Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 april 2021 door Erin Hawken
Stretch marks of striae gavidarum (SG) is een veel voorkomend, maar meestal ongewenst, kenmerk van de zwangerschapsperiode. Hoewel weinigen van ons echt verliefd zijn op onze striae, is het goede nieuws dat ze geen enkel gezondheidsrisico vormen. Gelukkig zijn er ook verschillende dingen die je kunt doen om ze te voorkomen.
Het is zo dat 90% van de vrouwen striae heeft of krijgt. Hoewel deze streepjes in onze huid zich meestal ontwikkelen tijdens het late tweede en vroege derde trimester van de zwangerschap kunnen ze ook ontstaan wanneer je aankomt, extra spiermassa kweekt, bij sommige endocriene ziektes zoals Cushing, tijdens de borstvoedingsperiode en bij misbruik van corticosteroïden.
Uitgebreide studies tonen aan dat er meerdere factoren meespelen bij het krijgen van striae. Factoren die meespelen zijn:
Ook leefstijlfactoren dragen bij aan de ontwikkeling van striae, waaronder:
De lichaamsdelen waar striae zich het makkelijkst vormt, zijn onze zachtere delen, zoals borsten, billen, dijen en buik.
De witte lijnen die we zien als we aan striae denken, zijn eigenlijk littekens die in de loop van de tijd zijn vervaagd. Stretch marks of striae, begint meestal als zichtbare rode lijntjes of markeringen op de huid en worden veroorzaakt door een verstoring van het normale elastische vezelnetwerk van de huid. In plaats van normale, netjes georganiseerde, verbindende vezels zien we korte, dunne, ongeorganiseerde, draadachtige vezels ontstaan in de middelste, diepe lagen van de huid.
Deze ongeorganiseerde vezels veranderen het normale uiterlijk en de eigenschappen van je huid, waardoor deze minder stevig en minder elastisch aanvoelt en zich minder makkelijk aanpast aan de veranderingen van je lichaam tijdens de zwangerschap. Er wordt gesuggereerd dat de verandering in de hormoonhuishouding tijdens de zwangerschap én de verminderde hydratatie van de huid allemaal bijdragen aan deze verstoring van het normale elastische vezelnetwerk van de huid. Dit alles samen leidt tot het ongeorganiseerde uiterlijk en uitrekken van de collageenvezels, en uiteindelijk tot striae.
Striae is niet anders dan ieder ander gezondheidsprobleem: voorkomen is effectiever dan proberen een remedie te vinden. Onderzoek naar striae laat zien dat er helaas geen eenvoudig antwoord is voor deze huidstrepen, die ons zelfvertrouwen, zelfliefde en kwaliteit van leven kunnen aantasten.
Tijdens deze fysieke veranderingen van je lichaam in de zwangerschapsperiode, zijn er een aantal preventieve maatregelen die je zou kunnen nemen die samen echt een verschil kunnen maken:
En zoals altijd, als je je ergens zorgen over maakt tijdens je zwangerschap, raden we je aan om met je huisarts te overleggen of het gebruik van een vitamine A olie pas te gebruiken vanaf het tweede trimester.
Bronnen
Farahnik B, Park K, Kroumpouzos G, Murase J. Striae gravidarum: Risk factors, prevention, and management. Int J Womens Dermatol. 2016;3(2):77-85. Published 2016 Dec 6. doi:10.1016/j.ijwd.2016.11.001
Wollina U, Goldman A. Management of stretch marks (with a focus on striae rubrae). J Cutan Aesthet Surg. 2017;10(3):124-129. doi:10.4103/JCAS.JCAS_118_17
co-founder van nourished.nl - Europe’s online home of clean beauty & natural living.