben vond een stukje papier op de grond en zei: kipkap? Eerst had ik geen idee waar hij het over had maar hij gebruikt het nu steevast als hij iets in de prullebak wil doen!
Inge Jansen, Groningen

kleer
kledingstuk (Bas, 3 jaar). Bas kreeg een cadeautje voor zijn verjaardag, pakte het uit en zag een t-shirt met Ernie en Bert erop. Zijn reactie: Ha, een kleer!
Sabine Brand, Den Haag

klende bus
een verlengde bus, met een harmonica ertussen (Eric, 3;10). Ondanks het feit dat Eric en zijn broer(tje)s nu weten dat het een verlengde bus is, moet ook ik klendebus zeggen. Bij ons aan de overkant rijden altijd erg veel bussen: mini-bussen, midi, gewone en verlengde bussen. Het is een sport om het eerste een bus te zien en te zeggen wat voor een soort bus.
Fam. van Dam, Delft

klokhuis
kerktoren met klok (Wybe, 2;8). Hij vertelt altijd alles wat hij en wijzelf eigenlijk ook wel zien vanuit de auto. Zo reden wij de stad Utrecht in, toen hij het volgende opmerkte: Kijk, mama, heel boel veel klokhuize, en daar en daar!
L. van den Bosch, Utrecht

klokloge
Horloge (Melvin, 2;0 jaar). Hij is zeer gefascineerd door klokken, en weet ze onderweg ook altijd te vinden. Natuurlijk is ook het horloge van papa en mama erg interessant en sinds kort is het geen klok meer, maar klokloge. Mama, klokloge om doen.
Jenny Luten, Krommenie

kluiveren
goed voetballen (Ruben, 3;11). Ruben is met papa aan het voetballen. Op een gegeven moment schiet papa de bal de verkeerde kant op, waarop Ruben zegt: papa, je moet wat beter kluiveren!
Margot Groot, Amsterdam

knabbellen
koken, onovergankelijk (Emily, 3;7). Bij het meehelpen met koken waarbij het water voor de pasta aan de kook raakte, zei Emily: Papa het water knabbelt! Ze refereerde aan het geluid, denk ik.
P. van der Haagen, Heiloo

knakkel /knakkelschaar
kartel(schaar) (naam onbekend, 3;9). Ze gebruikt het nu, 3/4 jaar later nog steeds. Mamma, wil jij knakkeltjes voor mij maken. .... Met dat ding....met die knakkelschaar!
Richelle Kramer, Hilversum

knie is lek
een bloedende knie (Romy, 2; 8). Romy maakte een enorme schuiver op haar knietje, tot bloedens aan toe bij de rand van het zwembad. 's Avonds toen de grootste schrik voorbij was en zij lekker tegen me aan zat, zei ze zeer serieus...kijk mama, mijn knie is lek!
Carla Laas-Beemster, Amstelveen

kniehoksels
knieholtes (Jorien, 3;6). Jorien had waterwratjes in haar knieholte, die regematig heftige jeuk veroorzaakten. Mam, ik heb zo'n jeuk in mijn kniehoksel!
Emmy Nitert, Groningen

knipper
schaar (Bente, 2;6). Waar is de knipper?
N.J. van Oosterom, IJsselstein

knoeter
om een betekenis te versterken: knoeterhard of knoeterlekker (Caitlin, 5;3).
C. van de Kamp, Mierlo

knorkoe
varken (Sanne, 3;8). Ze kon zo gauw even niet op het woord komen. Kijk pappa, daar staat een knorkoe.
[naam en adres bekend bij de redactie]

knottels
(ontluikende?) borsten (Jeroen, 7 jaar). Jeroen ziet zijn oudere zus onder de douche staan. Kijk mam, ze krijgt al knottels!
Nicolette Roelink, Amsterdam

knuppen
op knopjes drukken (Stijn, 2;6). Stijn is gefascineerd door het drukken op knopjes. Makkelijk om die handeling dan ook meteen met een werkwoord te benoemen: knuppen.
Karin Westerink, Gouda

knuzzelen
samentrekking van knus en knuffelen (Lennart 2;7). Alle situaties waarin er gezellig bij elkaar wordt gezeten:op schoot bijvoorbeeld. Lennart speelt met zijn liefste knuffel, een klein hondje van gladde stof. Hij installeert het beestje op de bank, maakt het zichzelf ook gemakkelijk en legt een dekentje over hondje en zichzelf. Hij gaat lekker kroelen. Zo Doggie, ga' we lekker knuzzelen?
J.J. Verburg, Tervuren (België)

koeienbloem, etc.
koeienbloem, schapenbloem, varkensbloem: bloemen die geheel ten onrechte niet bestaan (Koen, 2;6). Tijdens het voeren van konijntjes. Vader: "Konijntjes vinden paardenbloemen erg lekker." Koen: Lusten ze ook koeienbloemen? En varkensbloemen? En schapenbloemen?
Kees Pijnappels, Huldenberg (België)

koeiendouche
sproeiers in het land (Ebbo, 4 jaar). Ebbo zei het terwijl we in de auto langs een weiland met sproeiers reden.
Mari�l de Graaf, Amstelveen

koeiengras
hooi (naam onbekend, 3;6). Op de boerderij, wilde mee de koeien hooi gaan geven. Ik ga snel, want ik wil met de boer het koeiengras aan de koeien gaan geven.
Fam. Endhoven, Singapore

koekebakken
pannenkoeken (Cid, 2 jaar). Cid is dol op pannenkoeken. Sinds zijn oma hem het liedje "Handje zwaaien, koeken bakken vlaaien" heeft geleerd, roept hij telkens enthousiast als we pannenkoeken eten: Ja, koekebakke!
I. Aussems, Delft

koekenbak
electrische kookplaat om panne"koeken" te bakken (Niels Hemmeryckx, 2 jaar).
Johan Hemmeryckx, Ninove (België)

koekepam
pannekoek (1;6).
Karin Meijerman, Joure

koekoe
ik ook (Matthijs 2;5). Koekoe handen wassen, koekoe drinken.
Matthijs Van Hecke, Aalter (België)

koffertjes
poffertjes (Karina, 2 à 3 jaar). Het is een uitspraak van mijzelf. Ik was toen zelf 2 of 3 jaar. Ik had grote moeite om de P uit te spreken. Als mijn moeder poffertjes ging maken. Meestal in het weekend. Ik rende door het huis om iedereen te laten weten dat we koffertjes gingen eten!
K. Rusch, Delft

kokar
tractor (Rick, 2 jaar). We zagen een tractor op het land rijden: Oh daar een kokar!
A. Ghijs, Hoofdplaat

kokonijn, autoto, boeboekje
dag konijn, dag auto, dag boekje (Sonny, 1;9). Sonny heeft een "afscheidsmodus" ontwikkeld. Als hij gaat slapen of weggaat, zwaait hij naar de dingen en in plaats van daarbij 'dag' te zeggen, verdubbelt hij een lettergreep. Meestal de eerste. Zo ook: mamama, papapa, sosonny (tegen zichzelf in de spiegel), bananaan, appappel ..... Niet echt EEN zelfbedacht woord dus, maar wel bijzonder en schattig, vinden wij.
Ilse Bos, Amsterdam

konijntjeskaas
komijnekaas (Naomi, 1;8). "Wat wil je op brood?" Konijntjeskaas.
Joyce de Jong, Kudelstaart

koorts-centimeter
thermometer/thermoscan (Demi-Joel, 3;6). Toen Demi-Joel een beetje ziek was en ik haar koorts ging opnemen, zei ze: Mam niet met die billen-koorts-centimeter maar met die oor-koorts-centimeter!
Anousca Papare, Apeldoorn

koppetielepot
kopje thee (Marijke, 3 jaar). Het is een samentrekking van kopje thee en theepot, die inmiddels dertig jaar geleden door de inzender werd verzonnen.
Marijke Haverkamp, Almere

kouter
ventilator (Rick, 3;8). Het was erg warm op de slaapkamer dus zetten we de ventilator aan. Rick vond dat koud. En vanaf die dag heet de ventilator kouter. Mama, zet je Edje dicht bij de kouter, want hij heeft het zo warm. (Edje is zijn favoriete knuffel). Ik gebruik het woord nu per ongeluk soms tegen volwassenen en kijk er niet eens meer raar van op, het is hier namelijk helemaal ingeburgerd.
Yolanda, Uden

krampoline
trampoline (Franka, 2;6).
L. van Ginkel, Twizel (Nieuw Zeeland)

kreukel lopen
kreupel lopen, (Joris, 6 jaar). Hij had last van een van zijn benen en zei toen: Mam, ik loop kreukel!
Jannie Kuipers, Noord Sleen

kreukels in het haar
kroeshaar (Marloes, 4 jaar). In de bus zag Marloes iemand met kroeshaar: Kijk mamma, daar is iemand met kreukels in het haar.
Piet de Kroon, Schiedam

kromdoor
links- of rechtsaf (Anouk, 3;1). Wachtend voor het stoplicht om rechtdoor te gaan, schreeuwt onze dochter: Rijden papa!. "Nee, Anouk wij moeten rechtdoor en dat stoplicht is nog rood". Anouk: waarom gaan wij nou niet kromdoor?!
Frea Klijnstra, Leeuwarden

krommer voet
linker voet (Dion, 3 jaar). Tijdens het schoenen aandoen vroeg papa om zijn rechter voet. Toen die schoen goed zat gaf Dion hem zijn krommer voet. En dan moet nu mijn krommer voet nog, he papa?
Rebecca van Helvoirt, Berlicum

krommetje
een bocht in een pad (Tim, 3;10). In dat krommetje loopt geen water.
Ine Orbons, Maastricht

kruimelei
scrambeld egg; niet hetzelfde als een roerei! (Victor, 4 jaar).
Fam. Kramer, Waalwijk

kruimelen
gummen met vlakgum over papier. Hierdoor ontstaan 'kruimeltjes' (Niek, 3;5). Niek speelde met mijn etui en vond hierin de gum. Vervolgens zei hij: Mama, ik ga kruimelen.
Diana van Bennekom, Rotterdam

kruimelvoet
slapende voet (Anne, 2;5). Na te lang tv kijken in dezelfde houding. Het woord is inmiddels helemaal ingeburgerd en wordt door alle gezinsleden gebruikt.
Maaike Bijnsdorp, Utrecht

kussenlaken
sloop (Susan, 3;6).
Monica Maassen, Gouda

kussenlakentje
kussensloop (Sylvia, 4;1). Mamma, mijn kussenlakentje is vies!
Ivonne van Dongen, Vlaardingen

kwizzelbroek
trainingsbroek van glimmende stof (Jascha, 4;0).
Wim Wieldraaijer, Nieuwkoop

laatste beginnetje
het laatste stukje van iets (Louise, 2;2). Louise probeerde haar jas uit te trekken. De rits was bijna open, maar het lukte niet helemaal. En aangezien we vaak 'een beginnetje' met iets maken voor haar, was dit het laatste beginnetje.
V.E. Alkema, Oosterhout

labij
glijbaan (Ruben, bijna 2 jaar). Ruben is tijdens onze vakantie veelvuldig op de glijbaan geweest; dolle pret natuurlijk. Op een gegeven moment reden we door een dorpje en riep hij steeds: labij, labij! Na enig rondkijken en nadenken begrepen wij dat hij de glijbaan bedoelde. Inmiddels is het een standaarwoord in ons gezin geworden!
Inge Jansen, Groningen

lampalempaal
lantarenpaal (Nikki, 3 jaar). Kijk mam, die lampalempaal is uit en toch is het niet donker!
Ilja Kalle, Bergen op Zoom

langwerpig zitten
liggen (Marga, 5 jaar). Broertje lag languit op de bank zodat voor het zusje geen plaats genoeg was: Maar ik kan er niet meer bij, Herman zit zo langwerpig.
Fam. van Ginneke, Dordrecht

langzaam lachen
tegenovergestelde van hard lachen (Amber, 3;6). Het is geen germanisme; in het Duits bestaat langzaam lachen ook niet! Amber laat mij horen op wat voor manieren ze allemaal lachen kan. Mama, ik kan ook langzaam lachen! Kan jij dat ook?
Chris Nieuwenkamp, Moosburg (Duitsland)

lavabohond
labrador (Tom, 5 jaar). Bij het zien van de ontsnappings-scène in de film "101 Dalmatiërs". Kijk mama, de Dalmatiërs zijn Lavabohonden geworden. Ze hebben ze zwart gemaakt met roet.
Fam. Dirix, Lier (België)

lekke lip
een tand door je lip (Eelke, 4;6) Eelke is gevallen en heeft een tand door zijn lip. Eelke, wat is er gebeurd? Nou....m'n lip is gewoon lek!
Hanneke Krabbe, Dordrecht

lepel met oortjes
ouderwetse aardappel-opscheplepel met twee uitstulpsels aan de zijkanten (Lucienne, 4 jaar). Tafel dekken met hulp van mijn dochter. "Lucienne, pak jij de opscheplepel even?" Ja hoor, mam, die oortjes-lepel. Het woord blijven wij uiteraard vanzelf gebruiken.
Fam. Perik, Losser

liedeliedeliede
hondje (Marijke, 2-3 jaar). Ik heb tot ver in de kleuterschooltijd een krom eigen taaltje gesproken. Pas toen duidelijk werd dat niemand me begreep, praatte ik beter. Om een of andere reden noemde ik alles wat kwispelde een liedeliedeliede.
Marijke Haverkamp, Almere

Lieve-schatje-beestje
lieveheersbeestje (Joey, 2;4). Ik noem Joey altijd mijn lieve schatje. In de tuin zaten veel lieveheersbeestjes en dan deden we altijd "morgen mooi weer". Hij heeft het zelf verbasterd tot lieve schatje-beestje. Kijk mama nog een lieve schatje-beestje.
Mark van Straalen, Hank

liklok
schoenen met hoge hakken (Suzie, 2 jaar). Suzie hoorde het geluid dat schoenen met hoge hakken maken en maakte daar een woord voor: Liklok. Ze is nu vier jaar en liklok is inmiddels een ingeburgerd begrip bij ons. Mama, heb je je mooie liklokken weer aan?
Fam. van de Pas, Nijmegen

lokkiepaai
giraffe (letterlijk: chocoladevlokkenpaard), (Ayla 1;8). Een "paai" was een paard of elk ander dier met vier poten waar Ayla de naam niet van wist. Een giraffe is dus een paard met vlokken. Bij het zien van een Lego-figuurtje: Kijk, lokkiepaai!
Astrid Ouwehand, Den Haag

lolletjeblootje
krentenbol (Naomi 2;6). Een krentenbol luste ze niet, een lolletjeblootje wel. Mag ik een lolletjeblootje?
Naomi Buntsma, Almere

loopspierbal
kuit (Joeri, 3;6). Mamma: "Ik zal even je kuit masseren". Joeri: Dat is niet mijn kuit. Dat is mijn loopspierbal.
Renate Meijer, Amsterdam

luizensop
shampoo tegen luizen en neten (naam onbekend, 4;7). Na een vakantie waarin we met z'n vieren in een klein tentje hadden geslapen (ouders & 2 kinderen) bleken we allemaal luizen te hebben. Bij thuiskomst werd iedereen na elkaar door mij ingezeept, m'n vriend het eerst, daarna mijn zoon. Toen de laatste op de gang z'n vader met ingezeept hoofd tegenkwam, zei hij: Hoi Paul, heb je ook luizensop?
Yola Claasen, Utrecht

maai-auto
een gemotoriseerde grasmaaier die door de plantsoenendienst wordt gebruikt (Merlijne, 1;8). Vaste uitdrukking als Merlijne langs een gemotoriseerde grasmaaier komt.
M. Lambeek, Leiden

Mac Stommels
Mac Donalds. (Eva, vanaf 2;6). Eva (nu al bijna zes) en ook haar broertje weten niet beter dan dat je hamburgers bij Mac Stommels haalt. Bij ons is dit woord tot de " niet corrigeren" woorden verheven. Kijk mam, de M van Mac Stommels.
Annette Kist, Oegstgeest

magnetrommel
magnetron (Eva, 6 jaar). Kan dit nog even in de magnetrommel?
Fam. Pesch, Den Haag

magnetrommel
magnetron (naam onbekend, 3 jaar). Papa's eten was koud geworden doordat hij iets langer moest doorwerken, waarop Kasper zei: dat geeft niet he mama, dan zet hij het toch gewoon in de magnetrommel ?
S. de Vos, Bleiswijk

mais kolven
mais oogsten (Thijs, 6;5). Zijn moeder kolfde nog regelmatig moedermelk af voor zijn kleinere broertje; het werkwoord kolven stond synoniem voor iets eetbaars produceren. Kennelijk had kolven ook iets met mais te maken. Hij vroeg dit toen we langs een maisveld reden. Papa, wanneer gaan ze deze mais kolven?
P. Elands, Gouda

mamagaai
(Jaimy, 2 jaar). Als er 'papa'-gaaien zijn, dan bestaan er natuurlijk ook 'mama'-gaaien. Dit kwam bij hem op nadat hij een papegaai had gezien.
fam. Slingerland, Almere

mama-rompertje
hemd, (naam onbekend, 1;6). Bij het aankleden van moeder.
Joke Bruinsma, Kampen

mamma eitje
mandarijntje (Lynn, 2;8).
Daemen Reichert, Venlo

mammajo
panty -- samentrekking van mamma en maillot (Tjarda, bijna 3). Toen ik eens een panty aantrok, hield Tjarda me nauwlettend in de gaten, dacht na en zei: He, jij hebt een mammajo!
Nicole, Appingedam

manna
meer van hetzelfde, op elk gebied (Yann, 2 jaar). Zowel eten als leuke spelletjes, noem maar op.
Anne van Ogtrop, Muiderberg

mappa
pappa en mamma (Joeri, 3;6). Joeri gebruikt dit als hij met ons tweeën is, en iets wil vragen. Zo voelen wij ons alletwee aangesproken, en heeft Joeri dus twee keer zoveel kans dat hij wordt gehoord. Bijvoorbeeld: Mappa! wil je even komen?
Renate Meijer, Amsterdam

maxi cosi jam
abrikozenjam (Lucas, 2;6). Er was pas een babyzusje geboren. Een perzik werd ook omschreven als een soort maxicosi.
Mechelien Adam, Amstelveen

McDucs
Mac Donalds (Mas, leeftijd onbekend). Mas had net een video gezien van Donald Duck en bracht dit direct in verband met MC Donalds. Het was tevens de eerste keer dat we hier gingen eten. Voortaan gaan we dus eten bij de Mc Ducks. Zijn we al bij de MC Ducs?
Carl Hein, Nijmegen

mekkey
melk (Silvia 1;4). Mama? Sisja mekkey?
[De redactie kon zich even niet beheersen: het ontstaan van dit 'nieuwe woord' is waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat kinderen bij hun eerste woorden vaak moeite hebben om groepen medeklinkers uit te spreken. Die worden vaak vereenvoudigd: melk is zo waarschijnlijk mek(key) geworden.]
Fam. Koster, Rotterdam

melkboer
Wanneer je net veel melk hebt gedronken en je moet een boertje laten (Nina, 3 jaar). Hee! Ik liet een melkboer!
Doris Bartels, Amsterdam

melkbuidel
borst (Femke, 3;7). Toen ons tweede dochterje geboren werd en ik borstvoeding gaf, vergeleek Femke deze situatie met de kangoeroe. Mama, dat zijn precies buidels en als daar melk in zit dan zijn dat eigenlijk melkbuidels.
Fam. Puelings-Bellen, Bekkevoort

mensenbak
tribune in een (voetbal)stadion (Bram, 5;2).
Bram Peters, Lienden

mensenbier
bier met alcohol, drank die alleen volwassenen drinken (Nina, 3;7). Als we aan tafel zitten krijgt Nina bij feestelijke gelegenheden "kinderwijn" dat is gewoon frisdrank in een echt wijnglas. Kennelijk dacht ze: als ik kinderwijn krijg dan krijgt mijn vader mensenbier. Papa drinkt mensenbier he?
Doris Bartels, Amsterdam

mensenfiets
een fiets voor volwassenen (Esmee, 4;6). Esmee fietst nu voor het eerst op haar fiets zonder zijwielen. Mam,wanneer krijg ik een mensenfiets?
Jannie Broekhuis, Deventer

mensers
mensen (Rosa, 2 jaar). Op vakantie in de stacaravan en wijzend naar de caravan naast de onze, riep ze enthousiast: Kijk, daar zitten mensers in! Het woord is volgens ons geinspireerd door het woord fietsers. We hadden die dag gefietst en dan zeg je nog wel eens dat er fietsers aan komen.
Jan Bekx, Gemert

miljoenig
heel erg (Rob, 3;3). Bij het zien van een erg lange slang: De slang is miljoenig lang.
Ine Orbons, Maastricht

miniputter
liliputter (Daniël Römer, net 3 jaar oud). Zijn vader had Daniël net uitgelegd dat er kleine mensen zijn, de liliputters. Heel toevallig komen ze er een week later een tegen, waarop Daan enthousiast uitroept: Kijk pap, daar loopt een miniputter.
B. Corsetto, Amsterdam

miroot
remote control (Brecht, 2;6). Brecht was al maanden geintrigeerd door de afstandsbediening van de tv, hield hem graag vast en liet hem ook graag vallen. Op een zondagmorgen tijdens het tv kijken was er opperste paniek, en zoekend riep hij: miroot! miroot! Het duurde even, maar toen begrepen zijn slaperige ouders wat hij bedoelde. Miroot is nu ingeburgerd, Brecht zijn jongere zusje weet niet beter dan dat de miroot een miroot is.
Piet, Amsterdam

misselijk
mistig (Michael, 2;10). Uit het raam kijkend naar de ochtendmist: het is buiten misselijk.
Marloes Kivits, Heiloo

misselijk weer
mist, (Arjan, 4 jaar). Hij hing over de bank en keek naar buiten en zei: Mamma het is helemaal misselijk buiten.
Anja Sietsma, Groningen

misseloos
misselijk (Dunja, 2;6). Na een lange rit in de auto: Ik ben een beetje misseloos.
Marina, Eindhoven

mo, mo
vis (Kaz, 2 jaar). Hoewel hij ook vis kan zeggen, gebruik hij bij iedere vis die hij ziet steevast mo, mo.
Kiki Meijers, Waalre

moddervlekken
moedervlekken (Sanne 3;6). We staan toevallig bij de wasmiddelen in de supermarkt als Sanne vraagt: Mama heb ik nog moddervlekken? Ik vraag dus of ze dat via de reclame op tv heeft opgevangen, maar na enige uitleg van haar kant begreep ik dat het om haar 2 moedervlekken ging. Ik dacht al een zeer proper meisje te hebben.
A. vd Peerle, 's-Gravendeel

moederpukkel
een verhoogde moedervlek (Melanie, 3;6). Ze had net het woord moedervlek geleerd. Ik heb een verhoogde moedervlek, waarop mijn dochtertje riep: je hebt een moederpukkel op je arm.
Irma de Vries, Breukelen

moederslot
slot van autoportier aan de bestuurderskant, (Leon, 3;4). In de auto: Mama, ik kan niet uit de auto, want mijn deur zit op het kinderslot.Wat is dat bij jouw deur dan? Een moederslot?
E. van de Beek, Wageningen

moema
oma (Fabienne, 1;7). We zaten in de auto op weg naar mijn moeder, en ik zei: we gaan naar Oma toe. Nee Mama, Moema! Zelfde principe met Poepa: opa.
Joke Perdon, Amsterdam

moes, moezen
kussen, een zoen geven, knuffelen (naam onbekend, 1-2 jaar). Het werd zo�n algemeen gebruikt woord voor kus dat er zelfs op de creche al niet mer van werd opgekeken. Sommigen gingen het ook gebruiken. Mama, ik heb nog een heleboel moezen in mijn buik (dus moet er nog even geknuffeld worden). Zullen we nog even moezen? Ik wil nog een moesje.
L. IJzerman-de Meulmeester, Swifterbant

moestoel
elektrische rolstoel, met een stuur. Daarin ga je zitten als je moe wordt (Roos, 3;8). Roos gebruikte het in de rij bij de supermarkt: mam kijk, een moestoel! -Wat zeg je, een moestoel? - Ja, daar gaat die mevrouw in zitten als ze moe wordt!
Yvonne Boere, Alphen aan den Rijn

mondklei
kauwgom (Roy, 6;5).
Emmy Bouwer-Sedee, Delft

mondruitenwisser
tong (Tim, 6;1). Tim, nadat zijn moeder tegen hem heeft gezegd dat hij zijn mond af moet vegen: Oh nee hoor, dat doe ik wel even met mijn mondruitenwisser
Maaike Valkenburg, Leiden

mooibel
mobiele telefoon (Sofietje, 2;8). Sofietje had op zolder een oud telefoontje gevonden dat hetzelfde model had als de mobiele telefoon die haar tante kort daarvoor gekregen had. Nu heb ik ook een mooibel, net als tante Monique.
Yvonne Geiss, Wijk aan Zee

mookie
snoepje (Jesper, 20 maanden). Jesper noemt dit al sinds dat hij kan praten mookie en wenst dit niet te veranderen. Mamma, mookie! of Mookie nee, mookie nee.
Cynthia Schaper, Schiedam

motorzooi
Motortentoonstelling in opbouw (Dedier 3;0). Tijdens onze vakantie in Noord Holland liep ik met hem door het centrum van Castricum. Men was net begonnen om een motortentoonstelling op te bouwen. Dit verliep wat rommelig met vrachtwagens die aan het uitladen waren, muziek in opbouw, etc: een rotzooitje. Thuis gekomen vertelde mijn zoon aan zijn tante, een vervent motorrijdster, dat hij bij de motorzooi was geweest. Hij heeft alweer gevraagd of we volgend jaar weer naar de motorzooi toegaan.
Chaigneau, Breukelen

muggenklap
vliegenvanger / vliegenmepper (Luc, 3;2).
Christel, Gouda

muismachine
muis van de computer (Naomi, 2:3). We gebruiken het woord nog steeds, vooral om de computermuis te onderscheiden van echte en speelgoedmuizen en van de bijnamen "piepemuis" en "muizesnuitje" van de kinderen. Naomi zat bij mij op schoot terwijl ik aan het typen was en wilde de muis pakken, maar bedacht net op tijd dat ik het wel niet goed zou vinden: Naomi mag niet muismachine pakken.
Irina Rempt, Deventer

muziekbus
gelede bus met harmonika slurf ertussen, vanwege de harmonika (Matthijs, 4 jaar). Kijk mam, een muziekbus!
A. Houben, Borger


- Pagina 1 [A-B-C]
- Pagina 2 [D-E-F-G-H-I-J]
- Pagina 3 [K-L-M]
- Pagina 4 [N-O-P-Q-R]
- Pagina 5 [S-T-U-V-W-X-Y-Z]

Copyright © 1996-2001 Ouders Online BV
Uitsluiting aansprakelijkheid
Pagina voor het laatst bijgewerkt op: 20 mei 2006